رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

[TABLE=class: text]

[TR]

[TD=align: right]Calorie : کالری

[/TD]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD]واحد اندازه گیری حرارت است و مقدار آن برابر با انرژی حرارتی مورد نیاز برای گرم کردن یک گرم آب 15 درجه به 16 درجه سانتی گراد و هزار برابر ان یک کیل کالری و کالری بزرگ نامیده میشود.

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

  • Like 1
لینک به دیدگاه
  • پاسخ 70
  • ایجاد شد
  • آخرین پاسخ

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

absorptiometer

جذب نور سنج

دستگاهی که بوسیله آن جذب نور اندازه گیری میشود. بنابراین میتوان آنرا برای اندازه گیری کمی محلولهای رنگی به کار برد. اصطلاحا بطور غلط به آن colorimeters میگویند. بسیاری از مواد، مواد معدنی، ویتامینها، اسیدهای آمینه با معرف بخصوصی واکنش نشان میدهند. در نتیجه آن تشکیل جسم رنگی پیچیده ای میدهند. میزان رنگ به مقدار ماده مورد آزمایش بستگی دارد، که با absorptiometer یا کالرمتر (رنگ سنج) واقعی اندازه گیری میشود.

 

 

acetic acid

اسید استیک

یکی از ساده ترین اسیدهای آلی بفرمول CH3COOH

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

استو باکتر

جنسی از باکتری از خانواده acetobacteria، که الکل را به اسید استیک اکسیده میکند.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
pasterurianus که به mycoderme aceti معروف است، و bacterium aceti یا pasteruianum یکی از این نوع بوده و در صنعت سرکه سازی بکار میرود. همچنین به صورت film یا روکش نازکی روی جو خیسانده که تخمیر نشده، wort نمک ترشیجات pickle brine و آب میوه ها بکار میرود.

 

 

aceto-glycerides

استوگلیسریدها

با تری گلیسرولیدها متفاوت است دارای دو یا چند زنجیر اسید چرب بوده که به مولکول گلیسرول متصل اند که قابل تعویض بوسیله اسید استیک میباشد. سه نوع موجود عبارتند از:diaceto-triglycerides مثل monostearin، monoaceto-triglycerides مثل diacetomonoaceto و monoaceto-distearinmonoaceto مثل diglyserides، monostearin که در آن یک گروه ئیدروکسیل مربوط به گلیسرول آزاد میباشد. نام دیگر آن partial glyceride eserters است. اینها روغنی (چرب) نیستند دارای نقطه ذوب پایینتر از تریگلیسریدها بوده و در صنعت روغنهای نباتی و اسپرها، بعنوان لایه فیلمی پوشاننده مواد غذایی و روغنهای سخت بکار میرود

  • Like 1
لینک به دیدگاه

acetate

استات

نمک اسید استیک، شکلی که در آن ریشه استیل CH3CO از ترکیبی به
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
active ترکیب دیگر منتقل میشود. مانند استیل COA (کوآنزیم A). متابولیزم گلوکز و چربیها سبب تشکیل استات فعال میگردد.

 

 

 

acetoin

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

پیشرو دای استیل طعم کره است. بوسیله باکتریها در مرحله رسیدگی کره تولید میشود، همچنین به هنگام تخمیر توسط مخمر
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به وجود می آید.

 

 

 

acetylcholine

استیل کولین

استیل مشتق از کولین که از نرونهای عصبی انتهایی cholinergic nerves آزاد شده و ماهیچه را تحریک میکند.

 

 

 

acid number

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

با توجه به چربیها اندازه hydrolytic خرابی یا فساد rancidity چربیهاست. چنین تعریف میشود که مقدار میلیگرم های پتاسیم قلیایی لازم جهت خنثی کردن اسیدهای چرب آزاد در یک گرم از چربی است،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
نیز acid value یا ارزش اسیدی خوانده میشود. که یک طریقه شناسایی کیفیت تصفیه است. در اثنای آن اسیدهای چرب آزاد حرکت کرده و
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به مقدار کم تقلیل می یابد. همچنین راهنمایی برای فساد در انبار می باشد.

 

 

 

actomyosin

آکتومیوزین

پروتئین قابل انقباض ماهیچه ها که از آکتین و میوسین تشکیل شده است. همچنین با آنزیمهای تجزیه ی ATP ،ATPase همراهند، که انرژی در اثر این تجزیه آزاد میشود. این مراحل سبب تشکیل انرژی لازم برای ماهیچه ها میگردد.

لینک به دیدگاه

additives

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

شامل کلیه موادی که بطور عمدی وارد غذا کرده تا به آن وسیله حفظ و نگهداری، خوشمزگی و ظاهر خوب غذا را سبب میشوند، اینها عبارتند از امولسیفیرها emulsifiers، (طعم) مطبوع کننده ها flavours، قوام دهنده ها thickners، نمک زننده ها
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
agents، مرطوب کننده ها huectants، رنگها colours، ویتامینها، مینرالها (مواد معدنی)، کپکها moulds، مخمرها
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
، و بازدارنده باکتریها bacterial inhibitors. اکثر اینها طبق قوانین در کشور مراعات میشود.

 

 

 

activators

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

با توجه به آنزیمها، موادی هستند که سبب افزایش فعالیت آنزیمها از طریق غیر ویژه میشوند. فعال کننده ها قبل از عمل آنزیم روی ماده فعالیت انجام میدهند، موادیکه جزو واکنش هستند ولی هیچگونه عملی در فعالیت جسم مورد عمل آنزیمی ندارند، کو آنزیم میباشند. بسیاری از ریشه های معدنی، فعال کننده هستند مثل
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
بزاق که بوجود کلر احتیاج دارد. پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفات جز این گروهند.

