رفتن به مطلب

~~~ تخت‌جمشید در آب ~~~


danielo

ارسال های توصیه شده

persepolis160320111.jpg&w=627&h=315&far=C&q=85&zc=C

 

تخت‌جمشید در آب است». این خبری بود که با شدت گرفتن بارندگی‌ها در شیراز و اطراف آن، همراه با عکس‌هایی روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت و بر صفحه روزنامه‌ها نقش بست.

این محوطه باستانی که حدود ۲۵۰۰ سال از عمرش می‌گذرد، نه فقط به دلیل سنگ‌برجسته‌های عظیم و نقش‌های هنرمندانه‌، که به دلیل معماری دقیق و علمی‌اش مورد توجه است.

تخت‌جمشید یکی از قدیمی‌ترین سازه‌های جهان است که سیستم فاضلاب دارد، اما در حال حاضر به دلیل گرفتگی مسیرهای انتقال آب، امکان خروج آب باران از محوطه میسر نیست و این محوطه تاریخی دچار آب‌گرفتگی شده است.

مازیار کاظمی، مدیر پیشین تخت‌جمشید، در

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
با پایگاه خبری هنر تاکید می‌کند که این اتفاق‌ تازه‌ای نیست و طی سال‌های اخیر در فصل بارندگی، مجموعه دچار آب‌گرفتگی می‌شد.

به گفته این کارشناس مرمت آثار تاریخی، کانال‌های دفع آب‌های سطحی در سال‌های ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ در دو فاز لایروبی شد، اما این فرآیند به دلیل تامین نشدن بودجه فاز سوم ناتمام ماند.

سیستم فاضلاب تخت‌جمشید از شبکه‌ای به هم پیوسته از کانال‌های فرعی و اصلی انتقال آب تشکیل شده است که این شبکه‌ها در نهایت به آبراهی اصلی در شرق کاخ خزانه منتهی می‌شود.

این آبراهه‌ها در فاصله سال‌های ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ با حضور کارشناسان دانشگاه شیکاگو لایروبی شد و در دهه ۱۳۳۰ شمسی عملیات لایروبی با مدیریت علی سامی، از استادان دانشگاه تهران ادامه یافت.

از آن زمان تا نیمه دوم سال ۱۳۸۰، کانال‌ها دست‌نخورده باقی ماند تا این که هم‌زمان با تاسیس پایگاه میراث جهانی پارسه‌ پاسارگاد، تیمی متشکل از کارشناسان این مرکز، لایروبی را آغاز کردند. کار این تیم موفقیت‌آمیز بود و با تلاش آن‌ها و احیای شیوه انتقال آب ۲۵۰۰ سال پیش، به هنگام بارندگی آب‌های سطحی به کانال‌ها منتقل می‌شد.

به گفته آقای کاظمی، بودجه فاز سوم در سال ۱۳۸۴ حدود ۶۰ میلیون تومان بود که اکنون با احتساب تورم و افزایش قیمت‌ها، سومین مرحله با بودجه‌ای حدود ۱۵۰ میلیون تومان به اجرا در خواهد آمد.

احیای کامل سیستم فاضلاب تخت‌جمشید در گرو اجرای مرحله سوم است. در این مرحله باید خروجی آب‌راهه پایانی که با خاک حاصل از کاوش‌های باستان‌شناسی در سال‌های اخیر مسدود شده است، باز شود و مسیری تا دشت به وجود آید تا آب‌های سطحی از طریق این مسیر به دشت هدایت شود.

آب‌گرفتگی روند تخریب را سرعت می‌بخشد

گسترش روند تخریب در تخت‌جمشید، رشد گل‌سنگ‌ها روی نقش‌برجسته‌ها و آلودگی‌های محیطی از جمله باران‌های اسیدی ناشی‌ از فعالیت کارخانه پتروشیمی مرودشت، طی چند سال اخیر

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
را به دنبال داشت و اکنون ماجرای آب‌گرفتگی سطح کاخ‌ها هم به آن اضافه شده است.

