رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

شهرستان لارستان از شمال به شهرستان جهرم، شمال شرقی به شهرستان داراب و زرین دشت، شمال غرب به شهرستان فیروزآباد، قیروکارزین و خنج و از جنوب به استان هرمزگان و شهرستان لامرد و مهر، از غرب به شهرستان لامرد و مهر و از شرق به بخش فین شهرستان بندرعباس منتهی می شود.

 

تاریخچه شهر لار

در دوران قدیم به منطقه وسیعی از جنوب ایران ایالت لارستان اطلاق می‌شده‌است.

که مشتمل بوده‌است از: بندر گمبرون(بندر عباس) ، بندر لنگه ، بستک ، خمير، جزاير تنب بزرگ و كوچك، هرمز، قشم، تارم، فرگ، فرامرزان، جناح، درز و سايبان، صحراي باغ، گاوبندي ( پارسيان )، بحرين، فين، جهرم ،لامرد ، مهر ، خنج ، اشكنان ، گله دار ، بنارويه، علامردشت ،گراش ، جویُم، اوز، بیرم، عسلویه ، شهرستان کنگان و گزدان تمام این مناطق جزء «ایالت لارستان» به مرکزیت لار بوده‌است.

اولین تاریخی که از لار ذکری به میان آورده است، تاریخی طبری (جلد اول ص ۸۲۰) است که از لار بنام (الار) نام برده و حکایت می‌کند که چگونه شاهنشاه اردشیر ساسانی بر سرزمین پر نعمت الار که خاک کشور ایران بوده و به دست دشمنان وی تقسیم شده بود تسلط می یابد که با گذشت زمان خذف حرف (ا) از کلمه الار بعید به نظر نمی رسد.

ظاهراً این شهر از طرف کیخسرو و به گرگین کیلاد پهلوان تاریخی سلسلهٔ کیانی تفویض شده است و فرزندان گرگین تا قرنها در این ناحیه حکومت داشته اند و سلسلهٔ محلی پادشاهان میلادی را تشکیل داده اند.

این شهر در زمان ساسانیان به علت واقع شدن آتشکده فرنبغ در روستای کاریان مورد توجه بوده است.

حمدالله مستوفی اولین تاریخ دانی است که از این شهر اسم برده و می گوید: مردم لار بیشتر تاجر میباشند و سفر بحرو بر می کنند.

در قرن ۱۶ و ۱۷ میلادی سکه نقره ای ضرب می شده که در سواحل خلیج فارس و هند رواج داشته و چون این سکه ابتدا در لار ضرب می شده به لارین شهرت یافت.

این سکه از نقره‌های عالی و در نهایت با ظرافت ضرب می شده و ۹/۴ گرم وزن داشت و به علت جنس نقره اش بسیار صیقلی و جلادار و شکل آن شبیه قلم و در حدود چهار بند انگشت طول داشت و دو سر آن به هم وصل می شد پس از تصرف لارستان به دست شاه عباس این سکه‌ها از رونق افتاد ولی در هندوستان همچنان رواج داشت.

سرزمین لاردرآغازتحت عنوان «لاد» شناخته می شد ولاد یعنی اساس و بنیاد هرچیز.۱ علاوه بر این «لاد» نام یکی از پسران حکام قدیم پارس بوده است .

او این شهررا بنانهادو بدین ترتیب نام خویش را در منطقه به یاد گار گزارد.دریکی از چاپهای شاهنامه فردوسی این بیت آمده است :

سپاهان به گودرز کشواد داد به گرگین میلاد هم «لاد» داد تغییر شکل حرف «د» به «ر» یکی از تغییرات خیلی دقیق در زبان ارمنی، لهجه‌های دریای خزرو گویش تاتی می باشد.

در میان انبوه منابع تاریخی ، کهن‌ترین نوشته ای که در آن ازلاریاد شده است می توان از «کارنامه اردشیر بابکان» که بی شک ازادبیات اصیل دوره ساسانی و احتمالاً متعلق به عصر انوشیروان می‌باشد نام برد.

دراین کتاب نام لاربصورت «کلال» ضبط شده است .

