رفتن به مطلب

چتري براي 5/4 ميليون سهامدار


*Mahla*

ارسال های توصیه شده

سرنوشت «كانون سهامداران حقيقي» چه خواهد شد؟

 

چتري براي 5/4 ميليون سهامدار

 

 

گروه بورس- عليرضا باغاني: شمار سهامداران حقيقي از سوي مسوولان بازار سرمايه 5/4 ميليون نفر اعلام شده است. اما خيل عظيم سهامداران مزبور كه روز به روز بر تعدادشان افزوده مي‌شود برخلاف ساير اركان بازار سرمايه مانند كارگزاران، نهادهاي مالي و... از تشكلي خودانتظام كه پيگير مطالبات آن‌ها باشد، بي‌بهره هستند.

 

[TABLE=align: left]

[TR]

[TD=width: 100%] 09-01.jpg

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

از سال 84 كه فعالان بازار با اعلام موجوديت كانون سهامداران حقيقي مواجه شدند 6 سال مي‌گذرد و گرچه ارزش بازار سرمايه از آن زمان تاكنون بيش از 4 برابر شده ولي حقيقي‌ها از فعاليت كانون صنفي و خودانتظام خود محروم شده‌اند.

در گزارش پيش‌رو، دنياي اقتصاد به بررسي آخرين وضعيت كانون غيرفعال سهامداران حقيقي پرداخته است.

در اين گزارش دبير و اعضاي هيات‌مديره كانون سهامداران حقيقي از مخالفت سازمان بورس با ادامه فعاليت اين تشكل خودانتظام سخن گفته و يك عضو شوراي بورس هم از احتمال احياي اين كانون خبر داده است.

فعاليت كانون چرا و چگونه متوقف شد؟

دبير كانون غيرفعال سهامداران حقيقي آخرين وضعيت اين تشكل خود انتظام بازار سرمايه را تشريح كرد.

ابوالفضل متين با اشاره به تاريخچه تشكيل كانون سهامداران حقيقي گفت: اين تشكل صنفي سال 82 پروانه فعاليت خود را از وزارت كشور دريافت كرد و در آبان 84 با توجه به مجوزي كه از دبيركل وقت و سازمان كارگزاران بورس دريافت شده بود، شروع به فعاليت كرد؛ ضمن اين كه كانون سهامداران حقيقي به شماره ثبت 19906 در اداره ثبت شركت‌ها هم به ثبت رسيده است.

اين مقام مسوول با بيان اين كه مراحل ثبت و آغاز به فعاليت كانون سهامداران دو سال به طول انجاميد، گفت: در آبان‌ماه سال 84 براساس پروانه و مجوزهاي دريافت شده، نخستين مجمع موسسان كانون با حضور نماينده‌اي از سوي سازمان كارگزاران برگزار شد كه مصوبات آن به تاييد نماينده مزبور رسيد و در روزنامه رسمي هم منتشر شد.

به گفته وي، در آذرماه 84 يعني يك ماه پس از اعلام موجوديت رسمي كانون، براساس قانون جديد، «سازمان بورس و اوراق بهادار» به وجود آمد و هيات مديره جديد اين سازمان فعاليت خود را آغاز كردند. 5 ماه بعد يعني در ارديبهشت ماه سال 85 كانون سهامداران حقيقي از سازمان جديد بورس و اوراق بهادار درخواست تطبيق فعاليت كانون با قانون جديد را ارائه داد.

متين با بيان اين كه سازمان بورس از زمان درخواست تطبيق كانون با قانون جديد بازار سرمايه، مدارك زيادي را از كانون و اعضاي هيات مديره آن دريافت كرده است، گفت: از سال 85 تاكنون به رغم مراجعه‌هاي پي در پي و جلسات حضوري متعدد و تماس‌هاي تلفني فراوان هنوز اقدام عملي براي تطبيق كانون سهامداران حقيقي با قانون جديد صورت نگرفته است.

