رفتن به مطلب

ورمی کمپوست راهی برای کمک به محیط زیست روستاهای گیلان


ارسال های توصیه شده

سبزپرس بررسی می کند/

ورمی کمپوست راهی برای کمک به محیط زیست روستاهای گیلان

 

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

سبزپرس – گروه محیط انسانی؛ لیلا مسروری: معضل پسماندها در کشور ما آنقدر فراگیر است که مختص منطقه خاصی نیست اما در برخی استان ها مانند گیلان با توجه به نوع الگو مصرف، تراکم جمعیت و محدود بودن گزینه های مدیریت پسماند با توجه به اقلیم منطقه، این مشکل چشم گیر تر رخ می نماید. اما نکته تامل بر انگیز این است که گیلانیان روستا نشین که هم این روزها متاثر از فرهنگ شهرنشینی مدیریتی را که در گذشته ها برای پسماندهای خانگی و کشاورزی خود داشتند اعمال نمی کنند و به امید دهیاران هستند تا زباله ها را جمع آوری کنند!

 

به گزارش سبزپرس، امسال برای نخستین بار، برای الگو سازی مدیریت پسماندهای خانگی در قالب پروژه مشاغل خانگی زنان روستایی، مدیریت ترویج جهاد کشاورزی گیلان با دفتر امور زنان روستایی و عشایری وزارت جهاد کشاورزی قراردادی را برای الگو سازی و معرفی کود «ورمی کمپوست» به جامعه روستایی گیلان آغاز کردند.

«علی اصغر داداش پور» مدیر هماهنگی امور ترویج و آموزش کشاورزی استان گیلان در گفتگو با سبزپرس تاکید می کند: آنچه ما در بخش ترویج دنبال می کنیم استفاده از تمامی قابلیت ها و هدایت آن برای بهره گیری از ظرفیت های بخشی کشاورزی برای رسیدن به توسعه پایدار، تولید محصول سالم و محصول ارگانیک با کاهش مصرف سموم و کود شیمیایی و با وجود تمامی محدودیت های آب و خاک است.

وی می گوید: برای این کار ایجاد تعامل، همدلی، همراهی و هماهنگی با دستگاه های درون سازمانی و برون سازمانی یکی از مهمترین بخش های کار است.

داداش پور در تشریح «نگاه ترویج به مبحث پسماندهای خانگی و کشاورزی» می گوید: استفاده بی رویه و از سر عادت در مورد نهاده های کشاورزی، برای ما حجم انبوهی از پسماندها را به ارمغان آورده که می توان با دو رویکرد به آن پرداخت. یکی آنکه پسماندها را تهدید و آلاینده محیط زیست و بهداشت بدانیم که گازهای متصاعد از آن و شیرابه های حاصل شده از آن خاک و منابع ما را مسموم می کند و رویکرد دوم آنکه آن را کالایی ارزان و در دسترس بدانیم که قابلیت بازیابی و بازیافت دارند و در اثر اعمال مدیریت، قابلیت اشتغال زایی و باز گشت به چرخه تولید را دارند و برای ما محیط زیست پاک تر، بهداشت بیشتر و تولید محصول سالم را به ارمغان می آورد.

وی ادامه می دهد: ما با رویکرد دوم، تولید و استفاده از «ورمی کمپوست» را به عنوان یکی از راه های مدیریت پسماندهای کشاورزی و خانگی جامعه روستایی انتخاب کردیم. نخست به عنوان الگو با کمک زنان کشاورز گیلانی در یک دوره چهار ماهه از اسفند سال گذشته در سه روستای «نرکه» در املش، «تازه آباد لیسه رود» در لنگرود و «سیاهکلرود» در رودسر اجرایی کردیم.

به گفته داداش پور، هدف از این برنامه استفاده بهینه از فضولات حیوانی، زباله ها و پسماندهای خانگی و پرورش کرم برای تولید کود کمپوست در سایر سایت ها بوده است.

 

files.php?file=dadashpour_328232110.jpg

وی در خصوص دستاورد چهارماهه زنان این سه روستا که از همراهی مشاور طرح، شرکت های دانش بنیان مستقر در روستاها و نظارت مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها برخوردار بودند، می گوید: بانوان همراه این پروژه در نهایت به کودی سبک، عاری از بذر علف هرز، دارای عناصر مغذی بالا، با قابلیت نگهداری بالای آب و مواد غذایی دست یافتند که به مراتب اثر بخش تر از کود شیمیایی بود و برای انواع محصولات باغی، زراعی، زینتی و گلخانه ای کاربرد دارد.

این مقام مسئول در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه ای برای توسعه فراگیر ورمی کمپوست در استان گیلان وجود دارد گفت: در کنار اینکه ما ورمی کمپوست را به عنوان یکی از مشاغل خانگی روستایی که امکان تولید آن در جوار منازل وجودارد معرفی کرده ایم، با معرفی آن به اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان و معاونت علوم پزشکی در صددیم تا برنامه ای برای این کار تدوین کنیم.

وی معتقد است: با تدوین برنامه و تعریف مجوزهایی برای تولید ورمی کمپوست، شرکتهای دانش بنیان که عموما بخش خصوصی و متشکل از فارغ التحصیلان بخش کشاورزی هستند ترغیب به تولید و تجاری سازی این کود مناسب خواهند شد. از سوی دیگر تولید و پرورش کرم خاکی لازم برای تولید ورمی کمپوست نیز به عنوان فرصت جدیدی پیش روی شاغلان و سرمایه گذاران بخش کشاورزی قرار داده می شود.

در تولید ورمی کمپوست از نوعی کرم خاکی بنام Eisenia Foetideaاستفاده می شود. تولید ورمی کمپوست با دانش فنی ساده، امکانات بسیار کم و حتی در فضای کوچک یک متر مربعی نیز قابل اجرا است.

در پایان دوره چهارماهه تهیه این کود، به اندازه 60 درصد وزن مواد اولیه مورد استفاده، کود مناسب در اختیار قرار می گیرد. از سوی دیگر، تعداد کرم های خاکی نیز به دو برابر تعداد کرم هایی که در ابتدا مورد استفاده قرار گرفته اند، خواهد رسید.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...