طبری مورخ بزرگ قرون اولیه اسلامی بنا به استناد (خدای نامه )در کتاب (تاریخ الرسل و الملوک )مورخ بعدی است که به طور اجمال از لشکرکشی اردشیر به «الار» صحبت رانده است.

ضبط نام «لار» بین مورخین قرون اولیه اسلامی مختلف آمده و به اشکال گوناگون : کجاران ، کلال ، الار، ایراهستان ، خوزیهراستان ، خوجهراستاق ثبت شده است.

الار، نام یکی از دهکده‌های باستانی و ساحلی منطقه هزو و سیف یا اراسیف بوده که رقیب اردشیردرآنجا زندگی می کرده است امروزه در بخش اوز روستایی بنام «گلار» وجود دارد که ممکن است با «گولار» که «نولدکه» آلمانی در ترجمه کارنامک ازآن نام می برد بی ارتباط نباشد.

این سرزمین پهناوررا، کیخسرو۹ به گرگین۱۰بخشید و او رهسپارلارگردید . بدین ترتیب سلسله پادشاهان مستقل و نیمه مستقل میلادی در لار بنا نهاده شد. حکام لار ازنژاد گرگین میلادند که در عصر کیان به حکومت لار منصوب شده بودند .

ازآن تاریخ اولاد او درآن ولایت حاکم و فرمانروا بوده و در زمان ملوک الطویفی بیش از پیش اقتدار یافته اند.۶ به نظر می رسد که مسلمان شدن مردمان این ناحیه قرنها پس از غلبه اسلام صورت گرقته و تامدتهای مدید مسکن زرتشتیان و محل عبور ایشان از ایران به طرف هندوستان بوده است .

یکی از دلایل این امر بر پا بودن آتشکده آذر فرنبغ «آتشکده کاریان» تا قرن چهارم هجری است .

تا قرن پنچم هجری جاده باستانی تجارت جنوب به بندر آبادان سیراف از یکسو و ازطرف دیگر از طریق داراب به کرمان و سواحل جنوبی آن ختم می شده است و منطقه لارستان به همین دلیل در خلا سیاسی ، تجاری و بدور از درگیری‌های سیاسی داخلی ایران بزرگ تحت سلطه پادشاهان محلی خویش به موجودیتش ادامه می داده است و همین امر دلیل اصلی عدم ضبط نام این منطقه در نوشته‌های جغرافیایی قرون اولیه اسلامی است .

با افول شهر سیراف ، راه تجاری از طریق لار دوباره جلب توجه نموده و موقعیت سیاسی آن را بالا برد ولارستان در اوایل قرون وسطی با حفظ استقلال سیاسی خویش در حاکمیت سلاجقه اهمیت خود را به عنوان یک منطقه مهم در ایران حفظ کرد. همان طور که گفته شد پس از ظهور دین مبین اسلام به دلیل وجود «آتشکده کاریان»آذر فرنبغ قرنها طول کشید تا نور اسلام در این شهرتابیدن گرفت .

ولی مردم متمدن و انسان دوست لارستان خیلی زود با این دین بزرگ پیوند ناگسستنی بستند، به طوری که در قرون بعد لارستان نخستین خاستگاه حکومت عدل اسلامی شد و قیام سید عبدالحسین مجتهد لاری در این زمینه شهرت جهانی دارد . علاوه بر آن نیز می توان از خنثی کردن شورش‌های به پا خواسته در کناره‌های خلیج فارس و جنگ با پرتقالی‌ها و برتری بر آنان را نام برد.

در اردیبهشت سال ۱۳۳۹شمسی زلزله ویران کننده ای شهر لار را لرزاندو بسیاری از محلات و خانه‌های آن را ویران کرد.در همان سال به همت افراد خیر سازمان شیر و خورشید و موسسه‌های داخلی و بین‌المللی در ۳ کیلومتری جنوب شهرقدیم ، شهرجدید ، به وسعت اولیه صد هکتار طراحی و طبق نقشه یک شرکت اروپایی ساخته شد. لار امروز شامل دو قسمت نزدیک به هم است و به عبارتی شهرقدیم و شهرجدید در کنار هم لار را می سازند.

