رفتن به مطلب

يک سـوم سرطـان‌ها قابـل پيشگيـري‌اند !!!!


ارسال های توصیه شده

محققان موسسه مطالعات سرطان در آمريکا و موسسه بين‌المللي تحقيقات سرطان مي‌گويند

يک سـوم سرطـان‌ها قابـل پيشگيـري‌اند

 

سرطان، يكي از علل عمده مرگ‌ومير در جهان است. تاكنون حدود 200 نوع سرطان شناخته شده است و شيوع آن روزبه‌روز در حال افزايش است. هر سال حدود 13 ميليون نفر از سرطان خود آگاه مي‌شوند و 5/7 ميليون نفر از آنها بر اثر همين بيماري جان خود را از دست مي‌دهند....

 

 

موسسه تحقيقات بين‌المللي سرطان تخمين زده كه سرطان در سال‌هاي 2030، ساليانه جان 13 ميليون نفر را خواهد گرفت كه اين ميزان تقريبا 2 برابر تعدادي است كه در سال 2008 به همين علت جان خود را از دست داده‌اند. لازم به ذكر است كه بيشتر اين مرگ‌وميرها در كشورهاي فقير جهان خواهد بود.

 

 

 

هفته گذشته، موسسه مطالعات سرطان آمريكا و موسسه بين‌المللي تحقيقات سرطان اعلام كردند كه حدود يك‌سوم همه سرطان‌هاي معمول در آمريكا، چين و انگلستان در هر سال قابل پيشگيري بودند اگر مردم غذاهاي سالم‌تر مصرف مي‌كردند، الكل كمتر مي‌نوشيدند، بيشتر ورزش مي‌كردند و كمتر سيگار مي‌كشيدند. بنابر اظهار اين موسسات، ايجاد بعضي تغييرات ساده در نحوه زندگي افراد مي‌تواند مانع بروز 40 درصد سرطان‌هاي پستان و ده‌ها هزار مورد سرطان كولون، معده و پروستات در اين كشورها شود. مدير يكي از اين موسسات اعلام كرده كه: «جاي تاسف است كه حتي در سال 2011، مردم در حال مردن از سرطان‌هايي هستند كه با رسيدن به وزن ايده‌آل و رژيم غذايي مناسب و تحرك بيشتر قابل پيشگيري بوده‌اند.»

 

او گفت كه تنها در سال گذشته، 620 هزار مورد سرطان در چين، 340 هزار مورد در آمريكا، 61 هزار مورد در برزيل و 79 هزار مورد در انگلستان قابل پيشگيري بوده‌اند.

 

در پي اين يافته‌ها، سازمان جهاني بهداشت هم اعلام كرد كه ورزش منظم و رسيدن به وزن ايده‌آل مي‌تواند مانع از بروز بسياري سرطان‌ها شود. به علاوه خوردن غذاهاي سالم و نكشيدن سيگار نيز از جمله اقدامات موثر در پيشگيري از ابتلا به سرطان است. در ايجاد تغييرات در نحوه زندگي همه نقش دارند. از نهادهاي بين‌المللي گرفته تا دولت‌ها و خود مردم. بايد همه اين موارد را به زبان ساده با مردم در ميان گذاشت تا خودشان تصميم بگيرند. آنها بايد بدانند كه درمان قطعي براي همه سرطان‌ها وجود ندارد اما مي‌توان با تغيير در نحوه زندگي و رفتار تا حد زيادي از ابتلا به آن جلوگيري كرد.

 

 

 

رابطه نحوه زندگي و بروز سرطان

 

در اين ميان عوامل زيادي نقش دارند كه مختصرا به آنها اشاره مي‌كنيم:

 

تغذيه: رابطه ميان نوع تغذيه و سرطان پيچيده است و به دقت مشخص نشده اما معلوم شده كه بعضي غذاهاي خاص، مي‌توانند تا حدي از ابتلا به سرطان بكاهند. يعني اين مواد غذايي تا حدودي نقش محافظتي دارند. با توجه به يافته‌هاي انجمن سرطان آمريكا، خوردن وعده ميوه يا سبزيجات در شبانه‌روز، مهم‌ترين عامل جلوگيري از ابتلا به بعضي سرطان‌هاست. علاوه بر آن، سير، سويا، كلم، زنجبيل، شيرين‌بيان و هويج هم تا حدودي خطر بروز سرطان‌هاي دستگاه گوارش و كولون را كم مي‌كنند. سبزيجات سبز و تيره‌رنگ نقش مهمي در جلوگيري از سرطان كولون ايفا مي‌كنند. اما خوردن غذاهاي پرچرب به خصوص گوشت‌هاي چرب، خطر بروز سرطان‌هاي كولون، پروستات و ركتوم را بيشتر مي‌كند. البته روش‌هاي مختلف پخت هم در ارتباط با بروز سرطان‌ها نقش دارند. پخته‌شدن و سرخ‌شدن پروتئين‌ها در دماي خيلي بالا خطر به وجود آمدن تركيبات سرطان را بيشتر مي‌كند.

