رفتن به مطلب

دراکولا در شمال دیده شد(آن هم به تعداد زیاد)!!!!


آیا شما قبلا از وجود چنین جانداری آگاه بودید؟  

25 کاربر تاکنون رای داده است

  1. 1. آیا شما قبلا از وجود چنین جانداری آگاه بودید؟



ارسال های توصیه شده

دراکولا در کمین مسافران شمال...

اشتباه نکن دوست عزیز منظور از دراکولا این جاندار ملوس :w963:نیست!!!:persiana__hahaha:

260px-Vampire_world_bank_protest16.jpg

 

 

منظور سوسكهاي دراكولا است !:persiana__hahaha:(بند و پدروس نیزگویند)

 

(Paederus spp.; Col., Staphylinidae)

 

 

سوسكهاي دراكولا حشراتي هستند متعلق به جنس Paederus از خانواده‌ي Staphylinidae كه از آن جمله مي‌توان به گونه‌هاي P. littoralis، P. riparius و P. fuscipes اشاره كرد. اين حشرات داراي بدني كشيده و بالپوشهايي كوتاه هستند كه تمام سطح پشتي شكم را نمي‌پوشانند. همزمان با افزايش گرماي هوا و رطوبت نسبي در مناطق شمالي كشور، حمله‌ي شبانه‌ي «دراكولا» بسياري از مردم مناطق مختلف استان گيلان را دچار دردسر مي‌كند.در اين فصل، بسياري از ساكنان استان گيلان، از حمله‌ي خاموش و غافلگيرانه‌ي اين موجود آزاردهنده مجروح مي‌شوند و حتي برخي نيز كارشان به بيمارستان مي‌كشد. بر خلاف آنچه تصور مي‌شود، جثه‌ي دراكولاي گيلان فقط اندكي بزرگتر از مورچه‌ي قرمز است.

 

اين بندپاي كوچك كه به سلطان حشرات مناطق گرم و مرطوب معروف است، به واسطه‌ي سمي كه در بدن خود دارد فاقد دشمن طبيعي است و حتي پرندگان نيز از خوردن آن خودداري مي‌كنند. اين حشره‌ي كوچك، داراي دو رنگ قرمز و قهوه‌اي و بدني بندبند است و در شاليزارها، علفزارها و ساختمانهاي مرطوب بيشتر ديده مي‌شود. دراكولا در شب به سوي نور و روشنايي جلب مي‌شود و در صورت قرار گرفتن اين حشره بر روي پوست، ماده‌اي ترشح مي‌كند كه بر روي پوست تاولهاي عفوني ايجاد مي‌كند. اين حشره، نيش نمي‌زند، آرام بر روي پوست حركت مي‌كند و ضمن حركت، ماده‌ي سمي خود را بر روي پوست مي‌ريزد.

 

paederus_fuscipes_6719.jpg

در بدن اين حشرات تركيبي سمي با نام Pederin وجود دارد. اين حشره به محض تحريك شدن، با ترشح سم بر روي پوست بدن باعث بروز تاولهاي بزرگي همراه با درد، سوزش و خارش مي‌شود. تاولهاي ناشي از سم اين حشره درمان خاصي ندارد و تنها بايستي با استفاده مواد ضدعفوني‌كننده و پمادهاي مسكن، زمان بهبودي 10روزه تا يك ماهه‌ي آن را تحمل كرد. متخصصان مركز تحقيقات پوست گيلان معتقدند اين حشره‌ي كوچك و خطرناك، كه بيشتر در گيلان ديده مي‌شود، با گرماي هوا و بالا رفتن ميزان رطوبت تكثير مي‌شود.

 

 

قدرت پرواز اين حشرات به قدري بالا است كه از فاصله‌ي 79 كيلومتري ساحل دريا به سوي نور كشتي جلب مي‌شوند. هرچند راهكارهاي ارايه شده‌ي اين گروه تاثير بسياري بر جلوگيري از گزش اين حشره داشته است اما هنوز هم گردشگراني كه به شمال مي‌روند، از گزند هجوم دراكولا در امان نيستند. در استانهاي گيلان و مازندران، نوعي بيماري پوستي در اواخر بهار، تابستان و اوايل پاييز مشاهده مي شود كه عامل ايجاد آن همين حشرات هستند. در گيلان، اين حشره را به نامهاي مختلفي چون شب‌سوز، تله‌گز، چي‌سوزان و دراكولا مي‌شناسند. در مازندران نيز اغلب مردم فكر مي كنند ضايعه‌ي پوستي ايجاد شده، از حشره‌اي به نام "ون" است كه ظاهراً به يك نوع عنكبوت گفته مي‌شود.

