رفتن به مطلب

تانک t72ag


FARHUD

ارسال های توصیه شده

تی 72 از جمله تانک های ساخته شده توسط اتحاد جماهیر شوروی است که در کشور های بسیاری به خدمت گرفته شده است. تعدادی از کاربران این تانک به منظور افزایش قابلیت های رزمی به روزرسانی هایی را بر روی آن انجام داده اند که یکی از این به روزرسانی ها توسط دفتر طراحی ماشین آلات خارکف موروزوف کشور اوکراین انجام شده که حاصل آن تانک ارتقا یافته تی 72 ای جی است . در این به روز رسانی که افزایش سطح حفاظت ، تحرک و قدرت آتش را شامل میشود از بسیاری از قطعات تانک ارتقا یافته Oplot استفاده شده است.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

یکی از نکاتی که سازنده اوکراینی مد نظر قرار داده است کاهش حداکثری هزینه های این به روز رسانی است که در راستای آن امکان منتاژ بسیاری از قطعات مورد نیاز در کشور خریدار فراهم شده و صرفا تعدادی از قطعات خاص که تولید داخلی آن ها به صرفه نیست از سازنده خریداری میشوند. انجام این به روز رسانی تانک تی 72 را برای 15 الی 20 سال آینده از توان زرمی مطلوبی برخودار خواهد کرد.

 

در ابتدا حفاظت (Protection) :

افزایش سطح حفاظت زرهی در تانک تی 72 ای جی ، تقویت برجک و قسمت جلویی بدنه با نصب زره اضافی و زره واکنشگر انفجاری (ERA) و تقویت دو طرف بدنه صرفا با نصب زره واکنشگر انفجاری را شامل میشود . طراحی و عملکرد زره واکنشگر انفجاری این تانک مشابه نسل سوم زره واکنشگر انفجاری نوژ به کار رفته در تانک Oplot است. زره اضافه شده به این تانک از طراحی مدولار بهره میبرد بدین معنی که زره قابلیت نصب و جداسازی دارد که مزیت های آن عبارت است از :

• امکان حذف زره فعلی و نصب زره هایی با مقاومت بالاتر و وزن کمتر که در آینده با پیشرفت در فناوری مواد ساخته خواهند شد. این ویژگی جفاظت زرهی پایداری را برای تانک فراهم میکند که بسته به تهدیدات تغییر خواهد کرد

• به جای تعمیرات اساسی بر روی زره تانک صرفا همان بخش آسیب دیده تعویض میشود. این ویژگی امکان تعمیر زره تانک در میدان نبرد و در حداقل زمان ممکن را فراهم میکند

• در زمان صلح میتوان اجزای زره واکنشگر انفجاری را از تانک جداکرده تا با این کار وزن و مصرف سوخت آن کاهش یابد. در شرایط اضطراری زره های واکنشگر را میتوان به سرعت بر روی تانک نصب کرد.

 

نتایج حاصل از تقویت زره و نصب زره واکنشگر انفجاری بر روی این تانک به شرح زیر است :

• افزایش مقاومت در برابر گلوله های انرژی شیمیایی یا گلوله های شدید الانفجار ضد تانک تا میزان 2 برابر

• افزایش مقاومت در برابر برخورد گلوله های انرژی جنبشی تا میزان 1.6 برابر

زره واکنشگر انفجاری این تانک را در برابر تهدیدات زیر حفاظت میکند :

• نارنجک های دستی ضد تانک ، گلوله نارنجک اندازها، گلوله تفنگ های ضد زره بدون عقب نشینی (recoilless)

• موشک های هدایت شونده ضد تانک (ATGM) مانند موشک تاو و موشک میلان

• گلوله های شدیدالانفجار(HE) شلیک شده از توپ های 125 میلیمتری

• گلوله های انرژی جنبشی(KE) شلیک شده از توپ های 125 یا 120 میلیمتری از فاصله 100 متری

 

از آنجایی که عنصر انفجاری زره واکنشگر این تانک در بین صفحاتی فولادی قرار گرفته است در برابر برخورد گلوله های کالیبر 7.62 و 12.7 ، گلوله نارنجک انداز های 30 میلیمتری ، ترکش گلوله توپ و خمپاره و مواد آتش زا کاملا مقاوم بوده و فعال نخواهد شد. بسته زرهی اضافه شده به تانک تی 72 ای جی که زره واکنشگر انفجاری را نیز شامل میشود وزنی معادل به 3150 کیلوگرم دارد .خدمه برای نصب بسته زرهی بر روی تانک نیازی به داشتن تخصص بالا و همچنین استفاده از ابزارهای ویژه ندارند و میتوانند آن را در مدت زمان 5.5 الی 6 ساعت بر روی تانک نصب کنند.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

