رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

ca sal

مخلوط کازئین و لاکتالبومین

مخلوطی از کازیین و لاکتالبومین که در فراورده های صنایع مختلف غذایی نظیر شیر و گوشت استفاده و باعث بهبودی بافت و طعم و مزه محصول نهایی میشود.

 

 

ca sec

کازئینات کلسیم

نام تجاری کازئینات کلسیم که در صنایع غذایی مختلف استفاده میشود.

 

 

 

cabbage

کلم پیچ

گیاهی است دو ساله از خانواده چلیپاییان که دارا ی برگهای پیچیده به دور هم است.

 

 

 

cadaverine

کاداورین

ترکیبی است آمینه، غیر فرار، غیر حلقوی با فرمول شیمیایی NH2-(CH2)5 NH2 که از حذف عامل کربوکسیل اسیدآمینه لیزین بر اثر آنزیم دکربوکسیلاز به وجود میآید.

 

 

 

caffeine

کافئین

اصلیترین آلکالوئید قهوه و چای است. تا 4 درصد برگ خشک چای را کافئین تشکیل میدهد. 80 درصد این ماده در موقع دم کردن وارد نوشابه چای میشود و مقدار آن دردم کرده چای به طور متوسط برابر 0/03 درصد است.

 

 

 

calciferol

کالسیفرول

یکی از ویتامینهای قابل حل در چربی است که منشا گیاهی دارد و از تابش پرتو فرابنفش بر ارگوسترول به دست میآید. کمبود آن باعث نرمی استخوان میشود.

 

 

 

calcification

آهکی شدن

سخت شدن در اثر رسوب نمکهای کلسیم و منیزیم.

 

 

 

calcium propionate

پروپیونات کلسیم

نمک کلسیم اسید پروپیونیک است که به عنوان ماده ضد قارچ در محصولات غذایی مثل نان استفاده میشود.

 

 

 

calcium stearate

استئارات کلسیم

نمک کلسیم اسید استئاریک است که از کلوخه شدن مواد پودری جلوگیری میکند.

 

 

 

calorie

کالری

واحد اندازه گیری حرارت است و مقدار آن برابر با انرژی حرارتی مورد نیاز برای گرم کردن یک گرم آب 15 درجه به 16 درجه سانتی گراد و هزار برابر ان یک کیل کالری و کالری بزرگ نامیده میشود.

 

 

 

calorimetry

حرارت سنجی

اندازه گیری حرارت ایجاد شده در بدن یا از سوختن غذا که به طور مستقیم و غیر مستقیم انجام میشود.

لینک به دیدگاه
  • پاسخ 70
  • ایجاد شد
  • آخرین پاسخ

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

can
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

بدنه قوطی

قسمت استوانه ای قوطی کنسرو که با درز جانبی ایجاد شده.

 

 

 

can
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
maker

قوطی ساز

دستگاهی که قسمت بدنه قوطی کنسرو را شکل میدهد و نهایتا درز جانبی بدنه را پرس و لحیم میکند.

 

 

 

can factory end

ته قوطی

در صنایع غذایی به ته قوطیهایی کنسرو که در کارخانه قوطی سازی نصب و درز بندی میشود گفته میشود.

 

 

 

can false seam

درز معیوب قوطی

نقیصه ای در درز قوطی که قلاب در و قلاب بدنه در تماس هستند ولی در همدیگر درگیر یا قفل نشده اند.

 

 

 

can flipper

قوطی کم خلاء

به قوطی هایی از کنسرو اطلاق میشود که به اندازه کافی خلا در آنها ایجاد نشده و لذا دو سر قوطی صاف است ولی با ضربه و یا فشار دادن یا تغییر در دما و فشار محیط خارج قوطی متورم میشود و مجددا با فشار دادن دست به حالت اول بر میگردد.

 

 

 

can initial
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

دمای اولیه قوطی

به متوسط دماهای نقاط سرد قوطی یا شیشه کنسرو قبل از استریل کردن در
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
گویند.

 

 

 

candied fruit

میوه آب نباتی

این محصول را با جا به جا کردن آبمیوه و محلول شکر در میوه تولید میکنند

 

 

 

can lid

در قوطی

pakers end

 

 

 

can liner

آستر قوطی

در کنسرو سازی به پوشش داخل قوطی گفته میشود که از تماس غذا با ورق قوطی جلوگیری میکند

 

 

 

cannery

کارخانه کنسروسازی

کارخانه یا محلی که در آن مواد غذایی در قوطی یا شیشه بسته بندی شده و به گونه ای فرایند میشود که مدتی سالم باقی بماند

 

 

 

canner s end

در قوطی کنسرو

open top can

 

 

canning

قوطی کردن

پر کردن قوطی یا شیشه از مواد غذایی و پاستوریزه یا استریل کردن آن را گویند

 

 

 

caper

کپر

درختچه ای خاردار است از جنس capparis و در نواحی مدیترانه یافت میشود از جوانه های گل آن برای ترشی استفاده میشود

 

 

 

cappy flavor

طعم مقوایی مفهوم اصطلاح carboard flover

 

 

 

capsid

کپسید

پوشش پروتینی ویروس ها

 

 

 

capsomere

کپسومر

واحد ساختمانی پروتئین پوششی ویروس ها

 

 

 

capsule

پوشینه

در میکروب شناسی به قشر لعابی که بعضی از باکتری ها به صورت لایه ای فشرده در خارج از دیواره سلولی ترشح میکند در صنایع غذایی به پوشش لعابی یا صمغی گفته میشود که مواد غذایی یا اجزای تشکیل دهنده آنها را در آن قرار میدهند

 

 

 

caramel

کارامل

ماده ای قهوه ای رنگ متشکل از ترکیبات متعددی که با حرارت دادن خشک ساکاروز یا سایر قند های ساده به دست می آید

 

 

 

caramelization

کاراملیزه شدن

حرارت دادن قند های احیا کننده که منجر به قهوه ای و سیاه شدن قند میشود و ماده کارامل که حاوی رنگ های ملانوئیدی و طعم های مطبوع است تولید میشود

 

 

 

caraway

زیره سبز

گیاهی دو ساله از تیره جعفری که دانه آن دارای عطر و طعم خاص است در غذا به عنوان ادویه استفاده میشود

 

 

 

caraway seed

تخم زیره

بذر گیاه زیره است که انواع سیاه و سبز آن موجود است

 

 

 

carbohydrate

کربوهیدرات

دسته ای از ترکیبات موجود در مواد غذایی که به طور عمده از عناصر کربن، هیدروژن و اکسیژن درست شده است برخی از آنها مثل نشاسته و ترکیبات قندی بخش مهمی از انرژی مورد نیاز انسان را تامین میکنند

 

 

 

carbon dioxide deprivation

محدودیت دی اکسید کربن

خسارتی است که در اثر پایین بودن بیش از حد دی اکسید کربن در هوای انبار و سردخانه به میوه و سبزی وارد میشود

 

 

 

carbon dioxide injury

آسیب دی اکسید کربن

خسارتی که در اثر زیاد بودن درصد دی اکسد کربن در هوای انبار و سردخانه به میوه و سبزی وارد میشود

 

 

 

carbonated beverage

نوشابه گازدار

در گذشته آب های معدنی که دارای گاز دی اکسید کربن بودند گفته میشد امروزه به نوشابه هایی که گاز دی اکسید کربن به آنها افزوده اند نیز اطلاق میشود

 

 

 

carcase

لاشه

به بدن حیوان ذبح شده گفته میشود.

 

 

 

carcinogen

سرطان زا

به هر ماده ای که سرطان ایجاد میکند گفته میشود.

 

 

 

cariogenic

پوساننده دندان

ترکیباتی چون شکر و دیگر کربوهیدراتهایی که در اثر تخمیر در دهان تولید اسید میکنند و باعث پوسیدگی دندان میشود.

 

 

 

carmosin

کارموزین

نوعی ماده رنگی مصنوعی قرمز رنگ است که برای آب میوه ها و نوشابه ها استفاده میشود.

 

 

 

carotene

کاروتن

ترکیبی است زرد مایل به نارنجی از خانوده کاروتنوئیدها با فرمول بسته C40H56 که پیش ساز ویتامین E است و به مقدار فراوان در سبزیهای برگی که با رنگ سبز تیره و یا سبزیهای زرد تیره مانند هویج یافت میشود.

لینک به دیدگاه

carotenoids

کاراتنوئید

رنگیزه های نارنجی، قرمز و زرد که در هویج و سبزیها و میوه ها وجود دارد و برخی از آنها پیش ساز ویتامین A است.

 

 

 

carrageenan

صمغ کاراجینان

صمغ استخراج شده از جلبک دریایی Chondrous crispus و هترو پلی ساکاریدی است به وزن مولکولی 100000 تا 800000 که دارای گروههای سولفاته است.

