رفتن به مطلب

بلاتكليفي در بازار سهام


*Mahla*

ارسال های توصیه شده

بلاتكليفي در بازار سهام

 

گروه بورس- شروين شهرياري: سرمايه‌گذاران بازار سهام در هفته نيمه تعطيل جاري، همچون ساير فعالان اقتصادي كشور با بهت و ناباوري، تحولات لحظه اي در قيمت ارز غير رسمي و سكه را به نظاره نشستند؛

 

[TABLE=align: left]

[TR]

[TD=width: 100%] 09-01.jpg

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

جايي كه كاهش ارزش پول ملي در بازار غيررسمي، سرعت گرفت و با عبور نرخ دلار از محدوده دو هزار تومان و رسيدن قيمت سكه تمام بهار در لحظاتي به مرز يك ميليون تومان، ركوردي كم‌سابقه در قيمت اين دارايي‌هاي غيرمولد ثبت شد. رفتار كنوني بازار بيش از هر چيز از ترس سرمايه‌گذاران و تلاش براي پناه بردن به دارايي‌هاي امن نشان دارد؛ روندي كه با گذشت زمان و محقق نشدن وعده‌هاي مسوولان در كنترل بازار، سرمايه‌هاي سرگردان را به اين عرصه كشيده و با پاشيدن نقدينگي بر آتش ارز و سكه، شعله افزايش بي رويه قيمت اين دارايي‌ها را فروزان‌تر مي‌كند. اين در حالي است كه روز گذشته سرانجام نهايي شدن افزايش نرخ سود سپرده‌ها محرز شد كه تصميمي موثر براي كنترل التهاب بازار به شمار مي‌رود. در اين ميان، بورس تهران پس از رونق نصفه و نيمه در ماه دي كه به رشد 5 درصدي شاخص كل انجاميد، بار ديگر شاهد افت انگيزه معامله‌گران و حاكميت فضاي انتظار و ركود است. در اين راستا، در هفته جاري نيز شاخص بورس بيش از يك درصد عقب نشست تا رشد ناچيز بورس در سال 90 تا پايان روز گذشته به سطح 10 درصد محدود شود.انتظار مي‌رود با توجه به تصميمات روز گذشته در زمينه سياست‌گذاري‌هاي پولي، بازار در هفته آينده از بلاتكليفي خارج شده و روزهاي بهتري پيش روي بورس باشد.

عبور از فصل گزارش‌ها

تا پيش از ارسال گزارش‌هاي نه ماهه، بسياري از كارشناسان با پيش‌بيني مطلوب بودن عملكرد شركت‌ها در فصل پاييز با توجه به رشد نرخ ارز، بر امكان بر هم خوردن ركود بورس تهران پس از دريافت اطلاعات مالي جديد خوش بين بودند.

با وجود آنكه بخش اول پيش‌بيني كارشناسان مبني بر كارنامه مثبت شركت‌ها (به ويژه صادركنندگان) تا حد زيادي محقق شد، اما شدت تحولات محيطي مانع از تاثير‌گذاري اين رويداد بر قيمت سهام در هفته جاري شد. از بين گزارش‌هاي مطلوب، فولادسازان كارنامه پرباري را به سهامداران ارائه كردند. سردمدار گروه يعني فولاد مباركه با تعديل مثبت 15 درصدي و اعلام 405 ريال سود خالص به ازاي سهم، موضوع افزايش احتمالي قيمت سنگ‌آهن مصرفي را در پيش‌بيني خود لحاظ نكرد. برآوردهاي اوليه نشان مي‌دهد كه به‌رغم جهش قيمت فروش محصولات مباركه در چند ماه گذشته، در صورت اعمال افزايش قيمت 17 هزار توماني هزينه خريد سنگ‌آهن در نيمه دوم سال، تعديل مثبت بيشتر در سال 90 با محدوديت مواجه خواهد بود. بزرگ‌ترين آلياژساز كشور يعني فولاد آلياژي ايران هم سرانجام اندكي از لاك احتياط خود بيرون آمد و سود هر سهم را با تعديل مثبت 20 درصدي به محدوده 400 ريال تعديل كرد تا كماكان امكان يك تعديل مثبت كمتر از ده درصدي ديگر را براي خود محفوظ بدارد.«فخاس» نيز كه با افزايش قيمت ميلگرد شرايط رويايي را پيش‌رو مي‌بيند، با كسب سود 100 ميليارد توماني در نه ماهه، علاوه بر آنكه افزايشي حدود 80 درصد را در سود خالص نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت كرده است، تقريبا معادل كل پيش‌بيني سود قبلي (387 ريال به ازاي هر سهم) را در نه ماهه پوشش داده است. در تحولي ديگر، بررسي اجمالي گزارشات نه ماهه دارويي‌ها هر چند از تاثير قابل ملاحظه رشد ارز بر عملكرد شركت‌ها اثري در بر ندارد، اما در مجموع اين گروه گزارش‌هاي جالب توجهي را به بازار مخابره نكردند. سيماني‌ها هم ديگر گروهي بودند كه جزئيات گزارش‌هاي نه ماهه آنها آب سردي بر خوش‌بيني سهامدارانشان ريخت و تمركز بر نرخ‌هاي رسمي ارز در صادرات، امكان انتفاع اين شركت‌ها از رشد بي رويه قيمت آزاد ارز در كوتاه‌مدت را منتفي ساخت. با پايان فصل گزارش‌هاي نه ماهه به نظر مي‌رسد بازار تا ميانه بهار با يك خلأ اطلاعاتي در خصوص عملكرد شركت‌ها مواجه باشد كه تصميم‌گيري را در فضاي مبهم كنوني با احتياط بيشتري توام مي‌سازد.

