رفتن به مطلب

مزاج ( بلغمی ، دموی ، صفراوی ، سوداوی )


yade dirooz

ارسال های توصیه شده

درود دوستان .

 

در این تاپیک مطالب مربوط به مزاج (طب سنتی) قرار میگیره .

 

 

دو نکته (موقتا گفته میشه ، بعدا ویرایش میشه...)

 

1- تاپیک رو در بخش اصلی پزشکی باز میکنم چنانچه جای مناسبش زیر شاخه های این انجمن هستند لطفا منتقل بشه .

 

2- ببخشید من حوصله سرچ نداشتم اگه تاپیک تکراری بود هم پاک بشه .

 

ممنون .

  • Like 3
لینک به دیدگاه

با ویکیپدیا شروع میکنم .

 

 

مزاج (طب سنتی)

 

مزاج، کیفیتی است در طب سنتی، که همان طور که در ذخیره خوارزمشاهی آمده است، از مخلوط شدن عناصر چهارگانه در بدن پیدا می‌شود و دارای ۹ قسم است. دانش شناخت مزاج، از مباحث مهم و بنیادین در طب اخلاط است (که در اذهان عامه به «گرمی» و «سردی» معروف است). قدما معتقد بودند مزاج‌ها از واکنش متقابل اجزاء عناصر چهارگانه متضاد، بوجود می‌آیند.

 

عناصر چهارگانه

 

عناصر چهارگانه، شامل آب، باد، خاک و آتش هستند.

از واکنش این چهار عنصر دو نتیجه حاصل می‌شود:

 

مزاج معتدل.

مزاج نامعتدل.

 

همچنین گرمی، سردی، تری و خشکی مزاج حاصل قوای اولیهٔ عناصر است.

 

مزاج گرم (آتش).

مزاج سرد (خاک).

مزاج تر (آب).

مزاج خشک (باد).

 

انواع مزاج

 

مزاج‌ها نه قسم‌اند:

 

اعتدال مطلق، که ممتنع است و وجود ندارد.

چهار مزاج بسیط:

مزاج گرم.

مزاج سرد.

مزاج خشک.

مزاج تر.

 

 

چهار مزاج مرکب:

 

مزاج گرم و خشک.

مزاج گرم و تر.

مزاج سرد و خشک.

مزاج سرد و تر.

 

اگر مقادیر عناصر متضاد در ترکیب برابر باشد، مزاج حاصل به اعتدال خواهد رسید؛ ولی اگر نتیجهٔ به دست آمده از ترکیب مقادیر عناصر متضاد در حد وسط نباشد، مزاج حاصل نامعتدل است. هر یک از مزاج‌های بسیط نماد کیفی عنصری از عناصر چهارگانه است.

 

مزاج‌ها در دو بخش زیر شرح داده می‌شود

 

مزاج گرم و مزاج سرد

مزاج تر و مزاج خشک

 

مزاج گرم و مزاج سرد.

 

تاریخچه

 

خاورشناسان و استادان تاریخ علم درباره اصول قضایای علمی طب قدیم و تفسیر نظرات و معتقدات قدما، تحقیق کرده‌اند ولی موفق به تطبیق دانش مزاج‌شناسی با علم روز نشده و شرح و تفسیر آن را در نوشته‌های خود ناتمام گذاشته‌اند. در اواخر قرن نوزدهم میلادی دشامبر (دانشمند و محقق فرانسوی)، در دائرةالمعارف صد جلدی پزشکی مقالهٔ مفصلی تحت عنوان «مزاج» نوشت. در این مقاله دشامبر فقط مزاج‌های دموی، بلغمی، صفراوی و سوداوی را که فهم آن سهل و آسان بوده مورد بحث قرار داده و در خصوص مزاجهای گرم و سرد و تر و خشک که فهم و تفسیر آنها مشکل بوده، چیزی ننوشته است. در واقع، موضوعی را که اساس طب قدیم بر آن استوار می‌باشد، مسکوت گذاشته است.

جرج سارتن

 

روش تشخیص مزاج‌ها

 

درباره مزاج‌های گرم و سرد، ابن سینا در قانون در طب می‌نویسد: اجناس الدلایل التی منها یتعرف احوال الامزجه عشره. (یعنی مزاج‌ها را از ده راه می‌توان شناخت.)

 

در خلاصه الحکمه آمده است لامسه بهترین و سریع‌ترین راه ورود به تشخیص مزاج‌ها است. درک این روش حتی برای افراد عادی نیز تا حدودی آسان است. لذا این راه را بر سایر راه‌ها مقدم داشته‌اند. طبیب باید خود مزاج معتدل داشته باشد، و اگر از لمس متوجه اختلاف دما نگردد، خواهد دانست که آن شخص، دارای مزاج معتدل است. اگر شخص لمس کننده خود مزاج معتدل نداشته باشد و بر این حال خود اطلاع داشته باشد، باز می‌تواند به تشخیص مزاج افراد دیگر بپردازد. یعنی اگر طبیب خود درجه حرارت بدنش گرم‌تر از مزاج معتدل باشد و دست به بدن شخص معتدل‌المزاجی بزند، با اینکه حس سردی می‌کند، مع‌هذا چون توجه به این نکته دارد که خودش گرم مزاج است، و به کیفیت اعتدال مزاج هم از راه دقت و تمرین در حس لمس آشنا است، لذا حکم غلطی درباره مزاج آن شخص نخواهد داد.

 

چون لمس نماید و منفعل گردد لامس از پوست ملموس به سخونت و گرمی در بلدان معتدل‌الهوا دلالت می‌نماید بر حرارت مزاج ملموس و اگر منفعل گردد از آن به برودت دلالت می‌کند بر برودت مزاج او بدون آنکه به سبب امر خارجی عارضی آن را سخونت و برودت عارض شده باشد. معنی این جمله این است که اگر طبیب، به وسیله حس لمس احساس گرمی یا سردی در شخصی نماید، دلالت بر گرمی یا سردی مزاج آن شخص دارد، مشروط بر این که این گرمی و سردی به سبب امر خارجی عارض نشده باشد؛ و در مباحث جداگانه‌ای تحت عنوان: سخنات و مبردات، کلیه عوامل گرم کننده و سرد کننده بدن را که باعث افزایش یا کاهش درجه حرارت اشخاص می‌شود ذکر کرده‌اند. در سال‌های اخیر نرم‌افزارهایی نیز برای تشخیص مزاج طراحی شده است که از جمله آن‌ها می‌توان به آزمون مزاج‌سنجی که در سایت طبایع ارائه شده است اشاره کرد. و البته نظر یک پزشک حاذق دقیق‌تر خواهد بود.