 

 

 

case-hardening

سطح سختی

پدیده ای که هنگام خشک کردن مواد غذایی شیرین جامد با هوای گرم و خشک به وجود میآید و علت آن سرعت بیشتر
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
سطحی نسبت به سرعت انتقال رطوبت داخل به سطح است. نتیجه آن انتقال مواد قندی و تشکیل قشر نازک سخت و غیر قابل نفوذی در سطح مواد غذایی است که از ادامه
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و خشک شدن جلوگیری میکند.

 

 

 

casein

کازئین

پروتئین عمده و مرکب شیر که فسفو پروتئین است.

 

 

 

casein adhesive

چسب کازئینی

چسبی که از پروتئین کازئین شیر گاو برای بسته بندیها و چسباندن درست میشود.

 

 

 

caseinate

کازئینات کلسیم

نمک کازئین با قلیاها مانند کازئینات کلسیم یا کازئینات سدیم.

 

 

 

castor oil

روغن کرچک

روغنی است که از دانه های گیاه کرچک با نام علمی Reciunus commonis استخراج میشود و حاوی گلیسریل استرهای رسینولئیک اسید است.

 

 

 

catabolism

زیست سوزی

واکنشهای که باعث شکسته شدن ترکیبات آلی در سلول زنده میشود و معمولا انرژی زا هستند.

 

 

 

catalyst

واکنش یار

ماده ای که به مقدار کم قادر به تحریک و تشدید واکنش شیمیایی است بدون اینکه خود متحمل تغییری بشود.

لینک به دیدگاه

catchup

کچاپ

ketchup

 

 

 

catedrine

کاتدرین

نوعی فلاونوئید که به آسانی باعث تغییر رنگ قهوه میشود.

 

 

 

cation

یون مثبت

اتمی که دارای بار الکتریکی مثبت است و به سمت قطب منفی یا کاتد حرکت میکند.

 

 

 

cauliflower

گل کلم

گیاهی است دوساله از خانواده cruciferae با نام علمی Brassica oleracea که از گلهای فشرده و سفید و ساقه های گل آن استفاده میشود.

 

 

 

caustic soda

سود سوزاور

ترکیب هیدروکسید سدیم است که برای تمیز کردن وسایل صنایع لبنیات هم به کار گرفته میشود.

 

 

 

caviar

خاویار

تخم ماهی ازون برون، فیل ماهی و ماهیهای خاویاری دیگر که در کشورهایی چون ایران و روسیه تولید میشود.

 

 

 

cell

سلول

واحد ساختمانی موجودات زنده. کوچکترین واحد زنده که با غشایی از محیط اطراف و سایر سلولها جدا میشود.

 

 

 

cellophane

سلوفان مفهوم اصطلاح لایه ای شفاف از جنس سلولز که برای بسته بندی استفاده میشود این ماده انعطاف پذیری خوبی دارد.

 

 

 

cellulose

سلولز

پلی ساکارید ساختمانی همگن و غیر قابل هضم در انسان که از قند گلوکز تشکیل شده است. تارهای ساختمانی گیاهان مانند پنبه از این ترکیب تشکیل شده است.

 

 

 

c enamel

لاک سی

لاک مخصوص قوطی های فلزی که برای جلوگیری از سیاه شدگی غذاهای حاوی مواد گوگردی استفاده میشود. این لاک ترکیبات روی دارد که قبل از تشکیل سولفید آهن و سیاه شدگی سولفید روی سفید رنگ ایجاد و از سیاه شدن غذا در قوطی کنسرو جلوگیری میکند.

 

 

 

center filling

مغز دار کردن

پر کردن شکلات و امثال آن با ماده دیگری مثل شربتهای غلیظ و غیره.

 

 

 

centipoise

سانتی پوآز

واحد گرانروی است در سیستم متریک و برابر یک صدم پویز است.

 

 

 

centrifugal
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
کننده گریز از مرکز

دستگاه تغلیظ و دارای لوله مرکزی ورود مایع است. مایع از وسط روی صفحات مخروطی شکل که طرف دیگر آن بخار است هدایت میشود و با نیروی گریز از مرکز به طرف محیط میرود و گرم میشود. بخار آب از یک طرف و مایع تغلیظ شده از طرف دیگر خارج میشود.

 

 

 

cephalin

سفالین مفهوم اصطلاح فسفولیپید موجود در مغز بافت عصبی، زرده تخم مرغ و غیره

 

 

 

chain conveyor

نقاله زنجیری

تقاله هایی متشکل از صفحاتی که به یکدیگر لولا شده اند و برای جا به جا کردن بسته ها و ظروف مختلف مورد استفاده قرارد میگیرند

 

 

 

chain reactions

واکنشهای زنجیری

واکنش های شیمیایی که به طور زنجیره ای انجام میگیرد در این نوع واکنش ها معمولا هر واکنش زمینه را برای واکنش بعدی آماده میسازد

 

 

 

chalky endosperm

آندوسپرم آردی مفهوم اصطلاح به آندوسپرم نرم و سفید گندم هایی که سختی کمی دارند گفته میشود

 

 

 

check

ترک

ترک یا شکاف ریز در سطح میوه های مومی که در قلیا زنی با سود داغ رقیق ایجاد میشود و موجب تسریع در خشک شدن آنها میگردد

 

 

 

cheddaring

چداری کردن

در تولید پنیر چدار قرار دادن لخته آبگیری شده و فشرده حاصل از انعقاد شیر در تانک دو جداره و به پهلو گرداندن مکرر قطعات چند کیلو گرمی لخته هر 15 دقیقه یکبار تا تشکیل بافت مناسب برای آسیاب کردن آنها و مراحل بعدی تولید پنیر

 

 

 

chemical ice

یخ شیمیایی

یخی است با ترکیبات نگهدارنده مثل آنتی بیوتیک که از آن برای نگهداری محصولاتی چون ماهی استفاده میشود

 

 

 

chemical sco
re

ارزش شیمیایی

یکی از معیار های ارزیابی کیفیت پروتئین هاست

 

 

 

chemoprophylaxis

پیشگیری شیمیایی

استفاده از ترکیبات شیمیایی یا آنتی بیوتیک ها به منظور جلوگیری از عفونت یا بیماری

 

 

 

chemostat

دستگاه کشت مداوم

وسیله ای جهت اجرای کشت های مداوم که معمولا با تغییر مقدار ماده مغذی محدود کننده کنترل میشود

 

 

 

chemotaxis

شیمی گرایی

باکتری هایی که دارای حرکت آزاد هستند ممکن است به مواد شیمیایی گرایش مثبت یا منفی داشته باشد این پدیده شیمی گرایی نامیده میشود

 

 

 

chewy

دندانبر

خصوصیت فیزیکی غذا که باعث میشود در دهان مانده و مرتب جویده شود بدون آنکه حل یا خرد شود

 

 

 

chicory

کاسنی تلخ

گیاهی است از خانواده کمیوزیته با نام علمی cichorium intybus که برگ های آن خوراکی است

 

 

 

chile saltpeter

نیترات سدیم

نام دیگری برای نیترات سدیم NaNo3

 

 

 

chilling injury

سرمازدگی

تغییر خصوصیات فیزیکی مثل رنگ و بافت در اثر قرار گرفتن ماده غذایی در دمای پایین تر از حد مطلوب

 

 

 

chiral carbon

کربن نامتقارن

کربنی که به چهار گروه متفاوت متصل باشد

لینک به دیدگاه

citrus fruit

میوه مرکبات

nespridium

 

 

clarified juice

آب میوه صاف شده

آب میوه ای است که مواد معلق آن را که باعث رسوب کردن و ابری شدن آن میشود جدا کرده اند

 

 

 

clarifier

صافی مکانیکی

به دستگاه هایی از خط پاستوریزاسیون شیر اطلاق میشود که به کاسه های مخلوطی ناقص تجهیز گردیده و نحت عمل گریز از مرکز حول محوری ذرات خارجی شیر را جدا میسازد

 

 

 

clarifying agent

مواد شفاف کننده

موادی نظیر صمغ، پکتین و یا ژلاتین که برای شفاف کردن آب میوه به کارمیرود

 

 

 

clavacin

پاتولین

patulin

 

 

 

clavatin

پاتولین

patulın

لینک به دیدگاه

climbing film
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
کننده لایه صعودی

نوعی دستگاه تغلظ است که مایع غذایی در لوله های آن به طرف بالا حرکت میکند و گرم میشود سپس در محفظه ای بخار آب از آن جدا و باعث تغلیظ آن میشود

 

 

clone

همسانه

مجموعه ای از یاخته ها که فقط از یک یاخته تنها به وجود می آیند.