 

چاقي: چاقي معمولا نتيجه رژيم غذايي پرچرب است و با سرطان‌هاي ركتوم، كولون، پروستات كليه و پستان در ارتباط است.

 

فعاليت ورزشي: مشخص شده كه فعاليت بدني به مدت 30 دقيقه در طول روز، در 5 روز هفته (يعني هفته‌اي 150 دقيقه) باعث كاهش احتمال بروز برخي سرطان‌ها مانند كولون، پستان و پروستات مي‌شود.

 

مصرف الكل: نوشيدن الكل، خطر بروز سرطان‌هاي حفره دهان، حنجره، حلق و كبد را در مردان و زنان بالا مي‌برد و خطر سرطان پستان را هم در زنان افزايش مي‌دهد. بالارفتن خطر بروز سرطان بستگي به مقدار مصرف الكل دارد. هر چه مقدار مصرف الكل بالاتر باشد، احتمال بروز اين سرطان‌ها بيشتر است. مصرف همزمان الكل و سيگار خطر بروز سرطان را بسيار بالاتر خواهد برد.

 

مصرف سيگار: سيگار يكي از علل مهم سرطان در افراد است و هر ساله باعث مرگ 150 هزار نفر مي‌شود. سرطان ريه، ناي، برونش، حنجره و حفره دهان به علت مصرف سيگار رخ مي‌دهند. سيگار، علاوه بر سيگاري‌ها، بر سلامت غيرسيگاري‌هايي كه در چنين محيطي هستند نيز اثر مي‌گذارد و مي‌تواند باعث سرطان ريه در آنها شود. طي دهه‌هاي اخير به علت كاهش روند مصرف محصولات دخاني در مردان، مرگ‌ومير به علت سرطان ريه در آنها كاهش يافته اما چون تعداد زنان سيگاري در حال افزايش است، هر ساله زنان بيشتري با سرطان ريه جان خود را از دست مي‌دهند. به حدي كه مرگ‌ومير ناشي از آن بيش از مرگ‌ومير ناشي از سرطان پستان در زنان شده است. ترك كردن سيگار باعث بهبود سلامت فرد مي‌شود. به طوري كه اگر يك فرد سيگاري، قبل از 50 سالگي سيگار را ترك كند، خطر مرگ وي در 15 سال آينده، نصف فردي است كه به سيگار كشيدن خود ادامه مي‌دهد. به علاوه 10 سال بعد از ترك سيگار، خطر ابتلاي فرد به سرطان ريه، 30 تا 50 درصد كاهش مي‌يابد.

 

قرارگرفتن در معرض اشعه: بعضي انواع اشعه با فركانس‌هاي بالا (مانند اشعه يونيزه و امواج ماوراي بنفش) باعث ايجاد بعضي سرطان‌ها در انسان مي‌شوند. يك منبع عمده اشعه ماوراي بنفش، خورشيد است. تماس طولاني و بدون محافظت با نور خورشيد و اشعه uv، علت بروز برخي سرطان‌هاي پوست است. آلوده شدن جوزمين توسط آلاينده‌هاي محيطي، علت اصلي بالارفتن ميزان اشعه uv خورشيد است كه به زمين مي‌رسد و منجر به خطر بروز سرطان‌هاي پوست مي‌شود. بعضي دستگاه‌هاي تشخيص پزشكي هم كه با اشعه يونيزه كار مي‌كنند، ممكن است باعث ايجاد بعضي سرطان‌ها شوند. پس حين درمان با آنها، بايد حداكثر احتياط را انجام داد تا افراد بي‌دليل، در معرض آنها قرار نگيرند. به علاوه كاركنان بخش‌هاي تصويربرداري را هم بايد از خطرات اين اشعه‌ها آگاه كرد. كاركنان معادن اورانيوم نيز در معرض خطر اشعه هستند. رادون كه نوعي اشعه يونيزه است، مي‌تواند خطر ابتلا به سرطان ريه را در اين افراد (به خصوص اگر سيگاري باشند) بالا ببرد.

منبع: رويترز

 

  • Like 3
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...