مزاج و سال‌های عمر

 

قدما معتقد بودند ارتباط تنگاتنگی مابین سال‌های عمر انسان و مزاج او وجود دارد.

 

کودکی، مزاج کودک گرم و تر است (خون).

جوانی، جوانان مزاجی گرم و خشک دارند (صفرا).

میانسالی، مزاج در میانسالها سرد و خشک است (سودا).

پیری، در پیری مزاج شخص به طرف سردی و تری می‌گراید (بلغم).

 

 

در این تقسیم بندی اختلاف نظرهایی وجود دارد.

مزاج و فصول سال

 

قدما معتقد بودند

 

بهار، گرم و تر است. در این فصل غلبه مزاج خونی زیاد روی می‌دهد. تغییرات کیفی خون در این فصل ظهوری کامل دارد.

تابستان، گرم و خشک است و هم مزاج صفراء است. از علایم این مزاج، تشنگی است.

پاییز، سرد و خشک است و به مزاج سوداء نزدیک است. خشکی پوست از علایم این فصل است.

زمستان، سرد و تر بوده و غلبه بلغم در این فصل زیاد بروز می‌کند. کندی هضم و بیماری سرماخوردگی بیشتر در این فصل دیده می‌شود.

 

 

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

تشخیص مزاج خود (بلغمی،دموی،صفراوی،سوداوی)

چگونه بدانیم بلغمی مزاج هستیم

 

مشخصات افراد بلغمی

 

بازتاب‌های روانی و رفتاری در افراد بلغمی:

 

1- گرايش به علوم عقلی و رياضيات. 2- حسابگر و محتاط 3- بد بهار و بد زمستان 4- منطقی و عاقل 5- ميانه‌‌رو، محتاط و گاهی ترسو 6- تجارت پيشه 7- آرام ، منزوی و دارای حركات كند 8- گذشته نگر 9- ظريف و ريزبين و حساس 10- منظم و دقيق 11- دارای استعداد افسردگی 12- بدون استعداد ريسک

13- اهل سازش و بی اراده 14- درون گرا و منفی‌باف 15- نيازمند محبت 16- كينه‌توز 17- فراموش‌كار و كندذهن 18- بی علاقه به يادگيری 19- ميل و توان ج * ن * س * ی بسيار كم 20- راحت و بی قيب اكثر مسایل.

 

علایم پوستی افراد بلغمی:

دارای پوستی نرم و مرطوب ، غالباً سرد، دارای منافذ ريز (تعرق كم) رگ های پنهان دارند، رنگ پوست سفيد، سفيدی چشم، سفيد بی حال، مردمک آبی و روشن دارای موهاي نرم و نازک و لخت با رنگ زرد ،بور و خرمايی روشن و سفيد و غالباً افراد بلغمي بی مو هستند.

علایم گوارشي: دهانی بی مزه ، مرطوب و پر آب دارند، اشتهای زياد و خوراک فراوان دارند، توان هضم غذا در آنان كم است، معده نفاخی دارند، گاهی يبوست دارند و گرايش به شيرينی و شوری دارند به ميزان زياد.

گرايش به ترشی و بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم دارند، تمايل به سردی‌ها ندارند و در عوض تمايل به گرمی‌ها به شدت در آنان وجود دارد.

اگر بلغمی در سر اضافه شد بلاهت و حماقت ايجاد مي‌كند كه در اثر افزايش سردی در سر است، تمام داروهای افزايش حافظه گرم هستند ، اوج سردی در مغز آلزايمر پديد می آورد. (البته سرد و خشک).

اگر بلغم در خون نباشد تنفس انجام نمی‌گيرد.

افراد بلغمی نبايد سردی‌جات را به تنهايی ميل كنند (همراه با گرمی ميل شود).

روغن نباتی، كره گياهی، نوشابه، برنج، گوشت گاو، سوسيس و كالباس و فرآورده‌های اين چنينی بلغم زا هستند و افراد بلغمی از اين گونه مواد بايد پرهيز كنند.

 

روش تهيه روغن حيوانی بی بو:

4 كيلو دنبه + يك ليوان سركه + 2 ليوان ماست + 2 عدد پياز +‌ 6 عدد هل تازه به صورت چرخ شده ، با حرارت ملایم بعد از 6 ساعت روغن ميیاندازد كه بسيار لازم و حياتی است.

امام صادق علیه السلام می فرمایند:به همان اندازه كه روغن حيوانی مصرف شود به همان ميزان چربی‌ زاید از بدن دفع می‌شود پس برخلاف تصور عموم مردم مصرف چربی حيوانی نه تنها مضر نيست، بلكه دفع كننده چربی‌های مضر نيز هست.

 

 

چگونه بدانیم دموی مزاج هستیم

 

مشخصات افراد دموی:

 

 

بازتاب‌های رواني و رفتاری در افراد دموی:

1- علاقمند به ادبيات و موسيقی. 2- استعداد شاعری. 3- علاقمند به طبيعت . 4- اهل عشق و محبت. 5- بلندپرواز. 6- دورانديش. 7- اهل خير و معنويت. 8- خوش اخلاق و خوش رو. 9- شجاع و جسور. 10- داراي توان ريسك. 11- اعتماد به نفس بالا. 12- سخاوتمند. 13- تنوع طلب و بی علاقه به كار تكراری. 14- معمولاً بي نظم. 15- نوع دوست. 16- معمولاً بدحال در تابستان. 17- داراي هوش و حافظة قوی. 18- ميل و توان ج * ن * س * ی فراوان. 19- چالاك و پرانرژی. 20- مستعد شقاوت آنی.

 

علایم پوستي افراد دموی:

 

پوست نرم، مرطوب و گرمی دارند، منافذ پوستی درشتی دارند كه از علایم منافذ درشت خوب عرق كردن است. رگهای دست آشكار و برجسته است، رنگ پوست گندم‌گون يا گلگون است رنگ چشم (سفيدی) با گرايش قرمز است ،رنگ مردمك ميشی تيره و سياه است موی سر: درشت و قابل انعطاف و دارای پيچ درشت است، رنگ مو: سياه خرمایی تيره و روشن و معمولاً پر مو هستند.

 

 

علایم گوارشي:

 

مزه دهان:‌ شيرينی صبحگاهی است، دهانشان كم رطوبت است و كم تشنه می‌شوند. اشتهای زياد و خوراك خوبی دارند، توان هضم غذا بسيار بالاست نفخ معده ندارند، يبوست ندارند، گرايش به شيرينی كم دارند و گرايش به شوری هم بسيار اندك است. گرايش به ترشی كم دارند. بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم ندارند تمايل به سردی‌ها ندارند ولی تمايل به گرمی‌ها اندكي دارند.