شهرقدیم آن که دارای کوچه‌های تنگ و باریک و دارای خانه‌های خشتی و کاهگلی است که بیشتراین خانه‌ها و کوچه‌ها پس از آن زلزله بزرگ ویران و نابود شدند و شهرجدید آن نیز شهری است بدون کوچه که درآن هیچ کوچه ای دیده نمی شود و دارای خانه هایی محکم و ضد زلزله است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

رودخانه كورده

کورده يک رود فصلی به طول 170 كيلومتر است. مسير كلی اين رود شمال باختری بوده و از كوه بهاش در 37 كيلومتری باختر جنوبی لار و 17 كيلومتری جنوب باختری اوز سرچشمه می گيرد و به نام رودخانه آسياب دهستان ارد را سيراب می كند و به دهستان خنج وارد می گردد و از دره شمالی كوه مرز عبور کرده و از كنار روستاهای آشنا و چاه توس می گذرد و با مخلوط شدن با ريزابه هايی به رودخانه فيدويه تغيير نام می دهد و از شمال روستای كورده می گذرد و با رود دارالميزان مخلوط می شود و رودخانه دزگاه را تشكيل می دهد.

 

رودخانه مهران

رودخانه مهران که يک رود فصلی به طول 382 كيلومتر است از شهرستان های بندرلنگه و لار عبور می کند. اين رود از كوه هفچن واقع در دهستان تراكمه در 189 كيلومتری باختر لار سرچشمه می گيرد و به نام رود شور اشكنان به سوی جنوب خاوری روان می شود و پس از گذشتن از روستاهای بسيار و اضافه شدن ريزابه های متعدد به آن با نام رودخانه تاون به دهستان دژگان داخل می شود و از 2 كيلومتری جنوب روستای دژگان عبور می كند و به نام رودخانه مهران، دماغه خاوری كوه پل غار را طی می كند و در 9 كيلومتری جنوب خاوری روستای دژگان به چندين شاخه تقسيم می گردد و در 75 كيلومتری خاور شمالی بندر لنگه به ترعه خوران (بخشی از خليج فارس واقع در ميان جزيره قشم و سرزمين اصلی ايران) می ريزد. مسير كلی اين رود جنوب خاوری است.

 

 

رودخانه دارالميزان

رودخانه دارالميزان يک رود دايمی به طول 180 كيلومتر است. اين رودخانه از كوه گاوبست در 80 كيلومتری جنوب باختری لار واقع در دهستان بيرم سرچشمه می گيرد و به نام رودخانه بيرمی دره شمالی كوه تخته سروه ديوان را طی می كند و با ريزابه های متعدد مخلوط می شود و به نام چاه عينی تغيير نام می دهد و دره ميان كوه های هوا و نر را به سوی شمال باختری می پيمايد و با رسيدن به روستای دارالميزان به رودخانه دارالميزان تغيير نام می دهد. در روستای دزگاه با رودخانه های كورده و باز مخلوط می شود و رودخانه دزگاه را تشكيل می دهد. مسير كلی اين رود شمال باختری است.

 

رودخانه شور

اين رودخانه از به هم پيوستن چند نهر كه از كوه های سياه، ملک تير و جم سرچشمه می گيرند به وجود آمده است. رود شور لار پس از جذب زهكش دشت های لار و علی آباد و دريافت آب چند چشمه، از شهرستان لار خارج می شود. كيفيت آب اين رودخانه به دليل عبور از گنبدهای نمكی نامناسب، حتی برای كشاورزان نيز قابل استفاده نمی باشد، اما احتمالا دارای جنبه های درمانی است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

مسجد شرف الدين اخي

اين مسجد قديمي به مسجد اخي معروف بوده در محله كوريچان جاي داشت بناي آن مربوط به زمان عمر بن عبدالعزيز و سال هاي آغازين ورود اسلام به لارستان مي باشد در گذشته ي نه چندان دور سنگ نبشته اي به خط كوفي در خرابه آن باقي بوده كه متاسفانه اينك اثري از آن در دست نيست

 

مسجد خواجه فضل الله

اين مسجد در وسط محله قديمي لار واقع شده است محراب آن از سنگ سماق يكپارچه اي است كه پيرامونش با آيات قرآني زينت يافته است سنگ نبشته ي موجود در محراب تاريخ بناي آن را 700سال پيش نشان مي دهد اين محراب در سال 1320شمسي به موزه فرهنگ فارس منتقل شد و در آن جا نگهداري مي شود

