رفتن به مطلب

اثــــر پروانه ای....تاثیر یک بال کوچک بر وقوع طوفان

Alireza Hashemi

آیا به این نظریه و تئوری(اثر پروانه ای) اعتقاد دارین؟  

10 کاربر تاکنون رای داده است

1. 1. آیا به این نظریه و تئوری(اثر پروانه ای) اعتقاد دارین؟

• 10
    • 0

ارسال های توصیه شده

سلام :icon_gol:

butterfly.jpg

امروز در رابطه با تاثیر یک حرکت کوچک بر یک سیستم بزرگ میخوام صحبتی با دوستان داشته باشم

در این رابطه فیلم ها وکتابهای زیادی نوشته شده اما این بحث رو تو زندگی و جامعه کنونی خودمون می خوام در نظر بگیریم

در ایران....

شده تاحالا بخوای یه آشغالی رو بندازی زمین و این تصور تو ذهنت بوجود بیاد که با این حرکت و آشغال کوچک من ممکنه شهر کثیف تر از اینی که هست شه

یا اصلا دست به کاری بزنی که جوابش رو بعدا بگیری یا تاثیر اون کار کوچیکت باعث ایجاد یک تنش بزرگ شه؟؟؟

به نظر شما چه کارهای کوچکی واسه خودمون دوستانمون کشور مون میشه کرد که اثر پروانه ای داشته باشه:ws38:

دوستان خواهشا نظرات رو به صورت سیاسی جوری عنوان کنید که منجر به پاک کردن پست و یا انتقال تاپیک نشه:a030:

the-butterfly-effect.jpg

اثر پروانه‌اي نام پديده‌اي است كه به دليل حساسيت سيستم‌هاي آشوب‌ناك به شرايط اوليه ايجاد مي‌شود. اين پديده به اين اشاره مي‌كند كه تغييري كوچك در يك سيستم آشوب‌ناك چون جو سياره‌ زمين (مثلاً بال‌زدن پروانه) مي‌تواند باعث تغييرات شديد (وقوع توفان در كشوري ديگر) در آينده شود.

ايده‌ٔ اين‌كه پروانه‌اي مي‌تواند باعث تغييري آشوبي شود نخستين بار در ۱۹۵۲ در داستان كوتاهي به نام آواي تندر كار ري بردبري مطرح شد. عبارت «اثر پروانه اي» هم در ۱۹۶۱ در پي مقاله‌اي از ادوارد لورنتس به وجود آمد. وي در صد سي و نهمين اجلاس اي‌اي‌اي‌اس در سال ۱۹۷۲ مقاله‌اي با اين عنوان ارائه داد كه «آيا بال‌زدن پروانه‌اي در برزيل مي‌تواند باعث ايجاد تندباد در تگزاس شود؟»

لورنتس در پژوهش بر روي مدل رياضي بسيار ساده‌اي از آب و هواي جو زمين، به معادله‌ي ديفرانسيل غير قابل حل رسيد. وي براي حل اين معادله از روش‌هاي عددي به كمك رايانه بهره جست. او براي اين‌كه بتواند اين كار را در روزهاي متوالي انجام دهد، نتيجه آخرين خروجي يك روز را به عنوان شرايط اوليه روز بعد وارد مي‌كرد. لورنتس در نهايت مشاهده كرد كه نتيجه شبيه‌سازي‌هاي مختلف با شرايط اوليه يكسان با هم كاملاً متفاوت است. بررسي خروجي چاپ شده رايانه نشان داده كه رويال مك‌بي (Royal McBee)، رايانه‌اي كه لورنتس از آن استفاده مي كرد، خروجي را تا ۴ رقم اعشار گرد مي‌كند. از آنجايي كه محاسبات داخل اين رايانه با ۶ رقم اعشار صورت مي گرفت، از بين رفتن دو رقم آخر باعث چنين تاثيري شده بود. مقدار تغييرات در عمل گرد‌كردن نزديك به اثر بال‌زدن يك پروانه است. اين واقعيت غيرممكن بودن پيش‌بيني آب و هوا در دراز مدت را نشان مي دهد.

