رفتن به مطلب

بيماري رواني ، مشکل مغز است ؛ نه روح !


ارسال های توصیه شده

0009933.jpg

 

«داري قرص مي‌خوري؟ مگه ديوونه شدي؟!... چرا مي‌خواهي بري پيش روان‌پزشک؟ مگه مشکل رواني پيدا کردي؟!... اين قرص‌ها عارضه داره، آدم هوش و حواسش رو از دست مي‌ده. به جاي قرص خودن، يه مسافرت برو خوب مي‌شي...»

حتما شما هم اين جمله‌ها را زياد شنيده‌ايد. شايد اغراق نباشد اگر بگوييم بيشتر مردم از رفتن به مطب روان‌پزشک و خوردن داروهاي اعصاب پرهيز دارند. دليل اين امر هم بسيار روشن است؛ چون خيلي‌ها فکر مي‌کنند اگر پيش روان‌پزشک بروند، هزار و يک جور انگ به آنها زده مي‌شود. اين در حالي است که بيماري‌هاي اعصاب و روان در کشور ما گسترش پيدا کرده و بسياري از اين بيماران نيز از بيمار بودن خودشان آگاه نيستند.

حتما گاهي افسردگي به سراغتان آمده و نمي‌دانستيد بايد چه کار کنيد. اگر پيش پزشک برويد، اطرافيان‌تان به شما انگ بيمار رواني مي‌زنند. دکتر غلامحسين قائدي، روان‌پزشک، و عضو هيأت علمي دانشگاه شاهد دراين‌باره مي‌گويد: «متاسفانه مردم فکر مي‌کنند اگر کسي به روا‌ن‌پزشک مراجعه کرد، حتما دچار اسکيزوفرني شده است و انگ بيمار رواني به او زده مي‌شود و در اين صورت،‌ بعضي‌ها اگر بخواهند دارو مصرف ‌کنند، پنهاني مصرف مي‌کنند!» دکتر قائدي با بيان اينکه 160 نوع بيماري رواني شناخته شده است، ادامه مي‌دهد: «از يک اضطراب ساده يا حملات دوره‌اي اضطرابي روان تا يک بيماري جدي مثل اسکيزوفرني، توهم، جنون يا بيماري‌هايي که ارتباط با فرزندان، همسر يا اطرافيان‌مان را دچار مشکل مي‌کند، همه‌اش بيماري رواني است. علاوه بر آن، اگر فرد دچار بيماري جسمي بشود، شايد فقط خودش درمان نشود اما در بيماران رواني هم خود فرد و هم اطرافيان آسيب‌ مي‌بينند.» دکتر قائدي، نقش آموزش را در انگ‌زدايي از بيماري‌هاي رواني بسيار مهم مي‌داند و مي‌گويد: «متاسفانه تبليغات سويي هميشه از سوي رسانه‌ها صورت مي‌گيرد که افراد را به نخوردن دارو تشويق مي‌کند و افراد فکر مي‌کنند خودشان قادر به درمان هستند. در صورتي که با مراجعه به روان‌پزشک به راحتي مشکلشان برطرف مي‌شود.» دکتر قائدي در زمينه تبليغات سوء درمورد عوارض داروهاي روان‌پزشکي به نکته جالبي اشاره مي‌کند: «توصيه‌هاي داروسازاني که در داروخانه نسخه بيمار را مي‌پيچند نيز بسيار در شکل‌گيري نگرش او تاثير دارد. به‌طور مثال، براي يک بيمار داروي «سديم والپروات» براي تنظيم خلق تجويز مي‌شود و زماني که بيمار به داروخانه مراجعه مي‌کند، داروساز به او مي‌گويد مگر تو غش مي‌کني؟! در صورتي که اين دارو يکي از موارد مصرف‌اش درمان غش است و براي بيماري‌هاي ديگر هم ممکن است تجويز شود. بنابراين مريض منصرف مي‌شود و دارويش را مصرف نمي‌کند.»

  • Like 2
لینک به دیدگاه

غم با افسردگي فرق دارد

 