 

 

 

cloning

همسانه سازی

در میکروب شناسی تشکیل یک همسانه را گویند. در علم وراثت به انتقال یک ژن و یا قطعه ای از DNA از سلولی به سلول دیگر و تکثیر آن به وسیله سلول دریافت کننده گفته میشود. بدین ترتیب یک کلون جدید شکل میگیرد.

 

 

 

closure

درپوش

در شیشه کنسرو یا محل اتصال در شیشه به لبه آن.

 

 

 

clot

لخته شدن

دلمه شدن شیر با افزودن آنزیمهای لخته کننده یا اسیدها و یا کشت دادن میکروبهای لاکتیک و امثالهم. به انعقاد خون هم گفته میشود.

 

 

 

coagulant

لخته کننده

به ماده ای گفته میشود که با افزودن به مایعات باعث تغییر در خصوصیات فیزیکو شیمیایی ماکرومولکولهای آن میشود و آن را رسوب میدهد یا به صورت لخته در می آورد.

 

 

 

coating machine

دستگاه پوشش دهنده

enrobing machine

 

 

 

coagulation

انعقاد

لخته شدن در اثر حرارت آنزیم یا عوامل دیگری نظیر اسید املاح و غیره.

 

 

 

cob

چوب بلال

قسمت مخروط وسط ذرت که دانه ها روی آن قرار دارند و برای انسان غیر خوراکی است.

 

 

 

cobalamine

کوبالامین

ترکیبی است که در آن یک اتم کبالت وجود دارد و قسمت اعظم ساختمان ویتامین B12 را تشکیل میدهد.

 

 

 

cocarboxylase

کوکربوکسیلاز

آنزیم یار یا کوآنزیمی است که از ویتامینهای B1 ساخته شده و به آنزیم کربوکسیلاز کمک میکند.

 

 

 

cocarcinogen

سرطان زا یار

ماده ای است که به تنهایی باعث سرطان نمیشود ولی باعث تاثیر گذاری روی ماده ای سرطان زا میشود.

 

 

 

coccus

باکتری کروی

به باکتریهای کروی شکل اطلاق میشود و جمع آن cocci است.

 

 

 

cocoa bean

دانه کاکائو

میوه درخت Theobroma cacao میباشد میوه آن را به صورت پودر، نوشابه و یا کره کاکائو استفاده میکنند.

 

 

 

cocoa powder

پودر کاکائو

پودری است که از کاکائو کم چربی تهیه میشود و ممکن است بین 8 تا 23 درصد چربی داشته میشود.

 

 

 

COD

سی او دی

chemical oxygen demand

 

 

 

cod liver oil

روغن جگر ماهی

روغن جگر ماهی کاد است که به عنوان منبع ویتامین د و ا مورد استفاده قرار میگیرد.

 

 

 

code can

کد قوطی

کد یا رمز قوطی که ممکن است سازنده قوطی در ته آن حک کند یا استفاده کننده از قوطی روی در آن بنویسد.

 

 

 

codex

فهرست حد مجاز افزودنیهای غذا

لیست استاندارد مواد شیمیایی افزودنی غذاها که حداکثر مجاز آن در مواد غذایی و و روشهای آنالیز آن را تعیین میکند.

 

 

 

codon

کلمه رمز

مجمو عه ای از سه بنیان پورین و پیریمیدین روی زنجیره DNA یا RNA پیام بر که رمز یک اسید آمینه ویژه است.

 

 

 

coefficient of dilution

ضریب رقت

به تعداد دفعاتی که محیط مشت در دستگاه تخمیر با محیط جدیدی در زمان معینی رقیق میشود اطلاق میگردد.

 

 

 

coenzyme

کوآنزیم

از عوامل کمکی لازم برای فعالیت آنزیمهاست.

 

 

 

coenzyme A

کوآنزیم آ

نوکلئوتیدی با ساختمان پیچیده است که در آن یکی از ویتامینهای گروه ب به نام اسید پنتونیک وجود دارد و با گروه استیل ترکیب میشود و آن را فعال میکند که بتواند وارد چرخه کربس شود.

 

 

 

coffee oil

روغن قهوه

دانه های قهوه حدود 14 درصد روغن دارد.

 

 

 

cola drink

نوشابه کولادار

نوشابه ای است که از شکر یا یک شیرین کننده مصنوعی، اسید آلی (معمولا اسید فسفریک) و رنگ (معمولا کارامل) و اسانس و ادویه دیگر مثل مرکبات و عصاره دانه کولا ساخته شده است.

 

 

 

cold break

سرد خرد

خرد کردن محصولات غذایی به قطعات کوچکتر در دمای معمولی به نحوی که به آنزیمهای موجود در ماده غذایی اجازه داده میشود در فاصله زمانی معینی فعال شوند و سپس حرارت داده میشود تا فعالیت آنزیمی از بین برود. این اصطلاح در مقابل داغ خرد استفاده میشود.

 

 

 

cold chain

زنجیره سرد

در صنایع غذایی اصطلاحا به زنجیره تولید و توزیع محصولات یخ زده اطلاق میشود.

 

 

 

cold shortening

سرد انقباضی

در صورتی که پس از ذبح حیوان گوشت آنرا بلافاصله سرد کنند ماهیچه ها در حالت انقباضی شدیدی قرار میگیرند که این موضوع روی تردی گوشت اثر نامطلوب دارد.

 

 

 

cold sterilization

سرد سترون سازی

سترون کردن مواد با استفاده از پرتو به نحوی که بدون حرارت دادن ماده غذایی عاری از میکروب میشود. در این روش از پرتو گاما و الکترون بتا استفاده میکنند.

 

 

 

cold-storage flavor

طعم و بوی سرد خانه ای

طعم غیر عادی و نامطلوبی که ممکن است در اثر نگهداری مواد غذایی، به ویژه تخم مرغ، در سردخانه از مواد بسته بندی به وجود می آید.

 

 

 

coliform

کلی فرم

به گروهی از باکتریهای خانواده Enterobacteriaceae گفته میشود.

 

 

 

colitis

کولیت

التهاب مخاط روده بزرگ (کولون) را گویند.

 

 

 

collagen

کلاژن

نوعی پروتئین ساختمانی است که شبکه آلی استخوانی، غضروف و بافت پیوندی را تشکیل میدهد. از این پروتئین ژلاتین تهیه میشود.

 

 

 

colloid

کلوئید

به پراکندگی یک ماده در ماده دیگر اطلاق میشود.

لینک به دیدگاه

colloid mill

آسیاب کلوئیدی

دستگاههی است که از سرعتهای زیاد جهت یکنواخت کردن یا برای امولسیون کردن ترکیبات مختلف استفاده میشود.

 

 

 

colony

پرگنه

توده ای قابل رویت از سلولها که از یک سلول تنها و یا تعداد معدودی سلول به هم پیوسته روی محیطهای جامد به وجود می آید.

 

 

 

colostrum

آغوز

مایعی که از چند روز اول زایمان از پستان مادر ترشح میشود.

 

 

 

coloury

خوشرنگ

مشخص کننده رنگ خوب چای است.

 

 

 

columella

ستونک

انتهای برجسته پایه هاگدان کپکهاست که معمولا داخل هاگدان میشود.

 

 

 

come up time

زمان صعود دما

در صنایع غذایی به زمان رسیدن به
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به درجه حرارت مورد نظر میگویند.

 

 

 

commenalism

همسفرگی

نوعی همزیستی بین دو موجود زنده به طوری که یکی از آندو از این ارتباط بهره میبرد و دیگری نه سود و نه زیان.

 

 

 

competence

تغییر ژنتیکی

استعداد دریافت DNA خارجی از یک طرف یک سلول زنده و در نتیجه تغییر ژنتیکی.

لینک به دیدگاه

complement

مکمل

در سرم شناسی به مجموعه ای از پروتئینهای سرم خون گفته میشود که به طور هماهنگ با پادتن ویژه ای در برخی از واکنشهای مربوط به پادگن-پادتن عمل میکنند.

 

 

complete protein

پروتئین کامل

پروتئینی که دارای مقدار کافی از تمام اسید آمینه های اساسی باشد.

 

 

 

conalbumin

کونالبومین

ترکیبی است پروتئینی در سفیده تخم مرغ که با یونهای آهن موجود در آن ترکیب میشود و ترکیب پیچیده ای را به وجود میآورد و در نتیجه آهن را از دسترس میکروبهایی خارج میکند که به آن نیاز دارند.

 

 

 

conching

ورزدادن

مالش دادن شکلات در دستگاههای ورز دهنده تا مواد آن یکنواخت شود و بافت مطلوب پیدا کند.

 

 

 

condensation

تقطیر

تبدیل شدن بخار به مایع وقتی دمای آن در فشار مشخص از دمای بخار اشباع کمتر شود. از این روش برای بالا بردن غلظت هم استفاده میشود.