وي در برابر اين سوال كه چرا كانون سهامداران حقيقي چند سالي است كه غيرفعال شده است، گفت: در سال 85 كه سازمان جديد بورس به وجود آمد، كانون سهامداران حقيقي هم فعاليت‌هاي پيوسته‌اي داشت، ولي در سال 87 رسما سازمان بورس به كانون اعلام كرد كه نبايد فعاليتي داشته باشد و در واقع كانون در حال حاضر مجاز به فعاليت نيست كه بتواند فعاليتي داشته باشد.

وي گفت: در شرايطي از ادامه كار كانون سهامداران حقيقي پس از حدود 3 سال فعاليت جلوگيري شد كه سازمان بورس شرايط مشخصي براي ادامه فعاليت مشخص نكرده است و اساسا ما نه از دلايل توقف فعاليت باخبريم و نه اينكه آيا اصلا سازمان بورس موافق وجود چنين تشكل خودانتظامي هست يا نه؟

دبير كانون غيرفعال سهامداران حقيقي در برابر اين سوال كه كانون مزبور در حدود 2 سال فعاليت خود چه اقداماتي داشت و اساسا هدف از تشكيل اين كانون چه بود، گفت: به خاطر دارم كه در زمان تشكيل شركت بورس اوراق بهادار به عنوان نهاد اجرايي بازار سرمايه، كانون سهامداران حقيقي موفق به جمع‌آوري 5/2 درصد راي شد. همچنين طي سال‌هاي 85 و 86 كانون نقش موثري در مجامع شركت‌هاي سهامي عام داشت، تا جايي كه حتي در مجامع شركت‌هاي بزرگ نماينده‌اي از كانون در هيات رييسه مجامع حضور پيدا مي‌كرد. در اين سال‌ها سهامداران حقيقي كه همواره بر مبناي قانون تجارت در اقليت قرار دارند، توانستند به بخشي از خواسته‌هاي خود برسند و چون يك تشكل خودانتظام صنفي داشتند، در مجامع به خواسته‌هاي آنان توجه مي‌شد و نظرات آنها در تصميم‌گيري‌ها دخيل بود. از سويي ديگر، در بدو اعلام موجوديت كانون با برگزاري دوره‌هاي آموزشي متعدد گام موثري در ارتقاي سطح دانش سهامداران حقيقي و درك مفاهيم اوليه بورس برداشته شد.

وي با بيان اين كه كانون سهامداران حقيقي 5 هزار عضو غيرفعال دارد، گفت: در زمان فعاليت، كانون 700 عضو فعال و پاي كار داشت و با سرمايه يك ميليون توماني و با كمك يكي از كارگزاران خوش‌نام فعاليت خود را آغاز كرده بود و حتي دفتري هم براي فعاليت داشت و برخي از اعضا از جيب خود هم براي اين تشكل هزينه كردند تا بتوانند بخشي در جامعه بزرگ سهامداري در كشور كه آن موقع حدود 3 ميليون نفر بود را جذب كرده و آنها را با بازار سرمايه و قابليت‌هاي آن آشنا كرده و از سويي ديگر مدافع حق و حقوق آنها باشند.

متين، كانون سهامداران حقيقي را يك تشكل غيرسياسي عنوان كرد و افزود: با آن كه كانون سهامداران حقيقي در زمان فعاليت حدود 3 ساله خود خدمات بسيار زيادي را به بازار سرمايه ايران كرد، اما از ادامه فعاليت آن جلوگيري شد و از همه مهم‌تر اين كه دليل توقف اين فعاليت مشخص نيست.

وي افزود: پرونده درخواست تطبيق كانون سهامداران حقيقي با قانون جديد هم‌اكنون در اداره نظارت بر نهادهاي مالي سازمان بورس و اوراق بهادار موجود است، اما پيگيري‌ها و تماس‌ها براي فعال شدن اين پرونده به نتيجه نرسيده است.

وي تاكيد كرد: در صورتي كه سازمان بورس نظراتي درخصوص اعضاي هيات مديره كانون داشته باشد و افراد مسوول فعلي را مانع ادامه فعاليت كانون بداند، ما حاضريم كه كانون را ترك كنيم، تا 5/4 ميليون سهامدار ايراني از فعاليت بزرگ‌ترين تشكل سهامداران حقيقي بهره‌مند شوند.