خيلي‌ها تصور مي‌کنند همه داروهاي اعصاب، خواب‌آورند و عوارض دارند و حتما نيازي نيست براي درمان بيماريشان دارو مصرف کنند. دکتر قائدي در‌اين‌باره مي‌گويد: «بيماري‌هاي روان‌پزشکي گاهي بيماري‌هايي جدي هستند و حتما بايد درمان شوند و در غير اين صورت، عوارض خطرناکي در پي دارند. خط اول درمان بيماري‌هايي مثل اسکيزوفرني، جنون، هذيان، بدبيني‌هاي شديد يا حتي بيماري‌هاي خلقي داروست و در صورتي که درمان نشوند عوارض جبران‌ناپذيري هم براي فرد يا بعضا خانواده او در پي دارند.» او تاکيد مي‌کند: «شيوع افسردگي در زنان 2 برابر مردان است و بنابراين زنان بيشتر به روان‌پزشکان مراجعه مي‌کنند ولي به راحتي تحت تاثير حرف‌هاي اطرافيانشان قرار مي‌گيرند و اين موضوع باعث مي‌شود درمان‌هاي روان‌پزشکان را نپذيرند.» دکتر قائدي به موضوع مهم ديگري نيز اشاره مي‌کند: «در بسياري از مواقع، مردم اندوه و افسردگي را اشتباه مي‌گيرند. به‌طور مثال، ممکن است فردي يکي از عزيزان‌اش را از دست بدهد و دچار غم و اندوه فراوان شود. اين اتفاق سبب شده فرد براي مدتي غمگين شود و مسافرت رفتن به او کمک مي‌کند، غمش را فراموش کند. اين در حالي است که بيماري افسردگي با داشتن اندوه تفاوت دارد و بسياري از مردم تصور مي‌کنند اگر به مسافرت يا ميهماني بروند، بهبود مي‌يابند؛ در صورتي که بيماري افسردگي با مسافرت رفتن خوب نمي‌شود و احتياج به درمان دارد.»

  • Like 2
لینک به دیدگاه

دکتر احمدي ابهري، روان‌پزشک و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران، ريشه انگ و برچسب به بيماران رواني را در دوران قديم مي‌داند و مي‌گويد: «بيماري‌هاي رواني از ديرباز بوده و بشر مانند بيماري‌هاي جسمي با آن درگير بوده است اما چون دانش کافي و تفسير علمي از بيماري‌هاي رواني نداشته است، آن را به جن (جنون يا جن‌زدگي) و مشکل روح تعبير مي‌کرده و اين ديدگاه تا امروز هم ادامه يافته و بيماري‌هاي مربوط به روان را بعضي‌ها به اشتباه، با عنوان بيماري‌هاي روحي ذکر مي‌کنند؛ در صورتي که اين ديدگاه، غلط است و از نظر روان‌پزشکان، بيماري‌هاي رواني مربوط به تغييراتي است که در مغز رخ مي‌دهد. به طور مثال، در بيماري‌ توهم، ماده‌اي به نام دوپامين در مغز افزايش مي‌يابد يا در بيماري افسردگي، سروتونين در مغز کاهش پيدا مي‌کند و بنابراين اين بيماري‌ها مربوط به روح نيست.» دکتر ابهري ادامه مي‌دهد: «داروهايي که براي بيماران تجويز مي‌شود، براي تعديل اين مواد در مغز است و بديهي است زماني که سروتونين مغز با خوردن دارو بالا رفت، فرد بهبود پيدا مي‌کند.» وي ادامه مي‌دهد: «اگر فردي که دچار افسردگي است دارو مصرف نکند، بايد زمان زيادي را با غم و اندوه، بي‌اشتهايي و لذت نبردن از زندگي سپري کند و ممکن است بيماري او شدت پيدا ‌کند.» بسياري از بيماري‌ها منشا رواني دارند ولي در جسم ظاهر مي‌شوند. به اين بيماري‌ها، بيماري‌هاي روان‌‌تني مي‌گويند. دکتر ابهري در اين باره توضيح مي‌دهد: «برخي بيماري‌هاي‌ پوستي، افزايش فشارخون شرياني و حتي ديابت‌ها منشا رواني دارند ولي در جسم ظاهر مي‌شوند و اين بيماري‌ها به راحتي قابل درمان است و فرد مي‌تواند از زندگي لذت ببرد.»

  • Like 2
لینک به دیدگاه

لطفا اعتماد نکنيد

 

بيماري وسواس يک بيماري شناخته‌شده رواني است که انواع مختلفي دارد و به گفته روان‌پزشکان، به راحتي با دارو قابل‌درمان است. اما اين روزها انجمن شفاي وسواس با برخي اقدام‌هاي غيرعلمي و غيراخلاقي سعي در بهبود بيماران وسواسي دارد؛ در حالي که وزارت بهداشت اقدام‌هاي اين انجمن را تاييد نکرده است. دکتر ابهري، بيماري وسواس را يک بيماري رواني ذکر مي‌کند و مي‌گويد: «اين بيماري با دارو قابل درمان است و اگر دارو همراه با رفتار درماني‌شناختي باشد، تاثير بهتري دارد.» انجمن وسواس به افراد توصيه مي‌کند که قرص مصرف نکنند و آنها را به گورستان مي‌برد تا ترس وسواس خود را کنار بگذارند.» دکتر ابهري اين اقدام‌ها را جاهلانه و غيرعلمي توصيف مي‌کند و مي‌گويد: «اين اظهارات غيرعلمي که وسواس با دارو درمان نمي‌شود، بسيار نادرست است و بيماران وسواسي به راحتي به کمک دارو درمان مي‌شوند و حتي اين داروها عوارضي هم ندارند و شايد مهم‌ترين عارضه آنها خشکي دهان باشد که آن هم در برخي افراد رخ خواهد داد.»

منبع:http://www.salamat.com

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...