رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

خواستم یه مطلب در رابطه با منطق فازی بنویسیم ولی یه مقاله خوب پیدا کردم (سعی میکنم سر فرصت یه مقاله بنویسم):

فایل pdfمقاله:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 11
لینک به دیدگاه
  • 4 ماه بعد...

چکیده

نظریه ی فازی رویکرد متفاوتی نسبت به علم کلاسیک در برخورد با پدیده ها ارائه می دهد. در واقع با در نظر گرفتن ابهام ذاتی در علم، سعی در مدل کردن مسائل دارد. این منطق، منطقی است که روش های نتیجه گیری در مغز بشر را جایگزین می کند. و امروزه ازاساس این نظریه در بحث کنترل و حتی مدیریت استفاده می شود.

کلمات کلیدی:

منطق فازی، مجموعه های فازی، تصمیم گیری فازی

مقدمه

بر اساس مبانی واصول علم، همه چیز تنها مشمول یک قاعده ثابت می شود که به موجب آن یا آن چیز درست است یا غلط .

پدیده های منطقی و ریاضی نیز بر اساس اصول کلاسیک علم تنها دو حالت دارند درست یا غلط، سفید یا سیاه. دانشمندان نیز در گذشته بر همین اساس به تحلیل دنیای پیرامون خود می پرداختند. مثال های فراوانی را می توان ارائه داد که در آنها چنین برداشتی دور از حقیقت نیست. اما این مثال هاا که در آنها برای هر مسئله ای تنها یک جواب آری یا نه صادق است را، نباید به همه چیز تعمیم داد.

تاریخچه

در سال 1965 پروفسورلطفی زاده که در آن زمان رئیس دپارتمان مهندسی برق دانشگاه کالیفرنیا در برکلی بود، مقاله ای تحت عنوان«مجموعه های فازی» (FUZZY SETS) منتشر ساخت. در این مقاله چنین ادعا نمود که برای مشخص کردن اعضای یک مجموعه میباید تابع عضویت (Membership Function) تعریف شود، یعنی میزان عضویت می تواند دقیقاُ صفر و یک نباشد بلکه مقادیرما بین این دو باشد. وی در این مقاله دیدگاهی کاملاُ متفاوت با دیدگاه کلاسیک ارائه کرد. او عقیده داشت که همه چیز در حقیقت «به طور نسبی » درست یا غلط است.

مفاهیم

واژه فازی در فرهنگ لغت آکسفورد بصورت مبهم، گنگ، نادقیق، گیج، مغشوش، در هم و نامشخص تعریف شده است. منطق فازی معتقد است که ابهام در ماهیت علم است. بر خلاف دیگران که معتقدند که باید تقریب‌ها را دقیق‌تر کرد تا بهره‌وری افزایش یابد. از گذشته خیلی دور مبانی ریاضی ما بر اساس منطق ارسطویی قرار داده شده بود و در آنجا یک نوع نگاه ایده آلیست و آرمان گرایانه برای انتخاب های عالی در محدوده‌ای که ریاضیات ارسطویی مطرح می‌شد مورد توجه بود. این یک نگاه مطلقی بود که در واقع انسان را به جهات نوع انتخابی که انجام می‌داد و انسان را از پیچیدگی هایی که بین آری یا نه و روشن و خاموش و یک یا صفر می‌توان وجود داشته باشد، گریز می‌کرد. لطفی‌زاده معتقد است که باید به دنبال ساختن مدل‌هایی بود که ابهام را به عنوان بخشی از سیستم مدل کند. در منطق ارسطویی، یک دسته‌بندی درست و نادرست وجود دارد. تمام گزاره‌ها درست یا نادرست هستند. در منطق فازی، جملاتی هستند که مقداری درست و مقداری نادرست هستند. برای مثال، جمله "هوا سرد است" یک گزاره منطقی فازی می‌باشد که درستی آن گاهی کم و گاهی زیاد است. گاهی همیشه درست و گاهی همیشه نادرست و گاهی تا حدودی درست است. تئوری فازی مبتنی بر نظریه امکان است در حالی که علم آمار مبتنی بر نظریه احتمال است. برای مشخص شدن تفاوت بین این دو مفهوم، مثال زیر را در نظر بگیرید:

هنگامی که می گوییم »احتمال« اینکه آقای x دکتر باشد برابر 70 درصد است، یعنی 70 درصد آدمهایی که در وضعیت مشابه این آقا قرار دارند دکتر بوده اند و چنین احتمالی استخراج شده است. اما هنگامی که می گوییم »امکان« اینکه آقای x دکتر باشد 70 درصد است (یا به بیان دیگر، درجه عضویت آقای x به مجموعه دکترها 70 درصد است) یعنی اینکه 70 درصد از شواهدی که برای اثبات دکتر بودن لازم است در آقای x یافت شده است. این موضوع اصلا به این معنی نیست که آقای x دارای 30 درصد خواص دیگر دکتر بودن نیست، بلکه اساسا اطلاعات ما درباره ایشان دارای ابهام است.