 

 

adenosine

ادنوزین

ترکیبی از باز (آدنین)، با قند (رایبوز) میباشد. adenine + ribose به صورتهای گوناگون مهم است مثل: Adenosine triphosphate که نقش مرکزی در تولید انرژی ماهیچه ای را دارد. به قسمتهای زیر: Adenosine diphosphate، Adenosinetriphosphate، Phpsphate bond،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
rich و phosphokinase.

 

 

 

adenosine diphosphate (ADP)

ادنوزین دی فسفات

 

Adenine+ribose+phosphate

 

 

 

ADI

مصرف قابل قبول روزانه

acceptable daily intake: منظور مقدار لازم مواد شیمیایی جهت افزودن به مواد غذایی در کارخانه است

لینک به دیدگاه

aging

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

الف-اصطلاحی است که برای طرز عمل آرد با عاملهای اکسیدکننده بکار میرود. یعنی
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
agents وقتیکه آرد آسیاب شده تازه به مدت چند هفته انبار شود، اثر ماندگی میگیرد و حالت قویتر و بیشتر ارتجاعی خمیر و قرص نان برجسته تولید میکند و آرد به تدریج بی رنگ میشود، عوامل شیمیایی بلافاصله این تغییرات را سبب میشوند. عوامل اکسید کننده مانند آمونیوم persulphate به مقدار 16ppm و برمات پتاسیم 2ppm, اصلاح کننده هستند، اما بی رنگ نمیشوند. پراکسید ازت 5ppm پراکسید بنزول Novadelox20-40ppm بی رنگ میکنند اما اصلاح کننده نیستند. تری کلرور ازت 60ppm agene و دی اکسید کلر 30ppm Dyox, بی رنگ کننده و اصلاح کننده هستند. گزارشی که سال 1960 از Breed & flour Report آمده و توصیه میکند که فقط یک عامل بی رنگ کننده، benzoyl peroxide بکار برده شود، مقدارش بیش از 50ppm نباشد. هیچگونه محدودیتی در استفاده از عاملهای رساننده مانند اسید اسکوربیک بعمل نیامده است، maturing و potassium agents: potassium bromate ammonium chlorine آرد کیک فقط chlorine chlorine, dioxide فقط آرد قهوه ای sulphur dioxide. ب- در مورد رسیدگی شراب Wine
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
در مورد عطر شراب bouquet و مطبوع بودن ملایم طعم snooth mellow, در اثر ماندن، این عوامل بیشتر میشود، همچنین زایل کردن تندی harsh و مزه مخمری yeasty taste در اثر اکسیداسیون آرام و تدریجی و تشکیل استرها. ج- در مورد گوشت به قسمت Rigor mortis مراجعه نمایید.

 

 

 

alanine

آلانین

یک اسید آمینه غیرضروری آمینو پروپیونیک اسید. آلفا اسید آمینه ها که در تمام غذاهای پروتئینی یافت میشود، بتا آلانین نیز وجود دارد، که در این حالت گروه آمینو به دومین اتم کربن متصل میشود و قسمتی از مولکول اسید پانتوتنیک را تشکیل میدهد، همچنین مولکولهای carnosine و anserine را تشکیل میدهد.

 

 

 

albedo

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

مغز سفید قسمت داخلی پوست مرکبات که به مزوکارپ نیز معروف است. 60-20 % تمام میوه است. شامل قندها، سلولز، پکتین ها، بعنوان منبع پکتین در صنعت بکار میرود.

 

 

 

 

albumins

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

پروتئین ساده (یعنی فاقد ماده خارجی است) محلول در آب، در اثر حرارت منعقد میشود، مثال: ovalbumin در سفیده تخم مرغ، serum-albumin در سرم خون، لاکتالبومین در شیر.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را اغلب به جای هر پروتئین دیگر به کار میبرند، مانند:albuminuria وجود پروتئین در ادرار که بیشتر سرم
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
بوده و چندان ضروری نیست.

 

 

alimentary pastes

فراوردههای آرد سمولینا

خمیر شکل گرفته شده خشک که از آرد گندم با آب semolina و بعضی اوقات شیر و تخم مرغ درست شده است. قسمت اعظم خمیر در هوای گرم خشک گردیده و سپس بقیه ی آن به آرامی خشک میشود. لوله ای شکل، حدود ربع اینچ قطر دارد در 3/4 اینچ

 

 

allicin

آلیسین

ترکیب گوگردی که در سیر طعم را به وجود می آورد

 

 

 

 

amygdalin

آمیگدالین

گلوکوسید در بادام، زرد آلو، گیلاس، که به وسیله آنزیم ئیدرولیز میشود

لینک به دیدگاه

amylases

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

آنزیمهایی که نشاسته و گلیکوژن را به مالتوز ئیدرولیز میکند.

 

 

 

anabolism

آنابولیسم

مرحله ای که در آن عملیات سازندگی صورت میگیرد
.

 

 

 

amylograph

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

اندازه گیری غلظت خمیر آرد از موقعیکه در 25 درجه سانتی گراد حرارت داده تا 90 درجه سانتی گراد در نتیجه خاصیت ور آمدن خمیر آب را بخوبی اندازه میگیرد.

 

 

amylopectin

آمیلوپکتین

نشاسته شامل 25-20 درصد آمیلوز و بقیه آمیلوپکتین است.

 

 

 

annatto

آناتو

رنگی که از بذر غلافها و Bixin به دست میآید. جهت رنگ آمیزی کره و پنیر و بر طبق
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به کار میرود

 

 

 

anthocyanins

آنتوسیانین

رنگهای بنفش، قرمز، آبی محلول در آب که در اکثر میوه ها، گلها، برگها یافت میشود

لینک به دیدگاه

antienzymes

ضدآنزیم

موادی که روی آنزیمهای مخصوصی اثر گذاشته و از فعالیت آن جلوگیری میکند.

