رفتن به مطلب

پوشش گیاهی استان چهارمحال و بختیاری


ارسال های توصیه شده

در استان چهارمحال و بختیاری با توجه به عوامل مختلفی همچون آب، خاک، اختلاف ارتفاع و شرایط آب و هوایی، پوشش گیاهی متنوع و متفاوتی به وجود آمده است. در این استان عمده‌ترین عامل در تعیین نوع پوشش گیاهی، بارش می‌باشد. تغییرات بارندگی و ارتفاع در این سرزمین به گونه‌ایست که هرچه از شرق به غرب استان پیش می‌رویم، پوشش گیاهی غنی‌تر می‌شود.

جنگل‌های استان چهارمحال و بختیاری از نظر جغرافیایی جزو جنگل‌های غرب و جنوب غرب ایران به شمار می‌روند که به صورت نواری از كوه‌های بازفت (شهرستان کوهرنگ) شروع و به ارتفاعات فلارد (شهرستان لردگان) ختم می‌شوند و 5 کانون عمده جنگلی را در مناطق بازفت، اردل، لردگان، دوراهان و فلارد تشکیل می‌دهند. 98 درصد پوشش عمده جنگلی این مناطق از بلوط غرب تشكیل شده است و علاوه بر آن گونه‌های دیگری همچون زبان گنجشک، پسته وحشی (بنه)، زالزالک، گردو، كیكم، داغداغان، بادام، انجیر كوهی، سماق و پلاخور نیز دیده می‌شود.

مساحت جنگل‌های استان چهارمحال و بختیاری حدود 330 هزار هکتار معادل 20 درصد از مساحت استان و 2/5 درصد از مساحت جنگل‌های کشور برآورد شده است اما متأسفانه طی سال‌های اخیر بر اثر وقوع آتش‌سوزی‌های متعدد، خشکسالی، قاچاق گونه‌های در معرض خطر، قطع درختان به منظور تهیه هیزم و زغال، آلودگی بی‌سابقه هوا با حضور ریزگردهای داخلی و خارجی، خسارات جبران‌ناپذیری به خود دیده است.

با کاهش بارندگی و پایین آمدن درصد رطوبت در نواحی شرقی استان یعنی در محدوده شهرستان‌های شهرکرد، فارسان، کیار و بروجن، پوشش گیاهی عمدتاً به مراتعی با وضعیت فقیر یا خیلی فقیر محدود می‌شود. در حال حاضر مرتع درجه یک در استان وجود نداشته و بیشتر مراتع آن از نوع مراتع درجه 4 و بعد از آن مراتع درجه 3 و در نهایت مراتع درجه 2 می‌باشند. مهم‌ترین گیاهان مرتعی استان عبارتند از گون، موسیر، تره، آویشن و جاشیر.

از نکات جالب توجه در پوشش گیاهی استان چهارمحال و بختیاری، وجود گیاهان دارویی در دره‌ها و کوهستان‌های این استان است كه بیش از گذشته مورد استفاده قرار می‌گیرند. تاكنون بیش از 8 هزار گونه گیاهی در ایران شناسایی شده‌اند كه قریب 1300 گونه آن در طبیعت بختیاری شناسایی و ثبت شده است.

چشم اندازهای گیاهی استان چهارمحال و بختیاری از جمله جنگل‌ها و مراتع همراه با رودخانه‌ها و چشمه‌های اطراف آن‌ها زیباترین و بکرترین چشم‌اندازهای طبیعی را به وجود آورده‌اند به طوری که پوشش گیاهی طبیعی استان چهارمحال و بختیاری یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی این استان به شمار می‌رود.

%D9%BE%D9%88%D8%B4%D8%B4-%DA%AF%DB%8C%D8%A7%D9%87%DB%8C--%DA%A9%D9%88%D9%87%D8%B1%D9%86%DA%AF.jpg

%D9%BE%D9%88%D8%B4%D8%B4-%DA%AF%DB%8C%D8%A7%D9%87%DB%8C--%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%81%D8%AA2.jpg

لینک به دیدگاه

بنه یا پسته کوهی

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

بنه یا پسته کوهی یک گیاه دارویی و بسیار خوشمزه می باشد نوع خام بنه ترش است و نیازی به شکستن آن نیست اما با رسیدن این میوه پوسته آن سفت می شود و برای خوردن باید آن را شکست و خورد. طعم آن بسیار خوشمزه می باشد

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
بَنِه یا پسته کوهی (نام علمی:Pistacia atlantica)، (به گویش محلی لارستانی و بستکی: بُّـه ؛ کردی: بەن یا دارقەزوان یا دارەوەن یا گیابەند)، درختی از سرده Pistacia است که واریته‌های مختلفی از آن وجود دارد.

 

از این درخت سه واریته در ایران می‌روید:

کسور یا بنه کابلی (cabulica): این واریته در جهان در کشورهای ایران، افغانستان، جنوب استرالیا و پاکستان می‌روید.

این واریته در ایران در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، کرمان (شاه کوه، کوه جبال بارز) و سیستان و بلوچستان (۱۳ کیلومتری جنوب غرب نصرت‌آباد، کوه تفتان) می‌روید.

