رفتن به مطلب

قطبیزم در فوتبال ایران

ارسال های توصیه شده

این مطلب را برای مجله فوتبال نوشتم دوست دارم نظر شما را هم بدونم

" افشین قطبی چهره خبرسازی که سه سال قبل رسما به فوتبال ایران وارد شد و به سرعت مدارج ترقی و شهرت را در ورزش ایران طی کرد . قطبی به همان اندازه که دوستان و طرفدارانی در فوتبال ایران پیدا کرد و لقب امپراطور گرفت به همان اندازه هم و شاید بیشتر ، افرادی مقابلش ایستادند و گفتند او یک سیاه کار بود.من به هیچ کدام از این دو گروه تعلق ندارم و در این یادداشت با اتکا به برداشتهای خودم از قطبی نظرم را می گویم امیدوارم که از مدار انصاف خارج نشوم "

آدم باید سیاستمدار باشد

این جمله کلیدی ترین نکته برای شناخت بیشتر افشین قطبی است . خاطرم هست روزی که به اتفاق تعدادی از همکاران مطبوعاتی با قطبی نشست همدلی ! داشتیم صراحتا به او گفتم شما رفتارهای متناقض دارید. من نگرانم ، این اعتقاد مردم به خودتان و تصوری که برای آنها به عنوان یک ایرانی صادق و عاشق مردم ایجاد کرده اید روزی پوچ ! شود.در جواب من گفت : البته که این اتفاق نمی افتد ولی آدم باید سیاستمدار باشد !؟

ورود موفق قطبی به فوتبال ایران

امروز که به گذشته نگاه میکنم می بینم قطبی از هر مسیری دیگری غیر از باشگاه پر طرفدار پرسپولیس وارد فوتبال ایران شده بود تا این اندازه رشد نمیکرد . قطبي در همان فصل نخست و با مدد رسانه ها و البته اخلاق خوبش اسطوره شد و امپراطور لقب گرفت عنوانی که دهان هر منتقدی را تا مدتها بسته بود

ادبیات قطبی تازه بود

حتی در سخت ترین نقد ها هم رفتارش کمتر متزلزل میشد . در جام ملتهای آسیا در قطر و در جریان مصاحبه های قبل و بعد از بازیها بارها گفت من روانشناس خوبی هستم. الحق که همینطور بود در کنار دانش فوتبالی اش به خوبی از شرایط احساسی تیم ملی ، مدیران و مردم فوتبالدو ست آگاه بود.قطبی با اطلاع از خلاء های اخلاقی و رفتاری فوتبال ما ، ادبیات تازه ای را همراه با مجموعه ای از وعده ها وارد این فوتبال کرد. به نظرم قطبی در تفسیر این مصراع قدیمی واقعا موفق بود "ادب مرد به ز دولت اوست" . این شیوه گفتمان قطبی تا روز های آخر هم به همراه تیم ملی ادامه داشت. منتها اثرش خیلی کمتر شده بود

کار با رسانه ها و خبرنگاران را بلد بود

بر خلاف بسیاری از مربیان وطنی که حتی هنوز نمی دانند خبرنگار نماینده افکار عمومی است ! قطبی این موضوع را می دانست و به راحتی با استفاده از رسانه ها بر افکار عمومی تاثیر می گذاشت. قطبی با استفاده رسانه ها کسب اعتبار کرد و فنون خوبی هم داشت .خاطرم هست بعد از برد پرسپولیس مقابل صبا باتری در لیگ برتر هفتم افشین قطبی بر صفحه شبکه سه ظاهر شد و میکروفون را تقریبا از دست مزدک میرزایی ( گزارشگر بازی ) گرفت و گفت من همین جا به اقای کاشانی می گم قلب همه بازیکنان با شماست ( آن روزها کاشانی به دلیل حمله قلبی در بیمارستان بستری بود ) من همین جا از همه هواداران پرسپولیس می خواهم روز شنبه (بازی با سپاهان - فینال هفتمین دوره لیگ برتر )با لباسهای قرمز ! یک جای خالی در ورزشگاه خالی نگذارند و ما قهرمان می شویم ...دقت کنید به رهنمود های قطبی در همان فرصت دو سه دقیقه ای پخش زنده ، چطور با استفاده از رسانه قدرتمندی مثل تلویزیون برای بازی فینال هواداران را سرو سامان می دهد و حتی پوشش انها را هم تعیین میکند . حمید استیلی روزی به من گفت من از قطبی روابط با رسانه ها را به خوبی یاد گرفتم .قطبی اهمیت برنامه زنده را می دانست و اصرار بر حضور در این شکل برنامه ها داشت.یادمه حتی زمانی که با پدر او ( سید محمد ) در پایان بازی با امارات در جام ملتهای آسیا صحبت می کردم قطبی از من سوال کرد این گفت وگو را می توانی زنده پخش کنی !؟