 

 

 

conditioning

آماده سازی

در صنایع غذایی به آماده سازی بعضی از محصولات برای فرآیند گفته میشود.

 

 

 

configuration

پیکربندی

به شکل و ساختمان فضایی مولکولهای آلی و کمپلکس گفته میشود.

 

 

 

congeal

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ای شدن

حالتی که مایعات به طور نیمه جامد تغییر فاز میدهند و معمولا بافت
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ای و سفتی را ایجاد میکنند.

 

 

 

conidiophore

کنیدیوفور

در قارچ شناسی به ریسه ای گفته میشود که کنیدی در انتهای آن قرار میگیرد.

 

 

 

conidium

کنیدیوم

نوعی هاگ غیر جنسی در قارچها و آکتینو میستها.

 

 

 

conjugation

جفت شدگی

پدیده ای در هسته داران عالی که در نتیجه آن سلولهای جنسی هاپلوئید با یکدیگر تداخل میکنند و تخم یا دانه
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را به وجود می آورند.

 

 

 

consistometer

قوام سنج

وسیله ای است برای اندازه گیری قوام محصولاتی چون رب و یا سس گوجه فرنگی.

 

 

 

constitutive enzyme

آنزیم ساختاری

آنزیمی است که به طور دائم در دوره رشد و نمو سلول زنده ساخته میشود و نیاز به القا ندارد و تولید آن نیز تحت تاثیر عوامل مختلف قرار میگیرد.

 

 

 

constitutive gene

ژن ساختاری

به ژنی گفته میشود که دارای اطلاعات مربوط به تولید یک آنزیم و یا به طور کلی تر یک پروتئین است

 

 

 

continuous culture

کشت مداوم

به کشتی گفته میشود که با افزودن محیط کشت جدید و خارج کردن محیط مصرف شده با سرعت مناسبی همواره در مرحله لگاریتمی نشو ونما نگهداری میشود.

 

 

 

controlled atmosphere

اتمسفر کنترل شده

در نگهداری محصولات کشاورزی مانند سیب و گلابی از انبارهای با اتمسفر کنترل شده استفاده میشود.

 

 

 

convectoradiat aven

فر تشعشعی

در این گونه فرها از جریان هوای گرم و هم از تشعشع برای گرم کردن محصولات استفاده میشود.

 

 

 

conversion coefficient

ضریب تبدیل

عبارت است از مقدار بیوماس تولید شده بر حسب گرم به ازای هر گرم بستره مصرف شده

لینک به دیدگاه

cook chex

معرف فرایند

برگه یا نواری که مشخص کننده دماست و در کنار سبد
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
قرار داده می شود تا با آن زمان لازم برای حرارت دادن قوطی را بررسی کنند

 

 

 

cook freeze

پخت -
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

فرایندی که شامل پخت و بلافاصله سرد کردن و یخ زدن است

 

 

 

cook chill

پخت-سرد مفهوم اصطلاح روشی که در آن غذا بلافاصله پس از پاستوریزه شدن و بسته بندی تا دمای 4 درجه سانتیگراد سرد می شود

 

 

 

cooked flavor

طعم پختگی

با حرارت دادن بیش از حد شیر این طعم در اثر تجزیه پروتئین لاکتوگلوبولین در شیر و کره ایجاد می شود

 

 

 

coolmix system

مخلوط کن توزینی

دستگاهی شامل قسمت های وزن کننده و سپس مخلوط کننده برای محصولات مختلف

 

 

 

cord

نرده ای

اصطلاحی است در مورد مایکوباکتریهایی که به دنبال هم و در کنار هم به صورت رشته های کم و بیش خمیده قرار می گیرند

 

 

 

corn sheller

دانه کن ذرت

دستگاهی که دانه های ذرت را از چوب بلال جدا می کند

 

 

 

corn syrup solid

شکر شربت ذرت

کریستالهای ایجاد شده از خشک کردن شربت تهیه شده از هیدرولیز نشاسته ذرت

 

 

 

cortex

پوست

لایه خارجی یک عضو مانند غدد فوق کلیوی یا لایه خارجی برخی از سبزیجات

لینک به دیدگاه

cross linking

پیوند عرضی

پیوندهای شیمیایی که مولکولهای آلی و پیچیده بالاخص پلی مرها را بطور جانبی به هم وصل می کند

 

 

 

crude fiber

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

ماده ای که بعد از هضم ماده غذایی با اسید یا باز داغ باقی می ماند

 

 

 

crude protein

پروتئین خام

مقدار پروتئین غذا که از طریق تعیین نیتروژن و استفاده ضرایب مختلف تخمین زده می شود

 

 

 

crumb

مغز نان

قسمت های درونی نانها حجیم که برای تهیه آرد سوخاری هم استفاده می شود

 

 

 

 

crunchy

کروچی

خصوصیاتی از بافت عذا که در اثر فشار دندان غذا خرد و صدای مطلوب خرد شدن به نشانه تردی خاص آن ایجاد می شود

 

 

 

crust

پوسته

پوسته ای که روی محصولاتی مثل نان ایجاد می شود

 

 

 

cryogenic freezing

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
سریع

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
مواد غذایی با غوطه ور کردن در نیتروژن مایع یا پاشیدن نیتروژن مایع روی آنها

 

 

 

cryovac

سرماپسند

میکروبهایی که در دمای صفر درجه و کمتر قادر به رشد هستند

 

 

 

crypyoxanthine

کریپتوزانتین

رنگ زرد موجود در برخی مواد غذایی از گروه کاروتنوئیدها

 

 

 

CSS

شکر شربت ذرت

corn syrup solid←

 

 

 

cull

حذفی

ویژگی محصولاتی است که به دلیل نامناسب بودن کیفیت حذف می شوند

لینک به دیدگاه

culture

کشت

در میکروب شناسی به سویه یا گونه ای از میکروبها که در محیط آزمایشگاهی رشد کند

 

 

 

cultured buttermilk

دوغ کشت شده

فراورده ای شیری و تخمیر شده که به کمک پساب کره به عنوان ماده اولیه و مخلوطی از باکتریهای لاکتیک میاندوست حرارتی مانند استرپتوکوکوس لاکتیس و غیره تهیه می شود

 

 

 

curd

لخته

پروتئین منعقد شده شیر براثر رنین اسید یا..

 

 

 

cured meat

گوشت پرورده

گوشتی که با افزودن مواد افزودنی شیمیایی مجاز مثل نیترات و.. و دود دادن و پختن از نظر بافت و مزه کامل می شود

 

 

 

curing

عمل آوری

فرایندی است که معمولا برای گوشت استفاده می شود که نمک یا شکر به عنوان افزودنی اضافه می شود تا عمرنگهداری بالا رود

 

 

 

cut overs

درز ناقص

نوعی درز ناقص در قوطی کنسرو که به علت فشردگی بیش از حد فلز در قوطی به هنگام دربندی به وجود می آید

 

 

 

cutting back

طعم برگردانی

برای آنکه آب میوه تغلیظ شده شبیه آبمیوه طبیعی باشد آن را کمی غلیظ می کنند و سپس به آن آب میوه تازه می افزایند

 

 

 

cyclamate

سیکلامات

قند مصنوعی بدون انرژی که مصرف آن در آمریکا و برخی کشورها ممنوع است

 

 

 

cystine

سیستین

اسیدآمینه گوگرد دار غیراساسی

 

 

 

cytochrome

سیتوکروم

آنزیم تنفسی و در سیستم انتقال الکترون به عنوان ناقل از آنها استفاده می شود

 

 

 

cytoplasm

سیتوپلاسم

ماده موجود داخل یاخته به غیر از هسته

 

 

 

cytosine

سیتوزین

یکی از بازهای آلی نیتروژن دار موجود در اسیدهای نوکلئیک

لینک به دیدگاه

D value

عدد دی

زمان لازم برای کاهش 90% میکروارگانیسمها (یک سیکل لگاریتمی) در محیط مشخص

 

 

 

deaeration

هوا زدایی

گرفتن هوا یا اکسیزن از محصولاتی مثل آبمیوه برای جلوگیری از اکسیداسیون آنها

 

 

 

deamination

آمین زدایی

گرفتن عاول عامینی از اسید آمینه و در نتیجه تبدیل اسید آمینه به اسید کتونی

 

 

 

debrining

نمک زدایی

خارج کردن نمک جذب شده در میوه ها و سبزیجات با قرار دادن آنها در آب شیرین

 

 

 

decaffeinated

چای بدون کافئین

چایی که کافئین آن با
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
خاصی استخراج شود

 

 

 

decimal reduction time

زمان کاهش ده دهی

زمان کاهش 90% میکروبها یا مواد مغذی و بیولوژیک بر حسب دقیقه در محیطی مرطوب و دمایی معین

 

 

 

degoger

مزه گیری

روشی که با آن طعم قوی سبزیها را کاهش می دهند

 

 

 

degradation

تجزیه تدریجی

به فساد شیمیایی ناشی از تجزیه گویند

 

 

 

degamming

صمغ زدایی

جداکردن ناخالصیهای روغن خام مثل کربوهیدراتها و...