 

دراكولا برخلاف تصور عموم كمتر نيش مي‌زند و گاز مي‌گيرد، بلكه بيشتر له‌كردن يا له شدن حشره بر روي پوست ضايعه ايجاد مي‌شود. نقاط باز بدن مثل صورت، دستها، ساعدها و پاها بيشترين آسيب را از اين حشره مي‌بينند. پس از له‌كردن حشره بر روي پوست، ضايعه‌اي ايجاد مي‌شود كه به سرعت به ديگر قسمتهاي بدن منتقل مي‌گردد. اين عوارض كه گاه خفيف و در بسياري از موارد شديد هستند، پس از 24 ساعت آغاز مي‌شوند و با قرمزي و احساس خارش همراه مي‌باشند. پس از خاراندن پوست، موضع خارانده شده، كنده شده و اثري مانند سوختگي بر جاي مي‌ماند.

 

سم پدرين که از طريق اين حشره به بدن وارد می‌شود، يکی از قويترين سمهای جانوری است که قدرت آن 15 برابر از زهر مار بيشتر است. التهاب پوستی ناشی از سم اين حشره نوعی حساسيت تماسی، تاولزا، سوزش‌دار و خودالتيام‌يابنده است که شکل و اندازه‌ي آن منوط به شکل و وسعت منطقه‌ي تحت تاثير ماده‌ي سمی متفاوت است. اين التهاب دارای يک کانون اصلی است. اين کانون، محل اوليه‌ي تماس پوست با سم است. کانونهای فرعی اين بيماری بر اثر خاراندن محل آلوده به سم و انتقال يافتن آن به اطراف و نيز آزاد شدن مواد التهابی و تخريب پوست در اطراف کانون اوليه‌ي زخم به وجود می‌آيند.

 

 

 

عارضه‌ي پوستي در سه مرحله ايجاد می‌شود:

 

 

1- حدود 24 تا 48 ساعت پس از تماس پوست با سم، نقاطی در محل تماس به وجود می‌آيد که ابتدا قرمز رنگ و پراکنده هستند، سپس اين لکه‌ها به تدريج به هم می‌پيوندند و نسبتا" تيره و موجب اريتماتوز کامل ناحيه‌ي تماس می‌شوند. در اين زمان، زخم شبيه حالتی مشابه زخم حاصل از چکيدن مايعی داغ بر روی پوست بدن است.

 

2- در اين مرحله که حدود روز سوم تا چهارم پس از التهاب اوليه آغاز می‌شود، دانه‌های آبدار کوچکی ظاهر می‌شوند که به تدريج بزرگ شده و فرمی خطی پيدا می‌کنند.

 

3- اين مرحله همراه با خارش شديدی است. در اين مرحله، زخم خشک می‌شود و سطح آن ترکهايی برمی‌دارد. سپس، به تدريج پوسته‌های زخم می‌ريزند و لکه‌هايی پررنگ جای آن را مي‌گيرند. پررنگ شدن اين محل، زودگذر و موقتی است، ولی گاه ممکن است تا چند ماه هم باقی بماند. پوسته‌ريزی نيز ممکن است چند مرتبه صورت بگيرد، يعنی ممکن است پس از پوسته‌ريزی اوليه، بر اثر خاراندن محل يا به طور خود به خودی، پوست جديد نيز مجددا" به همان ترتيب ريزش کند و عوض شود. خاراندن زخم در مرحله‌ي دوم به دليل مرطوب و نرم بودن سطح زخم موجب پارگی آن مي‌شود و احتمال عفونتهای ثانوی به انواع ميکروبها را افزايش می‌دهد. بروز عفونت ثانويه يا له‌شدن بيش از يک حشره بر روی پوست، و نيز حساسيت بيشتر برخی از افراد، موجب تغيير علايم بالينی عارضه می‌شود به نوعی که گاه مجموعه‌ای از عوارض غيرمستقيم، مانند دردهای مفصلی، استفراغ، تب و ناراحتی پرده‌ي صماخ گوش را به وجود می‌آورد.