 

 

مسجد جامع

از جمله بناهاي عتيقه لار مسجد جامع است كه فرخ لقا همسر يكي از حكام لار آن را براي سلامتي فرزندش در 706 هجري بنا نهاد اين بنا در زلزله 1013 هجري ويران شد و توسط قنبر علي بيگ ذوالقدرجهرمي مورد بازسازي و تعميرات قرار گرفت پس از اين نيز بارها تخريب و بازسازي شده است كتيبه اي كه هنوز در محل به چشم مي خورد نام تعمير كننده را چنين نشان مي دهد غلام غلامان با اخلاص محمد بن عبدالله اين مسجد در محله جاشهر واقع است

  • Like 1
لینک به دیدگاه

دهن شیر

يكي از بناهاي زيبا و قديمي است كه در شرق قسمت ورودي بازار و در مجاورت پير نهان ساخته شده است راه پله اي به سمت ژرفاي زمين دارد كه تا عمق سيزده متري پيش مي رود اين بنا در دوره صفويه ساخته شده است .

 

قلعه قدمگاه

اين قلعه در بستري گسترده و مرتفع قرار گرفته از سه طرف داراي شيبي تند است از اشياي به دست آمده مي توان پي برد كه پيشينه آن به دوره قبل از اسلام بر مي گردد اين قلعه به صورت تدافعي طراحي شده در جنوبي ترين قسمت آن بنايي كوچك ساخته كه به نظر گاه مرتضي علي ( ع) مشهوراست

 

آب انبار سید جعفری

یکی از قدیمی ترین آب انبارهای لار می باشد که در مسیر غربی شهر لار قررادارد . قطر طاق بزرگ آن 14 متر و ارتفاع آن 10 متر می باشد عمق منبع آب 20 متر است . آب آن از طریق شبکه آب رسانی عصر صفویه تامین می شده است . این آب انبار هم اکنون نیزمورد استفاده قرار می گیرد .

  • Like 1
لینک به دیدگاه

قلعه اژدها پیکر

اين بناي تاريخي مشرف به شهر است درازاي آن 700 وپهناي ان170متر مي باشد قدمت قلعه با توجه به دست يافتهاي قلعه قدمگاه به پيش از اسلام مي رسد آثار چيني دوره مغول و پيش از آن در قلعه مشاهده شده است

 

باغ نشاط

اين بنا در گوشه شمالي لار در گوشه شمالي پل عباسي در ميان فضاي سبز قرار دارد و مقر حكومتي لار در دوره صفويه بوده است طاق و رواق جالب و گچ بريهاي زيبا بر جلوه آن افزوده است درباره ماده تاريخ اين بنا كه در زلزله سال 1339 شمسي آسيب ديده چنين سروده اند كاخ عرفان قصر نعمان غرفه كسراستي همچو سقف آسمان اين بزمگه برپاستي

 

پل عباسی

اين پل با هفت ستوني كه از هرسو با موج شكن هاي نيمه مدور محافظت شده در شرق رودخانه شود داقع است اين بنا در جهت توسعه راه هاي بازرگاني در عهد صفويه بنياد گرديده تا كنون بار ها تعمير شده است

 

 

قلعه شهرستان

اين قلعه كه با حصار بلندش هفت قلعه ديگر را در بر گرفته روزگاري مركز فرمان روايي حاكم وقت بيرم شاه سلنقور بوده است شش قلعه محافظ نيز در اطراف آن وجود داشته كه آثارشان هنوز باقي است قلاع مزبور عبارتند از : قلعه كوه بير قلعه سلاورز قلعه ليد قلعه گل سرخ قلعه خواجگان قلعه فارياب و قلعه ديده بان

  • Like 1
لینک به دیدگاه

قبر مادر نادر شاه

در گوشه شرقي قلعه اژدها پيكر ساختماني مربعي شكل در ابعاد 5/4در 5/4 قرار دارد كه ارتفاع آن 9 متر است در قسمت غربي بنا حوضي قرار گرفته كه به مسجد تغيير شكل داده است اين ساختمان كه پس از ورود اسلام بنياد نهاد شده در زبان مردم به قبر ننه نادر مشهور است.

