رفتن به مطلب

تهران باید بلند مرتبه شود یا از تراکمش کاسته شود؟

ارسال های توصیه شده

اگر چه هر چه آب در رودخانه های اطراف تهران بود را سد کردند و توی لوله کرده به تهران آوردند تا این جا که لایه های جنوب کلان شهر پت و پهن بالا میآورد اما، یخچال ها در حال آب شدنند. توچال که هیچ وقت بدون برف نمی ماند سال های زیادی است که تابستان خشکی را می گذراند. آبی که از توچال و رشته کوه های البرز به رودخانه های دامنه های جنوبی سرازی میشود کمتر از یخچال ها و بیشتر از برف هاست.

یخچال ها بیشتر به کوه دماوند مربوط می شود اما هم یخچال ها به سرعت دارند پس می کشند و بالاتر می روند و هم از مقدار برف در طول سال کم می شود. به همین دلیل ممکن است برای سالها به مقدار آب رودخانه ها افزوده شود اما بعد به خشکسالی بزرگی خواهیم رسید. مساله فقط به البرز یا زاگرس و یا حتی ایران هم خلاصه نمی شود. همین مشکل در رشته کوه های آند و پایتختی هشت میلیون نفری مانند لیما – پرو- وجود دارد که یخچال هایش با قله ای به ارتفاع 6789 متر به سرعت در حال ذوب شدن هستند. همین طور در مورد رودخانه ی کلورادو و کشمکش میان لس آنجلس و لاس وگاس که با لوله ای 800 کیلومتری مقداری از آب این رودخانه را می مکد و اعتراض به سیاست مدیریت آب کلورادو مدتی است آغاز شده است.

گرم شدن پیوسته ی هوا و افزایش گازهای گلخانه ای ادامه دارد و نوع تولید اشاره ای به کم کردن تولید گازهای گلخانه ای ندارند. گهگاهی مقدار بارش باران و برف زیاد شد اما این یک دو سال دلیل بهتر شدن کلی روند بارش نیست. بزودی نمی دانیم آیا از آب پشت سد ها برای تولید برق استفاده کنیم یا برای شرب مردمی که به اصراف عادت کرده اند و یا کشاورزی. و میان این بخش ها و مدیران کشمکش به شکل جدی آغاز می گردد. از مقدار باران های دانه ریز مرتب کم شده به باران های کوتاه مدت و تند افزوده شده که باعث پر شدن ناگهانی رودخانه ها و سیل های ناگهانی می شود و به کشت و کار آسیب وارد می کند. تعادل طبیعی شکسته شده و هوا در یک مسیر دائمی به سوی گرم تر شدن و خشکی با توفان های تند پیش می رود. از طرف دیگر از چنارستان تهران حتی اسمی هم باقی نمانده و حرص و طمع و پول های کثیف و سوداگری و سود آوری در معاملات زمین و خانه سازی یا انبوه سازی، با تخریب باغ های تهران، شتاب گرم شدن کلان شهر را بیشتر کرده است و شهر، با سیستم حمل و نقل خصوصی اش قفـل شده است. حال خیابان ولی عصر را چه یک طرفه بکنیم و چه نکنیم. چه از پایین به بالا و چه از بالا به ایین تفاوت چندانی نمی کند. کار از "آزمون و خطا" گذشته است. این مساله به همه ی شهر ها و حتی به عشایر کوچنده هم مربوط می شود.