 

 

 

dehydration

آب زدایی

بخ خشک کردن مواد از طریق
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
گویند

 

 

 

dehydrocanning

قوطی کردن مواد آب گیری شده

یکی از روشهای کنسرو کردن مواد غذایی است

 

 

 

dehydrocholesterol

دی هیدروکلسترول

مشتقی از کلسترول موجود زیر پوست که تحت تاثیر اشعه فرابنفش به ویتامین د3 تبدیل می شود

 

 

 

dehydrogenase

دی هیدروژناز

آنزیمی که با گرفتن اکسیژن از یک ترکیب و انتقال آن به ترکیب دیگر باعث اکسیداسیون می شود

 

 

 

delinter

دستگاه کرک گیر

دستگاهی در کارخانه روغن کشی برای جدا کردن کرکهای روی پنبه دانه

 

 

 

dencimeter

دانسیمتر

وسیله ای که با آن دانسیته یا وزن مخصوص مایعات را اندازه می گیرند

 

 

 

denitrification

نیترات زدایی

تبدیل نیترات به نیتروژن گازی تحت شرایط بی هوازی

 

 

 

deodorization

بوگیری

خارج کردن طعم و بوی نامطلوب مواد غذایی

 

 

 

depectinization

پکتین زدایی

جدا کردن پکتین از عصاره میوه ها برای تولید عصاره شفاف

 

 

 

descriptive test

ارزیابی حسی

تعیین خصوصیات حسی از قبیل بویایی، چشایی و بافت غذا با استفاده از اندامهای حسی

 

 

 

detergent

پاک کننده

طلاح مواد شیمیایی پاک کننده چربی ها و..

 

 

 

dew point

نقطه شبنم

دمایی که در آن بخار آب، هوا یا گازهای دیگر به حالت اشباع برسد در نتیجه بخار به صورت قطرات مایع ظاهر می ظود

 

 

 

dextransucrase

دکستران سوکروز

آنزیمی که با بهم پیوستن مولکولهای گلوکز تولید دکستران می کند

 

 

 

dextrin

دکسترین

ترکیبات واسط حاصل از هیدرولیز ناقص نشاسته

 

 

 

dhool

برگ چای

به برگ چای بعد از برداشت و قبل از خشک شدن گویند

 

 

 

diacetyl

دی استیل

ترکیبی به نام دی متیل دی کتون با فرمول CH3-CO-CO-CH3. که عامل بوی مطبوع کره است. این ترکیب در اثر فعالیت تخمیری میکروبهای مختلفی از جمله استرپتوکوکوس در استی لاکتیس در محصولات تخمیری شیر از سیتراتها و اسید سیتریک تولید می شود

 

 

 

dialyzer membrance

غشای دیالیز کننده

به غشایی گفته می شود که برخی ترکیبات محلول را از خود عبور داده و برخی را متوقف می سازد

 

 

 

diastase

دیاستاز

نام قدیمی آنزیم است

 

 

 

diauxic growth

رشد دومرحله ای

رشد و نمو در 2 مرحله مجزا را گویند که بین آنها یک مرحله کمون باشد

 

 

 

dietary fiber

فیبر غذایی

به گروهی از کربوهیدراتها مثل سلولز و پکتین که در سیستم گوارش قابل هضم نیستند

 

 

 

dietic food

غذای رژیمی

غذایی که به منظور خاص و اثر گذاری خاص فیزیکولوژیکی مصرف می شود

 

 

 

dietitian

متخصص رژیم غذایی

متخصص تغذیه که رژیم غذایی مناسب برای افراد را تعیین می کند

 

 

 

diffuse

منتشر

ویژگی عارضه ای که در یک نقطه یا محل متمرکز باشد

 

 

 

digestibility

قابلیت هضم

میزان قابل جذب یک ماده مغذی نسبت به میران مصرف شده آن

لینک به دیدگاه

digestion

هضم

هیدرولیز عذا در دستگاه گوارش و تبدیل آن به مواد ساده تر

 

 

diglyceride

دی گلیسیرید

ماده ای که از تبدیل یک مولکول گلیسرول و 2 مولکول اسید چرب بدست آید

 

 

 

dilatometry

نسبت جامد - مایع

به اندازه گیری رابطه دما و حجم روغن در فاصله دمای تغییر فاز روغن از جامد به مایع گفته می شود

 

 

 

dip

سس خمیری

سس غلیظی که همراه با سبزیجات خام مثل ساقه کرفس، قطعات هویج و گاهی بیسکوئیت مصرف می شود

 

 

 

dipicolinic acid (DPA)

دی پی کولینگ اسید

اسید آلی و حلقوی و ناهمگن با نام شیمیایی پیریدین -2 و 6 اسید دی کربوکسیلیک

 

 

 

disaccharide

دی ساکارید

کربوهیدراتهایی که در اثر هیدرولیز به 2 قند ساده تبدیل می شوند

 

 

 

dispersion

پراکندگی

پخش شدن ذرات جامد در محلول

 

 

 

divider

چانه کن

دستگاهی که خمیر را به صورت قطعات هم وزن و مشخص تبدیل ی کند

 

 

 

dough development

ورآمدن خمیر

leavening←

 

 

 

DPA

اسید دی پی کولینگ

dipiciolinc acid

 

 

 

drinking yoghurt

دوغ

ماست کم چربی که با آب رقیق شده و باشد یا ماستی که مواد جامد آن کم و چسبندگی آن آن کمتر از ماست معمولی است

 

 

 

drip

شیرابه ذوب

thaw exudate

 

 

 

drop test

آزمایش سقوط

آزمایشی است که برای اندازه گیری خصوصیات فیزیکی یک بسته و مقاومت آن

 

 

 

drum dryer

خشک کن غلطکی

خشک کنی که استوانه ای شکل و تو خالی است و با بخار آب فشار چند اتمسفر داخل آن داغ می شود و سطح سیقلی در تماس با مایع یا خمیر مواد غذایی را به دمای بیش از 120 درجه می رساندبه طوری که ماده غذایی به صورت لایه ای نازک خشک می شود

 

 

 

dry
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

عمل آوری خشک

روشی که معمولا برای فراورده های گوشت بکارمی رود

 

 

 

dry ice

یخ خشک

دی اکسید کربن جامد که برای سرد کردن و یخ زدن بعضی محصولات غذایی مورد استفاده قرار می گیرد

 

 

 

dry sterillization

استرلیزاسیون گازی

استفاده از برخی گازها مثل متیل بروماید در کم کردن بار میکروبی ادویه

 

 

 

dunst

سمولینای نرم

آرد ماکارونی که نشاسته زیاد دارد و نرمی آن در حد آرد نانوایی است

 

 

 

dye binding capacity (DVS
)

ظرفیت رنگ گیری پروتئین

معیاری برای سنجش کمی و کیفی پروتئین غذا که برای تعیین آن از رنگهایی مثل orange G استفاده می شود

لینک به دیدگاه

Enumber

عدد E

عددی است که مشخص کننده قابلیت استفاده ماده ای در غذاست.

 

 

 

earthy taste

طعم نا،طعم کپک مفهوم اصطلاح طعم نا ممطلوبی است که به علت کپک زدن در مواد به وجود می آید.

 

 

 

ECHI viruses

ویروس اکو

جنسی از ویروسهای بیماری زای گوارشی که ممکن است با مواد غذایی وارد دستگاه گوارش انسان شودو اغتشاشات معدی روده ای که اسهال یکی از علائم آن است به وجود آورد.

 

 

 

EEC

اشرشیا کلی بیماریزا

به گروهی از سویه های Escherchia coli گفته میشود که عامل اسهال کودکان و اسهال مسافرتی هستند.

 

 

 

effluent

پساپ

فاضلاب یا دیگر مایعاتی است که از یک فرآیند به خارج از آن راه پیدا میکند و ممکن است تصفیه شده یا تصفیه نشده باشد.

 

 

 

egg bloom

قشر پروتئینی پوسته تخم مرغ

به لعاب پروتئینی روی پوسته آهکی تخم مرغ گفته میشود که مانع ورود میکروب به داخل تخم مرغ میشود.

 

 

 

egg colorles rot

فساد بی رنگ تخم مرغ

فساد زرده تخم مرغ که به صورت متلاشی شدن و تجزیه آن ظاهر میشود و یا قشر سفید رنگی آنرا میپوشاند. و به آسانی نیز در آزمایش نور قابل رویت است.

