رفتن به مطلب

چرا پوست در آب چروک می‌خورد اما از هم نمی‌پاشد؟ / فیلم


ارسال های توصیه شده

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
فیلم :

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

 

به گفته ریاضی‌دانان، چیدمان کراتین در لایه خارجی پوست، باعث می‌شود که پوست تا 7 برابر کش بیاید و درعین حال استحکام خود را حفظ کند و از هم نپاشد. آن‌ها امیدوارند این مدل، ایده ساخت ماده‌ای تازه شود.

بهنوش خرم‌روز:‌ وقتی پوست بدن برای مدت طولانی در آب می‌ماند،‌ چروک می‌خورد. اما این چروک‌ها موقتی هستند و از بین خواهند رفت. با از بین رفتن چروک‌ها، پوست به حالت اصلی خود برمی‌گردد. چه اتفاقی برای پوست می‌افتد و چرا؟ البته توضیح زیست‌شناسی و آناتومی برای این ویژگی وجود دارد،‌ اما این‌بار،‌ ریاضی‌دانان به این سوال جواب می‌دهند.

به گفته محققین، ‌بررسی شکل‌های هندسی توضیح می‌دهد که چه‌طور پوست بعد از گذراندن زمان طولانی در آب، چروک می‌خورد. به علاوه دانشمندان معتقدند درک هندسه پوست چروک‌خورده، کمک می‌کند ماده ای بسازیم که درست مانند پوست، بدون از دست دادن قدرتش،‌ کش بیاید.

به گزارش

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
پوست می‌تواند میزان فراوانی آب جذب کند و در عین حال، مانعی قوی بین فضای آبی بیرونی و بدن ما باقی بماند. در واقع پوست چروک می‌خورد اما ساختار خود را حفظ می‌کند و به گفته میفانوی اوانس، ریاضی‌دان دانشگاه ملی استرالیا، از هم نمی‌پاشد و در آب هم حل نمی‌شود.

 

این قابلیت کش‌آمدن از شبکه‌های پیچیده پروتئین‌های لیفی به نام کراتین حاصل می‌شود که لایه خارجی پوست، مو و البته ناخن‌ها را می‌سازند. دانشمندان پیش از این هم می‌دانستند که کراتین پوست در این ویژگی خیلی مهم است، اما در مورد اهمیت چیدمان آن مطمئن نبودند.

حالا ریاضی‌دانان به بررسی چیدمان شبکه کراتین پرداخته‌اند. گروه اوانس طبقه‌ای از شکل‌های ریاضیاتی بسیار زیبا به نام جایروید را مطالعه می‌کنند که در طبیعت،‌ از مولکو‌ل‌های چربی گرفته تا بال‌های پروانه‌ها دیده می‌شود.

11-3-14-99421.jpg

اوانس و گروهش با استفاده از شبیه‌سازی رایانه‌ای، مدل‌های مختلف قرارگیری مولکول‌های کراتین در پوست را بررسی کردند و به مدلی رسیدند که می‌تواند 7 برابر شود و در عین حال،‌ ارتباط مولکول‌ها با همان قدرت برقرار باشد،‌ درست مثل پوست.

البته این مدل هنوز در حد دنیای انتزاعی ریاضیات است و با استفاده از مدل‌سازی به دست آمده است. اما اوانس و گروهش بسیار امیدوارند که این مدل در ساخت موادی با قابلیت کش آمدن، آن هم به میزان قابل کنترل، به کار آید. پیشنهاد آن‌ها این است که از این ماده می‌توان برای ساخت لباس‌های ضدگلوله، باندهای پانسمان و پوست مصنوعی استفاده کرد.

اوانس درباره مطالعه خود توضیح می‌دهد: «این واقعا هدف خوبی برای تولید مواد الهام‌گرفته از طبیعت است. موضوع در این‌جا تست کردن در آزمایشگاه نیست. بلکه فهم هندسه برای درک ویژگی‌های فیزیکی است. ما امیدواریم که این مقاله این ایده را منتقل کند و شاید باعث خلق مواد تازه‌ای به دست محققین شود.»

  • Like 3
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...