نقش كانون در احقاق حق سهامداران

سهيلا فروزاني خزانه‌دار و عضو هيات مديره كانون غيرفعال سهامداران حقيقي نيز به بازخواني پرونده بزرگ‌ترين تشكل خود‌انتظام بازار سرمايه پرداخت.

وي آخرين تركيب هيات مديره 11نفره كانون سهامداران حقيقي را اين گونه اعلام كرد: محمد قيومي (رييس‌هيات مديره)، سيدمحمدعلي شهدايي (نايب‌رييس هيات مديره)، سهيلا فروزاني (خزانه‌دار)، ابوالفضل متين (دبير)، حميدرضا اميريان (عضوهيات مديره)، بهرام پرتوي (عضو‌هيات مديره)، حسن اميري (عضو‌هيات‌مديره)، مهرداد ميرحسيني (عضو‌هيات‌مديره)، ايرج جلايي آصفي (عضو‌هيات‌مديره)، روزبه معين‌زاده (عضو‌هيات‌مديره) و علي‌اصغر حبيبي (عضو‌هيات‌مديره).

وي آموزش و افزايش نقش‌آفريني حقيقي‌ها در بازار سرمايه را به عنوان اهداف اصلي تشكيل و آغاز فعاليت كانون سهامداران حقيقي ذكر كرد و افزود: پيش از تشكيل كانون حق راي در مجامع طبق قانون تجارت با حقوقي‌ها بود، اما با تشكيل كانون، نمايندگاني از سوي حقيقي‌ها در مجامع حاضر شدند و به‌اين ترتيب نظرات حقيقي‌ها در مصوبات مجامع اثرگذار شد، از سويي ديگر سه دوره آموزش برگزار شد كه بسيار اثرگذار بود.

همچنين قبل از تشكيل كانون، سهامداران حقيقي از حقوق قانوني خود باخبر نبودند و با توجه به اين كه اتحادي نداشتند، نمي‌توانستند به حقوق قانوني خود برسند كه اين اتفاق در پرونده شركت‌هايي مثل آزمايش و پيام به وضوح قابل مشاهده بود، در حالي كه يكي از اهداف كانون اين بود كه وكالت از سهامداران حقيقي گرفته و با اطلاع از حقوق سهامداري بتواند به عنوان مدافع سهامداران در پرونده‌ها ايفاي نقش نمايد.

فروزاني بازديد از شركت‌هاي بورسي را از ديگر فعاليت‌هاي كانون كارگزاران اعلام كرد و افزود: به رغم تمام اين فعاليت‌ها از ادامه فعاليت بزرگ‌ترين تشكل خودانتظام بازار سرمايه جلوگيري شد و از سال 87 تاكنون متاسفانه پاسخ مشخصي درخصوص آينده و سرنوشت كانون سهامداران حقيقي داده نشده است.

مشكلي با نظارت از سوي سازمان وجود ندارد

در اين حال، سيدمحمدعلي شهدايي نايب رييس هيات مديره كانون غيرفعال سهامداران حقيقي نيز در اظهاراتي به بررسي آخرين وضعيت تنها NGO سهامداران كشور پرداخت.

وي با بيان اين كه بازديد از شركت‌هاي صدرا، ماشين‌سازي اراك و ملي مس به همراه برگزاري دوره‌هاي آموزشي و حضور موثر در مجامع از جمله فعاليت‌هاي مهم كانون سهامداران حقيقي بود، گفت: هدف اصلي اين كانون داراي مجوز از وزارت كشور و سازمان وقت كارگزاران بورس، پيگيري مطالبات سهامداران حقيقي و فعاليت‌هاي آموزش و فرهنگي بود. در واقع نگاه كانون اين بود كه سهامداران حقيقي جايي براي پيگيري مطالبات خود داشته باشند، اما به‌رغم همه اين اقدامات درخواست تطبيق كانون با قانون بازار سرمايه به توقف فعاليت آن منتج شد.