نود و قطبی

شک ندارم شاهکار عادل فردوسي پور در برنامه افشاگرانه نودش در سال 1387که به خوبي روابط پنهاني حضور مارکو و آمدن دي کارمو را با مستندات قابل دفاع طرح کرد ،‌ يکي از جرقه های مهم روشنگری برای افکار عمومی بود.عادل انصافا در ان برنامه با گرد اوري تصاوير و مطالب دقيق به خوبي بخشي از روابط شيطاني فوتبال ما را هويدا کرد...بعد ها که قطبی سرمربی تیم ملی شد کمتر در این برنامه ظاهر شد و ترجیح داد به برنامه های ورزشی کم خطر و حتی بی اثر شبکه های دیگر برود !

مستر Yes بودن

یکی از بلایای مدیریتی ورزش ایران همین بله گفتن به همه است ! وقتی که شما سعی میکنی به هرقیمتی همه را از خود راضی نگه داری . قطبی در مدتی که در ایران بود به جز دو سه باری که یهو ! پا در میدان نقد و مناظره گذاشت در بقیه اوقات با یک روحیه محافظه کارانه و آرزوی خوشبختی برای منتقدان ! و حتی کسانی وارد حریم خصوصی اش شدند، ایام را بسر کرد. حتی در روزهای سختی که آدمهای مهمی دنبال برکناری او بودند آنهم در فاصله یک هفته مانده تا آغار جام ملتهای آسیا

شهرت ضربدر شهرت

یکی از خصوصیات مهم افشین قطبی دیدگاههای بلندتر او به فوتبال بود . هر چه بازیکنان و مربیان ما دنبال مسایل اقتصادی هستند افشین قطبی در افق بزرگتری در فوتبال حرکت می کرد همان چیزی که به آن می گفت بین المللی ، مربی بین المللی – بازیکن بین المللی – تیم بین المللی و ... در نهایت راه اندازی NGO یا سازمان مردم نهادی ( سمن ) بنام انجمن دل شیر که آنهم به زعم قطبی بین المللی بود . پایگاهی که هم فعالیت اقتصادی می توانست داشته باشد و هم از قطبی چهره ای محبوب و خیر در حوزه ای غیر از فوتبال ارائه می کرد .در این راه قطبی و مشاورانش با دعوت از بازیگران مشهوری مانند نیکی کریمی ، مصطفی زمانی و .... در واقع شهرت قطبی و فوتبال را با شهرت بازیگران دنیای هنر گره زدند

قطبی بخشی از سیکل معیوب فوتبال ما بود

این یادداشت دیدگاههای من در مورد قطبی بود البته به خوبی میدانید رفتار ما آدمها نسبی است و در شرایط زمانی و مکانی تفاوت میکند قطبی را به شخصه آدم بدی نمی دانم ولی تصور میکنم بخشی از رفتارهای او ناشی از کم شخصیتی فوتبال ما بود .شرایطی که محیط را به گونه ای رقم زده که شاید قطبی مجبور شد اینگونه باشد چرا که سیکل معیوب فوتبال ایران برخی از این رفتارها بیشتر می پسندید.

مازیار ناظمی

• Like 4
لینک به دیدگاه
  • اضافه کردن...