رفتن به مطلب

هشدار معاون سازمان محيط زيست درباره خشکي درياچه اروميه


ارسال های توصیه شده

هشدار معاون سازمان محيط زيست درباره خشکي درياچه اروميه؛

تأمين آب شرب حيات وحش درياچه اروميه از طريق لوله کشي

ايرن: مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي با اشاره به اين‌که تأمين آب شرب حيات وحش در جزاير درياچه اروميه مشکل‌ساز شده است، گفت: از سر محيط‌باني "رشکان " آب به وسيله لوله در هر ثانيه نيم ليتر براي تأمين آب حيات وحش به جزيره "اشک " منتقل مي‌شود.

 

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

به گزارش خبرنگار جامعه فارس در نشست خبري پيرامون درياچه اروميه با حضور محمد باقر صدوق معاون محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست و مديرکل محيط زيست استان آذربايجان غربي برگزار شد.

در ابتداي اين نشست محمد باقر صدوق با بيان اينکه وضعيت درياچه اروميه مناسب نيست، گفت: اين درياچه از نظر اکولوژيکي در وضعيت خوبي قرار ندارد اقدامات زيادي در اين زمينه انجام شده تا مديريت يکپارچه اعمال شود اما به دليل کاهش نزولات آسماني در معرض خشک شدن قرار گرفته است.

وي در ادامه با اشاره به اينکه کشورمان در منطقه نيمه خشک و خشک قرار گرفته است گفت: 76 درصد کشور تحت خشکسالي قرار دارد و برخي از مناطق در حدود 9 تا 10 سال است که به اين وضعيت دچارند.

در ادامه حسن عباس‌نژاد مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي با بيان اينکه اروميه بيستمين درياچه جهان است اظهار داشت: اين درياچه دومين درياچه شور دنيا است و در حال حاضر با کاهش آب مواجه است.

وي در ادامه با اشاره به اينکه از 15 سال پيش تاکنون درياچه با کاهش آب مواجه است گفت: بالا رفتن دما به ميزان دو درجه و افزايش مصرف آب همچنين تبخير آب باعث شده تا در برخي از سال‌ها شاهد کاهش آب به ميزان يک سوم باشيم.

عباس‌نژاد با بيان اينکه ارتفاع درياچه از سطح دريا در حدود 1271.45 متر است گفت: ميزان شوري آب به 380 تا 400 گرم در ليتر رسيده است و اين امر وضعيت بدي را براي درياچه فراهم کرده است.

مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي با تأکيد بر اينکه تأمين 3.1 ميليارد مترمکعب آب مورد نياز درياچه اروميه در دستور کار محيط زيست قرار دارد ،گفت: در صورتيکه اين ميزان آب مورد نياز فراهم شود تراز بيولوژيکي درياچه نيز تأمين مي‌شود.

2 هزار و 700 کيلومتر از اروميه به شوره‌زار تبديل شده است

------------------------------------------------------------------

عباس‌نژاد در ادامه به مساحت 5 هزار و 700 کيلومتري درياچه اروميه اشاره کرد و افزود: در حال حاضر دو هزار و 700 کيلومتر از درياچه تبديل به شوره‌زار شده است و ظاهر شدن گنبندهاي نمکي تردد را دچار مشکل کرده است.

در ادامه اين نشست علي نظري دوست مدير ملي طرح حفاظت از تالاب‌ها و رئيس دبيرخانه ستاد اجرايي درياچه اروميه گفت: اين ستاد متشکل از وزارتخانه‌هاي نيرو، جهاد کشاورزي، سازمان محيط زيست، معاونت نظارت و برنامه‌ريزي راهبردي رياست جمهوري است و برنامه‌هايي را که براي مديريت اين درياچه تدوين شده اجرايي مي‌کند.

نظري دوست با اشاره به تدوين برنامه مديريتي درياچه اروميه گفت: برنامه جامع مديريت درياچه در سال 89 به تصويب دولت رسيده و پس از آن براي اجرا به همه استان‌ها ابلاغ شده است.