حفاظت ش م ر

تانک تی 72 ای جی مجهز به سیستم حفاظت در برابر سلاح های کشتار جمعی نظیر شیمیایی ، میکروبی و اتمی است . این سیستم با مکانیزم تصفیه هوای تحت فشار مانع ورود عناصر شیمیایی و گرد و غبار اتمی از طریق هوای ورودی به تانک میشود و دارای سنسور هایی است که هوای اطراف تانک را از نظر وجود مواد غیر مجاز شیمیایی بررسی میکنند و در صورت وجود هر عامل شیمیایی توسط چراغ های هشدار دهنده داخل کابین و یا زنگ هشدار خدمه تانک را از وجود آن مطلع میکند . علاوه بر این سیستم حفاظتی دارای سنسور های حساس به تشعشع است که قادر به اندازه گیری تابش گاما در محدوده 0.9 الی 150 R/h هستند ودر هنگام ورود به مناطق آلوده به رادیو اکتیو خدمه را از خطر موجود آگاه میکنند.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

سیستم اخلالگر الکترواپتیکی Varta

Varta (نگهبان) از جمله سیستم های اخلالگری است که برای مقابل با موشک های هدایت لیزری و فروسرخ مورد استفاده قرار میگیرد این سیستم به صورت استاندارد بر روی تانک تی 72 ای جی نصب نمیشود و نصب آن صرفا به درخواست خریدار صورت میگیرد . از این سیستم برای اخلال در هدایت موشک های هدایت فروسرخ و لیزری استفاده میشود که عملکرد آن به شرح زیر است :

• مقابله با موشک های هدایت فروسرخ با استفاده از اخلالگر های فروسرخ :

این اخلالگر ها دارای زاویه پوششی از 20- الی 20+ درجه در جهت افقی و 2- الی 2+ در جهت عمودی هستند و عملکرد آن ها بدین صورت است که با فرستادن طیف هایی از امواج به صورت پالسی باعث گمراه شدن حسگر موجود در موشک دشمن شده و کار هدفیابی آن را دچار اختلال می کنند. این امواج تداخلی به طور معمول چند برابر قوی تر از پرتوهای فروسرخ ساطع شده از پرحرارت ترین ناحیه هدف به عنوان مثال موتور تانک هستند. به طور کلی سیستم اخلال فروسرخ دارای اجزای مختلفی است که دو اخلالگر فروسرخ نصب شده در جلوی برجک تانک ، دو تعدیل کننده (مدولاتور) و یک پنل کنترل را شامل میشود.

• مقابله با موشک های هدایت لیزری :

برای مقابله با موشک های هدایت لیزری در ابتدا سیستم هشدار دهنده لیزری مورد استفاده قرار میگیرد که از چهار دستگاه آشکار ساز لیزر که بر روی برجک تانک نصب میشوند و وظیفه کشف پرتو لیزر تابیده شده بر روی تانک را برعهده دارند تشکیل میشود. پس از کشف تهدید توسط آشکار ساز ها اطلاعات به واحد کنترل مرکزی ارسال میشود تا جهت دقیق تهدید مشخص شود . پس از طی مراحل فوق و به منظور شکستن قفل لیزری ، نارنجک های دودزای آئروسل (aerosol) به همان سمتی که تهدید مشخص شده پرتاب میشوند که این عمل بسته به نوع کنترل سیستم متفاوت است ، چرا که کنترل سیستم و پرتاب نارنجک های دودزا در پنل کنترل توپچی صرفا به صورت دستی و با تصمیم خدمه انجام می پذیرد حال آنکه در پنل کنترل فرمانده تانک سه حالت کنترلی خودکار ، نیمه خودکار و دستی برای پرتاب نارنجک های دودزا قابل انتخاب است که در حالت خودکار بدون نیاز به خدمه سیستم به محض دریافت هشدار از آشکارسازهای لیزر نسبت به پرتاب نارنجک های دودزا اقدام میکند .در این سیستم دو پرتابگر در طرفین برجک تانک نصب میشود که هر کدام مجهز به 6 عدد نارنجک دودزای آئروسل هستند و محدوده ای از -45 الی + 45 درجه را پوشش میدهند. لازم به ذکر است که علاوه بر نارنجک های دودزا در مواقع اضطراری تانک میتواند با تزریق مستقیم سوخت دیزل در اگزوز ،دود

لازم برای استتار را فراهم نماید.