 

پیر سرخ

اين بنا كه در جنوب غربي شهر قرار دارد مربوط به دوران قبل از صفويه مي باشد و از اماكن مقدس لار به شمار مي رود هر چند نمونه هاي مشابه اين گونه معماري در فيشور و خنج نيز ديده شده است اما پير سرخ بنايي است ناشناخته .

 

 

برکه کل

اين بناي تاريخي و با شكوه در شهر گراش قرار دارد و بزرگترين آب انبار ايران است قدمت اين آب انبار به حدود 300 سال پيش و زمان حكومت سلسله صفويه مي رسد سقف اين آب انبار در زلزله سال 1331 منطقه لارستان به طور كامل فروريخته متاسفانه كتيبه يا نوشته اي درباره آن به دست نيامده است ايت بنا كه براي مصارف كشاورزي و آب آشاميدني مردم ساخته شده هنوز مورد استفاده قرار مي گيرد

  • Like 1
لینک به دیدگاه

قلعه گراش

اين قلعه تاريخي مربوط به عصر حضرت شاه زندو و پيش از آن است امير محي الدين از طرف سيد عفيف الدين شاه زندو مامور فتح اين قلعه شده با دلاوري بر آن چيرگي مي يابد اين قلعه تاريخي در ادوار مختلف مركز حكومت بود و در اين اواخر در درگيري نيروهاي رضاخان با زادان خان گراشي بناهاي آن به وسيله هواپيما بمباران شده آثارش از بين مي رود

 

مسجد خرقه

اين مسجد بسيار قديمي مربوط به سال 252 هجري است هنگامي كه سيد عفيف الدين بن هشام بن ابراهيم بن موسي ابن جعفر از مدينه به بيرم شتافت و مردم را به دين اسلام دعوت كرد اين مسجد را نيز در همان سال ورود ساخته نام خرقه ب آن نهاد اين بناي قديمي تا كنون بارها تعمير شده اينك به مسجد صاحب الزمان شهره است

 

مناره كاشي شيخ دانيال

بناي مناره و بقعه مربوط به سال 789 هجري مي باشد مناره دانيال استوانه اي است كه بر پايه اي هشت ضلعي قرار دارد در قسمت فوقاني آن هشت كتيبه برجسته در هشت گوشه آن بر تخته سنگ يكپارچه تعبيه شده است كه تاريخ بناي مناره سبب ساخت و نام سازندگان آن را به معرض تماشا مي گذارد همانا اولين كسي كه در اسلام مناره را بنا كرد عمربن عبدالعزيز است كه خداوند از او راضي باشد جانشينان و ياوران دين و به تحقيق راستوگيان و متقيان پس از او حضرت پادشاه اوليا و قطب اول نماينده پروردگار متعال شيخي كه ستون دين و عمد حق و جانشين دين خداست و اشاره نمود به ساختن اين مناره در شهر خنج در پنجاه سال بعد و خيلي قبل از وقوع مناره برادران او عنايت كردند از طرف پادشاه هرمز پادشاه سعادتمند ستون حق و دين توران شاه بنا نمود آن را از سنگ كه مورد نياز بود برپيشاني مدخل ورودي كتيبه اي بدين مضمون نصب شده است استادان مناره محمود استاد خان والد حاجي محمد ابن استاد حاجي كلاه سياه

  • Like 1
لینک به دیدگاه

بقعه و سر در مسجد جامع خنج

مسجد و آستانه شيخ حاجي محمد ابو نجم مجموعه اي از معماري و آثار تاريخي متعلق به قرن هشتم هجري است بنا به روايتي از شيخ تاج الدين مظلوم خنجي مسجد جامع قديم خنج مانند مسجد عتيق شيراز بوده آنچه در قسمت جنوبي باقي است تنها قسمتي از مسجد قديمي به شمار مي امد سر در مسجد جامع در قرن يازدهم مرمت و كتيبه هايي جديد برآن افزوده شده است در گذشته نماي داخلي سر در با نام هاي مباركه ائمه در كتيبه هايي از سراميك اذين شده بود اما امروزه متاسفانه نوشته ها به علت فروريختن طاق سر در از بين رفته تنها اندكي از كاشي هاي آن باقي مانده است در ميان كتيبه هاي بر جاي مانده نام شيخ صفي الدين اردبيلي به وضوح ديده مي شود