وي در ادامه بيان کرد: براساس مصوب20 مهر سال گذشته، هرگونه تخصيص حقابه جديدي به سه استان ممنوع شده است.

سهم 3 استان آذربايجان غربي،شرقي و کردستان در تأمين آب مورد نياز اروميه اعلام شد

-------------------------------------------------------------------------------------------------

رئيس دبيرخانه ستاد اجرايي درياچه اروميه با اعلام خبر تعيين سهم سه استان آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و کردستان در زمينه تأمين آب مورد نياز درياچه اروميه گفت: براساس مصوبه خرداد امسال تکليف هر کدام از 3 استان مشخص است و بايد به ميزان سهم تعيين شده بخشي از نياز آبي درياچه را تأمين کند.

نظري دوست در رابطه با سهم هر استان براي تأمين آب مورد نياز درياچه اروميه گفت: هزار و 870 ميليون مترمکعب سهم آذربايجان غربي، 270 ميليون مترمکعب سهم آذربايجان شرقي و 959 ميليون مترمکعب سهم استان کردستان است.

وي همچنين درباره ميزان سهم هر استان در زمينه برداشت از منابع آبي افزود: آذربايجان غربي 2.35 ميليون مترمکعب، آذربايجان شرقي 1079 ميليون مترمکعب، کردستان 585 ميليون مترمکعب مجاز به برداشت آب هستند.

نظري دوست در ادامه گفت: بودجه در نظر گرفته شده براي 5 سال در حدود 13 هزار و 200 ميليارد ريال است.

اجراي 24 طرح و صرفه‌جويي يک و نيم ميليارد متر مکعبي آب در اروميه

---------------------------------------------------------------------------

وي با اشاره به 24 طرح در نظر گرفته شده براي تأمين آب مورد نياز درياچه اروميه، گفت: در صورتي که اين طرح‌ها اجرايي شود، از محل صرفه‌جويي آب‌ها و مصارف کنوني حوزه يک و نيم ميليارد مترمکعب آب صرفه‌جويي مي‌شود.

نظري‌دوست در ادامه درباره کنترل سهم هر استان در تأمين آب مورد نياز درياچه اروميه گفت: يکي از طرح‌هاي پيش‌بيني شده در سازمان محيط زيست ايستگاه‌هاي پايش در مبادي ورودي درياچه است که مديريت آن را محيط زيست استان آذربايجان غربي بر عهده دارد.

وي بيان کرد: ايستگاه‌هاي پايش در مبادي ورود به درياچه نصب مي‌شود و مي‌توانند تراز آب را اندازه‌گيري کنند همچنين با احداث اين ايستگاه ميزان سهم هر استان در تأمين آب مورد نياز درياچه اروميه کنترل مي‌شود.

نظري‌دوست افزود: متعاقباً نتيجه گزارش‌ها بايد به ستاد اجرايي اعلام شود تا در صورت عدم تخصيص آب مورد نياز از سوي 3 استان تمهيدات لازم انديشيده و اخطار داده شود.

وي در ادامه گفت: دستگاه‌هاي مورد نياز هنوز خريداري نشده ولي براساس امکانات وزارت نيرو و شرکت آب منطقه‌اي آن در حال حاضر مي‌توان آن را کنترل کرد.

 

درياچه اروميه در حال پسروي است

---------------------------------------

مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي در ادامه با اشاره به پسروي آب درياچه اروميه گفت: در حال حاضر شاهد پسروي در درياچه اروميه هستيم که در برخي از مناطق اين مسئله بيشتر اتفاق افتاده است.

وي گفت:پسروي آب در مناطق شمالي درياچه اروميه کمتر بوده اما در جنوب درياچه اروميه به دليل شيب آن بيشترين پسروي آب را شاهد هستيم بطوريکه در برخي مناطق 10 کيلومتر، 2 تا 5 کيلومتر پسروي آب صورت گرفته است.

