رفتن به مطلب

شب نزدیکی دلهای نواندیشان ( شب یلدا)

Fakur

ارسال های توصیه شده

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

امروز 28 آذر است و از امشب که بگذریم، صدای آمدن یلــــدا آرام آرام به گوشمان می رسد و دو شب دیگر، شب یلداست. یلدایی که پاسداشت رسم و رسوم آئینی ما ایرانیان است و یادآور سنت صله ٔ رحم و دور هم بودن بستگان را در پیش دارد و تفأل به حافظ که میهمان تمام خانه های ایرانی است ...

هرآنچه با انتشار خبرهای شوک برانگیز تورم قیمت ها و اوضاع نابسامان اقتصادی تا اندازه ای شور و اشتیاق دور هم بودن را تحت الشعاع قرار می دهد، اما به هر تقدیر پدر بزرگ ها و مادر بزرگ ها خانه را برای استقبال از فرزندان می آرایند و فرزندان و نواده ها نیز از آن سو برای دیدار بزرگان خانواده بی قرارند. شاید از جنب و جوش همیشگی خرید از مغازه های آجیل و میوه فروشی خبری نباشد ولی هندوانه و انار گرچه رکوردهای باورنکردنی قیمت های نجومی را تجربه می کنند اما به نوبه خود کم و بیش رخ می نمایانند و طعمی از یلدا را به شب زنده داران شب چله می چشانند.

یلدا، همان یلدائیست که همواره در نزد ایرانیان گرامی داشته شده است البته با اینكه امروزه تعدادی از مولفه های ویژه این رسم كهن چون گرد كرسی نشستن و شاهنامه خواندن رو به فراموشی گذارده اما هنوز هر ایرانی می كوشد بارقه های اصلی این آیین را حفظ كند. ایران كشوری با فرهنگی غنی است كه مردمانش بنا به ذوق و سلیقه و طبیعت منطقه ای كه در آن زیست می كنند هر یك برای برگزاری سنت های كهن آداب خاص خود را دارند. ایرانیان قدیم شادی و نشاط را از موهبت های خدایی می پنداشتند و آیین و جشن شب یلدا یا شب چله بزرگ تا به امروز در تمامی سرزمین كهنسال ایران و در بین همه قشرها و خانواده ها برگزار میشود.

برگزاری مراسم یلدا، آیینی خانوادگی است و گردهمایی ها به خویشاوندان و دوستان نزدیك محدود میشود. شب یلدا یا شب چله آخرین شب آذرماه، شب پیش از نخستین روز زمستان و درازترین شب سال است و فردای آن با دمیدن خورشید، روزها بزرگ تر شده و تابش نور ایزدی افزونی می یابد. ایرانیان باستان، آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر یا زایش خورشید می خواندند و برای آن جشن بزرگی بر پا می کردند. این شب در نیم‌کره شمالی با انقلاب زمستانی مصادف است و به همین دلیل از آن شب به بعد یعنی از شب یلدا طول روز بیشتر و طول شب کوتاه‌تر می‌شود و در درازترین و تیره ترین شب سال، ستایش خورشید نماد دیگری می یابد. مردمان سرزمین ایران با بیدار ماندن، طلوع خورشید و سپیده دم را انتظار می كشند تا خود شاهد دمیدن خورشید باشند و نور ایزدی را ستایش كنند.

یلدا از نظر معنی معادل با كلمه نوئل از ریشه ناتالیس رومی به معنی تولد است و نوئل از ریشه یلدا است. واژه "یلدا" سریانی (از لهجه های متداول زبان "آرامی" است) و به معنی ولادت است. زبان "آرامی" یکی از زبان های رایج در منطقه خاورمیانه و زبان اصلی نگارش کتب عهد جدید مسیحیان بوده است. (برخی بر این عقیده اند که این واژه در زمان ساسانیان که خطوط الفبا از راست به چپ نوشته می شده، وارد زبان پارسی شده است). ولادت خورشید (مهر و میترا) و رومیان آن را (ناتالیس انویكتوس) یعنی روز (تولد مهر شكست ناپذیر) می نامیدند.

آیین شب یلدا یا شب چله با خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوه های گوناگون همراه است که همه جنبه نمادین دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند. اگر رسم ها و آیین های دیگر یلدا را میراثی از فرهنگ چند هزار ساله بدانیم ولی فال حافظ گرفتن در شب یلدا در سده های اخیر به رسم های این سنت افزوده شده است. شاهنامه خوانی و قصه گویی پدربزرگ و مادربزرگ دور كرسی برای كوچكترها نیز از آیین های یلدا است كه خاطرات شیرینی برای بزرگسالی آنها فراهم می آورد و بطور کلی خوردن خوراكی ها و مراسم دیگر در این شب بهانه ای برای بیدار ماندن در این شب طولانی است.