بنه کردستانی، کُلخنک یا سقز (kurdica): این واریته در جهان در کشورهای ایران، سوریه، آناتولی، شمال عراق و ارمنستان می‌روید.

این واریته در ایران در استان‌های کردستان، کرمانشاه، خوزستان، کرمان، فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و سیستان و بلوچستان می‌روید.

بنه، چاتلانقوش (mutica): این واریته در جهان در ایران، ترکیه، آناتولی و قفقاز می‌روید.

این واریته در ایران در استان‌های گیلان، آذربایجان، همدان، کردستان، کرمانشاه، مرکزی، کرمان، کرمان، فارس، لرستان، تهران، خراسان و سیستان و بلوچستان می‌روید.

 

ویژگی‌ها

ارتفاعش تا ۷ یا ۹ متر نیز رسیده‌است در بعضی از مناطق کوهستانی مانند کردستان ایران به میوه آن «قزوان» می‌گویند که برای خوشبو کردن دوغ و روغن حیوانی و همچنین در درست کردن ترشی استفاده می‌کنند. درخت بنه منبع تولید شیره سقز است. سقز که در گویش کردی منطقه بانه به آن (بنِشت) گفته می‌شود صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده‌است که استفاده دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتی‌های گوارشی استفاده می‌شود. ۲۵ درصد از شیره سقز حاوی روغن پرارزش و صنعتی تربانتین است که کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. علاوه بر این از شیره سقز در تهیه آدامس، عطر، خوشبوکننده‌ها، حشره کش‌ها و در صنعت داروسازی در تهیه نرم‌کننده‌ها و ضد عفونی کننده‌ها استفاده می‌شود. علاوه بر این در صنعت پلاستیک سازی، تهیه واکس کفش و چرم و صنعت چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد. بعلت نبود صنایع تبدیلی مناسب، اکثر سقز تولیدی در ایران به خارج از کشور صادر گردیده و به عنوان مواد پایه بسیاری از صنایع فوق‌الذکر بکار برده می‌شود. اگر چه آمار دقیقی از تعداد درختان بنه در بانه موجود نیست اما تعداد آنها بین ۱۰ تا ۲۰ هزار اصله تخمین زده شده‌است. به طور متوسط از هر درخت ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ گرم سقز بدست می‌آید که در شرایط مناسب و سالهای پرباران این مقدار بیشتر هم می‌شود. در بانه درخت بنه اغلب بصورت توده‌های مخلوط با درختان بلوط در روستاهای کانی سور، سیاحومه، دارینه، باشوان، بنه ژاژ، همزلان، ویسک، رشکی، خجک و … مشاهده می‌شود.

 

میوه این درخت هم‌زمان با رسیدن خرما «زامردان» میوه‌اش می‌رسد و قابل مصرف است. نوع نارس این میوه که به صورت خام و بدون نیاز به شکستن پوسته (قبل از سخت‌شدن پوسته) خورده می‌شود،بنه‌چه یا به گویش محلی در منطقه سروستان بنه‌شه خوانده می‌شود. به گویش محلی درمنطقه نی ریز نیز به بنه شک خوانده می‌شود میوه درخت بنـِه ریز و مُدَوَر «گِرد» و کروی‌مانند و به رنگ سبز تیره‌است، و به نام برکُو معروف است. البته نوع دیگر نیز هست که کمی ریزتر است و به نام «کِهُن» معروف است. مغز میوه بنه به پسته شبیه ولی بسیار کوچک‌تر است. به دلیل سخت بودن پوست دانه آن، در شرایط عادی نمی‌توان با کاشت آن نهال تولید کرد بلکه دانه آن پس از چند سال ماندن در محیط و سایش پوسته یا ترک خوردن در یخبندان در بهار جوانه می‌زند. میوه‌اش ترش مزه و برنگ سبز تیره‌است.

در هرمزگان و حوالیِ بندرعباس آنرا «کَسودَنگ» Kasoudang و در بوشهر «کُلخُونگ» Kolkhong می‌نامند. در ایلام آنرا قولەنگ و در کردستان قەزوان می‌نامند.

در کشورِ ترکیه آنرا «مِلَنجیک» Melengic می‌نامند – به صورتِ تجاری بسته بندی شده، به فروش می‌رسد و به کشورهایِ دیگر صادر می‌شود.

در مناطقی از ایران مغز میوه بنه رسیده را در پس از آسیاب یا له کردن در آب جوش ریخته و غذایی به نام آب‌بنه با آن درست می‌کنند. در استان کرمان به این غذا «قاتق بنه» گفته می‌شود. بنه از حبوبات بسیار گرم محسوب می‌شود و به خاطر روغنی بودن، این دانه چربی و البته انرژی بسیاری در خود دارد.

لینک به دیدگاه

درخت کیکم

 

0wocadnujs7atiyoero.jpeg

 

درخت کیکم ( به انگلیسی: Acer monspessulanum )کیکم یکی ازگونه های مهم درجنگل های غرب کشور ایران میباشد.که معمولابا بلوط همراه بوده ودرسالهای اخیر به شدت ازجمعیت آن کاسته شده است

کردستان(کوه شاهو،سنندج به طرف صائین دژ(مریوان)،کرمانشاه بطرف سنندج.