 

تحرک (Mobility):

 

پیشرانه :

 

در به روز رسانی انجام شده بر روی تانک تی 72 ای جی ، پیشرانه دیزلی 780/840 اسب بخاری تانک که در شرایط دمای بالا از بازده نسبتا پایینی برخوردار بود با پیشرانه دیزلی سری 6TD و تجهیزات مرتبط با آن جایگزین شد. برای این تانک دو مدل 6TD-1 با حداکثر توان 1000 اسب بخار و 6TD-2 با حداکثر توان 1200 اسب بخار در نظر گرفته شده است . نسبت قدرت موتور به وزن تانک برای پیشرانه 1000 اسب بخاری 21.7 اسب بخار بر تن و برای پیشرانه 1200 اسب بخاری 26.08 اسب بخار بر تن است. پیشرانه های دیزلی سری 6TD از نوع مسطح ، دو زمانه و چند سوخته هستند و برای کار در شرایط سخت بخصوص در دماهای 55+ درجه سانتیگراد طراحی شده اند. پیشرانه مسطح که اغلب با نام افقی يا باكسر معروف است پیشرانه ای است که در آن سیلندر ها به صورت افقی و با زاویه 180 درجه نسبت به هم قرار دارند. چند سوخته بودن پیشرانه نیز بدین معنی است که علاوه بر سوخت دیزل قادر به استفاده از سوخت هایی نظیر بنزین ، نفت سفید و سوخت جت با درصد ترکیب متفاوت میباشد. همان گونه که در مطلب فوق الذکر بدان اشاره شد پیشرانه های سری 6TD از قابلیت عملکرد با بازده بالا در شرایط دمایی بالا برخوردار هستند و این امر جز با نصب سیستم خنک کننده مناسب امکان پذیر نمیشود.

 

1113.jpg

بدین منظور سیستم خنک کننده با مایع برای پیشران هها در نظر گرفته شده است. در این نوع سیستم، مایع خنک کننده در لوله ها و معابر موتورعبورکرده و در حین عبور گرمای موتور را جذب کرده و سبب کاهش دمای آن می شود.بعد از اینکه این مایع، موتور را ترک میکند از مبدل گرمایی یا رادیاتور عبور میکند که در این حین توسط هوای دمیده شده به رادیاتور خنک میشود. حداکثر دمای مایع خنک کننده در این سیستم 130 درجه سانتی گراد است. اما تفاوت این سیستم با سایر سیستم های خنک کننده با مایع ، عدم استفاده از فن به منظور دمیدن هوا به رادیاتور است . در این سیستم به جای فن از گاز های خروجی اگزوز استفاده میشود به این صورت که کانال هایی در سیستم خنک کننده تعبیه شده که در انتها متصل به اگزوز موتور است . در زمان فعالیت موتور و خروج گازها از اگزوز با ایجاد خلع در کانال های ذکر شده هوای تازه از سمت دیگر به درون سیستم خنک کننده مکیده میشود. پیشرانه های 6TD-2 و 6TD-1 علاوه بر سیستم خنک کننده مناسب به سیستم تصفیه هوای پیشرفت های نیز مجهز هستند. این سیستم هوا را در دو مرحله تصفیه میکند که مرحله اول ف_*ل_ن*__ر سیکلون (cyclone) و مرحله دوم *****های صفحه ای را شامل میشود.

 

سیکلون از جمله وسایلی است که برای جداسازی ذرات جامد از فاز گاز مورد استفاده قرار می گیرد. در این دستگاه جریان گاز همراه با ذرات ریز جامد وارد یک محفظه استوانه ای یا مخروطی شکل می شود.اساس جداسازی این ذرات از توده جریان گاز به این صورت است که نیروی اینرسی وارد شده بر ذرات جامد در سیکلون ها، چندین برابر نیروی اینرسی وارد شده بر فاز گاز می باشد و لذا این ذرات از کناره های محفظه سیکلون به پایین محفظه هدایت می شوند. ولی فاز گاز تحت تاثیر نیروی کمتری قرار می گیرد و از نقاط فوقانی ذرات جامد، به سمت پایین محفظه می رود. ف_*ل_ن*__ر سیکلون با تصفیه 99.8 درصدی گرد و غبار وارد شده ، امکان 35 ساعت فعالیت موتور(معادل با طی مسافت 1000 کیلومتری توسط تانک) در مناطق کویری را بدون نیاز به تمیز کردن سیستم تصفیه هوا فراهم میکند. علاوه بر اجزای ذکر شده پیشرانه های 6TD-2 و 6TD-1 به گرمکن پیش از راه اندازی (Preheater) نیز مجهز هستند تا امکان راه اندازی در دمای های بسیار پایین را نیز داشته باشند.