 

 

 

anti-staling agent

ضد بیاتی در نان

موادی که ماندگی را در نان عقب میاندازد و نانهای کوچک و مغز نان را به وجود می آورد

 

 

 

antimycotics

ضد کپک

موادی که از رشد کپک جلوگیری میکند. موادی مانند پروپیونات سدیم و کلسیم، متیل هیدرو بنزوات ئیدروکسی بنزوات متیل

 

 

 

antioxidants

ضد اکسید کننده ها

موادیکه از اکسیده شدن و زنگ زدگی چربیها جلوگیری میکند.

 

 

appertization

آپرتیزاسیون

اصطلاحی است که به وسیله فرانسویان به مراحلی اطلاق میشود که طی آن تمام میکروارگانیزم های مهم در غذا از بین میروند.

لینک به دیدگاه

arginine

آرجینین

اسید آمینه ای است که برای انسان بالغ ضروری است.

 

 

 

arachidonic acid

اسید آراچیدونیک

زنجیر مستقیم اسد چرب که 20 اتم کربن و 4 باند دوگانه. اسید آراشیدونیک فقط در چربی حیوانات وجود دارد.

 

 

arachin

آراچین

یکی از gloubin از بادام زمینی است.

 

 

 

arginase

آرجیناز

آنزیمی است که آرجنین را به
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و جهت نشاسته سیب زمینی که به عنوان غلیظ کننده در آبگوشت، سس ها و غذاهای کنسرو شده به کار میرود

 

 

 

arsenic

آرسنیک

یکی از عناصر کمیاب که برای گیاه و حیوان ضروری نیست، بلکه برای هر دو گروه سمی است حتی به مقدار خیلی ناچیز.

 

 

 

aseptic filling

پرکردن بهداشتی

موقعیکه غذا جامد یا مایع در قوطی استرلیزه میشود.

 

 

 

asparagine

آسپاراجین

آمید اسید آمینه اسید اسپارتیک در گیاهان به عنوان آمونیاک ذخیره ای وجود دارد.

 

 

 

ascorbic acid

اسید آسکوربیک

ویتامین C که به نام L xyloascorbic که با ترکیب دیگری که خاصیت اسید آسکوربیکی کم دارد و بنام erthorbic acid دارای خاصیت احیا کنندگی زیادیست و به عنوان یک ضد اکسید کننده در غذاها و نیز به عنوان محافظ رنگ قرمز گوشت بکار میرود.

لینک به دیدگاه

ascorbic acid oxidase

اسید آسکوربیک اکسیداز

آنزیم گیاهی که اسید آسکوربیک را به فرم dehydro تبدیل میکند.

 

 

 

aspartic acid

اسید آسپارتیک

اسید آمینه غیر لازم amino succinic acid آمید ان آسپاراجین است
.

 

 

 

avidin

آویدین

پروتئین سفیده تخم مرغ که با ویتامین B تولید باند کرده. آنرا غیر قابل هضم میکند

 

 

 

azeotrope

آزوتروپ

مخلوطی از آب و
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
های آلی که در اثر حرارت پایین تر از نقطه جوش تقطیر میشود.

 

 

azotobacter

ازوتو باکتر

جنسی از باکتریها از خانواده Azotobacteriaceae که ازت هوا را به ازت بافتهایشان تبدیل میکند

 

avocado

آوکادو

یا گلابیهای تمساح alligates pears بیشتر در نواحی استوایی آمریکا رشد میکند

لینک به دیدگاه

bacterial
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
rot

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

نوعی پوسیدگی باکتریایی که در غده های سیب زمینی به ویژه هنگام فروش و پس از آن دیده میشود و عامل آن باکتری های مختلفی میتواند باشد.

 

 

bactericide

باکتری کش

به ماده شیمیایی گفته میشود که قادر به کشتن و از بین بردن باکتریهاست

 

 

 

bacteriophage

باکتری خوار

ویروسی که قادر به ایجاد عفونت در باکتری است یا به بیان دیگر ویروس ویژه باکتریها. ایجاد عفونت با باکتری خوارها کاملا اختصاصی است به طوری که یک باکتری خوار مشخص معمولا گونه و حتی سویه یا سویه های محدودی را مورد تهاجم قرار میدهد.

 

 

 

bacteriostatic

باکتری ایستا

ترکیب یا عاملی که از رشد و نمو باکتریها جلوگیری نموده بدون اینکه آنها را بکشد.

 

 

 

bacteroid

باکتری واره

یاخته متورم و تغییر شکل یافته Rizobium که در غده های موجود در ریشه گیاهان تیره Leguminosae دیده میشود.

 

 

 

 

bactoflash

مایه فوری لبنیات

در صنایع تخمیری لبنیات به مایع لاکتیکی غلیظی گفته میشود که با روش
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
فوری (نیتروژن مایع) به صورت یخ زده نگهداری و به همین صورت عرضه میشود. میزان 70 میلی لیتر از این مایه ترش برای تخمیر 1000 لیتر شیر در نظر گرفته میشود.

 

 

bactofugation

جداسازی مکانیکی باکتریها

به حذف باکتری ها از مواد غذایی مایع به ویژه شیر با استفاده از نیروی گریز از مرکز گفته میشود.

 

 

 

 

bacterial soft rot

پوسیدگی نرم باکتریایی

نوعی فساد میوه و سبزی است که به صورت لزج و نرم شدن همراه با بوی نامطبوع دیده میشود. عامل این نوع فساد Ervinia carotovora و گونه های نزدیک به آن هستند که توانایی تجزیه پکتینها را دارند. Pseudomonas marginalis و انواع مختلفی از Clostridium و Bacillus نیز از این نوع فساد جدا شده اند.