 

درختی بومی اروپای جنوبی میباشد ودرایران دارای واریته هایی است،که دردامنه های البرزوزاگرس انتشاردارند.درختانی غالباًکوتاه یادرختچه ای،برگهای کوچک به طول ۱.۲-۶به عرض۱-۷ سانتیمتراست

 

 

 

[TABLE=class: cms_table_infobox cms_table_biota]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: center]Foliage[/TD]

[/TR]

[TR]

[TH=bgcolor: #90EE90, colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD]فرمانرو:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD](طبقه‌بندی‌نشده):[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD](طبقه‌بندی‌نشده):[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD](طبقه‌بندی‌نشده):[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]راسته:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]تیره:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]سرده:[/TD]

[TD]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]گونه:[/TD]

[TD]A. monspessulanum[/TD]

[/TR]

[TR]

[TH=bgcolor: #90EE90, colspan: 2, align: center]

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TH]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: center]Acer monspessulanum

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

لینک به دیدگاه

[h=1]سماق[/h]یک دسته بزرگ از درختان مفید از بوته ای به ارتفاع 30 سانتیمتر S.pygmaea تا درخت به ارتفاع 15 متر S.Mitchellii مقاوم به سرما و مناطق کوهستانی و سرد را ترجیح می دهد. زیباترین آن Mountain ash (زبان گنجشک کوهی یا سماق کوهی یا بارانک) است. یک درخت استوانه ای شکل و با حالتی ایستا و رنگ سفید یا کرم و برگ دارای کتگره های نا منظم- زمانی که خوشه های گل در اردیبهشت یا خرداد باز می شوند درخت حالت با شکوهی پیدا می کند. میوه های بیضی که در پاییز به سمت طلایی می گرایند. در دامنه شمالی البرز در ارتفاع 1500تا 2500 متر دیده می شود.

 

واریته ها

 

 

 

دو گروه بزرگ وجود دارند: سماق های کوهی و دیو آلبالوها . سماق کوهی دارای بیشترین اهمیت هستند و شما می توانید آنها را به وسیله برگ های مرکب با تعدادی برگچه بشناسید. گونه پایه S.aucuparia (تیس) است. پرنده ای به نام توکای سیاه میوه های کروی کوچک و بسیار رش این درخت را می خورند. واریته Rowan به ارتفاع تا 7 متر با میوه های قرمز و روشن . واریته جالب دیگر شامل S.asplcnifolia به ارتفاع تا 7 متر - برگ ها به حالت برگشته Fastigiats به ارتفاع 5 متر با رشدی عمودی و ستون مانند S.joseph Rock دارای برگ های رنگی درخشان در پاییز و میوه های زرد که پرندگان آن را دوست ندارند.

دیو آلبالوها- دارای برگ های مفرد بیضی شکل هستند که در سطح بالایی سبز و در زیر خاکستری می باشند. روی تپه های گچی یا آهکی می رویند. و ما بین گونه های دیگر خیلی سفیدتر به نظر می رسند. دیمو آلبالوی معمولی S.aria Lutescens (به ارتفاع 10 متر با برگ های دندانه دار زیر برگ سفید- میوه های قرمز ) دیو آلبالوی سوئدی s.intermedia (به ارتفاع 9 متر میوه های نارنجی و قرمز). برای یک محیط باغچه ای کوچک s.hastii با ارتفاع 3.5 متر مناسب است . بارانک یا s.torminalis درختی دارای برگ های نوک تیز و لوب دار است. پستنک s.domestica دارای میوه گلابی شکل خرمایی رنگ است.

 

 

جا و خاک مناسب

 

 

 

سخت گیر نیست و در هر نوع خاک به عمل می آید.هم در سایه و هم در آفتاب نمو می کند.

 

 

 

هرس

 

 

نیاز نیست-فقط شاخه های مرده یا شکسته را در زمستان خارج نمائید.

 

 

تکثیر

 

 

با کاشت بذر در اسفند و فروردین ازدیاد می شوند.

بذر ها را به محض اینکه میوه ها رسیدند انتخاب و قسمت های گوشتی میوه باید خارج و حذف شوند. بذر ها نیاز به استراتیفه شدن برای حداقل 2 ماه در حدود 5 درجه سانتیگراد برای جوانه زنی خوب دارند.

قلمه ها ریشه نمی دهند و خوابانیدن مشکل است. از طریق پیوند جوانه در شهریور یا پیوند رو میزی می توان تکثیر نمود. کولتیوار های انتخابی به خوبی بر روی پایه از گونه خود می گیرند. اگرچه نهالچه های s.cuspidata و s.aucuparia و s.aria (زبان گنجشک کوهی اروپائی) به عنوان پایه جهت پیوند سایر گونه ها انتخاب می شوند.

s.aucuparia از طریق ریز ازدیادی کثیر شده است.

DSCF10551.jpg

Sorbier_1.jpg

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...