 

 

سیستم انتقال قدرت :مهمترین نکته ای که برای طراحی و ساخت سیستم انتقال قدرت تانک تی 72 ای جی مد نظر قرار گرفته است ، اصل یکپارچه سازی است. با توجه به این اصل ، تعدادی از اجزای سیستم انتقال قدرت حذف شده که امکان ایجاد یک بسته قدرت واحد شامل پیشرانه و سیستم انتقال قدرت در حجم 3.2 متر مکعب را فراهم کرده است. یکپارچه سازی پیشرانه و سیستم انتقال قدرت ، نصب و جداسازی آسان و سریع را در پی خواهد داشت. سیستم انتقال قدرت جدید از دو جعبه دنده سیاره ای جانبی به همراه کنترل هیدرولیکی تشکیل شده است که به دو طرف میل لنگ متصل میشوند. این جعبه دنده ها دارای 7 دنده به جلو و 1 دنده به عقب هستند. علاوه بر این چهار دنده نهایی ، هم راستا با دو جعبه دنده جانبی در نظر گرفته شده اند . سیستم انتقال قدرت در صورت نصب پیشرانه 1200 اسب بخاری 6TD-2 ، سرعتی معادل با 70 کیلومتر در حرکت به جلو و 35 کیلومتر در حرکت به عقب را برای تانک فراهم میکنند.

مشخصات کلی پیشرانه 6TD-2 ( به همراه سیستم انتقال قدرت)

نوع : دیزل دو زمانه مسطح

تعداد سیلندر ها : 6 عدد

حجم : 3.2 متر مکعب

وزن : 1180 کیلوگرم

طول : 1602 میلیمتر

عرض : 955 میلیمتر

ارتفاع : 581 میلیمتر

حداکثر توان خروجی : 882 کیلو وات ( 1200 اسب بخار)

میزان مصرف سوخت در حداکثر توان : 218 گرم بر کیلو وات ساعت

جعبه دنده : دو جعبه دنده سیاره ای جانبی با 7 دنده به جلو و 1 دنده به عقب

 

 

سیستم تعلیق :

تانک تی 72 ای جی دارای 12 عدد چرخ جاده است که برخی از آن ها به ضربه گیر های هیدورلیکی مجهز هستند .این تانک مجهز به شنی کف لاستیکی است که به همراه ضربه گیری های نصب شده در چرخ ها سواری راحتی را در مناطق مختلف به خدمه ارائه میدهد.لازم به ذکر است که شنی های نصب شده بر روی این تانک دو برابر مقاوم تر از شنی های نمونه اصلی تانک تی 72 هستند.

مشخصات کلی شنی :

طول هر قطعه : 137 میلیمتر

عرض هر قطعه : 580 میلیمتر

تعداد قطعات شنی : 97 قطعه

وزن : 1798.57 کیلوگرم

 

تسلیحات (Armament) :

سلاح اصلی تانک تی 72 ای جی یک قبضه توپ تثبیت شده 125 میلیمتری KBM1 از نوع بدون خان است . این توپ از دقت و قدرت آتش بالاتری نسبت به توپ 125 میلیمتری 2A46 برخوردار است. توپ KBM1 مجهز به فشار شکن بوده و قادر به پرتاب گلوله های شدیدالانفجار (HEAT) ، شدیدالانفجار ترکش شونده (HE-FRAG) ، ضد زره ثاقب (APDSFS) و موشک های هدایت لیزری است .مشخصات کلی این توپ به شرح زیر است :

کالیبر : 125 میلیمتر

نوع : بدون خان

وزن : 2500 کیلو گرم

طول : 6903 میلیمتر

طول پس زنی معمول : 260 الی 300 میلیمتر

حداکثر طول پس زنی : 310 میلیمتر

نیروی وارده از پس زنی : 98000 kgf (کیلو نیرو)

سرعت خروج گلوله از دهانه : 1700 متر بر ثانیه برای گلوله های ضد زره 3VBM17 Mango

 

علاوه بر سلاح اصلی ، تانک تی 72 ای جی به یک قبضه تیربار ضد هوایی کالیبر 12.7 با قابلیت کنترل از داخل مجهز است که بر بالای برجک نصب شده و توسط فرمانده تانک کنترل میشود. این تیربار زاویه حرکتی معادل با 70-/+ درجه در جهت افقی و 3- الی 20+ درجه در جهت عمودی دارد و به منظور مقابله با اهداف هوایی و زمینی مورد استفاده قرار میگیرد. مهمات این تیربار که گلوله های رسام و ضد زره را نیز شامل میشود در سه خشاب 150 تایی ذخیره میشوند.