مشاهدات لورنتس باعث پررنگ شدن مبحث نظريه آشوب شد. عبارت عاميانه «اثر پروانه اي» در زبان تخصصي نظريه آشوب، «وابستگي حساس به شرايط اوليه» ترجمه مي شود.

به غير از آب و هوا، در سيستمهاي پوياي ديگر نيز حساسيت به شرايط اوليه به چشم مي خورد. يك مثال ساده، توپي است كه در قله كوهي قرار گرفته. اين توپ با ضربه بسيار كمي، بسته به اينكه ضربه از چه جهتي زده شده باشد، مي تواند به هركدام از دره هاي اطراف سقوط كند.

300px-Sensitive-dependency.svg.png

● تئوري

اغلب سيستم ها در دنياي واقعي طي تكرار يك عمليات مشخص كار مي كنند. در مثال آب و هواي لورنتس فرايند گرم شدن سطح زمين از طرف خورشيد و سرد شدن جو از طريق تابش به فضاي بيرون، فرايندي است كه مدام تكرار مي شود. مي توان نشان داد كه در چنين سيستمي بازه اي از مقادير اوليه باعث ايجاد رفتار آشوبناك مي شود.

تعريف رياضي

يك سيستم پويا بانقشه تكامل ft وابستگي حساس به شرايط اوليه دارد، اگر نقاط نزديك به هم با افزايش t از هم جدا شوند. اگر M فضاي حالت نقشه ft باشد، مي گوييم ft به شرايط اوليه وابستگي حساس نشان مي دهد وقتي كه حداقل يك ۹۴۸;>۰ وجود داشته باشد بطوري كه به ازاي هر نقطه x∈M و هر همسايگي از N كه x را در بر داشته باشد، نقطه اي مانند y در همسايگي N موجود بوده و در زماني مانند ۹۶۴; رابطه d ( f t(x) , f t(y) ) >d برقرار باشد.

در اين تعريف نيازي نيست كه همه نقاط موجود در يك همسايگي، از نقطه مبناي x جدا باشند.

ادوارد نورتن لورنز هواشناس و رياضيدان موسسه تكنولوژي ماساچوست و تئوريسن تئوريهاي معروفي "بي نظمي" و "اثر پروانه اي" در سن ۹۰ سالگي در كمبريج ماساچوست در گذشت. وي در ۲۳ مي ۱۹۱۷ متولد و در ۱۶ آوريل ۲۰۰۸ دارفاني را وداع گفت.

اين دانشمند در تئوري "اثر پروانه اي" گفته است: "ضربه هاي بالهاي پروانه اي در برزيل مي توانند در تكزاس توفان به پا كنند."

در اين تئوري لورنز توضيح مي دهد كه تداوم تغييرات بي نهايت كوچكي كه در اثر بال زدن پروانه ايجاد مي شود نتايج ويرانگري توليد مي كند.

اين دانشمند جوايز معتبر بين المللي به خصوص "جايزه توكيو براي علوم كاربردي" را دريافت كرد. با وجود اين از آنجا كه در جوايز نوبل، جايزه اي با عنوان "جايزه نوبل هواشناسي" وجود ندارد، لورنز هرگز نتوانست نام خود را در بين دارندگان اين جايزه به ثبت برساند.

لورنز در سال ۱۹۷۹ در كنفرانس سالانه "انجمن آمريكايي پيشرفت علم" حاضر شد و به تشريح تئوري "اثر پروانه اي" (butterfly effect) پرداخت و به اين ترتيب تئوري "بي نظمي" رسميت گرفت.

اين دانشمند نخستين بار تئوري بي نظمي را در سال ۱۹۶۱ در موسسه تكنولوژي ماساچوست (ام آي تي) مطرح كرد. سپس در سال ۱۹۶۳ اين تئوري را كاربردي و در سال ۱۹۷۹ فرمول آن را ارائه كرد.

اين تئوري در خصوص پديده هايي چون تغييرات آب و هوايي غيرمنتظره و حوادث و فرايندهايي كه نمي توانند با استفاده از برهانها و قوانين رياضي رايج، مثل تئوري احتمالات مدل سازي و پيش بيني شوند، توضيح مي دهد.

