رفتن به مطلب

تمامی سوالات و مبهمات درباره جیگرررررر!!!


ارسال های توصیه شده

دربـاره جگـر

 

در بحث تغذيه، رژيم و فرهنگ غذايي، هر يك از خوراكي‌ها در بخش خاصي از هرم غذايي قرار مي‌گيرند كه با ساير خوراكي‌هاي آن گروه از هرم، تقريبا خواص مشتركي دارند. به عنوان نمونه دل، جگر و قلوه در گروه گوشت‌ها هستند و در مقدار مساوي با گوشت‌ها، خواص و ويژگي‌هاي تقريبا يكساني دارند...

 

 

با اين مقدمه، حتما متوجه شده‌ايد كه قرار است به بررسي تمام زواياي دل، جگر و قلوه بپردازيم. به همين خاطر پاي صحبت‌هاي دكتر تيرنگ نيستاني، متخصص تغذيه و رژيم درماني و دانشيار انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم‌ پزشکي شهيد بهشتي نشستيم تا اطلاعات بيشتري در اين زمينه به دست بياوريم.

 

 

 

آقاي دكتر! مهم‌ترين ويژگي‌ يا بهتر بگويم، مزاياي جگر چيست؟

 

از آن جايي كه جگر پايگاه متابوليسم بدن است منبع خوبي براي انواع ويتامين‌ها و عناصر مختلف به شمار مي‌رود. به علاوه، ويتامين‌هاي گروه B به خصوص B1،B2 و B6 در جگر به وفور يافت مي‌شوند. شايد جالب باشد كه بدانيد تصور عموم مردم بر اين است كه بدن ما ذخيره‌اي براي هيچ‌كدام از ويتامين‌ها ندارد اما كبد يا همان جگر، منبع خوبي براي ذخيره اسيدفوليك، ويتامين B12 و آهن محسوب مي‌شود. ضمن اينكه جگر از نظر پروتئين هم منبع غذايي مناسبي است و اصلا به همين خاطر در رده گوشت‌ها قرار گرفته است.

 

پس اين باور عامه كه مي‌گويند جگر يك ماده غذايي خون‌ساز است و مي‌تواند جلوي ابتلا به كم‌خوني را در خانم‌ها بگيرد، درست است؟

 

بگذاريد اين موضوع را خيلي ساده و روشن برايتان بگويم. ميزان آهن گوشت‌هاي قرمز معمولي مانند گوشت گاو، زير 2 ميلي‌گرم در هر 100گرم است ولي آهن جگر در هر 100 گرم، تقريبا 5/5 تا 6 ميلي‌گرم است و جذب آن هم مانند ساير گوشت‌هاي قرمز بسيار بالاست. اما اينكه برخي افراد به خانم‌هاي باردار يا ساير اطرافيانشان توصيه مي‌كنند كه براي پيشگيري يا رفع كم‌خوني، جگر بخورند كار اشتباهي است و ما از نظر علمي آن را تاييد نمي‌كنيم.

 

چرا؟

 

چون كمبود آهن افراد بايد مورد بررسي‌هاي مختلفي قرار بگيرد تا علت آن مشخص شود پزشك متخصص بتواند با اصلاح رژيم غذايي يا تجويز مكمل‌هاي غذايي بدون كالري، اين كمبود را جبران كند. اگر بي‌مورد جگر خورده شود جز كالري چيزي نصيب مصرف‌كننده نخواهد شد.

 

منظور شما اين است كه كالري جگر زياد است؟

 

بله! هر 100 گرم جگر سياه تقريبا 185 كيلوكالري انرژي دارد كه اين كالري با سرخ كردن و افزودن مواد غذايي مختلف به آن بالاتر هم مي‌رود.

 

بنابراين شما مصرف جگر را به عنوان يك ماده غذايي شفابخش براي پيشگيري از كم‌خوني توصيه نمي‌كنيد؟

 

خير. جگر، دل و قلوه بايد به عنوان يك تنوع غذايي در رژيم افراد جاي بگيرند و هيچ‌كس نبايد انتظار شفابخش بودن از آنها داشته باشد!

