رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

تیراندازی با کمان دارای رشته المپیکی ریکرو و غیر المپیکی کامپوند می باشد و در هر دو رشته بانوان و آقایان شرکت می کنند.

تیراندازی با کمان ابتدا در مسابقات المپیک 1900 سپس 1904، 1908 و 1920 به اجرا در آمد. در آن چهار مسابقه امکان رقابت مسابقه دهندگان در دفعات متوالی و برنده شدن با چندین مدال وجود داشت. ورزش تیراندازی با کمان در مسابقات المپیک 1972 برای مردان و زنان با تشریفاتی خاص دوباره معرفی گردید. تا زمان برگزاری مسابقات المپیک آتلانتا در سال 1996 میلادی هیچگاه این همه تماشاچی قادر به دیدن مسابقه زنده تیراندازی با کمان از تلویزیون نبودند؛ آمار ارائه شده نشان می دهد در کشور بلژیک دو میلیون و درایتالیا چهار میلیون تماشاچی فینال آتلا نتا را از تلویزیون تماشا کردند. تیراندازان در طول مسابقات آتلانتا ثابت کردند که این ورزش واقعی است و گنجایش قابل توجهی در ایجاد نمایش و شور و هیجان دارد.

قوانین وقت اجازه می داد که هر ورزشکار بتواند در رشته های مختلف المپیکی شرکت نماید و آقای Hubert Van Inns (کشور بلژیک) از جمله قهرمانانی بود که در رشته تیراندازی با کمان از 1900 لغایت 1920 به 6 مدال طلا و 3 مدال نقره دست یافت.

در سال 1972، FITA معرفی جدیدی به قوانین نمود و تنها مسابقات به صورت انفرادی و در رشته ریکرو قابل اجرا شد. در المپیک سئول 1988 رشته مسابقات تیمی نیز شامل رشته های مدال آور گردید. شایان ذکر است تیراندازی با کمان در فضای سبز(Outdoor)، فضای بسته(Indoor)، جنگلها(Field Archery) و با اسکی(Ski Archery) انجام می پذیرد.

فعالیت در رشته ورزشی تیراندازی با کمان با دو نوع سلاح در جهان متداول است، یکی کمان ریکرو و دیگری کمان کامپوند. شکل ساده ابتدایی و سنتی کمان را ریکرو می نامند که از قدیم الایام مورد استفاده قرار می گرفت و همچنان در ورزش تیراندازی با کمان کاربرد دارد و در تمرینات و مسابقات ورزشی از آن استفاده می گردد. نوع پیشرفته کمان را کامپوند می نامند که به وسیله ادوات مکانیکی مجهز شده است.

کمانهای ریکرو و کامپوند دارای رشته های مختلفی است که مسابقات آن در سطح قاره ها و یا بصورت جهانی و بین المللی برگزار می گردد. مسابقات کمان ریکرو در سطح جهانی و المپیک بوده و کمان کامپوند صرفا در سطح جهانی برگزار می گردد.

مسابقات تیراندازی با کمان به صورت داخل سالن و خارج از سالن می باشد. مسابقات داخل سالن (Indoor) در فواصل 25 و 18 متر و پرتاب 60 تیر در 2 راند 300 تیری برگزار می گردد. مسابقات خارج از سالن (Outdoor) در دو نوع فیتا راند و المپیک راند اجرا می شود. فیتا راند در فواصل 30، 50، 70 و 90 متر برای آقایان و فواصل 30، 50، 60 و 70 متر برای بانوان تعیین شده است و المپیک راند صرفا در مسافت 70 متر برگزار می شود.

لازم به ذکر است دور حذفی مسابقات مذکور نیز در مسافت 70 متر می باشد، علاوه بر موارد مذکور تیراندازی با کمان، رشته های میدانی بسیار گوناگون و متنوعی دارد که به شرح ذیل می باشد:

فیلد آرچری یا تیراندازی صحرایی: این ورزش در مناطق کوهستانی، جنگلی، دشت و طبیعت با پرتاب تیر به سوی اهداف غیر واقعی انجام می گیرد.

تری دی آرچری: این رشته در واقع همان تیراندازی صحرایی است. در این روش اشکال حیوانات به صورت سه بعدی تهیه شده و تیرانداز به سوی اهداف مجازی نشانه روی می کند.

Run آرچری: این رشته در واقع ترکیبی از ورزش تیراندازی و دو میدانی می باشد که ورزشکاران فواصل معینی را به سرعت طی نموده و به سوی اهداف تیراندازی می نمایند.

تیراندازی با کمان روی اسب

تیراندازی با کمان روی برف (یا همان اسکی آرچری)

برای هر کدام از این رشته ها قوانین خاص پیش بینی شده است که این قوانین توسط فدراسیون جهانی تیراندازی با کمان (فیتا) مدون شده و پس از تصویب به کلیه فدراسیون های عضو ابلاغ می گردد. از مجموع رشته های تیراندازی با کمان در حال حاضر رشته ریکرو در المپیک حضور داشته و رشته کامپوند آماده حضور در مسابقات المپیک می باشد. مسابقات جهانی همه ساله در تمامی رشته های تیراندازی با کمان به صورت منظم برگزار می گردد و اکثریت کشورهای عضو در این مسابقات حضور فعال دارند.