 

 

 

Eh

ای-اچ

علامت مشخص کننده پتانسیل اکسیداسیون -احیا است که بر حسب میلی ولت اندازه گیری و بیان میشود.

 

 

 

elastin

الاستین

پروتئین زرد رنگ قابل ارتجاع باف پیوندی

 

 

 

electrophoresis

الکتروفورز

جدا کردن مولکولها یا ذرات بار داربا استفاده از الکتریسیته. در این روش از الکترودهایی با بارهای مخالف استفاده میشود.

 

 

 

 

eluent

محلول حامل

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ی که در کروماتو گرافی باعث جداسازی و جابجایی ترکیبات هم خانواده میشود.

 

 

 

emulsify

امولسیون کردن

تعلیق یا پخش کردن یکنواخت ذرات مایع در مایع دیگر- مانند امولسیون کردن ذرات چربی در آب و بالعکس.

 

 

 

emulsion

امولسیون

وقتی دو مایع مخلوط نشدنی به صورت ذرات ریز در هم منتشر میشوندامولسیون به وجود می آیدمانند امولسیون روغن در آب(شیر) یا امولسیون آب در روغن(کره و مایونز).

 

 

 

enentiomer

تصویر آیینه ای (ایزومری)

به ترکیباتی گفته میشود که از لحاظ چرخش نور پلاریزه فعال بوده و اثر آنها مخالف یکدیگر باشد.چنین ایزومرهایی تصویر آیینه ای یا قرینه یکدیگر هستند.

 

 

 

encapsulation

پوشش دار کردن

استفاده از مواد شیمیایی آلی ککمپلکس برای پوشش دار کردن ذرات یا مولکولهای مواد غذایی یا دارویی. در صنایع غذایی از کپسولهای بسیار ریز جهت حفظ مواد فرار و رنگی خوراکی و امثالهم برای افزودن یکنواخت به سیستمهای غذایی استفاده میشود.

 

 

 

endoplasmic reticulum

شبکه اندوپلاسمی

شبکه های داخلی سلولی در موجودات عالی

 

 

 

endosperm

دندرون، آندوسپرم

مواد غذایی ذخیره ای گیاه مثل قسمت آندوسپورم دانه غلات که ترکیبات غالب آن نشاسته و پروتئین است.

 

 

 

endospore

آندوسپور

اسپور باکتری که در داخل سلول باکتریهای مولد اسپور تشکیل میشود و نسبت به حرارت و سایر شرایط نا مساعد مقاومت زیادی دارد.

 

 

 

enzymatic site

جایگاه فعال آنزیم

به نقطه ای از سطح مولکول آنزیمی اطلاق میشود که بستره (سوبسترا) به آن میچسبد.

 

 

 

epimer

اپیمر (ایزومری)

ترکیباتی که از لحاظ ساختار فضایی حول محور یک کربن نامتقارن با هم اختلاف داشته باشند،مانند گلوکز و مانوز،گلوکز و گالاکتوز و غیره.

 

 

 

epimerase

اپیمراز

آنزیمی است که یک مونو ساکارید را به اپیمر آن (اپیمری شدن)تبدیل میکند. مانند تبدیل گلوکز به مانوز و بالعکس.

 

 

 

equilibrium
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
content(EMC)

رطوبت متعادل

مقدار رطوبت ماده (غذایی). این رطوبت با رطوبت نسبی فضای اطراف خود هیچگونه تبادلی در دمای ثابت انجام نمی دهد.

 

 

 

equilibrium
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(ERH)

رطوبت نسبی متعادل

مقدار رطوبت نسبی اطراف ماده غذایی که هیچگونه تبادلی بین این رطوبت و رطوبت ماده در دمای ثابت انجام نمیشود.

 

 

 

ergostrerol

ارگوسترول

ترکیبی استروئیدی است که عمدتا منشا گیاهی دارد(مثل جلبک دریایی) و در اثر تابش پرتو فرابنفش به آن تبدیل به ویتامین د-2 میشود.

 

 

 

essential amino acid

اسید آمینه اساسی

اسد آمینه ای که در بدن تولید نمیشود یا به مقدار ناچیز سنتز میشودو لذا باید با غذا به بدن برسد. در انسان 9 عدد وجود دارد که عبارتند از متیونین،ایزولوسین-لوسین-لیزین-والین-فنیل آلانین-تریونین-تریپتوفان و هیستیدین.

 

 

 

essential amino acid index(EAA-index)

معیار اسید های آمینه اساسی

میانگین نسبتهای اسیدهای آمینه اساسی موجود در پروتئین غذا به اسیدهای آمینه اساسی موجود در پروتئین استاندارد(معمولا پروتئین تخم مرغ).

 

 

 

essential fatty acid

اسید چرب اساسی

به اسید چرب اسید لینولئیک گفته میشودکه حتما باید از راه غذا به بدن برسد. در گذشته به هر یک از اسیدهای چرب لینولنیک-لینولئیک و اسید آراشیدونیکاسی چرب اساسی گفته میشد.

 

 

 

essential oil

اسانس

کنسانتره طعمی و عطری از ادویه و یا گیاهان که با استفاده از تقطیر تولید میشود. معمولا مولکولها ی فرار دارند.

 

 

 

ethandioic acid

اگزالیک اسید

اسیدی است که در خیلی از محصولات به مقدار کم وجود دارد. فرمول آن HOOC2OOH است که در برگهای اسیدی و اسفناج وجود دارد.

 

 

 

eutectic
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

دمای یوتکتیک

پایین ترین دمای ذوب ماده ای که در /ان کریستالهای منجمد و فاز مایع در حالت تعادل با هم وجود دارند بدون اینکه از هم جدا شوند. این حالت ممکن است برای یک مایع و یا مخلوطی از مایعات باشد.

 

 

 

eutectic point

نقطه یوتکتیک

eutectic temprature

 

 

 

evaporation

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

به فرار مولکولهای ماده از سطح مایع در اثر خنثی شدن نیروی کشش سطحی و رفتن در فاز گازی گفته میشود.

 

 

 

exhausting

تخلیه هوا

بیرمن راندن هوای موجود در لا به لای قطعات داخل قوطی و فضای بالای قوطی یا بسته های دیگر است که معمولا با حرارت دادن،داغ پر کردن،ایجاد خلا،و بخار دادن بالای قوطی صورت میگیرد.

 

 

 

extender

حجم دهنده

افزودنی غذایی که باعث حجم دادن به ماده غذایی میشود ولی لزوما ارزش تغذیه ای آنرا بالا نمیبرد.

 

 

 

extensograph

کشش سنج خمیر

دستگاهی است که با کشیدن خمیر مقاومت آنرا در مقابل کشش اندازه گیری میکند و از روی آن به کیفیت نانوایی خمیر پی میبرند.

 

 

 

extraction
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

درجه استحصال

به درصد استخراج آرد از گندم اطلاق میشود. مثلا اگر از گندم 13 درصد سبوس گرفته شود درجه استححصال آن 87 درصد است.

 

 

 

extraction (flour)

استحصال (.آرد)

به مقدار آردی که از وزن معین گندم حاصل میشود.چون گندم حدود 82 درصد قسمت سفید نشاسته ای دارد حداکثر استحصال آرد سفید 82 درصد است.

لینک به دیدگاه

fabricated food

غذای فرموله شده، غذای ساخته شده

غذایی است که از ترکیبات خاص درست میشود. مثل همبرگر که از پودر سویا درست میشود.

 

 

facultative

اختیاری

صفتی توصیفی که در میکروبشناسی برای مشخص کردن استعداد نشو و نما در مجاورت و یا دور از یک عامل محیطی استفاده میشود. مثال:(سرما دوست اختیاری)

 

 

 

facultative thermophile

گرما دوست اختیاری

گروهی از میکروبها که دما یمطلوب برای رشد آنها بین 37 و 55 درجه سانتی گراد است.

 

 

 

falling film
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
کننده لایه نزولی

نوعی دستگاه تغلیظ مایعات غذایی است که در آن مایع در لوله هایی از بالا ب پایین حرکت میکند و گرم میشود.(اطراف لوله ها بخار است.)

 

 

 

falling number

عدد سقوط

عددی است که مشخص کننده فعالیت آلفا
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ی آرد میباشد. به وسیله دستگاه falling number به دست می آید.

 

 

 

false
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

مخمر کاذب

به مخمر هایی گفته میشود که تولید آسکوسپور نمیکنند.و فقط با جوانه زدن و یا تقسیم شدن تکثیر میابد.

 

 

 

farinograph

خمیر سنج

دستگاهی است که خصوصیات کیفی خمیر را از قبیل مقدار جذب آب توسط آرد،مقاومت درمقابل مخلوط شدن و انرژی مصرفی برای خمیر شدن را اندازه گیری میکند.