 

 

 

 

شکل و مراحل التيام زخم در نقاط مختلف بدن يک فرد متفاوت است، مثلا" زخم در اطراف دهان، بينی و چشم کاملا" متفاوت از ديگر قسمتهای بدن است. اين قسمتها حساسيت بيشتری نسبت به تماس با سم دارند و تماس با کمترين ميزان آن نيز در مدت کوتاهی موجب بروز عوارض می‌شود. کوچکترين تماس دستهای آلوده به سم اين حشره با چشم، پس از 10 ساعت موجب تورم پلکها و آماس ملتحمه می‌شود که با سوزش و خارش شديدی همراه خواهد بود. در نهايت، به دليل ورم پلکها و بافتهای اطراف، چشم آلوده به طور موقت بسته می‌شود. در آلودگيهاي دور دهان و اطراف بينی نيز مراحل پيشرفت زخم همچون عارضه‌ي چشمی است، با اين تفاوت که در آنها تورم مشاهده نمی‌شود.

 

زخمهای ناشی از دراکولا بيشتر در قسمتهای فاقد پوشش بدن نظير دستها، صورت و گردن ايجاد می‌شود. تعرق زياد و حمام گرفتن موجب حساسيت بيشتر پوست نسبت به نفوذ و اثر پدرين می‌شود. از سوی ديگر، همزمانی اوج فعاليت دراکولا با فصل گرما و عرق زياد و در نهايت استفاده از لباس کم و احيانا" آستين کوتاه، موجب افزايش ميزان تماس اين حشرات با انسان می‌گردد.

 

در شمال ايران، وفور زياد عوارض پوستی ناشی از دراکولا، به دليل وجود شرايط مساعد پرورش و تکثير دراکولا و نيز جمعيتهاي بالای آنهاست. عارضه در تمام گروههای سنی از هر دو جنس و از هر شرايط اجتماعی و طبقاتی به يک نسبت مشاهده می‌شود. ممکن است وفور عارضه در ميان خانمهای جوان به ظاهر بيشتر به نظر آيد، اما اين مساله به واسطه‌ي تاکيد بيشتر اين افراد به مسائل زيبايی است و عارضه در هر دو جنس به طور يکسان رخ می دهد.

تا به حال بيش از 30 نوع ترکيب دارويی برای درمان اين عارضه مورد استفاده قرار گرفته است. با وجود اين، هنوز دارويی با اثر قطعی و اختصاصی برای درمان آن وجود ندارد. تمام شيوه‌های درمانی، مبتنی بر تخفيف و تعديل زخمها هستند. ميان روشهای مختلف درمانی، خنثی کردن اثر سم در مراحل اوليه‌ي تماس، تاثير خود را نشان داده است، اما چون اکثر مردم، زمان و مکان تماس با سم را به خاطر نمی‌آورند معمولا" پس از بروز علايم متوجه ابتلای خود می‌شوند. در نتيجه، کاربرد اين شيوه‌ها چندان موثر نيست. به عنوان مثال، استفاده از يد در مراحل اوليه‌ي پس از آلودگی به سم، موجب خنثی شدن اثر سم می‌شود، اما در مراحل پس از شروع عارضه، تاثيری نخواهد داشت. تاولهای ناشی از گزش اين حشره درمان خاصی ندارند و فقط محل ضايعه را بايد با آب سرد و صابون مرتب شستشو داد. برخی پزشکان برای بهبود سريعتر، در مراحل اوليه‌ي پيش از ايجاد تاولها، پمادهای کورتن‌دار و آنتی‌بيوتيک تجويز می‌کنند که می‌تواند در بهبود زخم موثر باشد. با وجود اين، کاربرد کرم کورتيزون و استفاده از آنتی‌بيوتيکها پس از اين مرحله تاثيری ندارد. استفاده از آنتی‌هيستامين موجب کاهش شدت علايم و جلوگيری از خارش مي‌شود و به کمک آن و مسکن، زمان بهبود 10 روزه را می‌‌توان تحمل کرد. برای درمان عوارض چشمی آن نيز بايد پيش از هر واکنش، چشمها را بشويم. چنانچه سوزش چشم ادامه پيدا کند، ابتدا يک قطره آنتی‌بيوتيک و سپس به آرامی چند قطره کورتيکواستروئيد در چشم بچکانيد. البته ضروری است كه برای درمان التهاب عنبيه، آتروپين نيز مصرف شود. مراجعه به پزشک و گرفتن داروهای لازم را فراموش نکنيد.