 

 

 

bacterial spot

لکه باکتریایی

نوعی فساد باکتریایی گوجه فرنگی که به صورت لکه روی آن دیده میشود و عامل آن باکتری های مختلفی می توانند باشد.

 

لینک به دیدگاه

bactogen

باکتوژن

نوعی دستگاه تخمیر مداوم آزمایشگاهی است که با تغذیه مداوم کشت با محیط کشت جدید عوامل میکروبی تخمیر را در مرحله لگاریتمی نشو و نما حفظ میکند.

 

 

 

bagasse

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

پس مانده حاصل از عصاره گیری از نیشکر که حاوی حدود 50 درصد سلولز، 25 درصد همی سلولز و 25 درصد لیگنین است. برای مصرف حیوانات، سوخت و ساز مقوا از آن استفاده میشود.

 

 

 

baguette

نان فرانسوی

نوعی نان فرانسوی است که حدود 60 سانتی متر طول و 250 گرم وزن و پوسته خشک و برشته دارد. معمولا برای تهیه ساندویچ مورد استفاده قرار میگیرد

 

 

 

baker's
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

مخمر نانوایی

واریته ای از Saccharomyces cerevisia که در نانوایی برای ور آوردن خمیر به جای خمیر مایه ترش سنتی مورد استفاده قرار میگیرد و برای این منظور هم انتخاب میشود.

 

 

bakey taste

طعم پختگی

طعمی است که در چای تهیه شده در دماهای بالا حاصل میشود و به آن طعم High fired نیز میگویند. البته طعم سوختگی نیست

 

 

 

baking powder

پودر نانوایی

ماده ای است که عمدتا بی کربنات سدیم دارد و با ترکیبات دیگری چون اسید های آلی مخلوط شده است. در موقع تولید خمیر و طبخ محصولات نانوایی تولید گاز Co2 کرده باعث ور آمدن خمیر و اسفنجی شدن محصول میشود

 

 

 

baking soda

جوش شیرین

پودری است که بر اثر حرارت و ترکیب با اسیدها تولید گاز Co2 میکند و در نانوایی برای اسفنجی شدن محصولات نانوایی مورد استفاده قرار میگیرد. فرمول شیمیایی آن HCO3Na.

 

 

bar
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

کالا رمز

خطوطی موازی است که برای محصولات بسته بندی شده مورد استفاده قرار میگیرد. این خطوط شماره کالا را مشخص میکند. که با دستگاه خاصی خوانده میشود و کامپیوتر حسابگر فروشندگان بقیه اطلاعات کالا و از جمله قیمت را به فروشنده میدهد.

 

 

 

barn

انبار مزرعه

به انبارهایی در مزرعه برای نگهداری محصول اطلاق میشود.

 

 

 

barophile

فشارگرا

به موجود زنده ای اطلاق میشود که نشو و نمای بهینه آن در فشارهای بالا صورت میگیرد.

 

 

 

barotolerant

فشارپذیر

به موجود زنده ای اطلاق میشود که فشارهای بالا را تحمل میکند.

لینک به دیدگاه

base

باز

ماده قلیایی که در محلول تولید یون هیدروکسی (OH)، و با اسیدها تولید نمک میکند.

 

 

 

 

base box

واحد سطح ورق حلبی

واحد سطح ورق حلبی مورد استفاده در قوطی سازی کنسروها که معادل 31360 اینچ مربع است. برای مثال ورق شماره 90 بدین معنی است که صفحه ای فلزی با ضخامت مشخص و مساحت ذکر شده بالا بایستی 90 پوند در سیستم انگلیسی وزن داشته باشد.

 

 

 

basidiomycetes

بازیدیومیستها

به رده ای از قارچها گفته میشود که علاوه بر هاگ غیر جنسی، هاگ ویژه ای بنام Basidiospore (هاگ جنسی خارجی، هاگ جنسی آزاد) تولید میکنند. بازیدیو میستها قارچهای خوراکی، زنگها و سیاهکهای گیاهان را در بر میگیرند.

 

 

 

 

basidiospore

بازیدیوسپور

نوعی اسپور جنسی است که قارچهای رده بازیدیو میست تولید میکنند. این اسپورها آزادند (در پوشش با کیسه ویژه ای محصور نیستند) و روی عضوی به نام بازیدی تشکیل میشوند.

 

 

basidium

بازیدیوم

عضوی در قارچهای رده بازیدیو میست که روی آن هاگهای جنسی به نام بازیدیو سپور (هاگ جنسی خارجی) تشکیل میشود کلمه بازیدیوم در جمع بازیدیا گفته میشود.

 

 

 

batter

خمیر رقیق

خمیری است که برای پوشش محصولاتی چون قطعات ماهی استفاده میشود، به خمیرهای رقیق که برای محصولاتی چون کیک مور استفاده قرار میگیرد نیز اطلاق میشود.

لینک به دیدگاه

baudouin test

آزمایش روغن کنجد

روغن خام کنجد با اتانول و آمونیاک که به آن محلول ساکاروز اسیدی اضافه شود رنگ صورتی پر رنگ تولید میکند. این آزمایش میتواند مقدار جزیی روغن کنجد در روغنهای دیگر را مشخص کند. در ایتالیا برای تشخیص روغن کنجد در روغن زیتون و در هند برای تشخیص روغن کنجد در روغن حیوانی استفاده میشود

 

 

 

baume

بومه

واحدی است برای اندازه گیری چگالی مایعات. عبارتست است از ثقل ویژه مایعات سنگین تر از آب در دمای 60 درجه فارنهایت (حدود 15 درجه سانتی گراد). برای مثال 66.3 درجه بومه برابر 1.8424 میباشد و این عدد ثقل ویژه مایع در 60 درجه فارنهایت است.