 

 

 

farsh

خمیر کالباس

به مخلوط گوشت و روغن،ادویه ها که به صورت ماده خمیری در آمده است گفته میشود.

 

 

 

fatbloom

سپیدک چربی

نوعی نقص در شکلات است که به صورت سپیدک چربی ایجاد میشود که در اثر متبلور شدن چربی به وجود می آید.

 

 

 

fat depot

بافت چربی

adipose←

 

 

 

favism(fabism)

فاویسم

نوعی بیماری که در اثر مصرف دانه باقلا یا استنشاق دانه گرده گیاه باقلا در بعضی اشخاص حساس به وجود می آید.

لینک به دیدگاه

fermentation

تخمیر

اکسیداسیون ترکیبات آلی بدون حضور گیرنده خارجی الکترون.

 

 

 

fermentograph

تخمیر نگار

دستگاهی است که مقدار گاز تولید شده از تخمیر را اندازه گیری میکند.

 

 

 

ficin

فیسین

آنزیمی است که در شیره انجیر وجود داردو باعث تجزیه مولکولهای پروتئین و نرم شدن مواد پروتئینی میشود.

 

 

 

fill
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(syn:fill-in-
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
)

وزن خالص غذای قوطی شده،وزن پر قوطی

وزن خالص مواد ریخته شده در قوطی غذا بدون محاسبه وزن قوطی و مواد پرکننده بین قطعات غذا.

 

 

 

filled milk

شیر خشک با جربی گیاهی

شیر خشکی است که از شیر پس چرخ مخلوط با روغن گیاهی خاصی تهیه میشود.

 

 

 

film
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

مخمر سطحی

به گروهی از مخمرها که اکسید کننده اند و به صورت غشائ و یا پرده نازکی در سطح مایعات نشو و نما میکنند.

 

 

 

filth test

آزمایش بقایای خوراکی

روشی است برای تعیین مقدار مو و اندهم حشرات در مواد غذایی

 

 

 

fining agent

مواد شفاف کننده

clarifying agent

 

 

 

firming agent

سفت کننده

ماده ای است که برای سفت کردن بافت بعضی از محصولات ب کار برده میشود مثل اضافه کردن کارور کلسیم به شیر برای انعقاد بهتر.

 

 

 

first proof

تخمیر اولیه

مرحله اول در تخمیر در تهیه خمیر نان.

 

 

 

fishm meal

پودر ماهی

خشک شده و خرد شده قسمتهای مختلف بدن ماهی که در جیره غذایی بعضی حیوانات مثل مرغ استفاده میشود.

 

 

 

fishy flavor

بوی زهم ماهی

در اثر فساد چربیها خصوصا فساد شیمیایی اکسیداسیون لسیتین چربی با هیدرولیز و آزاد شدن کولین از لسیتین بوی تندی شبیه بوی زهم ماهی به وجود می آورد.

 

 

 

flanke

پرک

لایه نازک یاز خمیر یا ماده غذایی خشک شده با ضخامت چند دهم میلیمتر،مثل پرک سیب زمینی که با خشک کن غلتکی تهیه میشود.

 

 

 

flame peeling

پوست گیری شعله ای

پوست گیری بعضی از سبزیها توسط شعله مستقیم یا گازهای داغ مثل سوزانیدن پوستهای نازک پیاز با شعله در دستگاه مخصوص پوست گیری شعله ای.

 

 

 

flash 18 process

روش استرلیزاسیون 18

یکی از روشهای کنسرو کردن مواد غذایی که در آن کلیه عملیات قوطی کردن دربندی و خنک کردن نسبی در محفظه ای با فشار بالا (معمولا 18 پوند بر اینچ مربع)انجام میگیرد.

 

 

 

flash pasteurization

پاستوریزاسیون آنی

نوعی پاستوریزاسیون حرارتی غذا که در دمایی خیلی بالاتر از دمای معمول پاستوریزاسیون صورت میکیرد و در نتیجه زمان فرآیند بسیار کوتاه میشود.

 

 

 

flat sour

ترش بدون تورم،ترش صاف

به حالتی از قوطی غذا گفته میشود که علی رغم فساد میکروبی و اسیدی شدن محتویات آن قوطی سالم به نظر میشود و دو طرف قوطی باد نکرده است.

 

 

 

flavanol

فلاوانول

از ترکیبات اصلی پلی فنلهاست که در چای وجود دارد و ممکن است تا ده درصد ماده خشک چای را تشکیل دهد.

لینک به دیدگاه

flavoprotein

فلاووپروتئین

نوعی پروتئین مرکب که از پروتئین و فلاوین ساخته شده است و برای تنفس بافت مورد نیاز است.

 

 

 

flavor reversion

طعم معکوس

بوی طبیعی نامطلوب مخصوص پروتئین سویا که شدت آن کمتر از تند شدن است و پدیده اکسیداسیونی که آنرا به وجود می آورد.

 

 

 

flavor(flavour
)

طعم

خاصیتی است از ترکیب بو و مزه. البته خواص دیگری چون بینایی نیز در تشخیص آن موثر است. یکی از خصوصیات کیفی غذا است که با حواس چشایی و بویایی مشترکا تعیین میشود.

 

 

 

flavor enhancer

تشدید کننده طعم

ماده ای که جهت ظاهر شدن و تشدید طعم موجود در غذا به آن اضافه میشود.

 

 

 

flipper

قوطی کم خلا

در کنسرو سازی اصطلاحا به قوطی غذایی گفته میشود که هر دو طرف آن صاف است ولی خلا کافی ندارد و با مختصر به بدنه قوطی برجستگی در قوطی ایجاد میشود.

 

 

 

fluidized bed

بستر سیال

وقتی قطعات مواد غذایی توسط جریان هوا یا یک سیال دیگر در بستری به صورت شناور یا معلق در آمده و در اثر حرکت و تماس با سیال، خنک یا خشک میشود. اصطلاحا این بستر را fluidized bed میگویند.

 

 

 

fluorescent

فلورسنت

به موادی گفته میشود که در صورت فعال شدن با بعضی امواج قادر به انتشار نور با طول موج دیگری هستند.

 

 

 

fluoridation

فلوئور دار کردن

افزودن فلورید به آب (و بعضی از مواد غذایی) به منظور جلوگیری از بروز بیماری پوسیدگی دندان.

 

 

 

foam

کف

حبابهای گاز در داخل مایع که به صورت لایه ای اسفنجی شکل در آمده باشد.

 

 

 

foam mat dryer

خشک کن کف لایه ای

خشک کن نواری مخصوص خشک کردن مایعات غلیظ غذا (معمولا دارای 35 تا55 درصد کل ماده جامد.)

 

 

 

foam spray drying

خشک کردن کف پاششی

هنگامی که قبل از اتمیزه کردن شیر یا مایعات غلیظ شده دیگر به داخل برج خشک کن پاشنده، گازهای بی اثری نظیر نیتروژن به داخل آن مایع تزریق کنند که در حین خشک شدن پس از اتمیزه شدن در برج ذرات پودر بافت اسفنجی پیدا کند و دارای
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
یت بسیار خوبی شود.

 

 

 

foam theory

تئوری کف

هنگام زدن خامه در اثر مخلوط شدن هوا در آن با وجود مواد پروتئینی در غشا خامه ایجاد کف میکند و ذرات خامه در سطح کف تجمع می یابند و در اثر تراکم کف بی ثبات شده و میشکند که باعث پاره شدن غشا خامه میشود و آنها را تبدیل به ذرات کره میکند.

 

 

 

folacin(syn:folic acid)

فولاسین،اسید فولیک

یکی از ویتامینهای گروه ب که برای ساختن گلبولهای قرمز طبیعی مورد نیاز است و کمبود آن منجر به ایجاد کم خونی مگالوبلاستیک میشود.

 

 

 

folic acid

فولاسین،اسید فولیک

folacin

 

 

 

food-born intoxication

مسمومیت غذایی

هر نوع مسمومیتی که در اثر ورود زهرابه های میکروبی و قارچی و یا سموم شیمیایی از راه مواد غذایی در انسان ایجاد میشود.