پروفسور لطفی زاده اینطوراستدلال کرد که بشر به ورودی های اطلاعاتی دقیق نیازی ندارد. پس اگر ماکنترل کننده های فیدبک را در سیستم ها طوری طراحی کنیم که بتواند داده های مبهم را دریافت کنند، این داده ها میتوانند به طور ساده تر و موثرتری در اجرا به کار برده شوند.

منطق فازی چیست؟

شاید ساده ترین پاسخ بر اساس شنیده ها این باشد که Fuzzy Logic یا Fuzzy Theory یک نوع منطق است که روش های نتیجه گیری در مغز بشر را جایگزین می کند. منطق فازی تمام مرزها و محدوده ها را تار و مبهم می کند، به گونه ای که گویی کلمات ما جهان را باکاردی کند به قطعاتی تقسیم کرده است.

اساسا اگرچه سیستم های فازی پدیده های غیر قطعی و نامشخص را توصیف می کنند، با این حال خود تئوری فازی یک تئوری دقیق می باشد.

در این متن دو نوع توجیه برای تئوری سیستم های فازی وجود دارد:

دنیای واقعی ما بسیار پیچیده تر از آن است که بتوان یک توصیف و تعریف دقیق برای آن بدست آورد بنابراین باید یک توصیف تقریبی یا همان فازی که قابل قبول و قابل تجزیه باشد، برای یک مدل معرفی شود. با حرکت ما بسوی عصر اطلاعات، دانش و معرفت بشری بسیار اهمیت پیدا می کند. بنابراین ما به فرضیه ای نیاز داریم که بتواند دانش بشری را به شکلی سیستماتیک فرموله کرده و آنرا به همراه سایر مدلهای ریاضی در سیستم های مهندسی قرار دهد.

تصمیم گیری

تصمیم گیری یکی ازاساسی ترین موضوعاتی است که همواره بشر،حتی درزندگی روزمره خود با آن روبروست.

برای انجام یک کار خاص، ممکن است ما گزینه های متفاوتی را پیش رو داشته باشیم،که باید از بین آنها بهترین گزینه را انتخاب کنیم. به طوری که گزینه ی منتخب بتواند بیشترین سود و موفقیت را به همراه داشته باشد. پروفسور لطفی زاده با طرح نظریه فازی، عدم قطعیت ناشی از ابهامات تفکرات انسان را بیان نمود.

تصمیم گیری فازی

اصلی ترین حسن این تئوری، توانایی ارائه داده هایی است که غیرقطعی اند. همچنین این روش قادربه بکارگیری عملگرهای ریاضی در حوزه ی این داده ها نیز هست.

کاربرد مجموعه های فازی درمسائل تصمیم گیری یکی از مهم ترین و کارآمدترین کاربردهای این تئوری می باشد.

در واقع تئوری تصمیم گیری فازی، تلاش می کند که ابهام و عدم قطعیت های ذاتی موجود در ترجیحات، اهداف و محدودیت های موجود در مسائل تصمیم گیری را مدل کند.

  • Like 8
لینک به دیدگاه
  • 7 ماه بعد...

سلام دوست عزیز

 

میشه لطف کنید مشخصات این مقاله رو به طور کامل بذارید.اسم نویسنده،سال انتشار،کجا چاپ شده و ...

 

اخه من برای منبع تحقیقم میخوام ازش استفاده کنم.

 

خیبی ممنون

  • Like 3
لینک به دیدگاه
سلام دوست عزیز

 

میشه لطف کنید مشخصات این مقاله رو به طور کامل بذارید.اسم نویسنده،سال انتشار،کجا چاپ شده و ...

 

اخه من برای منبع تحقیقم میخوام ازش استفاده کنم.

 

خیبی ممنون

مقاله مال دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسیه،

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...