 

دكتر مهدي جلوه و گروه همراه آنها در سال 72 تحقيقي انجام داداند تا هويت اين حشره را مشخص كنند. دكتر جلوه در اين گزارش آورده است: براي كنترل حشره و جلوگيري از هجوم آن، اولين روش، نصب توري و پشه‌بند در محل خواب است. كاهش تعداد لامپهاي روشن و كم كردن شدت نور، پاكسازي علفهاي هرز و ديگر گياهان به ويژه گياهان پوسيده از محل نصب چادر و استفاده از حشره‌كش براي سمپاشي روي چادر از ديگر روشهاي مبارزه با اين حشره‌ي خطرناك است. سمي كه از گزش دراكولا به بدن وارد مي‌شود، بيماري درماتيت (Dermatitis) را باعث مي‌شود. براي جلوگيري از آن، تا حد ممكن بايد حشره را ا ز روي عضو بدن بپرانيم و اگر دست و يا عضو ديگري آلوده شد، حتما آن را با آب و صابون بشوييم. گردشگراني كه در چادرهاي خود اقامت مي‌كنند و لباسهاي شسته را در فضاي باز آويزان مي‌نمايند، قبل از جمع كردن آنها بايد آنها را تكانده و قبل از پوشيدن دقيقا بازرسي كنند تا حشره از طريق لباس وارد بدن نشود. دكتر مهدي پناهي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي گيلان هم در اين‌باره مي‌گويد: چنانچه ترشح سم پدرين توسط حشره دراكولا در نواحي حساس بدن مانند دور چشم، كه داراي چين و چروك و پوست نازك است، اتفاق بيفتد، شدت و درد تاولها بيشتر مي‌شود. وي اضافه مي‌كند: گزش اين حشره معمولا با خارش همراه است كه در صورت انجام اين عمل تاولها پاره شده و سطح وسيعتري از پوست را آلوده مي‌كنند. وي با بيان اين ‌كه كودكان به سبب برخورداري از پوست نازكتر، نسبت به گزش اين حشره بسيار آسيب پذيرترند، مي‌گويد: تاولهاي ناشي از گزش اين حشره درمان ندارد و فقط بايد محل ضايعه را با آب سرد و صابون مرتب شستشو داد. وي مي‌افزايد: اكثر مردم براي درمان آن از الكل سفيد استفاده مي‌كنند در حالي كه آب و صابون بهتر است. اين متخصص پوست در گفتگو با ايرنا ضمن تاكيد بر اين كه استفاده از پمادهاي استريل چشمي و ضد خارش نيز براي درمان عوارض گزش مناسب است، تاكيد مي‌كند: بعد از بر طرف شدن اين ضايعات پوستي لكه قهوه‌اي رنگي براي مدتها بر روي پوست باقي مي‌ماند كه به مرور زمان رفع خواهد شد.

جالب است بدانيد ميزان پدرين در بدن اين حشره آنقدر ناچيز است که برای به دست آوردن مقدار لازم به منظور تعيين ساختمان شيميايی آن به 100 کيلوگرم از اين حشره يعنی معادل حدود 25 ميليون عدد از آنها نياز بوده است!!

اینم کامل تر در ویکیپیدیا:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
)

  • Like 34
لینک به دیدگاه
  • پاسخ 53
  • ایجاد شد
  • آخرین پاسخ

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

بهترین ارسال کنندگان این موضوع

اینم جای زخمش ناکس چه کردههههههههههه!:confused:بابا جونِ خودمم همین تازگیا نیش زده بود:w821:

 

2.jpg

اینم عکس خود نامردش:

NEO-0601-Paederuslittoralis.jpg

اسمشم گذاشتن دراکولا چون یارو صبح از خواب پا میشده میدیده یه جاش زخمه !!! بعد وحشت ورش میداشته ...