افراد دموی بايد غذاهای خنک و سردی مثل آش انار، آش آلو، آب زرشك خيار، مركبات و ماست و... مصرف كننده تا حرارت بدن تعديل شود.

اگر فرد دموی همراه با غذای گرم مثل شيرينی‌جات از مواد و اغذيه سرد استفاده نكند دچار جوش و خارش بدن، گر گرفتگی، بيقراری، كهير، سوزش ادرار، سوزش سر دل، و آفت دهان خواهد شد.

معمولاً بيماری‌های افراد دموی در اثر افزايش حرارت و رطوبت و به طور كلی افزايش خود خون به وجود مي‌آيد كه حجامت به عنون مؤثرترين درمان براي دموی مزاج‌ها مطرح است. چون دم گرم‌ و تر است و رژيم غذایی مناسب براي دموی‌ها رژيم غذايی سرد و خشک است. مثل بادمجان و عدس كه مزاج سرد و خشک دارند.

 

 

 

چگونه بدانیم صفراوی مزاج هستیم

 

مشخصات افراد صفراوي

 

 

بازتاب رواني و رفتاري در افراد صفراوي:

1-علاقمند به ادبيات و رياضيات 2- داراي استعداد خشونت و بدخلقي 3- پائيز و زمستان را دوست دارند 4- گاهي عاشق و گاهي فارغ 5- گاهي با اراده، گاهي سست 6- گاهي پرانرژي گاهي كم‌انرژي 7- داراي استعداد معنوي به صورت مقطعي 8- تند و تيز و بي قرار 9- گاهي پر جرأت و گاهي آرام 10- پرخاشگر 11- ناآرام و دودل 12- گاهاً باعث رنجش ديگران مي‌شود. 13- تيزبين و دقيق در برخي ابعاد 14- مقيد به اصول ، منظم و حساس 15- آينده‌نگر و گاهاً خيالباف و دقيق در تصميم‌گيري 16- حاضرجواب و باهوش 17- گاهاً سخاوتمند 18- ميل بالاي جنسي و توان جنسي متغير 19- سريع، چالاك و پرانرژي 20- پرحرف.

 

 

علائم پوستي صفراوي‌ها:

داراي پوستي خشك و بدون رطوبت، داراي منافذ پوستي درشت، رگهاي دست گاهي آشكار و گاهي پنهان هستند، رنگ پوست گرايش به زردي دارد، سفيدي چشم سفيد با گرايش زرد است، مردمك چشم ميشي روشن است، موي سر، خشك و ضخيم و برجسته است، رنگ مو، سياه و خرمايي است و صفراوي‌ها غالباً كم‌مو هستند.

 

 

علایم گوارشي صفراوي‌ها:

مزة دهان تلخ صبحگاهي است، غالباً دهان خشك و تشنه است، افراد صفراوي كم اشتها هستند، توان هضم غذا بالاست، نفخ معده ندارند، يبوست ندارند، گرايش به شيريني و شوري هم ندارند.

افراد صفراوي غالباً گرايش به ترشي دارند، بوي بد دهان ندارند، بوي بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم ندارند، تمايل به سردي‌ها دارند و از گرمي‌ها گريزانند.

رژيم غذايي مناسب براي صفراوي‌ها (گرم و خشك) غذاهائي است كه سرد و تر باشند كه نمونه‌هائي از اين غذاها عبارتند از انواع سالادها با سركه، روغن‌هاي نباتي و...

افراد صفراوي غالباً در اثر حجامت تعديل مزاج يافته و رنگ و رويي به مراتب روشن‌تر از قبل خواهند داشت، اشتهاي آنان با حجامت افزايش مي‌يابد و در صورت تكرار حجامت فربه و چاق خواهند شد. نمونه‌اي از رژيم غذايي مناسب براي افراد صفراوي كاهوست كه سرد و تر است و براي دفع صفرا مفيد است. ماهي، ماست و به طور كلي لبنيات ، گوجه‌فرنگي، مركبات، ماء الشعير (آب جو) آب‌غوره ، آب‌ليمو براي صفراوي‌ها مفيد و لازم است.

 

 

 

چگونه بدانیم سوداوی مزاج هستیم

 

مشخصات افراد سوداوی

بازتاب‌های روانی و رفتاری افراد سوداوی:

1- علاقمند به حسابگری و مسایل فنی. 2- کودن و کوته فکر 3- علاقه‌مند به بهار و تابستان. 4- كم احساس و منطقی. 5- ميانه‌رو و محتاط 6- كم انرژی و مداومت در انجام كار.7- تمايل كم به معنويت. 8- ناآرام و هميشه در فكر. 9- دارای وسواس و نگرانی و دودلی. 10- بدون توان ريسك.

 

11- انتقام‌جو. 12- مجذوب نمي‌شود. 13- ميل ج * ن * س * ی فراوان – توان ج * ن * س * ی كم. 14- فكر و خيال فراوان. 15- بدبين، حساس، نگران. 16- منظم. 17- درون‌گرا. 18- اهل جدال و جنجال. 19- تيزبين و بادقت. 20- لجباز.

 

علایم پوستي افراد سوداوی:

پوست خشک و بدون رطوبت و داراي منافذ متوسط، رگ های دست پنهان است، رنگ پوست تيره است، رنگ چشم (سفيدي) سفيد تيره است. رنگ مردمک ميشي و قهوه‌ای است. موی سر، خشک و ضخيم يا مجعد است، رنگ مو، سياه مات و جوگندمی است و فرد سوداوی معمولاً كم مو است.

علایم گوارشی افراد سوداوی:

مزه دهان صبحگاهان شور مزه است و دهان، خشك و كم آب است، اشتها زياد، ولی خوراک كم است، توان هضم غذا بسيار كم است، نفخ معده فراوان دارند، يبوست دارند، گرايش به شوری و شيرينی دارند، گرايش به ترشيی ندارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع، ندارند، قار و قور شكم دارند، تمايل به سردی‌ها ندارند و تمايل به گرمی‌ها دارند.

قال المعصوم:: لقمة الصباح مسمار البدن (صبحانه بدن را نيرومند مي‌كند).

رژيم غذایی مناسب با افراد سوداوی:

سودا چون سرد و خشک است افراد سوداوی بايد از غذاهای سرد و خشك پرهيز كنند و در عوض از غذاهای گرم و تر مثل عسل استفاده نمايند. غذاهای سرد و خشك مثل برنج كه بدن را با افت رطوبت مواجه مي‌كند، مهم ترين عامل يبوست است (به خاطر دفع رطوبت).

در میان فصل ها، پایيز فصل سوداست و بهترين فصل براي حجامت افراد سوداوی نیز فصل پایيز است.

مصرف نوره در مواد بهداشتي دافع سوداست.الته نوره ای که حاوی آرسنیک باشد.