پایه ستون‌ها در بخشی از قسمت‌های تخت‌جمشید از سنگ‌های آهکی ساخته شده است. این پایه‌ها رطوبت را به سرعت جذب می‌کنند، رطوبت بر اثر کاهش دما داخل سنگ یخ می‌زند و در کوتاه مدت به ایجاد ریزترک‌هایی در سنگ منجر می‌شود.

کامیار عبدی، باستان‌شناس و استاد کالج دارتموث آمریکا هم در

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
با خبرگزاری مهر از ترک پایه و شالی ستون‌های تخت‌جمشید می‌گوید و معتقد است به جای مرمت این ترک‌ها، باید تا جایی که می‌شود از ایجاد آن‌ها جلوگیری کرد.

از سوی دیگر، یکی از عواملی که رشد گل‌سنگ‌ها را تسریع می‌کند، رطوبت بالا در سنگ است. ریشه گل‌سنگ‌ها هم سبب تخریب و ترک خوردن و در نهایت خرد شدن سنگ‌ها می‌شود. در یک کلام رطوبت، سرعت تخریب بقایای هخامنشی را دو چندان می‌کند.

 

کاهش چشمگیر بودجه عمرانی و حفاظتی در تخت‌جمشید یکی از عوامل گسترش آسیب‌ها در دو سال گذشته است.

در سال ۱۳۸۷، یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان صرف مرمت و حفاظت از مجموعه شد. این مبلغ در سال ۱۳۸۸، به ۱۰۰ میلیون تومان رسید و از ابتدای سال ۱۳۸۹ تا به حال، بیشتر از ۵۰ میلیون تومان برای مرمت بقایای این سازه جهانی صرف نشده است.

آنچه بیش از هر چیز سبب نگرانی کارشناسان می‌شود، روند بطئی و آرام تخریب است که شاید در ظاهر به چشم نیاید، اما در طولانی‌مدت سبب نابودی بازمانده‌های مجموعه‌ کا‌خ‌هایی می‌شود که ساخت آن‌ها در زمان پادشاهی داریوش اول آغاز و طی بیش از ۵۰ سال تکمیل شد.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 17
لینک به دیدگاه

سگ تخریب توسط باران به تخریب توسط ارزشی ها شرف دارد!

حالا که کسی به داد اینجا نمیرسد همان بهتر که با آب باران نابود شود!

  • Like 7
لینک به دیدگاه

من عاشق تخت جمشیدم

وقتی رفته بودم اونجا دلم نمی خواست دیگه برگردم

قلبم انگار داشت کنده میشد

امیدوارم که خدا سالم نگهش داره

ژاپنی ها سیستم اوتومات آتش خاموش کنی دارن

ما از یه آب بارون نمی تونیم میراثمون رو حفظ کنیم:icon_pf (34):

  • Like 10
لینک به دیدگاه

بهتره با اب بارون نابود بشه تا با نادانی های یه سری افراد

چرا دارین اینو میگین قلعه دختر روچرا نمی گین که چون بعضی از مسئولین گفتن به درد نمیخوره واقعا به در نمی خوره اصلا فهم این چیزها رو ندارن

  • Like 8
لینک به دیدگاه

تاریخ وقتی ارزش داره که به ملتی درس مقاومت و انسانیت بده.

 

ما که امروز به یک ملت بی هویت و ترسو و توسری خور تبدیل شدیم.

 

 

امروز باران تخت جمشید را نبرده،بلکه غیرت و شرف و مردانگی ما را برده.....

  • Like 6
لینک به دیدگاه

واقعا جای تاسف داره...کشوری با چنین قدمت تاریخی و با این همه بنای تاریخی که داره هنوز سیستم حفاظت از اونا رو نداره......واقعا جای تاسف داره:icon_pf (34):

  • Like 3
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...