فرض کنیم افزایش جمعیت متوقف شود. شهرداری تهران و شهرسازان آن پیشنهاد می کنند بافت فرسوده نو سازی شده و خانه های کوتاه قد دو یا چهار طبقه آن بلند مرتبه گشته و محلات آن با همان تراکم، از فضای باز و سبز مجهز بیشتری برخوردار شوند. در معادلات شهرسازان و شهرداری متغییر آب و کاهش آن محاسبه نشده و به به امید خدا نشسته و طراحی ای کرده اند که تا مدت کوتاهی سبیل انبوه سازی را چرب می کند اما نه بیشتر! هزینه ی بسیار بالای زیر ساخت ها برای تبدیل بافت فرسوده به ساختمان های بلند مرتبه ای که انرژی کمتری مصرف کرده و دارای سیستم های خنک کننده و گرم کننده ی تجمیعی و ترکیبی آفتابی یا ژئوترمیک داشته باشند، از سیستم فاضلاب و تصفیه و بازیافت آب، جمع آوری آشغال و تصفیه ی شیرآبه ها و باز یافت آن همراه با تولید انرژی، و حل مساله گاراژها و تمام خدمات شهری دیگر کارهایی نیستند که تدریجی و رفته رفته بتواند انجام بگیرد. تازه، مشکل آب باز هم باقی می ماند و حتی به فرض معجزه ای بتواند غول آدم خور تهران را "آدمی با شخصیت و مودب و تر و تمیز و اصلاح کرده و خوش بو" کند، با کاهش آب، و بنابراین برق، و گرمایش و سرمایش برخورد خواهیم کرد که راه حل ندارد.

لازم است به فکر تشویق یک مهاجرت معکوس مانند یک برنامه ی راهبردی بود. با بحران آینده و قفل شهر و گرمای کشنده و بی آبی و قطع مرتب و طولانی تر برق . افزایش آلودگی کشنده ی هوای آن، عده ی فزاینده ای شهر را ترک خواهند کرد. این پتانسیل و گرایش را باید در برنامه ای راهبردی تنظیم نمود تا از صدمات جابجایی های آن کاسته شود. اگر قرار باشد بافت های فرسوده ی بی ارزش تخریب شوند، به جای ساخت بلند مرتبه ها و زیر ساخت ها و جابجایی موقت مردم به ناکجا آباد، به فکر ساخت شهرک های تولیدی کوچک و احیاء بافت و زندگی روستاها بود. روستاهایی مدرن، مجهز، با بخش های تولید مشخص و خاص، در یک برنامه ی همایش سرزمین و محیط، کاهش تولید گازهای مضر، معماری اکولوژیک و مرتبط با معنا و دلایل معماری سنتی و سایه ساز، در یک شبکه ی راهبردی انرژی و تولید و توزیع و حمل و نقل منظم و عمومی بود. بنابراین، محله های بی هوویت فرسوده را باید تخریب کرد اما فقط به فضای باز و سبز با تجهیزات شهری و محله تبدیل کرد. چه اتفاقی از نظر اجتماعی رخ خواهد داد؟ شهر از محلات قدیمی و مردمی پاک شده و به خدمت بخش سرمایه داری کلان در می آید؟ با یک برنامه ی کالبدی مجازی شهری این چنین، با داشتن فضاهای باز بزرگ و سبز و مجهز باید دید واکنش محلات ثروتمند اما بسیار متراکم شمال شهر چه خواهد بود. آن را نیز تحت برنامه در آورد. بدون شک محلات قفـل شده ای مانند کوهستان و الهیه و فرشته نمی توانند از به رخ کشیدن گرانی محله شان خوشحال باشند و قیمت ساختمان های پر افاده ی آن ها فرو خواهد ریخت. از شهر باید رفت. اما نه خود بخود. نه با هرج و مرج بل با ساخت یک سیستم آلترناتیف و جایگزین و با برنامه. خیال شرکت بخش خصوصی را هم از سر بیرون کنیم. بخش خصوصی اگر توان مالی آن را هم داشته باشد اما هیچ علاقه ای به کارهای انسانی و دراز مدت راهبردی ندارد.

• Like 4
لینک به دیدگاه

موضوع این تاپیک و پرسش مطرح شده متونه مورد خوب و جذابی برای بحث باشد.

هرچند بارها در محافل مختلف مورد بحث قرار گرفته است اما همچنان جواب قطعی براش یافت نشده و دیدگاه ها بسیار متنوع است.

• Like 2
لینک به دیدگاه

مطمئنا بلند مرتبه شدن با توجه به هوای این مدت تهران وضعیت روبه بحران میبره...

هر چقدر بلند مرتبگی بیشتر بشه مطمئنا کوران هوا کمتر و وضعیت هوا بدتر میشه...