عباس‌نژاد در ادامه با اشاره به افزايش 2 درجه‌اي دما در حوزه درياچه اروميه گفت: اين مسئله باعث تبخير بيشتر آب مي‌شود اگر ميزان نزولات آسماني افزايش يابد و شرايط انتقال بين حوزه‌اي نيز فراهم شود 5 سال طول مي‌کشد تا درياچه به شرايط مناسبي برسد و بيش از نياز بيولوژيکي درياچه آب تأمين مي‌‌شود.

عباس‌نژاد با اشاره به برداشت آب از سفره‌هاي زيرزميني و افزايش مصارف کشاورزي گفت: اگر روان‌آب‌ها که از طريق رودخانه‌هاي دائمي و فصلي ايجاد مي‌شود، همچنين آب‌هاي زيرزميني کنترل شده و ميزان نزولات نيز افزايش يابد وضعيت درياچه بدون شک بهتر مي‌شود.

وي توضيح داد: 3 منبع براي تأمين آب درياچه اروميه وجود دارد؛نزولات آسماني، روان‌‌آب‌ها و آب‌هاي زيرزميني منابع تأمين کننده به شمار مي‌روند. اگر ترتيبي بدهيم در زمينه کشاوزي از آب‌ها کمتر استفاده شود و آب صرفه‌جويي شده به درياچه منتقل شود بيشترين راندمان افزايش آب را خواهيم داشت.

نظري دوست همچنين در زمينه انتقال آب بين حوزه‌اي در درياچه اروميه گفت: انتقال آب بين حوزه‌اي بايد بررسي شود، نبايد در زمينه تأمين آب درياچه اروميه وابسته به ديگر حوزه‌ها باشيم؛ انتقال بين حوزه‌اي مي‌تواند جنبه‌هاي زيست محيطي داشته باشد. اين‌که تأمين درياچه اروميه را تنها محدود به انتقال آب بين‌حوزه‌اي کنيم خطر بزرگي براي درياچه اروميه دارد.

وي در ادامه هشدار داد: درياچه اروميه در حال خشک شدن است و بايد هر چه سريعتر براي آن اقدام شود؛ نبايد تصور کنيم که چون درياچه اروميه بزرگ است خشک نخواهد شد؛ اين باور اشتباهي است. در غير اينصورت درياچه اروميه نيز به سرنوشت درياچه آرال دچار خواهد شد.

نظري‌دوست تأکيد کرد: ما درباره انتقال آب بين حوزه‌اي مخالفتي نداريم اما تأکيد ما اين است که حدود 8.6 ميليارد متر مکعب از آب درياچه اروميه بايد مديريت شود تا نياز آبي تأمين شود.

وي با بيان اين‌که در حال حاضر 3.1 ميليارد متر مکعب آب مورد نياز درياچه اروميه به استان‌ها ابلاغ شده است، گفت: اگر حقابه جديد ايجاد نکرده و حقابه هاي موجود را مديريت کنيم در سال‌هاي نرمال حدود 10 تا 15 درصد از آب درياچه تأمين مي‌شود. ضمن اين‌که در قالب 24 طرح يک و نيم ميليارد صرفه‌جويي آب ايجاد مي‌کنيم و از توسعه نيز جلوگيري نشده است.

صدوق با بيان اينکه انتقال آب از حوزه به حوزه ديگر مشکل و هزينه‌بر است اظهار داشت: 92 درصد آب در کشور در زمينه کشاورزي مصرف مي‌شود اگر بتوانيم بهره‌برداري آب را به حداکثر برسانيم مي‌توانيم به بهبود وضعيت درياچه اروميه اميدوار باشيم استفاده از تکنولوژي و سرمايه‌گذاري همچنين صرفه‌جويي آب به ما کمک خواهد کرد.

وي در ادامه با اشاره به اينکه کشور ما کشوري خشک و نيمه خشک است گفت: خشکسالي از گذشته‌هاي دور يکي از مشکلات بزرگي بوده و همه دوره‌ها با آن مواجه بوده‌اند.