از بين نان ها نان سنگک مناسب‌تر از بقيه است. (به خاطر وجود سبوس).

سودا به معنای سياهی است و افراد سوداوی بايد از مولدات سودا مثل بادمجان و عدس و چا پرهيز نمايند (كمتر مصرف كنند) [سودا استخوان ساز است] تير كشيدن سر، سردرد سوداوی است و حساسيت به صدا هم از افزايش سوداست كه اين دو با حجامت به همراه مصرف سركه به عنوان رقيق كننده خون براي درمان بكار می‌رود.

يخ، سودا زاست و همه مزاج‌ها بايد از آن پرهيز كنند. (آب به صورت غيرمستقيم بايد سرد شود).در کتاب های طبی قدیمی چنین آمده است:"اگر طبیب بتواند شخص سوداوی مزاج را راضی کند هنر کرده است."

  • Like 1
لینک به دیدگاه

نگاهی به رابطه تغذیه و مزاجهای بدن

طبیعت سرد و گرم بدن

 

محققانی که در این زمینه تحقیق کرده‌اند، معتقدند افراد گرم‌مزاج به مصرف مواد غذایی سرد تمایل دارند و در صورت مصرف غذاهای گرم مثل شکلات، عسل و خرما، دچار التهاب و گر گرفتگی می‌شوند و همچنین افرادی که سرد مزاج هستند، با مصرف غذاهای سرد مثل ماست و ترشی دچار ناراحتی‌هایی نظیر درد استخوان‌ها یا ضعف و بی‌حالی می‌شوند.

 

به گزارش ایران، براین اساس است که توصیه می‌شود افرادی که طبیعت گرم صفراوی یا دموی دارند، غذاهای سرد مصرف کنند تا گرمی آنان تعدیل شود و افرادی که طبع سرد بلغمی یا سوداوی دارند، غذاهای گرم مصرف کنند و یا با مخلوط غذاهای سرد و گرم، اثر سردی و گرمی خنثی شود.

سردی و گرمی که در طب جدید با عنوان غذاهای کم کالری و پرکالری نام برده می‌شود، واقعیت غیر قابل انکار است و به عقیده محققان، در صورت پیروی از الگوهای صحیح، افراد از مصرف مواد غذایی مختلف بهره‌مند خواهند شد.

دکتر سید اشرف‌الدین گوشه‌گیر، عضو مؤسسه طب اسلامی با تأیید این مطلب که برخی افراد طبع سرد و برخی دیگر طبع گرم دارند، معتقد است: هر فرد به صورت تجربی قادر است تا طبیعت خود را شناسایی کند تا براین اساس، از ناهماهنگی بین مواد غذایی و عوارض حاصل از آن پیشگیری کند. همان طور که گفته شد، افرادی که طبیعت گرم دارند، تحمل گرما را ندارند و به مصرف مواد غذایی خنک و سرد تمایل دارند، زیرا این گونه مواد غذایی انرژی کمتری دارد اما افرادی که طبیعت سرد دارند، سرمایی هستند، آب و هوا و مواد غذایی گرم برای آنان مناسب‌تر است و تمایل آنان به مصرف مواد غذایی گرم و پرانرژی است.اساتید طب سنتی درخصوص علت بروز این پدیده در افراد، معتقد هستند مزاج افراد یا مادرزادی و یا اکتسابی است.

دکتر مجید انوشیروانی، دستیار تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ایران در این باره می‌گوید: صفات مادرزادی مزاج انسان، حاصل ترکیب صفات کیفیتی مزاج والدین و تأثیر محیط در دوران رشد جنینی است. به معنای عام و کلی شامل محیط جغرافیایی و شرایط اقلیمی، تغذیه، میزان خواب و بیداری و فعالیت و استراحت مادر و رویدادهای روانی مادر و... است.

وی با بیان این که نوع طبیعت افراد وراثتی است، ادامه می‌دهد: با توجه به این که در فلسفه طب سنتی گرمی و سردی کیفیت‌های فاعله هستند، باید آنها را در فرآیند توارث ژنی، صفات غالب بدانیم.بنابراین مزاج فرزند یک زوج که هر دو مزاج گرم دارند، حتماً گرم خواهد بود و تنها در صورتی مزاج فرزند آنها سرد خواهد شد که مادر در دوران بارداری بشدت تحت تأثیر عوامل سردی‌آور قرار داشته و به بیماری‌های رحم یا مغز و کبد دچار شده باشد. البته ممکن است فردی که گرم مزاج مادرزادی بوده است، در دوران زندگی‌اش تحت تأثیر شرایط زیستی و یا روحی و روانی و عارضه‌های دیگر تغییر مزاج دهد و مزاج جدیدی را اکتساب کند.

از سوی دیگر طبق نظر حکمای طب سنتی ایران، بدن همه موجودات و انسان‌ها از چهار ماده اصلی ساخته شده است که عبارتند از خاک، آب، هوا و آتش که هر کدام از این ارکان دارای کیفیت خاص خود می‌باشد.دکتر حسین رضایی‌زاده، دستیار تخصصی طب سنتی در دانشگاه علوم پزشکی ایران، با بیان این که کیفیت خاک را سرد و خشک، آب ، سرد وتر، هوا ، گرم وتر و آتش را گرم خشک در نظر بگیریم، می‌گوید: «اگر بدن انسان از مقادیر متناسب خاک، آب، هوا و آتش ترکیب شده باشد، مزاج معتدل به‌وجود می‌آید و اگر یکی بر دیگری برتری داشته باشد، مزاج‌های چهارگانه اصلی که عبارتند از مزاج سوداوی، بلغمی، دموی و صفراوی، ایجاد می‌شوند.»

به گفته این متخصص طب سنتی در شخص سوداوی خشکی، در بلغمی سردی و تری و در فرد دموی گرمی و تری و نهایتاً در شخص صفراوی گرمی و خشکی غلبه دارد که این کیفیات یعنی سردی و گرمی و تری و خشکی موجب بروز علائمی در فرد می‌شود.»

طب جدید در تحقیقات خود در زمینه ریشه‌های بروز سردی و گرمی در افراد بر تجربه‌های قدما مهر تأیید زده است، هر چند که تحقیقات در این زمینه اندک است و به گفته دکتر انوشیروانی تبیین دقیق‌تر این مسائل و وراثتی بودن مزاج افراد نیازمند مطالعات تخصصی‌تر و گسترده‌تر است که در صورت ادامه مطالعات و رسیدن به یافته‌های جدیدتر می‌تواند در بهبود سلامت نسل نیز کمک‌کننده باشد با این حال دکتر مرتضی صفوی، متخصص تغذیه با تأیید این مسئله و تأثیر سردی و گرمی بر روح و جسم انسان می‌گوید: «برخی افراد طبیعت سرد دارند و با خوردن موادغذایی سرد مثل ماهی سردی می‌کنند که به عبارتی بدن ضعف می‌کند و دچار سستی مفاصل، کندی حرکت، خواب‌آلودگی و یا کم‌حوصلگی می‌شود.