اين عضو هيات مديره كانون غيرفعال سهامداران حقيقي با ذكر اين نكته كه هيچ دليلي براي توقف فعاليت كانون اعلام نشده، گفت: حتي به ما توصيه شد كه با نام كانون هم مصاحبه‌اي نداشته باشيم؛ اما هيچ گاه مشخص نشد كه مشكل، اعضاي هيات‌مديره آن هستند يا موجوديت خود كانون؟ چراكه اگر مساله‌اي در مورد افراد وجود دارد، مشكلي براي رفتن از كانون نداريم، چرا كه نفس فعاليت كانون و كاركرد آن در بازارمهم است.

شهدايي با بيان اينكه كانون سهامداران حقيقي هيچ مشكلي براي نظارت از سوي سازمان بورس ندارد، گفت: اگرچه كانون‌هايي كه با هدف صنفي فعاليت مي‌كنند مي‌توانند با مجوز وزارت كشور فعاليت كنند، ولي اين كانون داوطلبانه درخواست دريافت مجوز جديد و تطبيق از سازمان بورس كرد كه به اين درخواست توجهي نشد.

نايب رييس كانون غيرفعال سهامداران حقيقي با بيان اين كه اگر سازمان بورس با ادامه فعاليت كانون موافق نيست، پيشنهاد كرد: در سازمان بورس باوجود معاونت‌هاي مختلف، يك معاونت سهامداران حقيقي هم تشكيل شود تا در نظارت كامل رييس سازمان بورس و اوراق بهادار فعاليت كند.

وي افزايش نرخ سيمان را حاصل تلاش سهامداران حقيقي صنعت سيمان دانست و گفت: حقيقي‌ها چه در زمان فعاليت كانون و چه در زمان فعال نبودن آن همواره مطالبات زيادي داشتند و مشكلات زيادي در بورس و شركت‌هايي همچون پيام، آزمايش، گاز لوله، وجود داشت كه نياز به پيگيري داشت. در نهايت خيلي از اين مطالبات با تلاش‌هاي كانون به نتيجه رسيد و برخي ديگر از سوي اعضاي حقيقي فعال دنبال شد. اين در حالي است كه هم‌اكنون تشكل منسجمي براي پيگيري مطالبات 5/4 ميليون سهامدار وجود ندارد.

وي درباره آخرين وضعيت كانون سهامداران حقيقي گفت: اين كانون به توصيه سازمان بورس هم‌اكنون غيرفعال است؛ اما به لحاظ قانوني مجامع آن برگزار مي‌شود تا در زمان خود تكليف اين تشكل خودانتظام مشخص شود.

استقبال «شورا» از فعال شدن مجدد كانون

در همين حال، يك عضو شوراي بورس از برنامه‌ريزي اين شورا براي احياي كانون سهامداران حقيقي خبر داد.

محمدرضا پورابراهيمي با بيان اين كه كانون سهامداران حقيقي رويكرد كاري و اجرايي مشخصي نداشت، گفت: من به عنوان يك عضو شوراي بورس موافق احيا و ادامه فعاليت كانون سهامداران حقيقي هستم، البته با تعريف برنامه جديد و شرح وظايفي مشخص.

وي گفت: اين تشكل خودانتظام تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار مي‌تواند بخشي از مشكلات بازار سرمايه را رصد كرده و در چارچوب قانون به رفع مشكلات موجود در بازار سرمايه كمك كند. ضمن اينكه درخصوص وضعيت سهامداران حقيقي هم‌اكنون خلاءهايي وجود دارد كه مي‌تواند با احياي كانون اين خلاءها مرتفع شود.

اين عضو شوراي بورس با بيان اينكه ارتباط سهامداران حقيقي و سازمان بورس و اوراق بهادار بايد برقرار شود، گفت: شوراي بورس از ظرفيت‌هاي موجود مي‌تواند براي برقراري اين ارتباط استفاده كند و من هم به عنوان يك عضو شورا هر كمكي كه لازم باشد، در اين خصوص دريغ نخواهم كرد.

