رفتن به مطلب

آلودگی صوتی و مراقبت از خود


ارسال های توصیه شده

آلودگی صوتی چیست؟

 

سر و صدای زیاد در شهرها همه را کلافه می‌کند. انگار آلودگی صوتی بخشی از زندگی شهری شده‌است.

سر و صدای زیاد و در واقع همان آلودگی صوتی طولانی مدت در محل کار، قدرت شنوایی را چنان تدریجی و بدون درد و رنج از بین می‌برد که شما متوجه این زوال تدریجی نخواهید شد.

بخش‌هایی از گوش که وظیفه آنها انتقال اصواتی با فرکانس بالا است، اولین قسمتهایی هستند که دچار آسیب می‌شوند و اولین عارضه آلودگی صوتی را برایتان به ارمغان می‌آورند.

حالت زنگ زدن یا وز وز گوش در افردی که مدام در معرض صداهای بلند قرار دارند و اولین نشانه هایی است که معمولا در کارگرانی که در کارخانه های پر سر و صدا کار می‌کنند آشکار می‌شود.. و متاسافته تحقیقات نشان داده است که در بسیاری از مواردی که فرد شنوایی خود را به دلیل آلودگی صوتی از دست می ‌دهد، درمانی برای او وجود ندارد و وسایل کمک شنوایی تنها میتوانند صداها را تقویت کنند اما نمیتوانند شنوایی عادی را به فرد بازگردانند و وی برای همیشه قدرت شنوایی درست خود را از دست می‌دهد.

 

در کنار از دست دادن قدرت شنوایی در موارد حاد آلودگی صوتی، مشکلاتی همچون سردرد و خستگی و سوهاضمه نیز برای افراد در معرض سر و صدا بوجود می‌آید که پزشکان علت آنها را سر و صدای بیش از حد در محیط عنوان می‌کنند.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

اطلاعات مفید در مورد صدا

بلندی صدا با واحدی به نام دسیبل اندازه گیری می‌شود. میزان حساسیت به صدا در هر فرد متفاوت است، اما متخصصین اعتقاد دارند که هنگامی به شنوایی آسیب می‌رسد که صدا بلندتر از 85 دسیبل باشد، که چیزی در حدود صدای یک ترافیک سنگین است که ما هر روزه با آن مواجه هستیم .

محققان در آخرین تحقیقات خود همچنین در یافته‌اند که هرچه صدا بلندتر و بیشتر باشد، شانس از بین رفتن شنوایی بیشتر است. البته طول مدت شنیدن صدا هم بسیار مهم است. برای مثال قرار گرفتن در معرض صدایی با بلندی 109 دسیبل، بیش از دو دقیقه، بسیار خطرناک است.

اگر سر و صدا به قدری بلند باشد که شما برای اینکه صحبت کنید مجبور به فریاد زدن شوید، اگر گوشتان زنگ می‌زند یا حس می‌کنید صدا در گوشتان می‌پیچد، باید بدانید که صدا بیش از حد بلند و خطرناک است و شما در معرض خطر جدی هستید.

دقت داشته باشید که عامل صدا ، انسان و سایر موجودات زنده را از بین نمی‌برد و هرگز نمی‌تواند مرگ آور باشد اما باعث ضعف شنوایی ، ناشنوایی و ناراحتی‌های عصبی می‌شود که بیشتر در جوامع صنعتی پدید می‌آید .این در حالی است که صدا‌های شدید کوتاه مدت در انسان باعث ناشنوایی موقت در افراد می‌شود.

اثرات آلودگی صوتی

آزمایشات روی حیوانات نشان می‌دهند که صدای به شدت 160-150 دسی‌بل برای بعضی حیوانات کشنده و مرگبار است. این حیوانات قبل از مرگ به تشنجات موضعی ، فلج و رعشه دچار می‌شوند که همین علائم در انسانها رنگ‌پریدگی و بالارفتن فشارخون است. کاهش درجه حرارت بدن و انقباض رگها بیشتر می‌شود و درجه حرارت بدن نیز کاهش می‌یابد.

 

از شایع ‌ترین بیماری‌های ناشی از صداهای بلند که در کارگران کارخانجات چوب‌بری که با اره کار می‌کنند بیشتر دیده می‌شود بر اثر صدای 125 بالای دسی بل است که سبب می‌شود که زمانی که شبها کارگران به خانه برمی‌گردند انگشتان آنها سبز رنگ بعد سفید شود که علائم بیماری وازواسپاستیکاست. در این بیماری انقباض رگها و نارسایی در جریان خون عارض می‌شود و بیماری انگشتان مرده هم نام گرفته است.

برای عدم ابتلا به هر کدام از این نشانه‌ها و علائم بهتر است سعی شود تا در حد امکان در محیطهایی که صدا بسیار بالا است حضور پیدا نکرد تا این عضو بدن را تا این حد مورد فشار و آزار قرار ندهیم و خود نیز آسیب نبینیم.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

از گوشهایتان محافظت کنید

قرار گرفتن در معرض صدای بسیار بلند ممکن است باعث آسیب دائمی شنوایی شما شود.

برخی از شایع‌ترین علل نقصان شنوایی ناشی از سر و صدا شامل گوش‌دادن به موسیقی بسیار بلند با هدفون، حاضر شدن در کنسرت‌های پر سر و صدا، کار کردن در کارگاه‌های ساختمانی یا کارخانه‌هایی که مداوما در معرض صداهای بلند هستند می‌شود.

