رفتن به مطلب

نگهداری مواد غذایی در یخچال


ارسال های توصیه شده

سرد كردن و انجماد یكی از متداول ترین روش های نگهداری مواد غذایی است كه موجب طولانی شدن زمان ماندگاری آنها می شود. استفاده از یخچال برای نگهداری برخی مواد غذایی فاسد شدنی مانند گوشت، مرغ، ماهی و لبنیات، ضروری است. همچنین یخچال به تازه ماندن بعضی مواد غذایی مانند سبزی و میوه خام و ایجاد طعم دلنشین و خنك در نوشیدنی ها كمك می كند.

 

حداكثر زمان ماندگاری مواد غذایی فاسد شدنی و نیز بسیاری از میوه ها و سبزی ها در صفر درجه سانتیگراد دو هفته، در5 درجه سانتیگراد یك هفته و در درجه حرارت اتاق (22 درجه سانتیگراد) چند ساعت است.

 

غذای سرد سالم تر است

 

با تغییر شیوه زندگی، نیاز ما به یخچال بیشتر شده است. به دفعات كمتری خرید می كنیم، ولی هر بار میزان بیشتری مواد غذایی می خریم. در نتیجه مواد غذایی بیشتری را برای مدت طولانی تر در یخچال نگهداری می كنیم.

 

چند نكته مهم:

 

- دمای سردترین قسمت یخچال را بین صفر تا پنج درجه سانتیگراد نگه دارید.

 

- پس از باز كردن در قوطی كنسرو، محتویات آن را در ظرفی خالی كنید و روی آن را بپوشانید. در غیر این - صورت ممكن است قوطی، غذا را آلوده كند.

 

- غذایی را كه تاریخ مصرف آن گذشته است، دور بریزید. بر چسب مواد غذایی را در ارتباط با درجه حرارت محل نگهداری و زمان ماندگاری كنترل كنید.

 

- یخچال را بیش از حد پر نكنید زیرا هوای خنك، كه یخچال را سرد نگه می دارد، نمی تواند جریان پیدا كند.

 

- یخچال را نزدیك اجاق گاز یا منبع حرارتی دیگر قرار ندهید.

 

- فاسد شدنی ترین غذاها را در سردترین قسمت یخچال بگذارید.

 

حال قسمت های مختلف یك یخچال و مواد غذایی را كه در آن قسمت ها بایستی نگهداری شوند ، برایتان بازگو می كنیم.

 

سردترین قسمت (0 تا 5 درجه سانتیگراد)

 

در این قسمت غذاهایی را قرار دهید كه باید سالم نگه داشته شوند. روی مواد غذایی خام را بپوشانید یا آنها را بسته بندی كنید. مواد غذایی كه باید در این قسممت نگهداری شوند شامل :

 

- غذاهای پخته ی سرد مانند غذاهای آماده مصرف، انواع پیراشكی، مرغ آماده مصرف

 

- شیر، ماست و پنیر تازه

 

- انواع گوشت پخته، سوسیس و كالباس

 

- سالادهای آماده مانند سالاد سیب زمینی و الویه

 

- غذاهای خانگی مانند انواع خورش و آبگوشت

 

- شیرینی خامه ای

 

گوشت، مرغ و ماهی تمیز شده را همیشه در سردترین قسمت یخچال و حتماً در ظروف در بسته نگه دارید و آنها را هر چه سریع تر مصرف كنید و برای مدت طولانی تر در فریزر نگه داری كنید.

 

قسمت های خنك

 

در این قسمت مواد غذایی را كه بهتر است خنك نگه داشته شوند تا برای مدت بیشتری تازه بمانند، بگذارید، مانند:

 

- آب میوه و پنیر سفت مانند پنیر پیتزا

 

- ظروف و شیشه های باز شده سس سالاد، سس گوجه فرنگی و مربا كه بر چسب " در یخچال نگه داری شود" داشته باشند.

 

- كره، مارگارین روغن های خوراكی

 

- تخم مرغ

 

در صورت وجود قسمت های مجزای مخصوص (جای كره و تخم مرغ) می توان از آنها استفاده كرد. تخم مرغ پس از خرید باید در یخچال نگه داری شود. در صورتی كه روی بسته توصیه هایی شده است، به آنها عمل كنید.

 

جا میوه ای

 

این قسمت گرم ترین منطقه یخچال است.

 

سبزی، میوه و مواد اولیه سالاد ماند كاهوی خرد نشده، گوجه فرنگی، تربچه را در این قسمت می توانید نگه دارید.

 

بعضی از میوه ها و سبزی ها مانند موز، لیمو و گوجه فرنگی را بهتر است در دمای بالاتر از 10 درجه سانتیگراد نگه دارید تا كیفیت آن ها به خوبی حفظ شود.

 

یخچال را بیش از حد پر نكنید

 

- بر خلاف فریزر كه در صورت پر بودن بهتر كار می كند، یخچال نباید بیش از حد پر شود. پر بودن بیش از حد یخچال، باعث توقف جریان هوای خنك (كه غذا را سرد نگه می دارد) می شود.

 

- وقتی زیاد خرید می كنید، مجبور می شوید به زور آنها را در یخچال جا دهید. سعی كنید نوشیدنی هایی را كه برای مصرف فوری احتیاج دارید، در یخچال بگذارید و پس از مصرف به تدریج جایگزین كنید كه این نوشیدنی ها شامل : نوشابه های گازدار مثل كولا ، آب میوه پاكتی ، ماء الشعیر و آب معدنی است.