 

آقاي دكتر! اشاره‌اي به كلسترول بالاي جگر كرديد، مي‌شود كمي بيشتر در اين مورد توضيح دهيد؟

 

بله! هر 100 گرم جگر، تقريبا 400 ميلي‌گرم كلسترول دارد و اين در حالي است كه حد مجاز مصرف كلسترول در روز زير 300 يا حتي 250 ميلي‌گرم است و ما خيلي وقت‌ها در طول يك روز، علاوه بر جگر كه كلسترول بالايي دارد، ساير موادغذايي حاوي كلسترول مانند گوشت‌هاي قرمز يا كره را هم مصرف مي‌كنيم و بنابراين عادت به خوردن جگر فراوان، باعث بالا رفتن شديد سطح كلسترول خون مي‌شود. به همين خاطر به تمام افراد، به خصوص آنهايي كه كلسترول خون‌شان بالاست يا زمينه خانوادگي افزايش كلسترول را دارند، توصيه مي‌شود كه در مصرف جگر حد اعتدال را رعايت كنند و آن را به صورت تنوع هر 2 يا 3 ماه يك بار در رژيم غذايي‌شان بگنجانند.

 

اينكه خيلي‌ها عادت به خوردن جگر به صورت خام يا حتي پخته و آبدار دارند، اشكالي ندارد؟

 

اشكال كه دارد و بزرگ‌ترين اشكالش هم اين است كه بسياري از ميكروب‌ها، باكتري‌ها و ويروس‌هايي كه مي‌توانند باعث مسموميت غذايي افراد شوند، از طريق همين جگر خام، نيمه‌پخته يا به اصطلاح آبدار به آنها منتقل مي‌شوند. از طرف ديگر، چون جگر قبل از مصرف براي مدتي نگه داشته مي‌شود، مي‌تواند زمينه تكثير ميكروب‌ها و انتقال آنها به افراد را فراهم كند.

 

آيا خواص و ويژگي‌هاي جگر سفيد هم مانند جگر سياه است؟

 

در مقايسه با جگر سياه كه 8 درصد چربي در هر 100 گرمش دارد جگر سفيد چربي قابل‌توجهي ندارد. جگر سياه همان كبد و جگر سفيد، ريه است. پروتئين جگر سفيد جزو پروتئين‌هاي مرغوب محسوب مي‌شود و از آن بيشتر در صنايع غذايي و براي توليد فرآورده‌‌‌هاي گوشتي كمك مي‌گيرند. البته خيلي هم عادت به خوردن جگر سفيد دارند كه توصيه ما به اين افراد، پختن كامل اين ماده غذايي پيش از مصرف آن است. راستي يادتان باشد كه هر 100 گرم جگر سفيد هم حدود 160 كيلوكالري انرژي دارد و بنابراين اگر دوست نداريد دچار اضافه وزن بشويد بايد در مصرف آن هم تعادل را رعايت كنيد.

 

نظر شما درباره دل و قلوه چيست؟ آيا بايد در مصرف آنها هم احتياط كرد؟

 

بله. كالري دل و قلوه هم تقريبا نزديك به جگر است. هر 100 گرم دل و قلوه، حدود 200 كيلوكالري انرژي و 8 درصد چربي دارد. به علاوه، هم دل و هم قلوه از نظر ويتامين‌هاي گروه B، به خصوص B2 و B6 و نياسين بسيار غني هستند و آهن موجود در آنها مانند جگر است. در ضمن، روي يا زينك نيز بين 3 تا 4 ميلي‌گرم در هر 100 گرم وجود دارد و اين موضوع نشانه غني بودن آنها از اين ماده معدني است. اين را هم بگويم كه پروتئين موجود در دل و قلوه بسيار مرغوب و مطابق با نياز بدن است اما مشكل اصلي در مورد اين موادغذايي كلسترول بالاي آنهاست كه حدود 250 ميلي‌گرم در هر 100گرم تخمين‌زده مي‌شود.

 

با اين حساب تنها مشكل دل، جگر و قلوه، كلسترول بالاي آنها است؟

 

كلسترول بالا يكي از بزرگ‌ترين مشكل‌هاي اين گروه غذايي است اما مساله ديگر اين است كه اين خوراكي‌ها در گروه گوشت‌هاي قرمز قرار مي‌گيرند و در كل ارتباط گوشت قرمز با برخي سرطان‌ها به خاطر وجود چربي‌هاي ترانس و اشباع نشده در آن گزارش شده است.

 

آيا افرادي هستند كه به طور كلي بايد از مصرف اين گروه از مواد غذايي منع شوند؟

افرادي كه اسيداوريك خونشان بالاست و يا نقرس دارند بايد دور دل و جگر و قلوه را خط بكشند. به‌علاوه، آنهايي كه چربي خون و به‌خصوص كلسترول و LDL (چربي بد) خونشان بالاست، بهتر است مصرف آن را در رژيم‌شان بسيار محدود كنند.