براساس برخی از یافته‌های علمی و تحقیقات متخصصان طب سنتی اساساً این مسئله که برخی از غذاها گرم و برخی از غذاها سرد هستند درست است و بهتر است افراد با تشخیص اینکه طبع سرد یا طبع گرم دارند، به رعایت اعتدال در مصرف موادغذایی اهمیت بدهند.

همان‌طور که گفته شد در طب ایرانی تئوری بنیادی داریم به نام اخلاط چهارگانه (صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی) که این اخلاط چهارگانه ترکیباتی مایع هستند. براساس این تئوری غذایی که می‌خوریم در کبد تغییر ماهیت داده و فعل و انفعالاتی روی آن صورت می‌گیرد و به چهار شکل درمی‌آید: ترکیبی قرمز متمایل به زرد به نام صفرا که به هضم غذا کمک می‌کند و کارکرد مغزی را افزایش می‌دهد. ترکیب دیگر سرخ‌رنگ است به نام دم یا خلط خون که اکسیژن و موادغذایی را به بافت‌ها و سلول‌های بدن می‌رساند. ترکیب سوم که بلغم نام دارد، قرمز کم‌رنگ است و وظیفه تسهیل کار مکانیکی و لغزش مفاصل روی هم و تشکیل بافت عصبی و سلول‌های مغزی را دارد. ترکیب چهارم قرمز و جگری رنگ است که سودا نام دارد و وظیفه طبیعی تحریک اشتها و تشکیل بافت استخوانی را دارد. بر این اساس هر ماده غذایی وقتی وارد بدن می‌شود، بسته به مزاجش موجب تولید اخلاط چهارگانه می‌شود و البته یکی را بیشتر تولید می‌کند. افراد باید مشخص کنند که در کدام یک از مزاج‌های چهارگانه صفراوی، دموی، بلغمی و سوداوی قرار می‌گیرند و برای این کار لازم است تا بدانند که علائم هر یک از این مزاج‌ها چیست و بیشتر علائم کدام یک از این مزاج‌ها با آنها تطابق دارد. دکتر رضایی‌زاده با اشاره به این اخلاط چهارگانه می‌گوید: «مزاج افراد دموی گرم و تر و رنگ چهره آنها قرمز و پرخون است. این افراد معمولاً کسل بوده و خواب زیاد و سنگینی دارند و در فصل بهار این حالت برای آنان تشدید می‌شود. دهان دره، کش و قوس بدن و کشیدن دست‌ها به اطراف جزو حالات آنها است. این افراد معمولاً خوش‌اخلاق هستند و خونریزی از نقاط مستعد مثل بینی و لثه در آنان شایع است. اما مزاج بلغمی‌ها سرد و تر است. این افراد چهره سفید دارند و پوست آنها سرد و نرم و شفاف است.

آب زیاد دهان، کمی تشنگی و عطش، نرم بودن گوشت اندام‌ها، از علائم دیگر افراد بلغمی است. ماست، دوغ و سبزیجات دشمن این افراد است. خوش‌خوابی،‌کندفهمی، افت حافظه، کم‌رنگی ادرار و زبان نرم و پوشیده از بار سفید از دیگر علائم افراد این گروه است که علائم آنها در زمستان شایع‌تر است. به گفته این متخصص طب سنتی، صفراوی مزاج‌ها دارای مزاج گرم و خشک هستند و سفیدی چشم آنان به زردی می‌زند. دهان، زبان و بینی آنان خشک است و عطش آنان زیاد و اشتهایشان کم است، هنگام لمس، اندام‌های آنها گرم است و از هوای خنک لذت می‌برند. این افراد بیشتر در سن جوانی دچار این مشکلات می‌شوند و در فصل تابستان مشکلات آنها شدت پیدا می‌کند، این افراد باید تعادل در مصرف مواد غذایی را رعایت کنند و مصرف غذاهای پرکالری و گرم برای آنان مضر است.»

دکتر انوشیروانی نیز در بیان نشانه‌های طبع سرد و گرم در افراد می‌گوید: «گرم بودن سطح پوست و احساس گرمی توسط خود فرد، کم‌چربی بودن بدن، سرخی یا زردی رنگ بدن، برجستگی مفاصل ، اتساع و آشکار بودن عروق، زیاد بودن طول و عرض و ارتفاع نبض، سریع و شدید بودن واکنش بدن به خوراکی‌های دارای طبیعت گرم، سرعت در حرکات، تندی بوی ادرار و عرق بدن، بیداری زیاد، زود خشمی، شجاعت، پرحرفی و تند و پیوسته سخن گفتن، از جمله نشانه‌های عام فرد گرم مزاج تندرست است. سرد بودن سطح پوست و احساس سردی توسط خود فرد، چربی‌دار بودن بدن، سفیدی رنگ بدن، پنهان بودن مفاصل و باریکی عروق، کم بودن طول و عرض و ارتفاع نبض و سریع و شدید بودن واکنش بدن به غذاهایی که طبیعت سرد دارند، کندی در حرکات و خونسردی و دیرخشم بودن از علائم عام فرد سردمزاج تندرست است که در هر دو گروه این نشانه‌ها علل دیگری نیز دارد و افراد نباید آنها را نشانه‌های قطعی و یکسویه بدانند و تغییر دقیق این نشانه‌ها و علائم جسمی و روحی برعهده پزشک طب سنتی است.»

اما افراد با رعایت نکاتی می‌توانند از نشانه‌های سرد و گرمی که در بدن آنها بروز می‌کند، جلوگیری کنند، هرچند به گفته دکتر انوشیروانی، باید به این نکته توجه داشت که ویژگی‌های رفتاری، دلالت مطلق بر نوع مزاج ندارند، زیرا در اثر تربیت و محیط فرهنگی و شرایط گوناگون دیگر تحت تأثیر قرار می‌گیرند و دیگر اینکه نشانه‌های گرمی و سردی تا زمانی که فرد افعال و اعمال روزانه‌اش را به درستی و بدون اختلال و نقصان انجام می‌دهد، بر بیماری دلالت نمی‌کند و به بیان دیگر ویژگی‌های یاد شده اقتضای مزاج طبیعی فرد هستند و نیازی به درمان طبی ندارند. اگرچه تدبیر غذایی و سایر تدابیر برای پیشگیری از افراط این نشانه‌ها لازم است.

