رفتن به مطلب

توفان بزرگ خورشيدي، عامل افزايش بي‌سابقه شاخص uv


ارسال های توصیه شده

خورشيدشناس برجسته ايراني:

توفان بزرگ خورشيدي، عامل افزايش بي‌سابقه شاخص UV

در روزهاي اخير بارها در خبرها شنيده ايم که ميزان اشعه ماوراء بنفش خورشيد در کشور تا حد خطرناکي افزايش داشته است.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

اين پرتوهاي ماوراء بنفش از طريق ايجاد گرما يا واکنشهاي فتوشيميايي بر بدن انسان اثر مي گذارند. اغلب اثرات بيولوژيکي پرتوهاي ماوراءبنفش نتيجه واکنش‌هاي فتوشيميايي هستند. پرتوهاي ماوراء بنفش در طيف نور خورشيد داراي طول موج کوتاه و انرژي زياد است که مي تواند باعث بيماري‌هاي پوستي، چشمي، تخريب ژنتيکي DNA و اختلال در سيستم ايمني بدن، پيري زودرس و... در انسان شود.

البته اعلام افزايش پرتوهاي ماوراي بنفش که از طريق علمي و با روش‌هاي شناخته شده با شاخصي کاملا فني قابل محاسبه است با واکنش‌هاي موافق و مخالف دستگاه‌هاي مختلف مواجه شد از جمله عنوان شد که ميزان تابش اشعه ماوراءبنفش در کشور 14 سال است که ثابت مانده است.

مساله‌اي که در اين ميان بر آن تاکيد مي‌شد اين بود که با توجه به اين که دماي هواي کشور امسال تغيير چنداني با تابستان سالهاي گذشته نداشته چرا بحث افزايش شاخص پرتوهاي ماوراي بنفش (UV) در سال‌هاي گذشته مطرح نبوده است؟

دکتر علي عجب شيري زاده، استاد دانشگاه تبريز و خورشيدشناس برجسته پاسخ خوبي براي پرسش دارد: توفان‌هاي خورشيدي!

رييس مرکز تحقيقات نجوم و اختر فيزيک مراغه با تاييد افزايش پرتوهاي ماوراي بنفش علت اين اتفاق را (پرتاب جرم خورشيدي) توفان خورشيدي رخ داده در سطح خورشيد عنوان مي کند که به گفته وي يکي از شديدترين و بي سابقه ترين توفان هاي خورشيدي پس از سال 1973 ميلادي است. عجب شيري زاده در گفت‌وگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار کرد: توفان هاي خورشيدي فعاليتي هستند که هر از چند گاهي بر روي خورشيد اتفاق مي‌افتد. اين توفان‌ها ذرات باردار بسيار پرانرژي هستند که با سرعت هزار کيلومتر در ثانيه خورشيد را در مي‌نوردند و در فضاي بين سيارات و از جمله زمين پخش مي‌شوند.

وي با بيان اين که توفان خورشيدي اخير يکي از بي‌سابقه‌ترين توفان‌هاي خورشيدي است، افزود: اين توفانها 17 و 21 خردادماه رخ دادند که اثرات آن با در نظر گرفتن فاصله بين خورشيد و زمين بيش از پنج روز زمان برد تا با زمين اصابت کند که در حال حاضر شاهد بروز اثرات آن بر روي زمين هستيم.

عضو آکادمي نجوم فرانسه تصريح کرد: آخرين توفان خورشيدي بزرگ سال 1859 ثبت شده است که اثرات آن باعث قطع شدن تلگراف هاي آن دوران و حتي از بين رفتن لوله‌هاي گاز در منطقه آلاسکا و کشورهاي هاوايي و کوبا شد همچنين اين کشورها ضررهاي بيوفيزيکي هم در اين زمينه ديدند.

عضو کميسيون شماره 36 اتحاديه بين‌المللي نجوم با بيان اينکه با وقوع توفان خورشيدي ميزان اشعه ماوراء بنفش کره زمين هم افزايش يافته است، گفت: اين توفان باعث شده که UV يا اندازه اشعه ماوراء بنفش که به زمين مي‌رسد از حد بحران بگذرد.

به گفته اين خورشيد شناس، حد بحران UV هشت است که در آخرين اندازه‌گيري توسط محققان مرکز ميزان اشعه ماوراء بنفش در زمين 10 بوده است.

وي خاطرنشان کرد: البته زمين سپري در برابر اين توفان‌ها دارد اما به دليل اينکه شدت آنها زياد است، اين ذرات از اين سپر هم مي‌گذرند.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...