راه‌های ساده‌ای وجود دارد که با آنها می‌توانید از خودتان در برابر ناشنوایی محافظت کنید.

اگر در محیطی پر سر و صدا کار می‌کنید، هر روز از گوش‌بند استفاده کنید.

گوش‌بند‌ها همچنین در هنگام حضور در محیط‌های پر سر وصدای دیگر یا استفاده از ابزارهای پر سر و صدا به حفاظت شنوایی شما کمک می‌کند.

هنگام گوش‌دادن به موسیقی با هدفون شدت صدا را بیش از حد بالا نبرید، و شدت صدا را در رادیوی ماشینتان هم در حد متوسط نگه‌دارید.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

چرا گوشهایم زنگ میزند؟

 

شاید شما هم کنجکاو باشید بدانید که چرا پس از شنیدن صداهای بلند مثلا موسیقی پر سر و صدا تا مدتی گوش‌هایتان زنگ می‌زند.

 

زنگ زدن گوش‌ها ممکن است نشانه‌ای از نقصان شنوایی باشد که به علت شنیدن صداهای بسیار بلند بوجود آمده است.

 

اما وزوزگوش یا تینیتوس(شنیدن صدا بدون وجود محرک خارجی) همچنین ممکن است به علت عفونت‌ها، جمع‌شدن موم گوش، سرگیجه، مصرف مقادیر بالای آسپیرین، و حتی تومورهای عصب شنوایی رخ دهد.

البته این وزوز گوش ممکن است تنها بیانگر چیزی نباشد مگر پیرشدن گوش‌های شما.

کارشناسان مطمئن نیستند چه فرآیند فیزیولوژیکی این احساس سرو صدا را در گوش ایجاد می‌کند، و تنها می‌دانند که این حالت با برخی بیماری‌ها همراهی دارد.

اگر به طور مبتلا به وزوز گوش هستید، سعی کنید اصلا به آن فکرنکنید!

مشاهدات بالینی بیانگر آن است که صرفا با متمرکز شدن بر افکار غیرمرتبط می‌تواند فعالیت را در بخش شنوایی در قشر مغز کاهش دهد و احساس صدای وزوز را کم می‌کند.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

اثرات ناشی از آلودگی صوتی

 

آلودگی صوتی در عصر تکنولوژی به عنوان شایعترین علت کاهش شنوایی عصبی اکتسابی مطرح است.

این بیماری هنگامی که به گوش آسیب می‌رساند دیگر قابل درمان نیست.

همه کسانی که در معرض آلودگی صوتی قرار دارند به نوعی دچار مشکلات صوتی هستند اما زمانی متوجه بیماری خود می‌شوند که بیماری آنها به مرحله‌ای رسیده که دیگر قابل برگشت نیست.

اصولاً سر و صدای زیاد و آلودگی صوتی نوعی عامل استرس‌زای بیولوژیک است که نه تنها بر سیستم شنوایی بلکه بر کل بدن انسان تاثیر می‌گذارد.

اغلب افراد به گونه‌ای به سر و صدا عادت کرده و ناراحتی ناشی از آن را چندان احساس نمی‌کنند، در حالیکه اگر نسبت به این مسئله آگاهی پیدا کنند سعی در محافظت و مراقبت خود و خانواده‌شان در برابر سر و صدای محیط اطراف خواهند نمود.

آلودگی صوتی تنها به اصوات قابل شنیدن توسط انسان محدود نمی‌شود بلکه پاره‌ای از این‌گونه امواج وجود دارند که ماورای صوت بوده و قادرند به مایع سلولی راه یابند و ضایعاتی را در آن ایجاد کنند.

این اصوات می‌توانند به راحتی تعدادی از سلولها بویژه گلبولهای قرمز خون را بترکانند و برای فیزیولوژیک بدن انسان‌ها و سایر جانوران، مشکلات جدی به وجود بیاورند.

بدین‌صورت که باعث تحریک سیستم اعصاب مرکزی، تاثیر بر سیستم غده هیپوفیز و آدرنال، ایجاد اختلالات هورمونی و عدم سلامت می‌شود و هنگامی که باعث کاهش شنوایی شود، شخص نمی‌تواند به راحتی با افراد جامعه ارتباط برقرار کند و این خود باعث کاهش کیفیت زندگی و سلامت روانی او می‌شود و باری را بر دوش اجتماع و جامعه می‌گذارد.

متاسفانه آلودگی صوتی به علت ناملموس بودن، مورد بی‌توجهی افکار عمومی قرار می‌گیرد تا جایی که اکثر افراد، شنیدن صداهای غیر استاندارد و تحمل آلودگی صوتی را یکی از خصایص و ویژگیهای زندگی در کلانشهرها می‌دانند.

با توجه به اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حفاظت محیط‌زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی روبه‌رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌شود و از این‌رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط‌زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.

با این شرایط، باید پرسید آیا اصل پنجاهم قانون اساسی مورد توجه مردم و مسئولین امر قرار گرفته یا نه؟ و اگر اخباری مبنی‌بر اعلام فهرست 542 نقطه خارج از حد استاندارد آلودگی صوتی در تهران منتشر می‌شود، نشانه چیست؟

این وضعیت، نشانه هشداری است برای همه که شهر تهران از لحاظ آلودگی صوتی در شرایط بسیار نابسامانی و در حد «هشدار» یا «فوق بحرانی» قرار گرفته است.

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...