Butterfly_small.jpg

در سال ۱۹۶۰ لورنز يك مدل اسباب بازي از هواشناسي ايجاد كرد.

رايانه اين دانشمند در آن زمان نه سرعت كافي براي پردازش يك شبيه سازي ساخته شده از رفتار اتمسفر داشت و نه از حافظه كافي براي ذخيره اين اطلاعات برخوردار بود. باوجود اين، لورنز توانست مدلهايي از تئوري بي نظمي را با استفاده از اين رايانه و با كمك ديگر هواشناسان "ام آي تي" نشان دهد.

• Like 27
لینک به دیدگاه

من به سیاست کاری ندارم....:w16:

ولی توی زندگی شخصیم شده گاهی اوقات یه کارایی رو نکردم چون از تأثیراتش تو آینده میترسیدم و میدونستم که حتما میتونه موثر باشه الان دقیق یادم نیست که مثال بزنم اگه یادم اومد حتما میام میگم.....:ws37:

من ایمان دارم که حتی کوچیکترین کارها میتونه مخربترین و یا حتی سازنده ترین بشه.....:a030:

• Like 4
لینک به دیدگاه
من به سیاست کاری ندارم....:w16:

ولی توی زندگی شخصیم شده گاهی اوقات یه کارایی رو نکردم چون از تأثیراتش تو آینده میترسیدم و میدونستم که حتما میتونه موثر باشه الان دقیق یادم نیست که مثال بزنم اگه یادم اومد حتما میام میگم.....:ws37:

من ایمان دارم که حتی کوچیکترین کارها میتونه مخربترین و یا حتی سازنده ترین بشه.....:a030:

من یه مثال عینی شو تو زندگی خیلی ها دیدم

یکیش این بوده که با زن شوهر دار ارتباط برقرار کردن بحث مرامیش و معرفتیش به کنار ولی به چشم دیدم افرادی که اینکارو کردن یا همون بلا در آینده سر خودشون اومده یا اینکه یه تاوان اون کارشون رو سخت دادن

امــــا این کار کوچیک نیست من دنبال اون کارهایم که در نظر ما شاید کوچیک باشه ولی میتونه موثر در آینده خیلی از افراد باشه:icon_gol:بیاییم اونارو بگیم:a030:

• Like 7
لینک به دیدگاه

اثر پروانه ای خوبه بشرطی که تاثیر معکوس نداشته باشه و مردم رو بیشتر نا امید نکنه چون یه پروانه خیلی راحت زیر پا له میشه و اثری ازش نمیمونه اگرم هم اثرش بمونه معکوسش به گوش ما میرسه

• Like 6
لینک به دیدگاه
اثر پروانه ای خوبه بشرطی که تاثیر معکوس نداشته باشه و مردم رو بیشتر نا امید نکنه چون یه پروانه خیلی راحت زیر پا له میشه و اثری ازش نمیمونه اگرم هم اثرش بمونه معکوسش به گوش ما میرسه

خب تاثیر همون کار شاید از این دید کم باشه یا به صورت معکوس جلوه داده بشه ولی مطمئنا اثری که باید بزاره رو میزاره

با مثال اگر برات مقدور یه نمونه بگو تا بتونیم رو اون اثر بحث کنیم وتاثیراتش رو دنبال کنیم

من میام از شعار نویسی رو دیوار میگم...

دیدی اکثرا رو دیوارها علامت vبه vvc

سریع تغییر پیدا میکنه!!!!

چون مثل روز روشنه که تاثیر پروانه ای اینکار زیاده

حالا به عنوان یه مثال دیگه واسه زندگیمون تجربه کردی اگه مثلا یه چراغ قرمز مثلا 60 ثانیه ای رو رد کنییک دقیقه تو همه کارا جلویی حواست به این یک دقیقه باشه بعد ببین تا آخر شب اون یک دقیقه تاثیر + داشته یا منفی ؟؟؟؟

• Like 6
لینک به دیدگاه

من تو این زمینه خیلی مطالعه داشتم و یجورایی فیلد کاریم بوده تو لیسانس

فقط الان وقتم کمه ولی قول میدم به محضی که فرصت کنم بیام کلی در موردش با هم بحث کنیم

اما فقط این بگم که کاملا بهش اعتقاد دارم و در تک تک لحضات زندگیم بهش توجه دارم .