لینک به دیدگاه

gas chromatograph

بسته بندی گازی

دستگاه تجزیه ای که مواد شیمیایی را در ستون بسیار باریک بین 2 فاز، یکی متحرک گازی خنثی و دیگری ثابت مایع یا جامد تفکیک می سازد

 

 

gas storage

گاز انباری مفهوم اصطلاح به معنی اتمسفر کنترل شده و اتمسفر اصلاح شده است

 

 

 

gel permeation chromatography

کروماتوگرافی
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ای غربالی

در عملیات کروماتوگرافی اگر کواد داخل ستون از ترکیبات
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ای باشد ترکیبات جدا شدنی مورد نظر براساس اندازه و وزن مولکولی در فضاهای بین مولکولی ژل وارد و یا خارج شوند که نهایتا باعث تقدم و تاخیر در حرکت آنها و لذا تفکیک آنها می گردد

 

 

 

gelatinization

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ای شدن

تبدیل بافت سلول به حالت
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ای مثل ژلاتیناسیون
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ها در آب

 

 

 

gelation

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
شدن

به فرم گرفتن
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
گفته می شود

 

 

 

gellan gum

صمغ ژلان

پلی ساکاریدی که با تخمیر براثر فعالیت باکتری سدوموناس الودی به وجود می آید

 

 

 

germ carrier

حامل میکروب

فردی که بدون نشان دادن علائم بیماری به طور دائم میکروب را در خود نگه دارد

 

 

 

germ meal

آرد جوانه دار

آردی که جوانه پخته شده به آن اضافه کرده اند

 

 

 

gigantic acid

پاتولین

patulin←

 

 

 

giardiasis

ژیاردیا

ورم روده و اسهال که که در اثر عفونت ناشی از انگل ژیاردیا لامبلیا ایجاد گردد

 

 

 

gliadin

گلیادین

قسمتی از پروتئین گندم که در گلوتن وجود دارد و در الکل محلول است

 

 

 

globular protein

پروتئین کروی

مولکول پروتئین انحلال پذیری که معمولا دارای ساختمان کروی توپی شکل است

 

 

 

globulin

گلوبولین

پرئتئین کروی که در آب و الکل نامحلول و در محلول رقیق نمک انحلال پذیر است

 

 

 

glomerulus

گلومرول

کلاف مویرگی واقع در کپسول بومن

لینک به دیدگاه

food chilling

سرد کردن غذا

گرفتن گرمای مواد و محصولات غذایی و تغییر دمای آنها به دماهای نزدیک به صفر درجه سانتی گراد.

 

 

food
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
(syn:food conversion
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
)

بهره وری غذا

معیاری برای ارزشیابی غذا که به یکی از دو طریقه زیر گزارش میشود: 1- نسبت افزایش وزن حیوان آزمایشگاهی به وزن غذای مصرفی 2- نسبت مقدار غذا به افزایش وزن حیوان آزمایشگاهی.

 

 

 

food poisoning

مسمومیت غذایی

مسمومیتهای ناشی از سموم میکروبی و غیر میکروبی در غذا.

 

 

 

food preservation

نگهداری غذا

به مجموعه عملیاتی گفته میشود که برای جلوگیری از فساد غذا و حفظ کیفیت طولانی تر آن به کار برده میشود.

 

 

 

food processing

فرآوری غذایی

مراحلی از عملیات تغییر، تبدیل و نگهداری محصولات غذایی مانند درجه بندی، شستشو خرد کردن آنزیم بری پختن پاستوریزه یا استریل کردن و بسته بندی مواد غذایی.

 

 

 

food rheology

رئولو‍ژی غذایی

تغیییرات بافت مواد غذایی و همچنین جریان مایعات و نیمه جامدهای غذایی در اثر وارد شدن نیروهای مختلف به آن.

 

 

 

free gossypol

گوسیپول آزاد

مقدار گوسیپولی که بدون هیدرولیز قبلی با محلول 70 درصد استون آبی از مغز پنبه دانه قابل استخراج باشد.

 

 

 

freeza concentration

تغلیظ
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ی

روشی است که در آن آبمیوه و محصولات مشابه را سرد میکنند به نحوی که آب آزاد آنها به صورت کریستالهای یخ در آید. سپس با سانتریفیوژ عصاره تغلیظ شده را از ذرات یخ جدا میکنند. با این روش تا حد اکثر بریکس 50 میتوان تغلیظ کرد.

 

 

 

freeza drying(syn:lyophilization)

خشک کردن تصعیدی

خشک کردن مواد غذایی منجمد در سیستم با خلا شدید و پایین تر از نقطه سه گانه آب (فشار 4/58 میلیمتر جیوه و دمای صفر درجه سانتی گراد).

 

 

 

freeze burn

سرما سوختگی

وقتی مواد غذایی خوب بسته بندی نشده باشد و سطح آن در تماس با هوای خشک درون فریزر قرار گیرد رطوبت سطح آن خارج میشود و لکه های سفیدی روی آن ایجاد میشود. به این پدیده سرما سوختگی میگویند.

 

 

 

freezing point

نقطه
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

دمایی که در آن مایعی در فشار اتمسفر شروع به جامد شدن میکند.

 

 

 

fructose

فروکتوز،لوولوز

Levulose

 

 

 

fruit drink

نوشابه میوه ای

به نوشابه ای اطلاق میشود که بخشی از آن آب میوه کنسانتره و یا پودر آب میوه است.

 

 

 

fruit juice

آب میوه

عصاره بدون گوشت میوه است که طبیعی باشد و به آن آب یا مواد دیگر اضافه نشده باشد.

 

 

 

fruity(tea)

طعم میوه ای

طعمی نامطلوب است که بر اثر تخمیر بیش از حد یا آلودگی میکروبی قبل از حرارت دادن برکگ چای به وجود می آید.

 

 

 

fudge

شکلات نرم

نوعی شکلات که اساس آن تافی یا کارامل است. این شکلات شکر زیاد دارد به طوری که در فرآیند کریستاله میگردد.

 

 

 

fungi

قارچها

شاخه ای از موجودات زنده یک یا پر یاخته ای فاقد کلروفیل از گروه هسته داران که مواد غذایی مورد نیاز خود را از راه جذب به دست می آورند.

 

 

 

furcellaran

صمغ فورسلاران مفهوم اصطلاح صمغ استخراج شده از جلبک دریایی دانمارکی که از پلی ساکاریدهای هتروژن است. این صمغ به میزان خیلی کم در مواد غذایی باعث قوام و غلظت بهتر و در واقع باعث تثبیت سیستم مواد غذایی میشود.

 

 

 

full (tea)

طعم کامل

چای با رنگ مطلوب و طعم خوب که تلخی هم نداشته باشد.

لینک به دیدگاه

gelometer

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
سنج

وسیله ای برای اندازه گیری زمان لازم برای بستن ژل

 

 

 

glucagon

گلوکاگون

هورمون مترشحه از سلولهای آلفای جزایر لانگرهانس لوزالمعده که باعث عیدرولیز گلیکوژن و افزایش قند خون می شود

 

 

 

glucitol

سوربیتول

sorbitol←

 

 

 

glucose effect

پدیده گلوکز

catabolic repression

 

 

 

glutamateT sodium

گلوتامات سدیم

نمک سدیم گلوتلمیک اسید. آمینو اسیدی که باعث تشدید طعم بعضی غذاها می شود

 

 

 

glutamaic acid

گلوتامیک اسید

اسید آمینه دارای 2 عامل کربکسیل

 

 

 

glutathione

گلوتلتیون

تری پپتید موجود در بافتهای گیاهی و حیوانی و مرکب از 3 اسید آمینه گلایسین گلوتامیک اسید و سیستئن

 

 

 

gluten

گلوتن

پروتئین موجود در خمیر آرد گندم

 

 

 

glyceride

گلیسرید

استر یا نمک آلی ترکیب اسید چرب و گلیسیرول

 

 

 

glyceryl mono stearate

منواستئارات گلیسرول

امولسیون کننده عالی برای تافی و کارامل

 

 

 

glycogen

گلیکوژن

پلی ساکارید ساخته شده از گلوکز و موجود در بافت جگر و عضلات

 

 

 

glycolysis

گلیکولیز

چرخه تجزیه گلوکز که به تشکیل اسید پیروئیک ختم می شود

 

 

 

glycoprotein

پروتئین قند دار

پروتئینی که دارای یک مولکول قند یا الیگوساکارید پیوند شده است مثل موسین

 

 

 

glycoside

گلیکوزید

ترکیبی متشکل از یک مولکول قند ساده و یک مولکول قند دیگر یا یک ترکیب غیر گلوسیدی

 

 

 

GRAS (generally recognized as safe)

افزودنی مجاز

افزودنی که مصرف آن در حد قابل تحمل برای انسان در غذا جایز بوده و ضرری برای انسان ندارد

 

 

 

gray

گری

واحدی برای اندازه گیری مقدار تشعشع امواج الکترومغناطیس که برابر 100 راد است

 

 

 

gray mold rot

پوسیدگی کپکی خاکستری

نوعی فساد خاکستری رنگ در میوه ها و سبزیجات بر اثر بوتریتیس سینه را

 

 

 

green mold rot

فساد کپکی سبز

نوعی فساد مواد گیاهی بر اثر کلادوسپوریوم

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.


×
×
  • اضافه کردن...