قدیمیا میگفتن تو چشم اگه زهرشو بریزه کور میکنه اما الان گویا:persiana__hahaha: درمان داره

  • Like 24
لینک به دیدگاه
* v e n o o s * مهمان

چخده بد باباتو نیش زده,:icon_pf (34):

 

زخم رو با گلاب بشورن خوب میشه:hanghead:

 

آخه فسقلی به اون کوچیکی عجب سمی داره:banel_smiley_52:

لینک به دیدگاه
اه اه اه

من نمیدونم هدف خدا از خلقت این موجودات مزخرف و موزی چی بوده!!

حالا اینهارو نمی افرید نمیشد؟!؟!؟

حتما یه هدفی داشته اتفاقا اگه اشتباه نکنم این جاندار از آفات برنج جلوگیری میکنه

چخده بد باباتو نیش زده,:icon_pf (34):

 

زخم رو با گلاب بشورن خوب میشه:hanghead:

 

آخه فسقلی به اون کوچیکی عجب سمی داره:banel_smiley_52:

سیلااااااااام ونوسی این که جای زخم بابا ژون من نیس :persiana__hahaha:

گردن بابامو نیشیده بود نامرد:icon_pf (34):

نه بابا گلاب ملاب نزنیا بدتر میشه برو دکتر پماد بده جاش بووَ :babygirl: شده بود زود خوب شه

آره سمشم خطرناکه:confused:

  • Like 4
لینک به دیدگاه
* v e n o o s * مهمان
حتما یه هدفی داشته اتفاقا اگه اشتباه نکنم این جاندار از آفات برنج جلوگیری میکنه

 

سیلااااااااام ونوسی این که جای زخم بابا ژون من نیس :persiana__hahaha:

گردن بابامو نیشیده بود نامرد:icon_pf (34):

نه بابا گلاب ملاب نزنیا بدتر میشه برو دکتر پماد بده جاش بووَ :babygirl: شده بود زود خوب شه

آره سمشم خطرناکه:confused:

فکر کردم باباته:persiana__hahaha:

 

همیشه ماها گلاب میزدیم:ws37:؛

 

نمیدونستم اگه بره تو چشم کور میکنه:w58:

لینک به دیدگاه
من فک میکردم دراکولا پشه بیده.. w58.gifw58.gifw58.gif

نه w58.gifباباژووووووووووون پشه که اینجوری آدمو ناکار نمیکنه!

وای خیلی بد جور زخم میشه جاش نمیدونم دیدی از جلو یا نه:ws27:

  • Like 2
لینک به دیدگاه
نه w58.gifباباژووووووووووون پشه که اینجوری آدمو ناکار نمیکنه!

وای خیلی بد جور زخم میشه جاش نمیدونم دیدی از جلو یا نه:ws27:

 

آرههه..ولی خو فک میکردم پشه ست.. :45645:

  • Like 2
لینک به دیدگاه

من فكر كردم كه فقط مازندرانيا بهش دراكولا ميگن نگو واقعا اسمشه!:ws3:

منكه خيلي وقته نميبينمشون اما وقتي تو حياط ببينم امون نميدمو با دمپايي لهشون ميكنم!:167:حقشونه

  • Like 7
لینک به دیدگاه

من طی 4 سالی که دانشگاه گیلان درس خوندم 5 بار این حشره نیشم زد.

یه بار صورتم، دوبار بازوم و دوبار رون پام!

هیچ درمونی هم نداره بی صاحاب شده!

  • Like 5
لینک به دیدگاه

من هروقت برم شمال با ترس و وحشت این حشره زندگی میکنم

بد جوری نیش میزنه

البته من شنیدم که نیش نمیزنه مایعی از خودش پس میده که اون مایع حاوی زهره

 

(پست اول و کامل خوندم اینجا هم همین و گفته)

 

بعضیا هم میگن ادرارشه !

 

به هرحال هعرچی که هست خیلی وحشتناکه ! :icon_pf (34):

  • Like 6
لینک به دیدگاه
من فكر كردم كه فقط مازندرانيا بهش دراكولا ميگن نگو واقعا اسمشه!:ws3:

منكه خيلي وقته نميبينمشون اما وقتي تو حياط ببينم امون نميدمو با دمپايي لهشون ميكنم!:167:حقشونه

نه بابا من خودم بچه گیلانم ماهم بهش میگیم دراکولا اینجام خیلی زیاده:confused:

لا مذهب سگ جونم هست نمیمیره:ws27:

 

من طی 4 سالی که دانشگاه گیلان درس خوندم 5 بار این حشره نیشم زد.