 

کاروانسرای خواجه ابوالحسن

این کاروانسرادراوخردوره زندیه مطابق باجمادی الاول1200ه.ق به همت خیرالحاجان محمدباقروحاجی عباس فرزندان مرحوم خواجه ابوالحسن بن زیدلاری احداث گردیده است.این کاروانسراازچهارگنبدخانه حجیم و24حجره تشکیل شده وسبک معماری آن بسیار زیباودل انگیزاست.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

منزل محمودی

این بنادرمحله پیرغیب شهرقدیم لار قرار گرفته ومتعلق به دوره زندیه میباشند.اتاقها دورتا دورحیاط قرارگرفته اند.وجودسه سردابه وبادگیرگوشه شمال غربی بنا، هشتی ورودی وهمچنین نقاشی های موجودبرروی تیرهای چوبی وفرم معماری بناازخصوصیات بارزاثرمی باشد.

 

قلعه همایون دژ گراش

این اثر در بلند ترین نقطه کوه مشرف به شهر گراش بر روی تل کلات ساخته شده است. این قلعه نظامی، یکی از قلاع مهم منطقه بوده که ساخت آن مربوط به دوره های مختلف تاریخی بوده است ودر سال 1309 هجری شمسی در درگیری خان گراش باقشون دولتی ، تخریب شده است . مساالح به کار رفته در این قلعه شامل : سنگ، ملاط گچ،ملاط ساروج وکاشی است . قسمت پایین این قلعه که فضای وسیعسی را شامی می شود، باحصار کوتاه ،جهت سنگر گیری ودفع مهاجمان ، محصور بوده است ودر این قسمت نیز مخروبه های تعدادی آب انبار به چشم میخورد .

 

سد گمپو بیرم

این سد در جنوب منطقه لارستان، در شمال بخش بیرم و 5 كیلومتری جنوب شرقی آبادی" محمد زینا"، در تنگه ای معروف به " گولی گمپو" واقع شده است. در مورد تاریخ بنای سد اطلاع دقیقی در دست نیست؛ لیكن با توجه به آثار باستانی برجای مانده در منطقه، به نظر می رسد از ساخته های دوره ساسانی باشد. سد گمپو روی رودخانه فصلی بنا شده و آب حاصل از بارش باران كه از ارتفاعات بر دامنه ها سرازیر می شود، بعد از گذشتن از تنگه گمپو، وارد دشت می شود. سد گمپو در دهانه تنگ این تنگه و برای جمع آوری و استفاده بهینه از آب ساخته شده است. دیواره سد در نما با سنگ های تراشیده به اشكال منظم و با استفاده از ملات آهكی- بدون استفاده از بست های فلزی- و در میانه، با قطعات سنگ لاشه و قلوه و ملات آهكی یا ساروج ساخته شده است. دیواره سد در اصل با لایه ای از ملات ساروج مرغوب به ضخامت دو سانتی متر اندود می شد كه امروزه قطعاتی از این اندود باقی مانده است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

مسجدجامع اوز

این بناازنوع مساجدباشبستان ستونداروازبناهای دوران افشاریه است تاریخ ساخت آن سال1191ه.ق است.درمحراب مسجدعبارت لااله الاالله محمد رسول الله با خط بسیار خوش گچبری شده است.

 

آب انبار آقا

این بنا در کنار ضلع جنوب شرقی بقعه" میرعلی بن حسین" در محله " پیرغیب" شهرستان لار واقع است. از تاریخ ساخت بنا اطلاع دقیقی در دست نیست اما براساس کتیبه موجود، در دوره قاجاریه تعمیراتی در آن صورت گرفته است. بنای آب انبار دارای مخزن استوانه ای شکل و یک دهانه ورودی است که با چند پله به محوطه مرتبط می شود. این بنا در اصل چند دهانه ورودی داشت که بعدها مسدود شد. مخزن بنا مانند دیگر آب انبارها در زیر سطح زمین ساخته شده و در ساخت آن سنگ با ملات گچ و ساروج ( مخلوطی است از آهک و خاکستر یا ریگ که در آب به مرور جذب انیدرید کربنیک کنند و آهکش به صورت سنگ آهک که محکم و پایدار است در می آید و از آن در جهت ساختن بنا استفاده می کنند) به کار رفته است. برداشت آب مانند دیگر نمونه های منطقه لار به کمک سطل انجام می شود.