 

 

 

beaded can

قوطی کنگره دار

قوطی کنسروی که در بدنه آن برجستگیهای قوسی خاصی برای استحکام بیشتر ایجاد شده است

 

 

 

beef tea

جوشانده گوشت گاو

عصاره گوشت جوشانیده شده گوشت گاو.

 

 

 

beet root

چغندر لبویی

گیاهی است دو ساله از خانواده Chenopediaceae که ریشه بزرگ آن خوراکی است.

 

 

 

belt conveyor

تسمه نقاله

نقاله ایست که دارای یک تسمه ممتد است. تسمه روی سطح صاف و یا غلتکهایی تکیه دارد و با آن کیسه ها و مواد بسته بندی دیگر را منتقل میکنند. امکان حمل مواد فله ای با آن در شیب کم نیز وجود دارد.

لینک به دیدگاه

belt press

عصاره گیر تسمه ای

دستگاهی که از دو تسمه نقاله درست شده است و خمیر میوه بین آنها قرار گرفته با رولرهای فشار دهنده پشت تسمه ها، عصاره از خمیر میوه خارج میشود.

 

 

 

benign

خوش خیم

نوع ملایم و بی خطر بیماری مخصوصا در ارتباط با سرطان.

 

 

 

bentonite

بنتونیت

نوعی خاک رس کلوئیدی است. که جذب کننده رنگیزه است و برای رنگبری مایعات غذایی از آن استفاده میشود.

 

 

 

beri beri

بری بری

نوعی بیماری ناشی از کمبود ویتامین ب -1 (تیامین) که به دو صورت بری بری خشک و بری بری مرطوب بروز میکند. نوع خشک آن با ضعف شدید، اختلالات عصبی و لاغری همراه است در حالیکه در نوع مرطوب، تورم و نارسایی قلبی مشاهده میشود.

 

 

 

berry

سته

به میوه های آبداری که دارای تخمها ی ریز هستند مثل تمشک، شاه توت و گوجه فرنگی گفته میشود

 

 

 

beta particles

ذرات بتا

ذرات یونیزه منفی که از هسته اتم ماده رادیو اکتیو با سرعت خیلی زیاد منتشر و در واقع به صورت الکترون در پرتو تابی یونیزه برای میکروب کشی استفاده میشود.

لینک به دیدگاه

beta rays

اشعه بتا

جریانی از ذرات بتا که از اتم رادیو اکتیو با بار منفی و سرعت زیاد منتشر میشود

 

 

bifid

منشعب

به باکتری میله ای با یک یا هر دو انتهای منشعب گفته میشود. انشعابات مذکور ممکن است کوتاه و گرزی شکل و یا کوتاه و مدور با قطری بزرگتر از قطر بدنه اصلی سلول باشند.

 

 

 

bin

کندو

در صنایع غلات به هر یک از واحدهای سیلو که برای نگهداری محصولاتی چون گندم استفاده میشود گفته میشود.

 

 

 

 

binding agent

ماده چسباننده

ماده ای است که برای چسبانیدن ذرات مواد غذایی به هم و ایجاد گرانول استفاده میشود.

 

 

 

bio-electerical impedance

مقاومت الکتریکی زیستی

روشی است که با استفاده از مقاومت الکتریکی گوشت، به مقدار چربی آن پی میبرند

 

 

 

bio-autographic method

روش بیو اتوگرافیک

روشی است آزمایشگاهی که از آن به منظور جست و جو و جدا کردن میکروبهای مولد عوامل رشد یا آنتی بیوتیکها استفاده میشود. در این روش، سویه حساس یا مورد نظر را که به منظور پیدا کردن میکروب مولد عوامل رشد و یا آنتی بیوتیک مورد استفاده قرار میگیرد در تشک پتری حاوی محیط آگار دار مناسبی کشت میدهند. در تشک پتری دیگری رقت مناسبی از خاک را در سطح محیط ژلوز دار مناسب کشت میکنند تا تعدادی پرگنه مجزا در سطح آن تشکیل شود. سپس محیط ژلوز دار دوم را روی محیط اول منتقل میکنند. نفوذ عوامل رشد از کشت دوم به کشت اول که در زیر آن قرار گرفته است باعث نشو و نمای سویه حساس میشود (در صورتی که عوامل رشد نفوذ میکنند) و یا در صورت نفوذ آنتی بیوتیک نشو و نما صورت نمیگیرد.

 

 

 

 

bioconvertion

زیست تبدیلی

به تغییر ساختمان شیمیایی مواد به وسیله میکروبها و یه آنزیمهای آنها گفته میشود. به عنوان نمونه تبدیل گلوکز را به فروکتوز میتوان مثال آورد که در واقع نوعی ایزومر سازی است، ولی این تغییرات همیشه ساده نیست و ممکن است هر نوع تغییر شیمیایی را شامل شود.

 

 

 

biodegradable

تجزیه پذیر زیستی

قابل تجزیه به وسیله موجودات زنده. این اصطلاح معمولا در مورد ترکیبات آلی مصنوعی مثل حشره کشها، مواد تمیز کننده و غیره به کار میرود.

 

 

 

 

biological availability

ارزش زیستی غذا

مقدار ماده مغذی که قابل استفاده برای بدن است. زیرا برخی از ترکیبات جذب نمیشوند و اثر زیستی ندارند. مثلا Avidin سفیده تخم مرغ میتواند از جذب بیوتین جلوگیری کند و Lysine میتواند از طریق ایجاد واکنش میلارد غیر قابل جذب شود.

 

 

 

 

biological oxidation

اکسیداسیون زیستی

اکسید شدن مواد آلی بر اثر فعالیت میکروارگانیسم های هوازی در محیطی حاوی مواد آلی که در آن ماده ای به ماده با ثبات تر تبدیل شود.