گرم مزاج و سرد مزاج‌ها چه نکاتی را باید رعایت کنند

دکتر رضایی‌زاده درباره اینکه افراد گرم‌مزاج یا سردمزاج چه نکاتی را باید رعایت کنند، می‌گوید: «افرادی که مزاج گرم و خشک دارند باید از هوای تازه و خنک بهره‌مند شوند و در رژیم غذایی خود از آب و مایعات، میوه‌جات و سبزیجات تازه مثل کاهو و اسفناج استفاده کنند و از نوشیدن بیش از اندازه چای و قهوه خودداری کنند. این افراد همچنین باید مصرف غذاهای گرم و خشک را بخصوص در هوای گرم کاهش دهند.»

به گفته وی افرادی که مزاج گرم و تر دارند باید از مقادیر مساوی میوه‌جات یا سبزیجات و گوشت استفاده کنند، غذاهای دریایی نیز برای این افراد مفید است. همچنین این افراد باید از غذاهایی با فیبر بالا استفاده کنند تا اجابت مزاج طبیعی داشته باشند و افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند حتی‌المقدور باید روزانه فقط 2 وعده غذا میل کنند، زیرا توانایی دستگاه گوارش افراد سرد و تر کم است و لازم است حداقل حدود 12-10 ساعت بین دو وعده غذایی‌شان فاصله بیفتد. اگر در بین وعده‌های غذایی احساس گرسنگی کردند مقدار کمی میوه مانند سیب، گلابی و یا سالاد همراه با مقدار مناسب از روغن زیتون یا پودر آویشن میل کنند. غذای این افراد باید سرشار از پروتئین و فیبر (تخم‌مرغ، گوشت، میگو و جگر) باشد و در زمستان و شب‌ها در مصرف غذاهای سردی‌بخش احتیاط کنند.»به گفته وی افراد دارای مزاج سرد و خشک باید از مایعات به اندازه کافی استفاده کنند و هر روز یک لیوان آب سیب یا آب هویج میل کنند و از مصرف غذاهای یخ‌زده، کهنه و کنسرو شده خودداری کنند. این افراد باید مصرف مواد سرد و خشک را کاهش دهند. البته مصرف زیاد مواد گرمی‌بخش قوی مانند فلفل، سیر، پیاز، زنجبیل و... نیز برای این افراد مناسب نیست.»

در مجموع باید گفت رعایت سردی و گرمی غذاها برای افراد با توجه به طبع سرد یا گرم‌شان اهمیت دارد. افراد باید توجه کنند گوشت گوسفند، گندم، خرما، عسل، مغزیات مانند گردو، پسته، بادام، فندق و بادام زمینی، شیره انگور، هویج، انجیر، دارچین، زنجبیل، زعفران، بابونه و نعناع از جمله غذاهای گرم به حساب می‌آیند و گوشت گاو و ماهی، جو، ماست، دوغ، انار، آلو، خیار، گوجه، هندوانه، باقلا، غوره، کدو، نارنج، لیمو و سماق غذاهای سرد محسوب می‌شوند.اما به گفته دکتر انوشیروانی لازم است تا درجه گرمی و سردی درخوراکی‌ها یکسان نباشد و دوم اینکه توصیه یا پرهیز دادن از خوراکی‌ها عوامل دیگری مانند مزاج شخصی، اقلیم زیستی و محل زندگی او، همچنین سن و جنسیت و شغل و عادات او نیز دخالت دارند.بخصوص در زمانی که عارضه یا مشکلی برای افراد پیش نیامده است، افراط در مصرف یا سختگیری غیرمنطقی در پرهیز از خوراکی‌های پاکیزه و سالم، ناروا و نادرست است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

مزاج‌شناسی یکی از مهمترین اصول طب سنتی

خبرگزاری فارس: طب سنتی در صورتی که توسط پزشک حاذق و دانش آموخته انجام شود می‌تواند با اصلاح مزاج افراد، برخی بیماریها مانند میگرن و بیماریهای روحی و روانی را که طب نوین در درمان آن هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است، موثر باشد.

 

125918328_PhotoA.jpg

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا»، یکی از مهمترین اصول طب سنتی که شناخت بیماری‌ها را برای پزشک آسان کرده است و درمان نیز از طریق آن راحت‌تر صورت می‌گیرد، طب اخلاطی است.

 

طب اخلاطی یکی از روش‌هایی است که پزشکان طب سنتی بر اساس آن توانسته‌اند به درمان بیماری‌ها پی‌ ببرند.

 

طبع و مزاج در انسان هم ارثی و هم ژنتیکی است و تا حدودی به وسیله مصرف غذاهای مختلف قابل تغییر است.

 

عدم تعادل مزاج‌ها موجب تغییر تعادل در بدن می‌شود و بیماری‌هایی بروز پیدا می‌کند؛ نه تنها بیمار‌ی‌های جسمی بلکه تغییر خلق و خو و حالات روحی و بیماری‌های روحی نیز ممکن است بروز پیدا کند چرا که به واسطه پرخوری و مصرف غذاهای گرم، طبع کبد را گرم کرده‌ایم و خلط صفرا بیش از حد در بدن ساخته می‌شود و موجب افزایش بیلی روبین خون شده و در بافت‌های نرمی مانند مغز رسوب می‌کند، سپس موجب تغییر فعالیت مغز می‌شود و حالت‌هایی مانند افسردگی را ایجاد می‌کند.

 

تمام بیماری‌های شما ناشی از بشقاب غذای شماست

 

حضرت علی (ع) می‌فرماید: "تمام بیماری‌های شما ناشی از بشقاب غذای شماست" و به قول ابوعلی‌سینا با نخوردن درمان می‌شوید.

 

در ابتدا هر کسی که زاده می‌شود، بسته به شرایط خاص ژنتیکی، محل زندگی و زمان تولد طبعی خاصی دارد اما ممکن است در گذر زمان و در طول عمر با توجه به برخی از عوامل مانند جو، محیط، آب و هوا، نوع خوراکی و شیوه‌های زندگی طبع فرد تغییر کند.

 

خون از 4 خلط دم، صفرا، سودا و بلغم تشکیل شده است که شناخت این 4خلط به درمان بیماری‌ها بسیار کمک می‌کند. باید دانست که انسان‌ها دارای 4 خلط هستند ولی یکی از اخلاط به عنوان ذاتی در بدن انسان قرار دارد.

 

صفرا دارای طبیعت گرم و خشک، دم دارای طبیعت گرم و تر، بلغم دارای طبیعت سرد و تر و سودا دارای طبیعتی سرد و خشک است.