یلــدا

یلدا برای بچه ها، آجیل و طعم هندونه س

ولی برا بزرگترا، یه خاطره، یه نشونه س

یلدا شب ولادته؛ این جوره تو نوشته ها

خورشید و دنیا می آرن، تو دل شب فرشته ها

فرشته های مهربون، فرشته های نازنین

از اوج ِ اوج ِ آسمون، میان پایین، روی زمین

شبیه دونه های برف، روی درختا می شینن

تا خورشید و بغل کنن، تا صُب یه وختا می شینن

قصه میگن برای هم؛ گر چه شبیه قصه نیس

قصه اون ها مثل ما، نون و پنیر وپسّه نیس

میگن: یه شب از آسمون پولک آبی می باره

تا دم دمای صب بشه برف حسابی می باره

وقتی گمون نمی کنی، ستاره ای پر می زنه

یه آفتاب مهربون، از تو افق سر می زنه

یه شب، تو اوج تیرگی، ستاره رو نشون می دن

تو دل شب، شب سیا ، صُب می شه و اذون می گن

می آد و مرهم می ذاره به ساقهّ ملخ زده

نماز حاجت بخونید، مردم شهر یخ زده!

شب یلـــــدا، بلندترین شب سال

و اولین روز زمستون پیشاپیش گرامی باد

• Like 9
لینک به دیدگاه
  • پاسخ 105
  • ایجاد شد
  • آخرین پاسخ

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

تو اذربایجان رسم نبود که انار هم جزو میوه ها بشه. فقط هندونه است اونم بخاطر خداحافظی از میوه های تابستونی . انار از کی وارد میوه های شب یلدا شده. میدونین؟

• Like 6
لینک به دیدگاه
بر اساس یك باور قدیمی، مردم با این كار، با میوه‌های تابستانی وداع می‌كنند و با خوردن خشكبار گرم به استقبال سرما می‌روند و یلدا را جشن می‌گیرند تا نشانگر تقابل سرما، ناباروری، پژمردگی و مرگ با گرما، روشنایی، باروری، سبزی و زندگی باشد.

در ضمن انار هم داریم. شما تشریف بیارید.

گفتم باید دلایل دیگم داشته باشه :ws28:

مرسی :icon_gol:

• Like 6
لینک به دیدگاه

تو بهترین , مهربونترین , خونگرمترین , زیباترین.. دوست من هستی!

این هندونه رو که گذاشتم زیر بغلت بذارش تو یخچال خنک بشه برای شب یلدا..

یلدا مبارک!!!

• Like 4
لینک به دیدگاه

آخر پاییز شد ، همه دم می زنند از شمردن جوجه ها !!

امشب روی تختت

بشمار ، تعداد دل هایی را که به دست آوردی ...

بشمار ، تعداد لبخند هایی که بر لب دوستانت نشاندی ...

بشمار ، تعداد اشک هایی که از سر شوق و غم ریختی ...

فصل زردی بود ، تو چقدر سبز بودی ؟!

جوجه ها را بعدا با هم میشماریم.

یلدا مبارک :)

• Like 5
لینک به دیدگاه

شب یلدا داره میاد. . بیائید در این شب چراغ خانه ( انجمن نواندیشان ) را باحضور Sms_Shabe_Yalda.jpgخودمون تا صبح روشن نگه داریم. :icon_gol:

• Like 4
لینک به دیدگاه

توی شب یلدا

غمهاتون رو به آخرین برگ پاییزی بسپرید

زمستون که میشه

هم آدمها به هم نزدیکتر میشن

هم دلهاشون به هم نزدیکتر میشه

کانون خونوادتون گرمتر از همیشه

یلدا مبارک

• Like 2
لینک به دیدگاه

* شب یلدا همیشه جاودانی است *

* زمستان را بهار زندگانی است *

* شب یلدا شب فروکیان است *

*نشان از سنت ایرانیان است *

*پیشاپیش یلدا مبارک***

:icon_gol:

• Like 1
لینک به دیدگاه

04.jpgیلدا از نظر معنی معادل با كلمه نوئل از ریشه ناتالیس رومی به معنی تولد است و نوئل از ریشه یلدا است. واژه "یلدا" سریانی (از لهجه های متداول زبان "آرامی" است) و به معنی ولادت است. زبان "آرامی" یکی از زبان های رایج در منطقه خاورمیانه و زبان اصلی نگارش کتب عهد جدید مسیحیان بوده است. (برخی بر این عقیده اند که این واژه در زمان ساسانیان که خطوط الفبا از راست به چپ نوشته می شده، وارد زبان پارسی شده است). ولادت خورشید (مهر و میترا) و رومیان آن را (ناتالیس انویكتوس) یعنی روز (تولد مهر شكست ناپذیر) می نامیدند.خوب با این حساب میشه رابطه ای بین یلدا و کریسمس پیدا کرد؟

• Like 4
لینک به دیدگاه

هندونه و انار و آجیل یلدا رو گرون نخرید!!

سر کوچه رفیقمون مفته!!!

حال پیدا کنید پرتقال فروش را...

امشب دستگیری از مستمندان و حتی همسایه دیوار به دیوارمون یادمون نره..

نیم کیلو انار و هندونه کمتر...

• Like 4
لینک به دیدگاه
امشب دستگیری از مستمندان و حتی همسایه دیوار به دیوارمون یادمون نره..

نیم کیلو انار و هندونه کمتر...

مرسی. تذکر قشنگی بود. :icon_gol:

• Like 1
لینک به دیدگاه

من 16 ساعت از خونمون فاصله دارم، چندتا از بچه های کلاسمون قرار گذاشتن با هم برن بیرون، ولی من خوشم نمیاد باهاشون برم بیرون. بعضی از دوستام هم با دوست پسراشون میرن بیرون. من امشب تنهام، تنهایی غصه میخورم. :4564:

• Like 5
لینک به دیدگاه
من 16 ساعت از خونمون فاصله دارم، چندتا از بچه های کلاسمون قرار گذاشتن با هم برن بیرون، ولی من خوشم نمیاد باهاشون برم بیرون. بعضی از دوستام هم با دوست پسراشون میرن بیرون. من امشب تنهام، تنهایی غصه میخورم. :4564:
خوب برا همینه که قرار گذاشتیم امشب رو تا صبح تو انجمن باهم باشیم تا هیچکس احساس تنهایی نکنه. شما تنها نیستید. ما با همیم.
  • Like 3
لینک به دیدگاه

منم تنهام:sad0:

• Like 3
لینک به دیدگاه

صدای پای یلدا، سریع‌تر از آنچه که در ذهن خطور کند به گوش می‌رسد! دلم اصلا برای آجیل‌های ۲۵ هزار تومانی‌اش لک نزده، برای هندوانه‌هایش دلتنگ نیستم، شیرینی پشمک‌هایش از اکنون دلم را زده و دانه‌های سرخ انارش در کمرکش مری چمباتمه کرده! اما...! اما برای گل‌های شب یلدا، برای گل خریدن‌هایش و برای گل فروش‌هایش، سخت دلتنگم! گل‌هایی که از آن پسرک یا دخترک گلفروش همه ساله می‌خرم و این هدیه لطیف الهی را به تمام خانواده‌ام در طولانی‌ترین شب سال هدیه می‌نمایم. لطافت آن گل‌ها با دستان خسته و رنجور کودک کار -گلفروش- برایم صد چندان می‌شود و در این حال همگان سرخوش از عطر نابش، می‌پرسند که از کدامین گلفروشی آن‌ها را خریده‌ام؟! می‌گویم: از گلفروشی‌ای که خدا بدون واسطه آن را تصدی‌گری می‌نماید!

شب یلدا دلشوره عجیبی دارم! او خستگی‌اش را در طولانی‌ترین شب کاری‌اش در سرمای کشنده شهرمان چگونه از تن به در می‌کند؟! یلدا برای ما مهربانی می‌آورد و برای او «نان» (بخوانید پول) پس قطعا شلوغی یک شب پرتلاطم کاری، او را بیشتر از هر شب، خسته‌تر می‌کند. اما آیا می‌تواند چون بامداد آن تابستان سر بر بالشتی از گل که «نان» است بگذارد و این‌چنین در آرامش معصومانه‌ای بخواب رود؟!

دعایت می‌کنم‌ ای کودک نان‌آور گلفروش!‌ ای گل‌تر از گل‌های رفتنی‌ات!

یلدایت مبارک!

• Like 2
لینک به دیدگاه

• اضافه کردن...