 

فلامينگوها در اروميه به نمک نشسته‌اند

--------------------------------------------

مديرکل محيط زيست استان آذربايجان غربي در رابطه با وضعيت پرندگان در درياچه اروميه گفت: در زمينه مهاجرت پرندگان اين منطقه مشکلات زيادي داريم چندي پيش تعدادي از پرندگان فلامينگو در درياچه نشسته بودند که پر و بال آنها را نمک گرفته و نتوانستند پرواز کنند.

وي گفت: در برخي از تالاب‌هاي اقماري چند تالاب معروف را احيا کرديم و آبرساني در سال گذشته انجام شده است به طوري‌که اين مناطق به مراکزي براي استقرار پرندگان تبديل شده است.

عباس‌نژاد همچنين درباره مشکلات حيات وحش در جزايري درياچه اروميه، گفت: خوشبختانه توانسته‌ايم در داخل اين جزاير شرايط زيست را براي حيات وحش از طريق تأمين علوفه و آب فراهم سازيم.

وي در ادامه تأکيد کرد: تاکنون هيچ گزارشي از مرگ و مير حيات وحش در سطح درياچه اروميه نداشته‌ايم.

عباس‌نژاد درباره نحوه تأمين آب مورد نياز حيات وحش نيز گفت: اخيرا در زمينه آبرساني از طريق منطقه‌ رشکان به جزيره اشک و کبود براي تأمين آب شرب حيات وحش طرحي در دست اجرا است.

وي با بيان اين‌که آبرساني براي حيات وحش يکي از مشکلات اصلي است، گفت: از طريق لوله به ميزان 18 کيلومتر آب را به جزيره اشک که بسيار بحران‌خيز است و زيستگاه گوزن زرد محسوب مي‌شود منتقل کنيم؛ اين پروژه در سال 90 اجرايي مي‌شود و اعتبار آن به مبلغ 500 ميليون تومان است.

وي در زمينه استفاده از هلي‌کوپتر و هواپيما براي درياچه اروميه گفت: خريداري هواپيما و هلي‌کوپتر جزء سياست‌هاي سازمان نيست اما مي‌توان آن را اجاره کنيم؛ ضمن اين‌که خريد هلي‌کوپتر و هواپيما براي دستگاه‌هاي دولتي ممنوع شده است.

تأثير بارورسازي ابرها در افزايش بارش‌هاي اروميه قطعي مشخص نيست

--------------------------------------------------------------------------------

نظري دوست در زمينه بارور‌سازي ابرها در درياچه اروميه گفت: يکي از طرح‌هاي اضطراري درياچه اروميه بارورسازي ابرها است که توسط وزارت نيرو به شرکت آب منطقه‌اي آذربايجان شرقي اجرايي شده است.

وي در ادامه گفت: در سال گذشته مجموعاً از تاريخ آذر سال گذشته تا اردبيهشت سال جاري حدود 2 هزار ساعت پرواز براي بارورسازي ابرها انجام شده است.

نظري دوست با بيان اينکه در سوم و چهارم ارديبهشت بارش‌هاي خوبي در منطقه رخ داده است گفت: اينکه چند درصد از اين بارش‌ها ناشي از باورسازي ابرها بوده است، نمي‌توانيم عدد قطعي را اعلام کنيم؛ بين 5 تا 15 درصد بارور‌سازي ابرها و در بهترين شرايط 20 درصد مي‌توانند متوسط بارش را افزايش دهند ولي اينکه چه مقدار از اين بارش‌ها بخاطر بارور‌سازي ابرها بوده نمي‌توانيم پاسخ قطعي بدهيم.

 

وي در رابطه با اينکه مسئولان و کارشناسان هواسازي استان پيش از بارور سازي ابرها گزارش‌هايي مبني بر بارش باران در منطقه داشته‌اند، گفت: اين مسئله درست است اما نمي‌توانيم قضاوت کنيم که چه ميزان از بارش‌ها ناشي از بارور سازي ابرها بوده است.

نظري دوست در ادامه تأکيد کرد: پروژه بارور سازي ابرها با توجه به اينکه منابع مالي پيش‌بيني شده است شاهد بارور‌سازي ابرها در منطقه خواهيم بود.