سیستم کنترل آتش

تانک تی 72 در نمونه اصلی از سیستم کنترل آتشی بهره میبرد که در مقابله با اهداف متحرک از دقت پایینی برخوردار است. در به روز رسانی های انجام شده که حاصل آن تانک تی 72 ای جی است سیستم کنترل آتش مجهز به سامانه هدفگیری در روز 1G46 بر روی تانک نصب شده است که قادر به هدفگیری در شرایط مقابله ثابت – ثابت ، ثابت – متحرک ، متحرک- ثابت و متحرک – متحرک . این سامانه بر خلاف نمونه اصلی TPD-K1 که صرفا در جهت عمودی تثبیت شده ، در دو جهت عمودی و افقی تثبیت شده است. سامانه هدفگیری 1G46 به فاصله یاب لیزری با حداکثر خطای 10 متر مجهز بوده و از قابلیت هدایت موشک های هدایت لیزری برخوردار است. به منظور حفاظت از المان های اپتیکی این سامانه در مقابل نور ناشی از شلیک گلوله ی توپ ، کانالهای اپتیکی این سامانه مجهز به حسگرهای نوری شده اند که در هنگام کشف نور شلیک توپ ، کانالهای اپتیکی بطور اتوماتیک خاموش میشوند تا از آسیب جلوگیری شود . اما ویژگی های این سامانه به شرح زیر است :

حداکثر برد تشخیص هدف : 5000 متر

تثبیت دیدی : در دو جهت عمودی و افقی

حداکثر خطای دید : 0.2

حداکثر میزان بزرگنمایی : 12 برابر

 

سیستم هدفگیری در شب تانک در نمونه اصلی TPN-3 است که قابلیت تشخیص اهداف در فواصل 300 الی 600 متری را فراهم میکند . این سامانه با سامانه هدفگیری در شب TPN-4E جایگزین شد که قابلیت تشخیص اهداف تا فاصله 1200 متری را برای خدمه فراهم میکند و از قابلیت آشکار سازی حرارتی برخوردار است که در شرایط نامساعد جوی که میدان دید به شدت کاهش میابد مورد استفاده قرار میگیرد. این سامانه در جهت عمودی تثبیت شده است.

 

سامانه دید و نظارت TKN-3 که برای فرمانده تانک در نظر گرفته شده است با سامانه TKN-4S جایگزین شده است. این سامانه دارای سه کانال دید است که کانال دید در روز معمولی ، کانال دید در روز به بزرگنمایی 8 برابر و کانال دید در شب با بزرگنمایی 5.4 برابر را شامل میشود. برد تشخیص هدف این سامانه در روز برابر با 5000 متر و در شب برابر با 700 متر است .

 

علاوه بر سامانه های نظارتی فوق ، سامانه PZU-7 نیز به منظور کنترل تیربار ضد هوایی 12.7 میلیمتری توسط فرمانده تانک در نظر گرفته شده است. برد تشخیص این سامانه برای اهداف زمینی 1600 متر است و فرمانده تانک را قادر میسازد که با اهداف هوایی با حداکثر سرعت 100 الی 300 متر بر ثانیه مقابله کند.

اما قلب سیستم کنترل آتش کامپیوتر بالستیک است. این کامپیوتر به حسگر های مختلفی متصل است که اطلاعاتی نظیر سرعت تانک ، سرعت زاویه ای هدف ، سرعت و جهت باد ، دمای هوا و فشار هوا را جمع آوری میکنند. پس از ورود اطلاعات ، کامپیوتر محاسبات بالستیک را برای گلوله های مختلف انجام میدهد.

در برنامه های به روزرسانی شرکت اوکراینی طرحی نیز برای نصب سامانه های دید و نظارت تانک oplot بر روی تانک تی 72 ای جی وجود دارد که به خواست مشتری صورت میگیرد

 

 

سایر تجهیزات :

به منظور افزایش تحرک تاکتیکی تانک تی 72 ای جی سیستم ناوبری ماهواره ای برای آن در نظر گرفته شده است . این سیستم موقعیت تانک را با استفاده از سیستم های جی پی اس امریکا و یا گلوناس روسیه مشخص میکند. حداکثر زمان دریافت اطلاعات در این سیستم 5 دقیقه و حداکثر خطای ان برابر 20 متر است. این سیستم امکان دریافت اطلاعات از واحد های خودی و نمایش موقعیت آن ها بر روی نقشه را دارد علاوه بر این ، سیستم امکان انتخاب مسیر و یا ذخیره مسیر طی شده فراهم میکند.

 

منبع : میلیتاری پارسی

 

مترجم : سینا (گوبلز)

 

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...