 

- بسیاری از ظروف و شیشه های مربا، سس و غیره را فقط پس از باز كردن در آن ها، باید در یخچال نگهداری كرد.

 

- لازم نیست برای سالم ماندن نوشابه آن را در یخچال نگه دارید. نوشابه سرد فقط طعم بهتری دارد.

 

آیا سردترین قسمت یخچال به اندازه كافی سرد است؟

 

برای فهمیدن این موضوع به دماسنج یخچال نیاز دارید.

 

- دماسنج مناسب یخچال را انتخاب كنید.

 

- دماسنج یخچال را كه قیمت چندانی ندارد، می توان از فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای، فروشگاه های لوازم خانگی و برخی كارخانه های سازنده یخچال خریداری كرد. نوعی را انتخاب كنید كه خواندن آن راحت باشد.

 

- از دماسنج جیوه ای استفاده نكنید كه ممكن است بشكند و مواد غذایی را آلوده كند.

 

- دمای سردترین قسمت یخچال را به صفر تا پنج درجه سانتیگراد برسانید. برای این كار لازم نیست یخچال را خالی كنید. سپس كارهای زیر را به ترتیب انجام دهید:

 

1- دماسنج را در سردترین قست یخچال قرار دهید، جایی كه به محض باز كردن در یخچال بتوانید آن را بخوانید.

 

2- در یخچال را ببندید و چند ساعت (ترجیحاً شب تا صبح) آن را باز نكنید تا دمای آن ثابت بماند.

 

3- بدون برداشتن دماسنج دما را بخوانید. اگر بین صفر تا پنج درجه سانتیگراد نبود درجه ترموستات یخچال را تنظیم كنید. سپس مرحله 2 را تكرار كنید و دوباره دما را بخوانید.

 

4- اگر دمای یخچال هنوز به میزان مطلوب نرسیده است، ترموستات یخچال را دوباره تنظیم كنید.

 

- فراموش نكنید كه بین هر بار تنظیم ترموستات یخچال و خواندن دما باید چند ساعت فاصله باشد.

لینک به دیدگاه

[h=2]منجمد کردن مواد غذایی در یخچال [/h]

مواد غذایی اگر به روش صحیح در فریزر نگهداری شود می تواند به طور موثری باعث صرفه جویی در زمان شود. به عبارت دیگر می توان گفت به جای خرید مکرر و اندک می توان ، فریزر را محلی امن برای نگهداری مواد غذایی تلقی کرد. همان طور که می دانیم علاوه بر مواد غذایی ا ولیه نظیر گوشت و سبزیجات و مواردی از این قبیل ، غذای طبخ شده را نیز در فریزر برای مدت معینی نگهداری کرد و از فساد آن جلوگیری نمود.

 

fereyzer.jpg

 

همچنین بسیاری از میوه جات و سبزیجات فصلی و یا محلی را نیز می توان در فریزر نگهداری کرد و در زمان دلخواه مصرف نمود.

اما سوالی که اغلب درا ین زمینه مطرح می شود این است که مواد غذایی تا چه زمانی قابل نگهداری در فریزر می باشد در حالی که ارزش غذایی خود را از دست ندهد؟ طبق منابع موثق در صورتی که دمای فریزر روی صفر درجه فارنهایت تنظیم شده باشد ارزش غذایی آن کاملا محفوظ خواهد ماند اما نمی توان گفت که طعم و مزه حفظ شود. به طور کلی زمان مجاز برای نگهداری مواد غذایی مختلف متفاوت می باشد. با نگاهی به ادامه مطلب متوجه این تفاوت خواهید شد.

نان: 2 الی 3 ماه

گوشت گاو پخته شده: 2 الی 3 ماه

گوشت طبخ شده پرندگان: 4 ماه

میوه : 8 الی 12 ماه

هات داگ:1 الی 2 ماه

سوسیس:1 الی 2 ماه

سوپ و خورشت:2 الی 3 ماه

گوشت مرغ خام:9 ماه

سبزیجات:8 الی 12 ماه

 

 

نکات مربوط به روش فریز کردن غذا

1- تا آنجا که امکان دارد مواد غذایی را تا زمانی که تازه هستند در فریزر قرار دهید. به عبارت دیگر می توان گفت بهتر است به محض خرید ، و در صورت عدم نیاز مواد غذایی را فریز نمود.

2- در حالی که اکثر مواد غذایی قابل فریز شدن هستند، استثناهایی نیز در این زمینه وجود دارد، به عنوان مثال انواع کنسروها را نمی توان فریز کرد. کاهو ، سس مایونز و به طور کلی سس ها را می توان فریز نمود اما کیفیت آنها دستخوش تغییر خواهد شد.

3- غذاهای طبخ شده را در دمای عادی خنک کنید و سپس فریز نمایید.

4- بهتر است برا ی هر بسته از مواد فریز شده برچسب تهیه کنید و نوع و زمان فریز کردن را قید کنید.

5- معمولا قبل از فریز کردن سبزیجات آنها را برای مدت کوتاهی جوشانده یا بخار پز می کنند . این کار باعث حفظ رنگ، طعم و مزه سبزی می شود.

6- میوه جات تازه را نیز معمولا در شکر یا شربت شکر قرار داده و سپس فریز می کنند که این کار باعث حفظ طعم و مزه آن می شود.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...