 

salamatمنبع

  • Like 3
لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...
دربـاره جگـر

 

در بحث تغذيه، رژيم و فرهنگ غذايي، هر يك از خوراكي‌ها در بخش خاصي از هرم غذايي قرار مي‌گيرند كه با ساير خوراكي‌هاي آن گروه از هرم، تقريبا خواص مشتركي دارند. به عنوان نمونه دل، جگر و قلوه در گروه گوشت‌ها هستند و در مقدار مساوي با گوشت‌ها، خواص و ويژگي‌هاي تقريبا يكساني دارند...

 

 

با اين مقدمه، حتما متوجه شده‌ايد كه قرار است به بررسي تمام زواياي دل، جگر و قلوه بپردازيم. به همين خاطر پاي صحبت‌هاي دكتر تيرنگ نيستاني، متخصص تغذيه و رژيم درماني و دانشيار انستيتو تحقيقات تغذيه كشور و دانشگاه علوم‌ پزشکي شهيد بهشتي نشستيم تا اطلاعات بيشتري در اين زمينه به دست بياوريم.

 

 

 

آقاي دكتر! مهم‌ترين ويژگي‌ يا بهتر بگويم، مزاياي جگر چيست؟

 

از آن جايي كه جگر پايگاه متابوليسم بدن است منبع خوبي براي انواع ويتامين‌ها و عناصر مختلف به شمار مي‌رود. به علاوه، ويتامين‌هاي گروه B به خصوص B1،B2 و B6 در جگر به وفور يافت مي‌شوند. شايد جالب باشد كه بدانيد تصور عموم مردم بر اين است كه بدن ما ذخيره‌اي براي هيچ‌كدام از ويتامين‌ها ندارد اما كبد يا همان جگر، منبع خوبي براي ذخيره اسيدفوليك، ويتامين B12 و آهن محسوب مي‌شود. ضمن اينكه جگر از نظر پروتئين هم منبع غذايي مناسبي است و اصلا به همين خاطر در رده گوشت‌ها قرار گرفته است.

 

پس اين باور عامه كه مي‌گويند جگر يك ماده غذايي خون‌ساز است و مي‌تواند جلوي ابتلا به كم‌خوني را در خانم‌ها بگيرد، درست است؟

 

بگذاريد اين موضوع را خيلي ساده و روشن برايتان بگويم. ميزان آهن گوشت‌هاي قرمز معمولي مانند گوشت گاو، زير 2 ميلي‌گرم در هر 100گرم است ولي آهن جگر در هر 100 گرم، تقريبا 5/5 تا 6 ميلي‌گرم است و جذب آن هم مانند ساير گوشت‌هاي قرمز بسيار بالاست. اما اينكه برخي افراد به خانم‌هاي باردار يا ساير اطرافيانشان توصيه مي‌كنند كه براي پيشگيري يا رفع كم‌خوني، جگر بخورند كار اشتباهي است و ما از نظر علمي آن را تاييد نمي‌كنيم.

 

چرا؟

 

چون كمبود آهن افراد بايد مورد بررسي‌هاي مختلفي قرار بگيرد تا علت آن مشخص شود پزشك متخصص بتواند با اصلاح رژيم غذايي يا تجويز مكمل‌هاي غذايي بدون كالري، اين كمبود را جبران كند. اگر بي‌مورد جگر خورده شود جز كالري چيزي نصيب مصرف‌كننده نخواهد شد.

 

منظور شما اين است كه كالري جگر زياد است؟

 

بله! هر 100 گرم جگر سياه تقريبا 185 كيلوكالري انرژي دارد كه اين كالري با سرخ كردن و افزودن مواد غذايي مختلف به آن بالاتر هم مي‌رود.

 

بنابراين شما مصرف جگر را به عنوان يك ماده غذايي شفابخش براي پيشگيري از كم‌خوني توصيه نمي‌كنيد؟

 

خير. جگر، دل و قلوه بايد به عنوان يك تنوع غذايي در رژيم افراد جاي بگيرند و هيچ‌كس نبايد انتظار شفابخش بودن از آنها داشته باشد!