 

 

 

biological value

ارزش زیستی غذا

یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت پروتئین ها که عبارتست از نسبت نیتروژن قابل استفاده در بدن به نیتروژن جذب شده از یک پروتئین بر حسب درصد

لینک به دیدگاه

biological oxidation

اکسیداسیون زیستی

اکسید شدن مواد آلی بر اثر فعالیت میکروارگانیسم های هوازی در محیطی حاوی مواد آلی که در آن ماده ای به ماده با ثبات تر تبدیل شود.

 

 

 

 

biological value

ارزش زیستی غذا

یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت پروتئین ها که عبارتست از نسبت نیتروژن قابل استفاده در بدن به نیتروژن جذب شده از یک پروتئین بر حسب درصد.

 

 

 

bioluminescence

نورتابی حیاتی

نورزایی که موجودات زنده (مثل کرم شب تاب و بعضی میکرو ارگانیسمها) صورت میدهند

 

 

 

bioreactor

واکنش گر زیستی

دستگاهی است که در آن مواد اولیه بر اثر میکروبها و یا آنزیمها به ترکیبات مورد نظر تبدیل میشوند

 

 

 

biotic phase

بخش زنده

در دستگاه واکنش گر زیستی، به توده میکروبی اطلاق میشود

 

 

biotin

بیوتین، ویتامین H

یکی از ویتامینهای ب-کمپلکس که در تثبیت گاز کربنیک برای سنتز اسیدهای چرب دخالت میکند

 

 

 

biovar

بیووار، زیمونه

به واریته های سرولوژیک گفته میشود که تشخیص آنها بر اساس تخمیر قندهای مختلف استوار است.

 

 

 

 

bitter

تلخ

طعم تلخ که در وسط و عقب زبان حس میشود. مانند طعم تلخ سولفات کوئینین.

لینک به دیدگاه

bitty cream

خامه بریده

قشر چربی که به صورت ذرات ریز روی شیر ظاهر میشود و علت آن خوب پاستوریزه نشدن شیر است. عامل آن آنزیم لسیتیناز است که از میکروارگانیسم Bacillus cereus تولید میشود.

 

 

 

 

black mold rot

پوسیدگی کپکی سیاه

نوعی پوسیدگی یا فساد بعضی از میوه ها و سبزیجات که عامل آن Aspergillus niger است. وجه تسمیه این نوع پوسیدگی وجود توده های اسپور قهوه ای تیره یا سیاه کپک مذکور است.

 

 

 

 

black
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

ورق سیاه

ورق فولاد دارای کربن بسیار کم جهت ساختن ورق های قلع دار قوطیهای حلبی کنسرو.

 

 

 

 

black rot

پوسیدگی سیاه

نوعی فساد یا پوسیدگی سیاه رنگ میوه و سبزی که عوامل آن انواعی از کپک Alternaria و گاهی Ceratostomella،Physalospora و سایر جنسهای کپکی هستند.

 

 

 

 

black spot

نقطه سیاه

نوعی لکه سیاه رنگ که بر اثر Cladosporium herbarum و بعضی دیگر از کپکهای سیاه رنگ روی گوشت به وجود می آید.

 

 

 

 

blackberry

تمشک

میوه یک گیاه بوته ای از جنس rubus است که سیاه رنگ بوده و خوراکی است

 

 

 

 

blanching

آنزیم بری

حرارت دادن تا حدود 95 درجه سانتی گراد که معمولا با آب یا بخار داغ جهت غیر فعال کردن آنزیمهای طبیعی موجود در سبزیها و میوه ها انجام میشود.

 

 

 

 

blancher

دستگاه آنزیم بری

دستگاهی است که با استفاده از آب یا بخار داغ به منظور آنزیم بری در کارخانه های مواد غذایی به ویژه کنسرو سازی مورد استفاده قرار میگیرد

 

 

 

blast freezing

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
هوایی

روشی از یخ زدن مواد غذایی است. در این روش با فرستادن هوای 10- تا 40- درجه سانتی گراد به اطراف بسته غذا و یا قطعه غذا باعث یخ زدن آن میشوند.

لینک به دیدگاه

blastospore

بلاستوسپور

هاگ غیر جنسی در قارچها که به روش بلاستیک و با تشکیل جوانه هایی روی یاخته رویشی یا اسپور قبلی به وجود می آید.

 

 

 

bleaching agent

بی رنگ کننده

ماده ای برای سفید کردن یا پروراندن آرد نان برای به وجود آوردن ویژگیهای لازم رنگ و الاستیسیته بافت خمیر. گاهی در رنگ بری مواد غذایی نظیر روغن نیز به کار میرود.

 

 

 

bleeder

شیر خروج هوا

سوراخهای شیر داری که روی دستگاه های اتو کلاو و یا دستگاه های حرارتی دو جداره تعبیه میشودتا هوای داخل
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را در ابتدای شروع خارج کند،برای خارج کردن آب تقطیر شده بین دو جداره دستگاه حرارتی هم به کار برده میشود.

 

 

 

blue milk

شیر لکه آبی

نوعی آلودگی میکروبی در شیرکه به صورت لکه هایی به رنگ آبی یا متمایل به آبی در سطح شیر تظاهر میکند. نشو و نمای peseudomonas syncyanea به صورت کشت خالص در شیر باعث به وجود آمدن رنگ آبی - خاکستری تا متمایل به قهوه ای میشود. ولی همراه با یک باکتری مولد اسید مثل Streptococcus lactis رنگ آبی سیر به وجود می آورند.

 

 

 

blue mold rot

پوسیدگی کپکی آبی

نوعی فساد میوه و سبزی که عامل آن penicillium digitatum و برخی دیگر از انواع پنیسلیوم هستند. رنگ سبز مایل به آبی هاگهای این کپکها وجه تسمیه این نوع پوسیدگی است.