تیراندازی با کمان ورزشی است مفرح و جذاب که می تواند تمام اقشار جامعه را از رده سنی نوجوانان تا سالمندان به خود جذب نماید و اوقات شاداب و سالمی را برای ایشان فراهم نماید. در این ورزش بانوان نیز می توانند همپای آقایان، مراحل قهرمانی را از نوجوانی تا بزرگسالی طی کنند. این ورزش از معدود ورزشهایی است که بانوان می توانند با رعایت مسائل شرعی به صورت همزمان در آموزش و مسابقات حضور داشته باشند. سن قهرمانی در این ورزش از نوجوانی شروع و تا سالمندی ادامه دارد. چنانچه در مسابقات المپیک 1960 میلادی یک ورزشکار سوئدی با 65 سن به مقام قهرمانی دست یافت.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

وسایل مورد نیاز برای تیراندازی با کمان:

 

mohafez.gifarm.giftirdan.gifمحافظ سینهمحافظ بازوتیردانمچ بند: بندغیر قابل انعطافی است که مچ تیرانداز را به بدنه کمان متصل می نماید تا بعد از تیراندازی و انجام حرکات تکمیلی . کمان از دست تیر انداز جدا نشود.

بازوبند: وسیله ای است چرمی یا ژلاستیکی که روی ساعد دست حامل بسته شده و مانع برخورداحتمالی زه با دست کماندار می شود.

سینه بند: توری است که توسط یک بند به روی سینه تیر انداز بسته می شود و مانع گیر کردن زه با لباس تیر انداز می شود.

تب یا انگشتی :وسیله ای چرمی که جهت راحتر کشیدن زه توسط انگشتان استفاده می شود و انواع گوناگونی دارد.

ترکش یاتیردان: جهت گذاشتن تیر ها و لوازم قابل حمل مورد نیاز تیرانداز استفاده میشود

کلیه وسایل مورد نیاز در شکل زیر نشان داده شده است

 

vasile.gif

حال که باوسایل مورد نیاز آشنا شدیم آماده آموزش مقدمات کار به ورزش میشویم

چپ دست بودن یا راست دست بودن و چشم غالب را پیدا کردن

چگونگی ایستادن روی خط تیر اندازی

چگونگی کشش (استیل بدنی ) آموزش جاهایی که با کمان و زه در گیر خواهد شد

لوازم کار و کاربرد هر یک از آنها

نکات ایمنی و مهم که باید رعایت گردد

 

پیدا کردن چشم غالب:

 

به یک نقطه از درون شیار نگاه میکنیم.

با بستن چشم چپ نبایدتغییری در شی ای که نگاه میکنیم ایجاد شود و گر نه (در صورت ایجاد تغییر) چشم چپ غالب است

اکثرا چشم غالب چشم راست می باشد

 

cheshm.gif

روش ایستادن روی خط تیر اندازی:

 

زاویه بدن باید نود درجه باشد و پاها به عرض شانه ها باز باشد. در هنگام تیراندازی فقط سر بطرف سیبل حرکت میکند

 

gard.gifچگونگی کشش و نقاط درگیر با کمان و زه:

gard2%285%29.gifبا توجه به شکل نقطه فوق جای زه روی چانه و بینی سینه و محل گرفتن قبضه در دست حامل است. ازنکات مهم گرفتن زه و جای انگشتان روی زه میباشد که باید رعایت نماییم

zeh%282%29.gifدر ادامه کار در صورتیکه مشاهده کردیم تیرانداز عملیات کمانگیری و کشش را بصورت صحیح انجام داده مشکل خاصی ندارد قسمت بعد ی آموزش شروع میگردد.

در طی جلسات بعدی اجازه می دهیم که در فاصله نزدیک دو یا سه متری ایستاده و تیراندازی بنمایید.

این کار با گوشزد کردن همه نکات ایمنی و احتیاطی همراه خواهد بود که برای تیرانداز و دیگران خطر احتمالی نداشته باشد در آغاز نیازی به داشتن فیس نیست و باید از او بخواهیم حرکات فرا گرفته را بطور عملی و صحیح انجام دهد

با رسیدن به حد مطلوب و مورد انتظار چنانچه گرو و جمع خوبی از تیر ها پیدا کردیم با توجه به وضعیت بدنی ورزشکار یعنی مقدار کشش؛ طول و بلندی دستها پیشنهاد میگردد که کمان مناسب همراه با تیر مناسب تهیه گردد چرا که هر شخص اندازه کشش و طول تیر مخصوص خود را خواهد داشت این کار بستگی به جداول شرکتهای سازنده تیر و نظر مربی داردبا خرید کمان و تیر مناسب و تیراندازی باید دقت ما به نحوه تیراندازی و پرتاب تیر معطوف شود از نظر روحی و روانی اصول مربوطه مثل تشویق ایجاد انگیزه بیشتر و در صورت داشتن استرس باید در رفع آن بکوشیم تا به آنچه مورد نظر ماست یعنی جمع تیر برسیم

نحوه قرار گرفتن انگشتان روی زه:

zeh2%282%29.gif

محل قرار گرفتن دست روی قبضه:

dast%281%29.gif

مراحل تیراندازی:

marahel%281%29.gif

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...