 

آقاي دكتر! اشاره‌اي به كلسترول بالاي جگر كرديد، مي‌شود كمي بيشتر در اين مورد توضيح دهيد؟

 

بله! هر 100 گرم جگر، تقريبا 400 ميلي‌گرم كلسترول دارد و اين در حالي است كه حد مجاز مصرف كلسترول در روز زير 300 يا حتي 250 ميلي‌گرم است و ما خيلي وقت‌ها در طول يك روز، علاوه بر جگر كه كلسترول بالايي دارد، ساير موادغذايي حاوي كلسترول مانند گوشت‌هاي قرمز يا كره را هم مصرف مي‌كنيم و بنابراين عادت به خوردن جگر فراوان، باعث بالا رفتن شديد سطح كلسترول خون مي‌شود. به همين خاطر به تمام افراد، به خصوص آنهايي كه كلسترول خون‌شان بالاست يا زمينه خانوادگي افزايش كلسترول را دارند، توصيه مي‌شود كه در مصرف جگر حد اعتدال را رعايت كنند و آن را به صورت تنوع هر 2 يا 3 ماه يك بار در رژيم غذايي‌شان بگنجانند.

 

اينكه خيلي‌ها عادت به خوردن جگر به صورت خام يا حتي پخته و آبدار دارند، اشكالي ندارد؟

 

اشكال كه دارد و بزرگ‌ترين اشكالش هم اين است كه بسياري از ميكروب‌ها، باكتري‌ها و ويروس‌هايي كه مي‌توانند باعث مسموميت غذايي افراد شوند، از طريق همين جگر خام، نيمه‌پخته يا به اصطلاح آبدار به آنها منتقل مي‌شوند. از طرف ديگر، چون جگر قبل از مصرف براي مدتي نگه داشته مي‌شود، مي‌تواند زمينه تكثير ميكروب‌ها و انتقال آنها به افراد را فراهم كند.

 

آيا خواص و ويژگي‌هاي جگر سفيد هم مانند جگر سياه است؟

 

در مقايسه با جگر سياه كه 8 درصد چربي در هر 100 گرمش دارد جگر سفيد چربي قابل‌توجهي ندارد. جگر سياه همان كبد و جگر سفيد، ريه است. پروتئين جگر سفيد جزو پروتئين‌هاي مرغوب محسوب مي‌شود و از آن بيشتر در صنايع غذايي و براي توليد فرآورده‌‌‌هاي گوشتي كمك مي‌گيرند. البته خيلي هم عادت به خوردن جگر سفيد دارند كه توصيه ما به اين افراد، پختن كامل اين ماده غذايي پيش از مصرف آن است. راستي يادتان باشد كه هر 100 گرم جگر سفيد هم حدود 160 كيلوكالري انرژي دارد و بنابراين اگر دوست نداريد دچار اضافه وزن بشويد بايد در مصرف آن هم تعادل را رعايت كنيد.

 

نظر شما درباره دل و قلوه چيست؟ آيا بايد در مصرف آنها هم احتياط كرد؟

 

بله. كالري دل و قلوه هم تقريبا نزديك به جگر است. هر 100 گرم دل و قلوه، حدود 200 كيلوكالري انرژي و 8 درصد چربي دارد. به علاوه، هم دل و هم قلوه از نظر ويتامين‌هاي گروه B، به خصوص B2 و B6 و نياسين بسيار غني هستند و آهن موجود در آنها مانند جگر است. در ضمن، روي يا زينك نيز بين 3 تا 4 ميلي‌گرم در هر 100 گرم وجود دارد و اين موضوع نشانه غني بودن آنها از اين ماده معدني است. اين را هم بگويم كه پروتئين موجود در دل و قلوه بسيار مرغوب و مطابق با نياز بدن است اما مشكل اصلي در مورد اين موادغذايي كلسترول بالاي آنهاست كه حدود 250 ميلي‌گرم در هر 100گرم تخمين‌زده مي‌شود.

 

با اين حساب تنها مشكل دل، جگر و قلوه، كلسترول بالاي آنها است؟

 

كلسترول بالا يكي از بزرگ‌ترين مشكل‌هاي اين گروه غذايي است اما مساله ديگر اين است كه اين خوراكي‌ها در گروه گوشت‌هاي قرمز قرار مي‌گيرند و در كل ارتباط گوشت قرمز با برخي سرطان‌ها به خاطر وجود چربي‌هاي ترانس و اشباع نشده در آن گزارش شده است.

 

آيا افرادي هستند كه به طور كلي بايد از مصرف اين گروه از مواد غذايي منع شوند؟

افرادي كه اسيداوريك خونشان بالاست و يا نقرس دارند بايد دور دل و جگر و قلوه را خط بكشند. به‌علاوه، آنهايي كه چربي خون و به‌خصوص كلسترول و LDL (چربي بد) خونشان بالاست، بهتر است مصرف آن را در رژيم‌شان بسيار محدود كنند.

 

salamatمنبع

:w72:

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...