ترکم رو نمیشه کم کرد....باید از مهاجرت بیشتر جلوگیری کرد...راهکارش هم دادن امکانات بیشتر به شهرهای دیگه هست...که به خاطر امکانات نامساوی کسی میل به مهاجرت نداشته باشه...

ضمن این که الان تهران پل اتصال بعضی شهرها به استان گلستان و مازندران هست...

باید به فکر جاده های کمربندی بود که اصلا هیچ عبوری در شهر نداشته باشن...

• Like 2
لینک به دیدگاه
مطمئنا بلند مرتبه شدن با توجه به هوای این مدت تهران وضعیت روبه بحران میبره...

هر چقدر بلند مرتبگی بیشتر بشه مطمئنا کوران هوا کمتر و وضعیت هوا بدتر میشه...

ترکم رو نمیشه کم کرد....باید از مهاجرت بیشتر جلوگیری کرد...راهکارش هم دادن امکانات بیشتر به شهرهای دیگه هست...که به خاطر امکانات نامساوی کسی میل به مهاجرت نداشته باشه...

ضمن این که الان تهران پل اتصال بعضی شهرها به استان گلستان و مازندران هست...

باید به فکر جاده های کمربندی بود که اصلا هیچ عبوری در شهر نداشته باشن...

درمورد قسمت قرمز:

راه های زیادی برای کاهش آلودگی کرد. راه هایی ساده اما پیچیده به لحاظ اجرا .... شاید با وضعیتی که داریم میبینیم پیچیده.

مثل حمل و نقل عمومی پیشرفته .... نقشه کامل مترو تهران رو حتما دیدی اگر امروز همه خطوط کامل بود اگر قطار به میزان کافی بود. اگر قطار سریع شهری داشتیم(در معبرهای مستقیم و طولانی استفاده میشه و دقیقا زیر خیابون و با عمق کم حرکت میکنه. اگر شهر از نظام مناسب سلسلهمراتب شبکه حمل و نقل بهره مند بشه اگه کارخانجات آلاینده در شهر و حومه آن نباشند و ...... آلودگی بسیار کاهش میابد.

درست است با پدیده اینورژن نمیشه مقابله کرد اما حتی میشود ساختمانهای بلند را به گونه ای طراحی کرد که مشکلی برای حرکت باد در سطح شهر نباشد.

ضمنا توجه کنیم که تراکم بالای ساختمانی با تراکم بالای جمعیتی متفاوت است و الزاما افزایش تراکم ساختمانی افزایش تراکم جمعیتی را در پی نخواهد داشت.

حتی اگر تراکم جمعیتی نیز افزایش یابد باز میتوان شهری مطلوب(حدودا) داشت. کلانشهرهایی بزرگتر و عظیمتر از تهران کم نیستند در جهان

اما در خصوص قسمت بنفش من متوجه نشدم چه ارتباطی به موضوع داشت.

• Like 2
لینک به دیدگاه

اما در خصوص قسمت بنفش من متوجه نشدم چه ارتباطی به موضوع داشت.

بحث این که بلند مرتبه بشه یا نه یا اینکه تراکم کمتر بشه...

تا حدودی بحث آلودگی هوا و تبعات اون رو هم پیش میااره...

اگر محدودیت آلودگی هوا کمتر بشه....بحث بلند مرتبه شدن رو راحتتر میشه پیش برد...

که خوب شما راهکارهای دیگه رو واسه بلند مرتبه شدن پیشنهاد دادید...

اونو واسه کم شدن بار آلودگی هوا گفتم...:icon_pf (44)::a030:

• Like 2
لینک به دیدگاه
بحث این که بلند مرتبه بشه یا نه یا اینکه تراکم کمتر بشه...

تا حدودی بحث آلودگی هوا و تبعات اون رو هم پیش میااره...

اگر محدودیت آلودگی هوا کمتر بشه....بحث بلند مرتبه شدن رو راحتتر میشه پیش برد...

که خوب شما راهکارهای دیگه رو واسه بلند مرتبه شدن پیشنهاد دادید...