وقتي «صرف ريسك» سر به فلك مي‌گذارد!

هر سرمايه‌گذار براي فعاليت در يك بازار علاوه بر سود بدون ريسك (در ايران معادل سود سپرده يا اوراق مشاركت) رقمي را طلب مي‌كند تا حاضر به سرمايه‌گذاري شود؛ به اين رقم اضافي در اصطلاح «صرف ريسك» مي‌گويند يعني رقمي مازاد بر سود بدون ريسك كه بايد دريافت شود تا سرمايه‌گذاري به لحاظ منطقي «صرفه» داشته باشد.

مطالعه روند بازار سرمايه حاكي از آن است كه اين «صرف ريسك فعاليت در بورس تهران» در ماه‌هاي اخير به طور مداوم رو به افزايش بوده است. نسبت قيمت بر درآمد سهام در بازار به خوبي مويد اين فرضيه است؛ چرا كه ميانگين P/E بورس از 9 واحد در پايان فروردين ماه به كمتر از 6 واحد در حال حاضر افت كرده كه بيانگر بيش از 30 درصد كاهش است. چشم‌انداز ريسك‌هاي پيراموني بازار از جمله فشارهاي سياسي غرب و نيز تلاطم كم سابقه بازارهاي موازي نشان مي‌دهد كه شرايط كماكان براي افزايش صرف ريسك مطالبه شده توسط سرمايه‌گذاران در ماه‌هاي آتي فراهم است؛ روندي كه مي‌تواند حتي در صورت رشد سودآوري شركت‌ها، با افزايش بازده مورد انتظار موجب عدم واكنش قيمت سهام شود. به اين ترتيب، تداوم اصلاح P/E ميانگين بورس، سناريويي است كه در تحليل وضعيت آتي بازار بايد مد‌نظر سهامداران قرار گيرد.

پيامدهاي عدم مديريت تلاطم ارزي

تضعيف نرخ پول ملي هر چند از سوي برخي مكاتب اقتصادي به عنوان محركي براي رشد توليد و صدور بيكاري به ساير كشورها مطرح مي‌شود، اما هيچ نظريه يا كارشناس اقتصادي اين اقدام را با سرعت بالا و شدت زياد توصيه نمي كند، بلكه اين راهبرد همواره در بلند مدت توصيه پذير است؛ اين در حالي است كه بر خلاف ديدگاه اقتصادي مورد اشاره، ارزش ارزهاي خارجي در برابر ريال ايران در بازار غير‌رسمي در سال جاري جهشي حدود 75 درصد را ثبت كرده است. اين تغيير سريع علاوه بر آنكه به عنوان شوكي براي اقتصاد، تقاضا براي واردات را با يك وقفه ناگهاني روبه‌رو مي‌سازد، زمينه مهاجرت كالا به سمت خارج با هدف تبديل به دلار و فروش مجدد ارز در داخل را فراهم مي‌آورد. به اين ترتيب اين روند مخرب به صورت دوگانه بر كمبود كالاهاي وارداتي و توليد داخلي به طور همزمان تاثير مي‌گذارد، مگر آنكه قيمت كالاها در داخل به موازات نرخ ارز آزاد رشد كنند كه آن هم آسيب‌هاي تورمي جدي در بر دارد.

از سوي ديگر، نوسانات شديد بازار ارز با سلب قدرت پيش‌بيني از فعالان اقتصادي، انجام هرگونه فعاليت اقتصادي اعم از تجارت و توليد را با اختلال مواجه كرده و مي‌تواند بر كاهش توليد در سطح ملي موثر باشد.

با توجه به آثار متعدد و زيان بار عدم مديريت نوسانات ارز، انتظار مي‌رود مسوولان ارشد كشور ضمن موضع گيري صريح نسبت به تحولات اخير، با اقدام عاجل در راستاي سياست‌ انقباض پولي (نظير انتشار اوراق مشاركت با نرخ سود جذاب از سوي بانك مركزي) و خروج ارز از شمول كالاي قاچاق و تزريق تدريجي ارز در نرخ‌هاي آزاد، تلاطم آسيب زاي كنوني براي اقتصاد كشور را هر‌چه سريع‌تر مهار كنند.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...