هشدار درباره ريزگردهاي نمکي و به خطر افتادن زندگي 6 ميليون انسان

-------------------------------------------------------------------------------

صدوق در ادامه با بيان اينکه برخي افراد طرح‌هاي تدوين شده در برنامه‌ مديريتي درياچه اروميه را دست‌کم گرفته‌اند هشدار داد: به عنوان يک مسئول محيط زيست درباره خشک شدن کامل درياچه اروميه هشدار مي‌دهم که اگر برنامه‌ها اجرايي نشود منطقه دچار بحران خواهد شد؛ با خشک شدن اين درياچه زندگي 6 ميليون انسان در منطقه به خطر مي‌افتد.

وي با تأکيد بر سرمايه‌گذاري براي جلوگيري از خشک شدن درياچه اروميه اظهار داشت: اگر پديده ريز‌گردها در حال حاضر هواي برخي از مناطق را تحت تأثير قرار داده است با خشک شدن درياچه اروميه شاهد ريزگردهاي نمکي خواهيم بود و اين در حالي است که ميزان نمک در اين درياچه 10 ميليارد تن برآورد شده بدون شک اين اتفاق مشکلات زيادي را به همراه دارد.

عباس نژاد در رابطه با آرتيميا گفت: در حال حاضر استخرهاي براي آرتيميا تهيه شده تا وضعيت اين گونه بررسي و کنترل شود شرايط درياچه براي آرتيميا نامناسب شده اما جاي نگراني نيست.

معاون محيط طبيعي سازمان محيط زيست در ادامه گفت: از 15 سال پيش درياچه اروميه با کم آبي مواجه شده است با اين شرايط در آينده بحران گريبانگير منطقه خواهد شد.

وي در ادامه تأکيد کرد: با کاغذ‌سازي و مصوبه به جايي نمي‌رسيم اگر عزم ملي نباشد و اقدامي در اين خصوص انجام نگيرد آيندگان ما را نفرين خواهند کرد.

وي با بيان اينکه زحمت زيادي براي تدوين طرح‌هاي درياچه اروميه کشيده شده است گفت: اقدامات بعدي در دست دستگاه‌هاي اجرايي و استان‌ها است.

رئيس دبيرخانه ستاد اجرايي درياچه اروميه ياددآور شد: کسري آب برخي استان‌ها از سهم آب آنها بيشتر است بنابراين بايد صرفه‌جويي کنند تا بتوانيم درياچه اروميه را احيا کنيم؛ اگر هيچ‌کس يک جرعه آب هم نخورد و تمام برنامه‌ها مو به مو اجرايي شود شايد 2 سال طول مي‌کشد که درياچه وضعيت خوبي پيدا کند؛ بنابراين با توجه به کسري آب و تعيين سهم هر استان يک دوره 5 ساله لازم است تا درياچه به شرايط خوبي برسد.

وي در رابطه با اولويت برنامه‌هاي اجرايي دستگاه‌ها اظهار داشت: لايروبي رودخانه‌هاي منتهي به درياچه اروميه به منظور کاهش تبخير و اجرايي کردن آيين‌نامه مصرف بهينه آب اولويت‌ اول وزارت نيرو است.

رئيس دبيرخانه ستاد اجرايي درياچه اروميه گفت: اجراي روش‌هاي آبياري نوين و سند ملي الگوي مصرف بهينه آب در بخش کشاورزي در اولويت يک وزارت جهاد کشاورزي قرار دارد.

نبض اروميه در دستان وزارتخانه‌هاي جهاد کشاورزي و نيرو

----------------------------------------------------------------

وي در ادامه گفت: ايجاد ايستگاه‌هاي پايش و ثبت ورودي آب به درياچه اروميه به منظور کنترل عملکرد استان‌ها اولويت اول محيط زيست است.

 

مديرکل محيط زيست استان آذربايجان غربي خاطرنشان کرد: درياچه اروميه هنوز زنده است اما نبض اين درياچه در دستان وزارت نيرو و وزارت جهاد کشاورزي است سازمان محيط زيست نيز وظيفه نظارتي دارد.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...