اونو واسه کم شدن بار آلودگی هوا گفتم...:icon_pf (44)::a030:

هدی جان موتوجه شدم

منظورم این بود که این مشکل میتونه به صورتهای ساده تری حل بشه تا بتونیم از مزایای بلندمرتبه سازی برخوردار بشیم.

یه نگاه به پیشنهادات لوکوربوزیه در این خصوص میتونه راهکارهایخوبی رو به ذهنمون برسونه. منظورم کپی دقیقاون طرحها نیست.

فکر میکنم باید برای نتیجه رسیدن در مورد این پرسش به بررسی مزایای بلندمرتبه بودن بپردازیم. آیا اصلا مزیتی داره؟ آیا اون مزایا را میشه بدون بلند مرتبه سازی بدست آورد؟ این مزایا با توجه به مشکلاتی که بلندمرتبه سازی پیش میاره و هزینه هایی که باید برای رفع اون مشکلات بکنیم و .... بهینه هست؟

• Like 2
لینک به دیدگاه
هدی جان موتوجه شدم

منظورم این بود که این مشکل میتونه به صورتهای ساده تری حل بشه تا بتونیم از مزایای بلندمرتبه سازی برخوردار بشیم.

یه نگاه به پیشنهادات لوکوربوزیه در این خصوص میتونه راهکارهایخوبی رو به ذهنمون برسونه. منظورم کپی دقیقاون طرحها نیست.

اگر منظورتون اندیشه های لوکوربوزیه و راهکارهایی که تو شهر شاندیگار هند پیاده کرد...

من باهاش مخالفم...کلن اندیشه های شهرسازانه لوکوربوزه رو قبول ندارم...

معمار خوبی بود...اما شهرساز موفقی نبود....البته نظر شخصی من هست...

یه جورایی تفکراتش رو شکست خورده میدونم....

چون جامعه ما همینطوری نشاطش رو از دست داده...

اگر بخوایم اونطور بلند مرتبه سازی رو ایجاد کنیم...یه مقدار جامعه از همین ته مونده تحرکی که داره هم میوفته و تبعات خوبی نداااره....

فکر میکنم باید برای نتیجه رسیدن در مورد این پرسش به بررسی مزایای بلندمرتبه بودن بپردازیم. آیا اصلا مزیتی داره؟ آیا اون مزایا را میشه بدون بلند مرتبه سازی بدست آورد؟ این مزایا با توجه به مشکلاتی که بلندمرتبه سازی پیش میاره و هزینه هایی که باید برای رفع اون مشکلات بکنیم و .... بهینه هست؟

به این قسمت حرفتون فکر میکنم...

ببینم چی به ذهنم میرسه...بعد میام میگم....:a030:

• Like 2
لینک به دیدگاه
اگر منظورتون اندیشه های لوکوربوزیه و راهکارهایی که تو شهر شاندیگار هند پیاده کرد...

من باهاش مخالفم...کلن اندیشه های شهرسازانه لوکوربوزه رو قبول ندارم...

معمار خوبی بود...اما شهرساز موفقی نبود....البته نظر شخصی من هست...

یه جورایی تفکراتش رو شکست خورده میدونم....

چون جامعه ما همینطوری نشاطش رو از دست داده...

اگر بخوایم اونطور بلند مرتبه سازی رو ایجاد کنیم...یه مقدار جامعه از همین ته مونده تحرکی که داره هم میوفته و تبعات خوبی نداااره....

منم با اندیشه هاش مخلفم و گفتم که قرار نیست اونا رو کپی کنیم.

اما میشه فقط به این فکر کرد که: در بخشهایی از شهر (بنا به نیاز) از سطح اشغال بکاهیم و به ارتفاع اضافه کنیم. هم زیربنای لازم رو داریم هم فضای باز بیشتر که میتونه فضای شهری خوبی باشه البته شرایط زیادی رو میطلبه تا اون فضای باز مفید بشه و موثر باشه.

حالا مثلا باد فضای بیشتری برای خودنمایی داره

به این قسمت حرفتون فکر میکنم...

ببینم چی به ذهنم میرسه...بعد میام میگم....:a030:

بسیار بسیار عالیه :icon_gol:

• Like 1
لینک به دیدگاه
  • اضافه کردن...