 

 

 

BOD

بی. او. دی

biological oxygen demend

 

 

 

body

قوام

حالتی از طعم است که در دهان باعت احساس پر بودن و بافت داشتن میکند. این حالت نشانه کیفیت خوب است. یکی از خصوصیات خوب قهوه هم همین است.

 

 

 

body flange

لبه بدنه قوطی

خمیدگی لبه بدنه قوطیهای فلزی که لبه سر قوطی در آن قفل میشود.

 

 

 

body hook

قلاب بدنه

لبه خم شده (فلنج) قوطی کمپوت که در درز آن وارد میشود را قلاب بدنه میگویند.

لینک به دیدگاه

boil-in-bag

کیسه مقاوم به حرارت

کیسه ای از جنس پلی استر است که به حرارت مقاوم است و مواد غذایی را در آن بسته بندی میکنند و قبل از مصرف، آن را در آب جوش حرارت میدهند.

 

 

 

 

boiled sweet

خمیر پولکی

از حرارت دادن محلول شکر با کرم تار تار در دمای 155-149 درجه سانتی گراد شیره ای به وجود می آید که حدود 97 درصد ماده جامد دارد. این شیره دارای ساکاروز، دکستروز و فروکتوز است و می توان آنرا به صورت پولکی در آورد.

 

 

 

boiler scale

رسوب دیگ بخار

رسوباتی هستند که در اثر
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آب در دیگ بخار بر سطح داخلی بدنه آن میچسبند.

 

 

 

boiling point

نقطه جوش

دمایی که در آن مایع در فشار اتمسفر یک به جوش می آید.

 

 

 

bolting

الک کردن

لاح جدا کردن ذرات درشت از ذرات ریز موادی چون آرد به وسیله الک یا پارچه

 

 

 

bone charcoale

زغال حیوانی

از حرارت دادن استخوان به نحوی که تمام مواد آلی آن بسوزد و فقط کربن باقی بماند تولید و برای تصفیه شربتها و مایعات استفاده میشود. ذغال حیوانی مواد رنگی و بعضی دیگر از ناخالصیها را جذب میکند.

 

 

 

bone meal

پودر استخوان

استخوان چربی گرفته است که پس از آسیاب شدن به عنوان منبع کلسیم و فسفر در غذای انسان و حیوانات و حتی به عنوان کود برای گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد.

 

 

 

borax

بوراکس

نمک سدیم بورات است که همراه با نمکهای دیگر از معادن بیابانهای کالیفرنیا استخراج میشود. تولید محلول قلیایی میکند. از این ماده برای سختی گیری آب به عنوا ن نگهدارنده مواد غذایی و ساخت شیشه آلات استفاده میشود. فرمول آن Na2B4O7 است.

 

 

 

boron

بور

در فارسی سفید رنگ معنی شده است. به صورت پودر یا بلورهای سفید رنگ است. اسید بوریک H3BO3 از آن ساخته میشود. ترکیبات نمکی این عنصر در سختی گیری آب، صابون سازی و رنگبری استفاه میشود.

 

 

 

bottled tea

نوشابه چای

نوعی نوشیدنی است که ماده اصلی آن چای است و مورد علاقه برخی اقوام است که به صورت بطری شده و آماده تولید میشود. کشور اندونزی نوعی نوشابه از چای سبز به صورت بطری شده آماده تولید میکند که 20 درصد از نوشابه آن کشور را تشکیل میدهد.

 

 

 

bottom seam

درز کف قوطی

درز دو کف قوطی کنسرو که کارخانه سازنده تعبیه میکند.

 

 

 

bottom
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

مخمر کف زی

به سویه هایی از Saccharomyces cervisiae گفته میشود که دمای تخمیر هنگام استفاده از آنها 5 تا 10 درجه سانتی گراد است و ضمن تخمیر در ته ظرف رسوب میکنند.

 

 

 

botulinum cook

پخت بوتولینم

حرارت لازم برای از بین بردن کامل Clostridium botulinum که هاگ آن به حرارت مقاوم است. باکتری یاد شده تولید سم خطرناکی میکند.

لینک به دیدگاه

botulism

مسمومیت بوتولیک، بوتولیسم

نوعی مسمومیت غذایی است که زهرابه Clostridium botulinum به وجو می آورد. زهرابه این باکتری اگر مدت 10 دقیقه در دمای 80 درجه سانتی گراد قرار گیرد غیر فعال میشود. ولی در مواد غذایی مقاوم تر است و برای از بین بردن آن باید مواد غذایی را جوشانید و یا زمان بیشتری حرارت داد. اسپور میکروب فوق به حرارت بسیار مقاوم بوده و بایستی در 121 درجه و یا بیشتر از بین برود.

 

 

 

bound water

آب مقید

لایه هایی از مولکولهای آب که به شدت به آب تک لایه متصل هستند و قابل حرکت یا یخ زدن نیستند و همچنین ممکن است به صورت آب متبلور در شبکه بلورهای هیدراته وجود داشته باشند. مقدار این آب کمتر از آب چند لایه ای است.

 

 

 

bowel

روده بزرگ

آخرین قسمت دستگاه گوارش به روده بزرگ معروف است. در این قسمت مقدار کمی مواد غذایی ولی مقدار زیادی آب جذب خون میشود.

 

 

 

braise

بخارپز کردن

fricassee

 

 

 

bran

سبوس

لایه خارجی گندم که پس از آسیاب کردن آن را از آرد جدا میکنند

 

 

 

bread improver

بهبود دهنده نان

ماده یا مخلوطی از مواد است که به آرد اضافه میکنند تا کیفیت نان بهبود یابد. این ماده شامل ترکیباتی چون آسکوربیک اسید، امولسیون کننده و آلفا
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
است.