اینم بگم که وقت نداشتم متن تاپیک بخونم فقط از رو عنوان گفتم ، اگه بیربط بود ببخشید :ws3:

• Like 5
لینک به دیدگاه

بله کاملا به این نظریه معتقدم

ما تو فیزیک کوانتوم مبحثی داریم با عنوان نظریه آشوب که مقاله ها و پایان نامه های خیلی خوبی راجع بش تو چند سال اخیر نوشته شده

مبحث جذاب و قشنگیه

• Like 4
لینک به دیدگاه
من یه مثال عینی شو تو زندگی خیلی ها دیدم

یکیش این بوده که با زن شوهر دار ارتباط برقرار کردن بحث مرامیش و معرفتیش به کنار ولی به چشم دیدم افرادی که اینکارو کردن یا همون بلا در آینده سر خودشون اومده یا اینکه یه تاوان اون کارشون رو سخت دادن

امــــا این کار کوچیک نیست من دنبال اون کارهایم که در نظر ما شاید کوچیک باشه ولی میتونه موثر در آینده خیلی از افراد باشه:icon_gol:بیاییم اونارو بگیم:a030:

آهان....:a030:

مثلا ما تو دوران دبیرستان یه دوست داشتیم اصلا تو نخ پسرا نبود(سحر) :icon_razz: یه روز یکی از بچه ها گوشیه اونو گرفت به دوست پسرش یه زنگ زد :sigh: بعد از 2ماه که رابطشون بهم خورد پسره چسبید به سحر که تا مثلا دل دوست دختر سابقشو بسوزونه خلاصه مخ دختر رو زد.......:icon_pf (34):

البته الان دیگه با هم نیستن ولی اون الان به جایی رسیده که ما حتی عارمون میشه بگیم باهاش هم کلاس بودیم......

توی محل کاملا تابلو شده و معروووووف متأسفانه.....

با یه اشتباه ساده دوستم که بدون شناخت کافی از پسره با خط بهترین دوستش فقط یه زنگ زدو آینده یه جووونو ازش گرفت به همین راحتی میشه یه آدمو بدبخت کرد:banel_smiley_4:

• Like 3
لینک به دیدگاه

برا من که بارها پیش اومده

قبلا تو شرکتی بودم ، یه آقایی که شده بود مدیر خط تولید ( ما با اون آقا رابطه خانوادگی داشتیم) سرِکار با خانومی که سرپرست

بود جیک تو جیک شده بودن و با هم با یه ماشین میرفتن و همش باهم اضافه کار میموندن و خیلی چیزای دیگه

یکی که از ماجرا خبر داشت میخواست بره همه چیو به خانوم طرف بگه با هزار تا دلیل و اینا مانعش شدم و بعدها هم اون زنه ازدواج کرد و این آقا

هم از شرکت رفت بیرون و همه چی هم تموم شد.. اگه اون روز خانومش فهمیده بود الان معلوم نبود کجا بودن:hanghead:

نمیدونم منظورتو درست متوجه شدم یا نه.. اصلا این مثالی که زدم درست بود؟:w58:

• Like 3
لینک به دیدگاه
آهان....:a030:مثلا ما تو دوران دبیرستان یه دوست داشتیم اصلا تو نخ پسرا نبود(سحر) :icon_razz: یه روز یکی از بچه ها گوشیه اونو گرفت به دوست پسرش یه زنگ زد :sigh: بعد از 2ماه که رابطشون بهم خورد پسره چسبید به سحر که تا مثلا دل دوست دختر سابقشو بسوزونه خلاصه مخ دختر رو زد.......:icon_pf (34):البته الان دیگه با هم نیستن ولی اون الان به جایی رسیده که ما حتی عارمون میشه بگیم باهاش هم کلاس بودیم......توی محل کاملا تابلو شده و معروووووف متأسفانه.....با یه اشتباه ساده دوستم که بدون شناخت کافی از پسره با خط بهترین دوستش فقط یه زنگ زدو آینده یه جووونو ازش گرفت به همین راحتی میشه یه آدمو بدبخت کرد:banel_smiley_4:
برا من که بارها پیش اومدهقبلا تو شرکتی بودم ، یه آقایی که شده بود مدیر خط تولید ( ما با اون آقا رابطه خانوادگی داشتیم) سرِکار با خانومی که سرپرست بود جیک تو جیک شده بودن و با هم با یه ماشین میرفتن و همش باهم اضافه کار میموندن و خیلی چیزای دیگهیکی که از ماجرا خبر داشت میخواست بره همه چیو به خانوم طرف بگه با هزار تا دلیل و اینا مانعش شدم و بعدها هم اون زنه ازدواج کرد و این آقاهم از شرکت رفت بیرون و همه چی هم تموم شد.. اگه اون روز خانومش فهمیده بود الان معلوم نبود کجا بودن:hanghead:نمیدونم منظورتو درست متوجه شدم یا نه.. اصلا این مثالی که زدم درست بود؟:w58:

صد در صد میتونه این مواردی که عنوان کردین هم شامل بشه

این که یه تماس کوچک در گذشته باعث بوجود آمدن یه رابطه در آینده شده ویا نگفتن حقیقتی که بعدها به درست بودن اون کار پی برده شد

به هر حال هر کدوم اینها یه داستانی از یک زندگیند

داستانی که با فکر کردن روی اونها به نتایج خوبی میرسیم

:w16:

فیلم اثر پروانه ای

[h=2]بررسی داستان فیلم :[/h]در این فیلم سرگذشت نوجوانی به نام اوان روایت میشه. این پسربچه در سنین کودکی با موقعیت هایی روبرو میشه که در اون ها همه چیز رو فراموش می کنه. در ادامه داستان و با گذشت زمان دلیل این از یاد بردن ها مشخص میشه. حوادثی در طول دوران بچگی این پسر رخ میده که همگی در آینده این پسربچه تاثیرگزار هستند. در آینده و سنین جوانی اوان موفق میشه با تمرکز روی خاطراتش که همگی در دفترچه های خاطرات ثبت شدن به زمان گذشته برگرده. پس از اطلاع از این ویژگی اوان تصمیم میگیره گذشته اش رو تغییر بده و آینده ای بهتر برای خود و دوستانش بسازه. البته خط فکری این فیلم مسئله سفر در زمان و توانایی انجام چنین کاری برای بشر نیست و روی این مسئله چندان تمرکزی وجود نداره و مسئله ای که مورد بررسی قرار میگیره نقش حوادث گذشته روی زندگی بشر و میزان اختیار انسان در تغییر اون ها هست. اوان با تمرکز روی خاطراتش به گذشته برمیگرده و یکسری از خاطراتش رو به یاد میاره

1314690178_be-poster4.jpg

تمامی زمان هایی که اوان در سنین کودکی به فراموشی دچار شده بود جزو زمان هایی هستند که اوان در آینده به اون ها بر می گرده و سعی در تغییر اون ها داره. به همین دلیل در سنین نوجوانی این حوادث جزو حوادث عجیب زندگی اوان بودن که قادر به یادآوری اون ها نبوده.

از جمله صحنه مربوط به کشیدن نقاشی قتل، مورد حمله قرار گرفتن از سوی پدر به قصد کشتن و همچنین سه ماجرای دیگر مربوط به انفجار، سوزاندن سگ و ماجرای زیرزمین پدر کلی که همگی از سوی اوان تغییر داده میشن.

1314690171_be-poster3.jpg

اوان با برگشت به گذشته این اتفاقات رو تغییر میده، پس از انجام این تغییرات به آینده برمیگرده، در حالیکه همه چیز عوض شده، انسان ها، محیط، شخصیت ها و حتی ویژگی های فیزیکی با توجه به تغییرات اوان در گذشته عوض شدن و گستره ی این تغییرات خیلی زیاد و وسیع هستند.