 

برای تعادل طبع در بدن راهکارهایی وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به پرهیز از پرخوری، پرهیز از غذاهای بی‌ارزش، مهاجرت به نقاط خوش آب و هوا، حمام رفتن، ناخن گرفتن و پوشیدن لباس‌های گرم و مناسب و روزه اشاره کرد.

 

سید علی ابوالحبیب، محقق طب اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» درباره مزاج‌های مختلف در انسان می‌گوید: بدن انسان دارای 4 خلط خون، بلغم، صفرا و سوداست. خلط ماده‌ای مرطوب و روان است که در مرحله اول هضم غذا به وجود می‌آید و در رگ‌ها جریان پیدا می‌کند.

 

به گفته وی، بر اساس نظریات حکمای طب سنتی غذاها، محیط اطراف، آلودگی هوا، فصل‌ها، ماه‌ها، گردش روز و شب و بیماری‌های داخلی همگی در تغییرات مکرر بیوشیمیایی خود (اخلاط) نقش دارند؛ انسان یک موجود تقریباً مجبور و تابع این تغییرات گوناگون است و مزاجش با تغییر آنها دائماً‌ تغییر خواهد کرد، بر این اساس هر که بیمارتر است یعنی اخلاطش بیشتر دستخوش تغییر است و به عبارت دیگر نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

 

تشخیص طبع در افراد چندان سخت نیست

این محقق طب اسلامی بیان می‌دارد: تشخیص طبع در افراد چندان سخت نیست. در ابتدای کار باید سرد مزاجی را از گرم مزاجی تفکیک کرد. برخی مردم فکر می‌کنند که سرد مزاجی یعنی اینکه انسان میل جنسی‌اش کم شده باشد یا اینکه سرد مزاجی آن است که وقتی فرد سردی می‌خورد، حالش بدتر می‌شود یعنی خوردن سردی به آنها نمی‌سازد یا انگشتانشان دائماً سرد است.

 

ابوالحبیب می‌افزاید: البته قاعده‌ای است که افراد بتوانند طبع بدن خود را شناسایی کنند. در ابتدا تشخیص سردی مزاج از گرمی مزاج‌ برای افراد از اهمیت خاصی برخوردار است که سؤالاتی از بیماران پرسیده می‌شود مثلاً آیا در بیشتر حالات شما لباس زیاد می‌پوشید یا خیر، خصوصاً در فصل زمستان؟ زیرا کسانی که طبع سرد دارند، تحمل سرما را ندارند و کسانی که طبع گرم دارند، تحمل گرما را ندارند.

 

وی اضافه می‌کند: بر اساس این قاعده 3 دسته افراد را می‌توان شناسایی کرد؛ افرادی که به طور واضح سرد مزاجند و معمولاً بیشتر از دیگران لباس می‌پوشند، افرادی که گرم مزاجند و کمتر از دیگران لباس می‌پوشند و افرادی که در زمستان لباس زیاد می‌پوشند و در تابستان هم کم می‌پوشند.

 

به گفته این محقق طب اسلامی، این خلط می‌تواند در درون رگ‌ها خارج از عروق و در فضاهای میان بافتی یا در داخل ریه‌ها قرار گیرد و همه اخلاط چهارگانه مانند صفرا و سودا با وجود خشکی مزاج در خون مرطوب و روان هستند.

 

افزایش پروژسترون و تری‌گلیسیرید به دلیل افزایش بلغم خون است

ابوالحبیب می‌گوید: خلط خون، معادل خون قرمز خوشرنگی است که زیادی آن در بدن ماهیچه می‌سازد همچنین بلغم معادل یک ماده غلیظ و لذیذی است که در خون یا سایر نقاط بدن یافت می‌شود که زیادی آن بافت شل و آبکی ایجاد می‌کند که پرولاکتین، پروژسترون و تری‌گلیسیرید از نمونه‌هایی از خلط بلغم در خون افراد است.

 

وی عنوان می‌کند: صفرا معادل ماده زرد رنگی است و کلسترول نوعی از خلط صفراست که زیادی آن موجب افزایش چربی خون و هورمون‌های بدن می‌شود و بافت هیبری بدن را تکثیر می‌کند که بیلی‌روبین، کلسترول، تستسترون و استروژن نمونه‌هایی از خلط صفرا در خون افراد است.

 

ابوالحبیب بیان می‌دارد: سودا معادل رسوب خون یا املاح معدنی مانند کلسیم است که بافت‌های سفت بدن مانند استخوان، ناخن و مو را می‌سازد. معمولاً بیشتر از همه اخلاط، سودای خون حاصل از متابولیسم یا سوخت و ساز صفرای بدن افراد است.

 

سیدمحمدابراهیم ابراهیمی، محقق طب سنتی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» درباره تفاوت مزاج‌ها در طب سنتی می‌گوید: در طب سنتی افراد دارای مزاج گرم با افراد دارای مزاج سرد از نظر روحیات و اخلاق متفاوت هستند و در برخی موارد یکی از اخلاط در بدن غلبه پیدا می‌کند و موجب بروز بیماری می‌شود.

 

به گفته وی، با یک اصلاح طبع می‌توان بسیاری از بیماری‌های افراد را درمان کرد و از بروز بیماری‌های دیگر پیشگیری کرد و اصلاح طبع برای طبیعت‌های مختلف متفاوت است.

 

ابراهیمی می‌افزاید: کسانی که سرد مزاج هستند در ایجاد رابطه‌های اجتماعی نسبت به افراد گرم مزاج ضعیف‌تر هستند و حتی تمایلات فرد گرم‌مزاج با سرد مزاج تفاوت دارد و می‌توان گفت که از نظر روحیات نیز با یکدیگر فرق دارند.

 

فردی که گرم مزاج است، تفریح و گشت و گذار را بسیار دوست دارد

 

وی اضافه می‌کند: فردی که گرم مزاج است، تفریح و گشت و گذار را بسیار دوست دارد ولی فرد سرد مزاج از شرکت در جمع‌های اجتماعی خودداری می‌کند.

 

این محقق طب اسلامی معتقد است: اخلاق افراد سرد مزاج با گرم مزاج متفاوت است. به عنوان مثال کسی که مزاج سردی دارد منزوی و گوشه‌گیر است و اهل ریسک‌پذیری و حتی تفریح نیست و اگر این فرد، شوهرش دارای طبیعتی گرم باشد، دچار مشکلاتی می‌شود به دلیل اینکه فرد گرم‌مزاج پر شور و هیجان، شوخ‌طبع و اهل گشت و گذار است.

 

ابراهیمی می‌افزاید: برای به تعادل رساندن افراد سرد مزاج بهتر است که این افراد مدتی از مصرف غذاهای سرد پرهیز کنند و به مصرف غذاهای گرم روی بیاورند.