 

 

 

bread molds

کپکهای نان

به کپکهایی گفته میشود که در صورت وجود شرایط مساعد باعث فساد نان میگردند. از آن جمله میتوان از Rhizopus stolonifer (مترادف R.nigricans ) با میسلیوم سفید پنبه ای و هاگ دانهای سیاه نام برد.

 

 

 

break point chlorination

نقطه عطف کلر زنی آب

نقطه ای از منحنی کلر زنی آب که بیش از آن کلر به صورت آزاد و موثر وجود دارد و پایین تر از آن نقطه، کلر موجود در آب به صورت ترکیبی یا ترکیب شده با مواد آلی است.

 

 

 

breather

روزنه دار

در صنایع غذایی معمولا به کنسروهایی گفته میشود که دارای سوراخهای بسیار ریزی هستند به طوری که هوا از آنها عبور میکند ولی ممکن است میکروبها از آنها عبور نکنند.

 

 

 

breathing packa
ge

بسته بندی تهویه ای

نوعی بسته بندی که به منظور تبادل یا خروج و ورود حرارت یا هوا، در آن سوراخهایی ریز تعبیه میشود.

 

 

 

bright tea

چای خوشرنگ

به چایی که در فنجان رنگ خوب و شفاف دارد گفته میشود.

 

 

 

brine

آب نمک

محلول آب و نمک که ممکن است درصدی شکر نیز به همراه داشته باشد و برای قوطی کردن سبزیها از آن استفاده میشود. به عبارت دیکر به عنوان ماده پرکننده فضای خالی بین قطعات سبزی داخل قوطی از آن استفاده میشود.

 

 

 

brisk tea

چای غلیظ

چای غلیظی که بتواند طعم تند چای را مشخص کند. این خصوصیت در اثر تخمیر و فرآیند خوب حاصل میشود.

 

 

 

brix

بریکس،درجه بریکس

مقدار کل مواد جامد محلول در آب که با دستگاه رفراکتومتر تعیین میشود.

 

 

 

brix-acid ratio

نسبت بریکس -اسید

نسبت درجه بریکس به مقدار اسید در 100 گرم عصاره میوه یا شربت.

 

 

 

brix hydromete
r

چگالی سنج بریکس

چگالی سنج شیشه ای مدرج برای اندازه گیری درصد ساکاروز در آب خالص در 20 درجه سانتی گراد.

 

 

 

broad bean

باقلا

گیاهی است یکساله از خانواده Leguminosae با نام علمی vicia faba. از دانه های آن به صورت طبخ شده و یا مخلوط با مواد غذایی دیگر استفاده میشود.

 

 

 

broasting

سرخ کردن فشاری

سرخ کردن مواد غذایی تحت فشار در داخل روغن. این روش ماده غذایی را نسبت به روش معمول سریعتر سرخ میکند. در این روش فشار باعث میشود دمای روغن افزایش یابد بدون اینکه پاشش روغن شروع شود.

 

 

 

broccoil

کلم گل سبز،بروکلی

گیاهی است دو ساله از خانواده Cruciferar ، که دارای ساقه و جوانه های خوراکی است.

 

 

 

broil

کباب کردن

حرارت دادن مواد غذایی با شعله یا هوای بسیار داغ که منجر به سرخ شدن سطح آن و به اصطلاح کباب شدن میشود.

 

 

 

bromelin

بروملین

نوعی آنزیم تجزیه کننده پروتینهاست که در آب آناناس یافت میشود.

 

 

 

broth medium

محیط کشت مایع

محیطی است آبکی برای کشت میکروارگانیسمها.

 

 

 

ا
brown flour

آرد قهوه ای

آردی است حاوی قسمتهای مختلف گندم شامل سبوس و جوانه و رنگ آن متمایل به قهوه ای است.

 

 

 

brown rot

پوسیدگی قهوه ای

نوعی بیماری که باعث فساد میوه ها و سبزیها میشود و معمولا بر اثر گونه هایی ازجنس Monilia به وجود می آید.

 

 

 

brown suga
r

شکر قهوه ای

از شربت درجه دو کارخانه تولید شکر درست میشود. میتوان از مخلوط کردن شکر سفید ملاس نیز به وجود آورد.

 

 

 

brownian movement

حرکت براونی

حرکت زیکزاکی
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ها در محلول به سبب نیروهای متنوع سطحی.

 

 

 

browing reaction

واکنش قهوه ای شدن

چنانچه بر اثر فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز انجام شود آنرا قهوه ای شدن آنزیمی گویند.

 

 

 

brucellosis

تب مالت

undulant fever

 

 

 

brussels sprouts

کلم تکمه ای

گیاهی است دو ساله از خانواده Cruciferae و با نام علمی Brassica oleracea که دارای جوانه های گرد و خوراکی است.

 

 

 

bucket elevator

بالابر سطلی

بالابری است دارای دو بال بالابر و پاییین تر که مواد داخل ظرفهایی قرار میگیرد و در داخل کانالی به بالا کشیده میشود. از این نوع نقاله در سیلوهای گندم و آسیابها استفاده میشود.

 

 

 

buckling of cans

کج شدگی درز قوطی،پیچیدگی درز قوطی

حالتی در قوطیهای حلبی که در اثر فشار داخلی و در جهت درز در،کج شدگی به وجود می آیدو خسارت دایمی پیدا میکند.

 

 

 

budding

جوانه زدن

در میکروب شناسی به نوعی تقسیم یاخته ای گفته میشود که در آن یاخته مادر همچنان هویت خود را حفظ میکند و یاخته جدید روی آن تشکیل میشود.

لینک به دیدگاه

×
×
  • اضافه کردن...