رفتن به مطلب

اگر کشورهاي ساحلي اقدامي نکنند، مرجان‌ها را از دست مي‌دهيم


ارسال های توصیه شده

هشدار معاون سازمان محيط زيست:

اگر کشورهاي ساحلي اقدامي نکنند، مرجان‌ها را از دست مي‌دهيم

ايرن: در حالي که شعار امسال روز محيط زيست منطقه خليج‌فارس و درياي عمان (راپمي) «وخامت آبسنگ‌هاي مرجاني» است، گزارش‌هاي دريافتي حاکيست حجم قابل تجهي از مرجان‌هاي منطقه به دليل تغييرات آب و هوايي و افزايش درجه حرارت در کنار فعاليت‌هاي انساني در معرض نابودي قرار گرفته است.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

به گزارش (ايسنا)، مرجان‌ها نقش جنگل‌هاي باراني را در دريا داشته و به عنوان ريه کره زمين محسوب مي‌شوند و بالاترين تنوع‌ريستي را در مناطق مرجاني داريم از سوي ديگر توليد در مناطق مرجاني بالاست و با اين که مناطق مرجاني کمتر از يک درصد از وسعت کل درياها را به خود اختصاص مي‌دهند، بيش از 60 درصد گونه‌هاي مختلف آبزي و ماهي بخشي يا تمام زندگي خود را در مناطق مرجاني مي‌گذرانند.

دکتر سيد محمد باقر نبوي، معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اين که حفاظت فيزيکي از سواحل و مهمترين عامل امرار معاش مردم ساحل‌نشين دنيا براي اکوتوريسم به عنوان مهمترين خدمات مرجان‌ها به حساب مي‌آيد به ايسنا گفت: صخره‌هاي مرجاني پناهگاه بسياري از ماهيان است به شکلي که صيد حدود 50 درصد ماهي‌هاي تجاري مانند هامور، سنگسر، سرخوماهيان در مناطق مرجاني انجام مي‌شود از سوي ديگر بسياري از ماهيان تجاري مراحل لاروي خود را در مناطق مرجاني سپري مي‌کنند.

وي با اشاره به اين که در ايران عمدتا مرجان‌ها پيرامون جزاير ديده مي‌شوند، افزود: تقريبا عمده جزاير خليج‌فارس تا عمق 15متري و در بعضي خليج‌ها و آبهاي ساحلي مانند خليج نايبند داراي صخره‌هاي مرجاني هستند.

معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست با تاکيد بر اين که دانشمندان کل مرجان‌هاي منطقه خليج‌فارس و درياي عمان را 57 گونه دانسته‌اند تصريح کرد: اين در حاليست که تا کنون بيش از 50 گونه مرجاني در جزاير کيش، فارور، و بني‌فارور و خارک و خارکو و خليج نايبند شناسايي شده است.

وي خارک و خارکو و فارور و بني فارور را بهترين مناطق مرجاني دانست و افزود: در عين حال در خليج ناببند، تنب بزرگ و کوچک، ابوموسي، کيش، هندورابي، قشم، هنگام، هرمز، فارسي و در آب‌هاي ساحلي سواحل صخره‌اي مانند کنگان، بندر طاهري، بين نايبند تا نخيلو و ... نيز صخره‌هاي مرجاني مشاهده مي‌شود.

وي به وسعت مناطق مرجاني در ايران اشاره کرد و گفت: برآوردهاي اوليه نشان مي‌دهد که حدود 300 هزار هکتار مرجان در سواحل ايراني خليج‌فارس و درياي عمان وجود دارد.

معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست تغييرات درجه حرارت آب بويژه افزايش درجه حرارت آب در منطقه خليج‌فارس را مهمترين عامل مرگ و مير مرجان‌ها دانست و گفت: در عين حال ساخت‌وسازهاي ساحلي کنترل نشده و ناپايدار مانند خشک کردن دريا، خاکبرداري در ساحل، تغييرات فيزيکي خط ساحلي، ايجاد کانال‌هاي مختلف، ساخت بندر و اسکله، افزايش طول باند پروازي مثلا در جزيره خارک، ايجاد تاسيسات ساحلي مانند طرح متانول خارک و عسلويه و لايروبي در دريا براي تامين کانال دسترسي به بنادر، عمق مناسب شناورها، ساخت‌وسازها و طرح‌هاي توسعه در سواحل نيز از ديگر عوامل تهديد مرجانهاست.

به گفته وي فعاليت‌هاي صيد و صيادي شامل صيد ماهي‌هاي تزئيني در مناطق مرجاني به شکل صيد ماهيان مرجاني با برهم زدن تعادل زيستگاه و لنگراندازي قايق‌هاي صيادي، صيد ماهي‌هاي تجاري در مناطق مرجاني با استفاده از گرگور و لنگراندازي، توراندازي د مناطق مرجاني، کندن و قاچاق مرجان‌ها براي آکواريوم‌سازان، گردشگري ناپايدار، ورود آلودگي‌ها و افزايش کدورت شامل لايروبي، ساخت‌وساز ساحلي و خشک کردن دريا در کنار احداث جزاير مصنوعي در امارات از ديگر عوامل اصلي تخريب مرجانهاست.

معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست افزايش کدورت را يکي از عوامل جدي تخريب مرجان‌ها دانست و گفت: کنترل لحظه‌اي ميزان کدورت آب در ساخت و سازهاي ساحلي اخيرا در برخي کشورهاي منطقه مانند قطر مد نظر قرار گرفته است و سازمان حفاظت محيط زيست نيز براي نخستين بار در کشور در طرح توسعه بندر شهيد بهشتي چابهار و احداث دايک آن با نصب دستگاه‌هاي سنجش ميزان کدورت آب را به صورت لحظه‌اي تحت کنترل قرار داد به شکلي که زماني که ميزان کدورت از حد تحمل مرجان‌ها بيشتر مي‌شد عمليات را تا کاهش کدورت متوقف مي‌کرد.

وي افزود: اين اقدام موجب شد که ميزان خسارات وارده به مرجان‌ها به حداقل برسد.

معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست به موضوع دماي آب اشاره کرد و گفت: در آب‌هاي ساحلي به دليل کم عمق بودن دماي آب به راحتي افزايش مي‌يابد به شکلي که در دو سال گذشته به دليل گرماي بيش از حد، دماي 36 درجه سانتيگراد نيز در اين آبها ثبت شد. اين در حاليست که حداکثر دما در اين مناطق بايد 27 درجه سانتيگراد باشد.

وي تصريح کرد: بيشترين مرگ و مير مرجان‌ها در عمق 5 تا 6 متري رخ داده است و بيشترين تخريب مرجان‌ها در نايبند و کيش به ثبت رسيده است.

معاون محيط زيست دريايي سازمان حفاظت محيط زيست در عين حال بر ساماندهي و کنترل ساخت‌وسازهاي ساحلي، جلوگيري کامل از خشک کردن دريا، ساماندهي اسکله‌سازي و بندرسازي در دريا با سازه‌هاي جديد و شناور، مديريت لايروبي و لايريزي، ساماندهي صيد و صيادي، لنگراندازي، توقف کامل صيد ماهي‌هاي تزئيني و قاچاق مرجان‌ها تاکيد کرد و گفت: در صورتي که هرچه سريعتر اقدام عاجلي در اين خصوص توسط تمامي کشورهاي ساحلي خليج‌فارس صورت نگيرد شاهد نابودي مرجان‌هاي اين منطقه خواهيم بود.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...