رفتن به مطلب

مجموعه کاروانسرای تاریخی سعدالسلطنه


bpcom

ارسال های توصیه شده

سرای سعد السلطنه یکی از کاروانسراهای درون شهری دوره قاجاریه است که به عنوان یک سرای بازرگانی در محدوده بافت تاریخی فرهنگی قزوین واقع شده است.این سرا که در خیابان امام خمینى قرار دارد، یکى از وسیع‌ترین و کامل‌ترین سراهاى ایران است. ورودی اصلی کاروانسرای سعدالسلطنه از خیابان امام خمینی (رشت سابق و پهلوی سابق تر) است.ارزشمندترين قسمت اين بنا، چهار سوق آن است كه از تقاطع قائم دو راسته ايجاد شده و بر فراز آن گنبد بزرگ كاشيكاري شده‌اي قرار دارد. سقف آن نورگیر ندارد و به صورت عرقچین ساخته شده است و خیابان را به حیاط اصلی سرای سعدالسلطنه متصل می سازد .چهار طرف گنبد را، چهار نيم‌گنبد با رسمي‌بندي و نورگير فراگرفته‌اند كه فضا را بزرگتر نشان مي‌دهند.هشتى‌ بنا که پس از درِ ورودى قرار دارد، با آجر و کاشى تزئین شده و سقف یزدى‌بندى شده دارد.

این مجموعه روزگاری مکان آمد و شد کاروانیان و تجار از نقاط مختلف کشورمان بوده که در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار توسط باقرخان سعدالسلطنه حاکم وقت شهر قزوین بنا شده است. ساختمان این بنا از سال 1310 هجری قمری شروع و در سال 1312 پایان یافته است.تا قبل از جنگ جهانی اول این مجموعه مرکز تجارت و فعالیت شهر محسوب می شده و از چنان رونقی برخوردار بود که در برخی حجرات آن اقامت شبانه روزی صورت می گرفت ولی بعد از تغییر نظام سیاسی اوضاع اقتصادی دچار رکود شد و در دوره های بعدی به حیات اقتصادی خود به صورت نیمه فعال ادامه داد.

سرای مزبور در حال حاضر با وسعت 6.2 هکتار دارای 7 حیاط می باشد که عبارتند از حیاط بزرگی به نام حیط سعدالسلطنه با وسعت 3073 متر مربع که 1593 متر مربع آن فضای باز و باقی ، فضای بسته و نیمه باز است و در چهار جانب آن حجرات قرار گرفته است.حیاط دیگری در سمت غربی این حیاط با نام نگارالسلزنه واقع است و دارای دو حجره و دو انبار بسیار بزرگ است و در آن از سمت غرب به راسته وزیر باز می شود.حیاط دیگر با نام سعدیه از شرق به حیاط سعدالسلطنه متصل است که دارای 10 باب حجره و یک گرمابه می باشد.درهای حجره های حیاط سعدالسلطنه کاروانسرا برخی ارسی است و برخی شرقی و غربی از جنس چوب و تزئینات آجر کاری ساده ای در رو بنا داشته و در داخل نیز دارای سقف های گنبدی و گاه طاق نما های به صورت طاقچه در طرفین و نورگیرهایی در سقف بوده و دیوارها روکش گچ داشته و کف حیاط سعدالسلطنه کاروانسرا بدون پوشش و خاکی است.

image21.jpg

 

شماره ثبت در فهرست آثار ملی ایران: ابتدا در تاریخ 1316/9/17 با شماره ثبت 1021 در زیر مجموعه بازار قزوین ثبت شد ، سپس در مورخ 1377/5/11 با شماره 2089 به صورت مجزا به نام کاروانسرای سعدالسلطنه ثبت و بعدها گرمابه سعدیه با شماره 12598 در تاریخ 1384/5/11 از کاروانسرا منفک گردید.

 

9004012.jpg

9004015.jpg

2-3.jpg

9004009.jpg

  • Like 15
لینک به دیدگاه

عمليات مرمت اين مجموعه نيز در قالب تفاهم‌نامه از طريق صندوق احيا و بهره‌برداري از اماکن تاريخي و فرهنگي سازمان ميراث‌فرهنگي به سازمان بهسازي و نوسازي شهرداری قزوين واگذار شد.

خوشبختانه عمليات اجرايي مرمت ادامه دارد و اين بنا روند مطلوبي را در حوزه مرمت و بازسازي طي مي‌کند.

عمليات مرمت با استفاده از منابع مالي سازمان بهسازي و نوسازي و زيرنظر سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در دست انجام است.

 

این بنا امسال شاهد برگزاری دومین نمایشگاه و جشنواره ملی بازی و اسباب بازی کودکان دیروز و امروز به همراه هفتمین نمایشگاه نوروزی صنایع دستی استان قزوین است.

9004017.jpg

9004013.jpg

9004014.jpg

9004001.jpg

9004010.jpg

9004018.jpg

  • Like 13
لینک به دیدگاه
آره مگه قبل بازسازی ندیده بودیش !!! :ws52:

نه اولین بار 4 سال پیش نمایشگاه کتاب بود رفتم :hanghead:

 

البته نجاری بود یه زمانی رفته بودم اما خیلی کوچیک بودم چیزی یادم نمیاد :hanghead:

  • Like 2
لینک به دیدگاه

خیلی وضعش خراب بود. یه ویرانه به تمام معنا ، حتی یه بار هم در سال 1357 دچار آتش سوزی شده بود و خیلی آسیب دید.تو عکسایی هم که گذاشتم میتونی آثار دوده و سیاهی رو ببینی که بعدش هم هیچ اقدام مرمتی یا بازسازی در اون انجام نشده است

  • Like 5
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...