 

آب انبار بام بلند

این بنا به فاصله کوتاهی از چهار برکه " بگال" در 45 کیلومتری شهر لار واقع شده و به احتمال زیاد به دوره صفویه تعلق دارد. طرح بنای آب انبار مانند دیگر آب انبارهای منطقه است با این تفاوت که گنبد آن با حالت کله قندی از ارتفاع بیشتری برخوردار است. این بنای استوانه ای شکل ، با سنگ و ملات ساروج و گچ ساخته شده و در دو جهت دارای مدخل هایی با سردر ساده است که بالای آنها دریچه هایی برای تهویه هوای فضای داخلی تعبیه شده است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

آب انبار دهان شیر

این آب انبار از بناهای قدیمی و زیبای لار است که در شرق ورودی بازار قرار دارد. بنای آب انبار به صورت اتاقکی است که پله هایی با شیب تند با عرض 20/3 متر آن را به سمت پایین هدایت می کند. طول راه پله 80/12 متر است. این بنا به دوره صفویه تعلق دارد.

 

آب انبار سبزکوه

این بنا در دهکده بنارویه از توابع شهرستان لار، واقع شده و فاقد کتیبه و مدرک تاریخی مبنی بر زمان ساخت آن است. با این وجود ساخت آن را به دوره قاجاریه نسبت می دهند. بنا دارای شش دهانه ورودی و پوشش گنبدی بزرگ است. دیواره مدخل ورودی با قطعات سنگ جمع آوری شده از گورستان قدیمی دهکده تعمیر شده است.

 

آب انبار شاه عباسی

 

این بنا مجاور روستای بنارویه از توبع شهرستان لار، واقع شده و به دلیل نزدیک بودن با کاروانسرای شاه عباسی، اهالی محل آن را آب انبار شاه عباسی می نامند. بنا فاقد کتیبه یا مدرکی است که قدمت آن را مشخص کند. آب انبار شاه عباسی دارای شش مدخل ورودی و پوشش آن گنبدی و مخروطی شکل است.

 

آب انبارهای گراش

در خارج شهر گراش و مجاور گورستان قدیمی در محله نوگراش لار، محوطه وسیعی وجود دارد که در آن هفت آب انبار به فاصله کمی از یکدیگر قرار گرفته اند. از تاریخ ساخت این آب انبارها مدارکی در دست نیست و تنها کتیبه های تاریخی موجود ، مربوط به تعمیراتی است که در اواخر دوره قاجاریه در این بناها صورت گرفته است. طرح ساختمانی آب انبارها تقریباً با دیگر آب انبارهای منطقه لار تفاوتی ندارد و مانند آنها دارای مخزن های استوانه ای ، پوشش های گنبدی و درگاه های متعدد است. مصالح مورد استفاده در ساخت این بناها ، سنگ با ملات گچ و آهک است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
  • 3 هفته بعد...
قبر مادر نادر شاه

در گوشه شرقي قلعه اژدها پيكر ساختماني مربعي شكل در ابعاد 5/4در 5/4 قرار دارد كه ارتفاع آن 9 متر است در قسمت غربي بنا حوضي قرار گرفته كه به مسجد تغيير شكل داده است اين ساختمان كه پس از ورود اسلام بنياد نهاد شده در زبان مردم به قبر ننه نادر مشهور است.

 

با تشکر از محمد عزیز :icon_gol:

جالبه بدونید که قبر مادر نادرشاه درواقع داستانش از این قراره که....

نادرشاه قرار بوده به لار حمله کنه و شورش رو سرکوب کنه!

بزرگان لاری برای جلوگیری از خونریزی برای مادر نادرشاه که تازه فوت شده بوده این بنا رو می سازن و میگن که ما هم عزاداریم!

و به این ترتیب جلوی خونریزی گرفته میشه!

 

و دیگه اینکه گراش الان شهرستان جدایی شده!

هر چند 18 کیلومتر فاصله داره اما دیگه مستقل شده!:a030:

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...