یه بار صورتم، دوبار بازوم و دوبار رون پام!

هیچ درمونی هم نداره بی صاحاب شده!

چرا درمون داره دارو داره البته برای التیام زخمش ولی داروی آنچنان اثر گذار نه دقیقا همونی که شما گفتی نداره

اووووووووف صورتو نیش زد؟

جاش میمونه واسه مدت طولانی ولی بعد پاک میشه:ws27:

 

من در تمام طول این سه سال و اندی فقط یک بار توی یک مغازه ای تو نور دیدم...
خیلی دردناکه:sigh:

 

من ندیده بودم تاحالا ولی گازم گرفته بود:ws44:

گاز گرفت؟:w963:

فک کنم اونی که گازت گرفت دراکولای واقعی بود:confused::persiana__hahaha:

  • Like 5
لینک به دیدگاه

من یک ساله فهمیدم یک چنین موجودی هم هست خیلی میترسم برم شمال:banel_smiley_52:

عاشق زندگی کردن تو شمال هستم اما به خاطر این حشره خیلی میترسم:banel_smiley_52:

  • Like 5
لینک به دیدگاه
من هروقت برم شمال با ترس و وحشت این حشره زندگی میکنم

بد جوری نیش میزنه

البته من شنیدم که نیش نمیزنه مایعی از خودش پس میده که اون مایع حاوی زهره

 

بعضیا هم میگن ادرارشه !

 

به هرحال هعرچی که هست خیلی وحشتناکه ! :icon_pf (34):

آره خیلی وحشت انگیزهههههههه:icon_pf (34):

ولی ادرارش نیست

یه سم به نام پدرین داره:ws43:

  • Like 3
لینک به دیدگاه
من هروقت برم شمال با ترس و وحشت این حشره زندگی میکنم

بد جوری نیش میزنه

البته من شنیدم که نیش نمیزنه مایعی از خودش پس میده که اون مایع حاوی زهره

 

بعضیا هم میگن ادرارشه !

 

به هرحال هعرچی که هست خیلی وحشتناکه ! :icon_pf (34):

ما خوابگاهمون توی جنگلهای گیلان بود! با این موجودات زندگی میکردیم. من خودم روزی 30 الی 40 تا دراکولا می کشتم

در واقع در حال حرکت روی پوستت یه نوع اسید از خودش ترشح میکنه که پوست رو میسوزونه و چرک میکنه پوستت به صورت جوشای ریز سفید. یه ردیف قرمز که پر از جوشای چرکین ریز سفید شده و میسوزه تا مدتها هم ردش میمونه رو بدنت.

یکی از ردهای دراکولا روی بدن من هنوز هست!

  • Like 5
لینک به دیدگاه
من یک ساله فهمیدم یک چنین موجودی هم هست خیلی میترسم برم شمال:banel_smiley_52:

عاشق زندگی کردن تو شمال هستم اما به خاطر این حشره خیلی میترسم:banel_smiley_52:

بيا شمال من هواتو دارم:ws37:ديگه انقدم زياد نيست من خودم يادم نمياد چند سال پيش منو نيش زد(حتما امشب نيشم ميزنه:ws3:)

  • Like 3
لینک به دیدگاه
ما خوابگاهمون توی جنگلهای گیلان بود! با این موجودات زندگی میکردیم. من خودم روزی 30 الی 40 تا دراکولا می کشتم

در واقع در حال حرکت روی پوستت یه نوع اسید از خودش ترشح میکنه که پوست رو میسوزونه و چرک میکنه پوستت به صورت جوشای ریز سفید. یه ردیف قرمز که پر از جوشای چرکین ریز سفید شده و میسوزه تا مدتها هم ردش میمونه رو بدنت.

یکی از ردهای دراکولا روی بدن من هنوز هست!

 

اینجور که تو پست اول نوشته حتی اگه روی پوستت بشینه و تو همون حالتم بکشیش باز فرقی نمیکنه و اسیدش ترشح میشه

:icon_pf (34):

  • Like 2
لینک به دیدگاه

×
×
  • اضافه کردن...