وي سهامداران حقيقي را به عنوان بخش مهمي از بازار سرمايه دانست كه نمي‌توان از نقش‌آفريني آنها در بورس چشم‌پوشي كرد و ادامه داد: به نظر مي‌رسد كه در اين خصوص بايد تعامل دو‌جانبه‌اي به وجود بيايد و در جلسات و بررسي‌هاي بعدي راهكاري براي فعال شدن كانون انديشيده شود.

وي تاكيد كرد: سازمان بورس مخالفتي با فعاليت كانون سهامداران حقيقي ندارد، اما بايد رويكرد اجرايي و شرح و وظايف آن ضابطه‌مند شود تا اين كانون هم در كنار دو تشكل خودانتظام ديگر از جمله كانون كارگزاران و كانون نهادهاي مالي بتواند فعاليت موثري در بازار سرمايه داشته باشد.

اين عضو شوراي بورس در پايان از پيشنهاد تشكيل كانون فارغ‌التحصيلان حرفه‌اي بازار سرمايه سخن گفت و افزود: پيش‌نويس طرح تشكيل اين كانون آماده شده و در آينده فارغ‌التحصيلان مالي مي‌توانند به تشكل خودانتظام تحت عنوان فارغ‌التحصيلان حرفه‌اي بپيوندند.

وجهه قانوني كانون‌ها در بازار سرمايه

در قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذر 84 نيز به تشكيل كانون‌ها و تشكل‌هاي خودانتظام اشاره شده است.طبق بند 5 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار، كانون‌هاي كارگزاران، معامله‌گران، بازارگردانان، مشاوران، ناشران، سرمايه‌گذاران و ساير مجامع مشابه، تشكل‌هاي خودانتظامي است كه به منظور تنظيم روابط بين اشخاصي كه طبق اين قانون به فعاليت در بازار اوراق بهادار اشتغال دارند طبق دستورالعمل‌هاي مصوب سازمان به صورت موسسه نيمه‌دولتي، غيرتجاري و غيرانتفاعي به ثبت مي‌رسند.از سويي ديگر در بند 6 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار درباره تشكل خودانتظام آمده است: تشكل خودانتظام تشكلي است كه براي حسن انجام وظايفي كه به موجب اين قانون بر عهده دارد و همچنين تنظيم فعاليت‌هاي حرفه‌اي خود و انتظام بخشيدن به روابط بين اعضا مجاز است ضوابط و استانداردهاي حرفه‌اي و انضباطي را كه لازم مي‌داند، با رعايت اين قانون وضع و اجرا كند. در همين حال، در بيستم اسفندماه سال 1385 دستورالعمل تشكيل و ثبت كانون‌هاي فعال در بازار اوراق بهادار از سوي هيات مديره سازمان بورس به تصويب رسيده است.

 

دنیای اقتصاد

  • Like 1
لینک به دیدگاه
می گم مححححححححلا

 

حباب سکه ناجور ترکید ... تو چش خیلی ها ریخت ... biggrin.gif

 

آره ماحححححححححححححرخ ، خوب شد :biggrin:

 

کی بود تو این سایت میگفت سرمایه گذاری فقط تو زمین و طلاست ... الان به حرف من رسیده :biggrin:

  • Like 1
لینک به دیدگاه
آره ماحححححححححححححرخ ، خوب شد :biggrin:

 

کی بود تو این سایت میگفت سرمایه گذاری فقط تو زمین و طلاست ... الان به حرف من رسیده :biggrin:

 

 

امان از جوووووو گیری ملت ... :ws47:

  • Like 1
لینک به دیدگاه
امان از جوووووو گیری ملت ... :ws47:

 

دقیقااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا :ws47:

 

تو بورسم همین طوره 90 درصد سهام دارا جو گیر میشن به شدتتتتتتتتتتتت :biggrin:

 

یه سهام پر طرفدار رو میخرن با کوچکتر شایعه ای به نصف قیمت میفروشن :ws47:

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...