 

وی ادامه می‌دهد: برای به تعادل رساندن طبع افراد گرم مزاج بهتر است که مدتی از مصرف غذاهای گرم پرهیز کنند ولی به خاطر داشته باشند که مصرف موادغذایی برای اصلاح طبع باید به اندازه باشد و اگر بیش از نیاز مصرف شود موجب بروز بیماری‌های دیگر می‌شود.

 

زهرا حسینی 45 ساله‌ که برای درمان میگرن به پزشک طب سنتی مراجعه کرده بود، درباره روش‌های درمان طب سنتی می‌گوید: از حدود 30 سالگی دارای سردردهای شدید میگرنی بودم به نوعی که زندگی برای من مختل شده بود.

 

به گفته وی، با مراجعات مکرر به پزشک طب نوین، انجام آزمایشها و مصرف دارو این بیماری به طور نسبی بهبود یافت ولی به طور کامل درمان نشد و زمانی که قرص مصرف نمی‌کردم سردرد دوباره ایجاد می‌شد ولی با مراجعه به پزشک طب سنتی و رعایت رژیم غذایی معتدل تا حدی سردردهای میگرنی‌ام بهبود پیدا کرد و دیگر دچار سردردهای شدید نمی‌شوم و حتی داروهای شیمیایی نیز مصرف نمی‌کنم.

 

حسینی بیان می‌کند: پزشک طب سنتی به من گفت که مزاج کبدت گرم است که موجب بروز بحران‌های طبعی شده است همچنین داغ شدن بدن و سر یکی از عوامل میگرن است.

 

مینا احمدی 66 ساله درباره طب سنتی می‌گوید: طب سنتی یکی از بهترین روش‌ها در تشخیص بیماری‌هاست.

 

به گفته وی، علاوه بر راه‌های درمان بسیار برای بیماری‌های مختلف، روش‌های کم‌عوارضی را نیز برای درمان بیمار‌ی‌ها در پیش گرفته است و با شناخت چهار خلط سودا، صفرا، دم و بلغم توانسته است تا حدی علت بیماری‌ها را شناسایی کند.

 

احمدی می‌افزاید: سال‌هاست که برای درمان بیماری‌ها از طب سنتی کمک می‌گیرم به دلیل اینکه عوارض آن کمتر از طب جدید است ولی باید این اعتراف را کرد که طب سنتی از درمان بیماری‌هایی مانند سرطان عاجز است.

 

زهرا محمدی 38 ساله، دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی درباره روش درمان به شیوه طب سنتی می‌گوید: طب سنتی کل نگر است ولی طب نوین طبی جزء نگر است؛ در درمان بیماری‌های ساده مانند سردرد، مزاج تمام بدن از بیمار پرسیده می‌شود و با توجه به صحبت‌هایی که بیمار از سابقه خود می‌گوید می‌توان بیماری را درمان کرد.

 

به گفته وی، به عنوان مثال فردی که دوره یائسگی را سپری می‌کند و دچار گر گرفتگی، سردردهای شدید و کم‌خوابی می‌شود، نشانه بروز همه این علائم ازدیاد صفرا در خون است و می‌توان با مصرف مواد غذایی با طبع خنک تا حدی علائم بیماری را رفع کرد.

 

این دانشجوی دکترای طب سنتی اضافه می‌کند: برخی افراد بسیار سرما می‌خورند و در فصل زمستان مدام بیمار هستند و حتی وزیدن کوچکترین باد به بدن این افراد موجب بروز زکام می‌شود.

 

محمدی ادامه می‌دهد: از دید طب سنتی درمان این افراد را می‌توان به روشی آسان‌تر انجام داد، ابتدا مزاج مغز، مزاج کبد و مزاج معده فرد ارزیابی می‌شود، بروز سرماخوردگی و بیماری‌های ناشی از سرما عمدتاً در افراد سرد مزاج بروز پیدا می‌کند و خلط بلغم که معادل سردی و تری است در بدن این گونه افراد افزایش پیدا می‌کند و مدام شکایت از سرما می‌کنند.

 

مصرف خرما و ارده شیره بلغم را از خون خارج می‌کند

وی بیان می‌دارد: می‌توان برای کاهش خلط بلغم در خون این افراد مواد غذایی صفرازا مانند خرما، ارده‌شیره و نوشیدنی‌های گرم مانند چای دارچین و چای زنجبیل به آنها پیشنهاد کرد به این ترتیب بدن دارای گرمای بهتری می‌شود و تاثیر سرما در بدن این افراد کاهش پیدا می‌کند.

 

این دانشجوی دکترای طب سنتی می‌گوید: در طب سنتی درمان بیماری‌ها ابتدا با غذاست و سپس با داروهای گیاهی و اگر غذاها و داروهای گیاهی پاسخگو نباشد می‌توان به اعمال یداوی روی آورد.

 

علی درستکار 28 ساله، بیماری که مدت‌ها دچار ناراحتی عصبی و روانی شده بود درباره طب سنتی می‌گوید: حدود 2 سال دچار ناراحتی‌های روانی، ترس، نگرانی، دلهره و بی‌خوابی بودم. بارها به پزشک مراجعه کردم ولی هر بار داروهای مختلف اعصاب برای من تجویز می‌کرد که با مصرف این داروها نه تنها بیماری من بهبود پیدا نکرد بلکه عوارض زیادی را برجا گذاشت.

 

به گفته وی، با پیشنهاد یکی از دوستانم به یک پزشک طب سنتی مراجعه کردم البته برایم خیلی مهم بود که به پزشکی مراجعه کنم که از نظر میزان سواد و علم و آگاهی در درجه بالایی قرار داشته باشد به همین دلیل به یکی از پزشکانی که دارای دکترا از دانشگاه تهران بود مراجعه کردم.

 

درستکار می‌افزاید: ابتدا این پزشک شرح حالی از من گرفت و با یک اصلاح طبع و برخی از مواد غذایی و داروهای گیاهی سلامت خود را پیدا کردم؛ بسیار از طب سنتی رضایت دارم، پزشک طب سنتی در درمان به من گفته بود که ترس و نگرانی ناشی از افزایش سردی در بدن است همچنین بی‌خوابی نشانه‌ای از زیادی خلط صفرا در خون است.

 

وی ادامه می‌دهد: با مصرف داروهای گیاهی و رعایت نکات تغذیه‌ای سلامتی خود را یافتم و به نظرم در طب سنتی با وجود اینکه هزینه درمان بیشتر از طب نوین است و خرید برخی داروهای گیاهی بسیار مشکل و گران است ولی باز هم ارزش دارد؛ به دلیل اینکه عوارض به جای مانده بسیار کمتر از مصرف قرص‌ها و داروهای شیمیایی است.

 

گزارش از زهرا کاظمی

انتهای پیام/

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...