اوان با این کارش سعی در ساختن زندگی بهتر برای نزدیکانش و رسیدن به معشوقه اش کلی داره، ولی با این حال و با وجود انجام تغییرات در حوادث گذشته باز هم ناموفق هست و نمی تونه زندگی رو بر وفق مراد خودش بسازه و این یعنی اینکه اختیاری در ساختن زندگی آینده به شکلی که دوست داره باشه، نداره. علی رغم اینکه در گذشته حوادث رو به میل خودش تغییر میده ولی باز زندگی آینده اش به میل خودش نیست.

در این فیلم بحث انسان و جبر و اختیار با ابعاد گوناگونش مطرح میشه. از جهتی فیلم این پیام رو می رسونه که هیچ چیز در این جهان بی دلیل و الکی نیست و هر اتفاقی که برای انسان رخ میده نتیجه یکی از اعمالش در گذشته هست و همه اعمال گذشته در آینده فرد یک بازتاب دارن و انسان مسئولیت این اعمال رو باید بپذیره. ولی از جهتی هم میگه که اختیار انسان در همه امور در نهایت در دستان خودش نیست. اوان تمام تلاشش رو برای رسیدن به کلی انجام میده، ولی باز نمی تونه به کلی برسه و اینجا اختیار از دستان اوان خارجه، یعنی تقدیر اوان با کلی نیست. اوان تغییراتی در گذشته ایجاد می کنه، موفق میشه زندگی کلی رو نجات بده و سرنوشت بد دوستان و خانواده اش رو تغییر بده، ولی با این حال خودش به هیچ شکل نمی تونه به کلی برسه.

1314690171_be-poster5.jpg

در قسمتی از فیلم که اوان به زمان گذشته و نزد پدرش برمیگرده و این قسمت از حافظه پاک شده اوان به نمایش گذاشته می شه اوان به پدرش می گه که می خواد همه چیز رو درست کنه، پدرش می گه که تو نمی تونی جای خدا باشی و بعد میگه که اون باید با من تموم بشه، ولی اوان پدرش رو مسخره می کنه با این عبارت که وقتی همه چیز رو درست کردم برات کارت پستال می فرستم و در نهایت پدر تصمیم به کشتن اوان می گیره تا همه چیز رو همونجا تموم کنه، ولی موفق نمیشه.

به هر جهت به عقیده من این فیلم نظرش رو به بیننده چندان تحمیل نمی کنه و تا حدی بیننده رو برای تصمیم گیری در مورد موضوعات مطرح شده آزاد می گذاره که از این جهت فیلمی قابل ستایش هست.

مسئله دیگری که تو این فیلم مطرح میشه مسئله ضمیر ناخودآگاه افراد هست. در ابتدای فیلم که اوان دچار مشکل فراموشی هست دکتر ازش می خواد که خاطراتش رو بنویسه تا شاید مشکلش حل شه، این دفتر خاطرات در حکم همون ضمیرناخودآگاه فرد هستند که همه چیز توی این دفتر ثبت میشه.

ولی در انتهای فیلم اوان تصمیم میگیره که کل این دفترها رو بسوزونه و میگه من خودم هستم و نیازی به این ها ندارم. چون خیلی از مسائل ساخته ذهن و توهم هستند و به گفته دکتر اصلا وجود ندارن. مثل آلبوم عکسی که پدرش همیشه به دنبالش بود و همه می گفتن که وجود نداره.به هرجهت بیننده این فیلم با فیلمی خوب و قابل ستایش روبرو هست که سعی در به فعالیت انداختن ذهن بیننده داره و من به شخصه توصیه می کنم حتما این فیلم رو ببینین.

• Like 7
لینک به دیدگاه

منم بهش معتقدم و سعی میکنم تو عملا و عکس العملام به این موضوع فک کنم

البته نمیگم همیشه ولی تو بعضی موارد خود به خود یادم میفته

یه تصمیم ساده و کوچک که تو گذشته باعث شده چندین ماه یا حتی چندین سال تو اینده تو دردسر بیفتم

یا برعکس یه عکس العمل به موقع همه چیز و تو اینده تغییر داده

فیلمشم خیلی جالب این موضوع و بسط داده

• Like 1
لینک به دیدگاه
  • اضافه کردن...