رفتن به مطلب

"عطر شناسی"


ارسال های توصیه شده

عطر آمیزه ای از روغنهای اساسی، ترکیبات معطر، ثابت کننده و الکل می باشد. روغن های اساسی از طریق تقطیر گلها، گیاهان و علفها بدست می آید.اگر عصاره گیری ازطریق تقطیر میسر نباشد توسط روغنهای جاذب این کار صورت می گیرد مانند گل یاس. عصاره گیری توسط روغنهای جاذب اساسا عمل استخراج توسط جذب مواد معطر بداخل موم و سپس استخراج و جدا سازی روغن بدبو توسط الکل میباشد. در ساختن عطر مواد شیمیایی معطر نیز بکار میرود. ثابت کننده ها که وظیفه پیوند دادن و متصل کردن عطرهای گوناگون را بعهده دارند شامل بلسان ( درخت گل حنا )، عنبر سائل و شیره غدد بودار آهوی مشک ( نوع غلیظ آن بدبو بوده اما در محلول الکل به عنوان عامل نگهدارنده کاربرد دارد ). میزان الکل افزوده بستگی به عطر دارد.

 

انواع عطر و خواص آنها

همان طور که درصد(غلظت) ترکیبات معطر (اروماتیک) کاهش می یابد، شدت و طول عمر عطر نیز کاهش می یابد.

 

1- عصاره عطر: %40-20 ترکیبات معطر

2- eau de perfum :%20-10 ترکیبات معطر

3- eau de toilette :%10-5 ترکیبات معطر

4- eau de cologne:%3-2 ترکیبات معطر

ترکیب آب و الکل بعنوان حلال مواد معطر بکار میرود. در عمل گرمای بدن سبب میگردد تا حلال بسرعت تبخیر شده و عطر بروی پوست باقی بماند تا بتدریج طی چندین ساعت تبخیر گردد.

 

مراحل تبخیر عطر

 

1- رایحه اولیه: رایحه ای که پس از چند دقیقه از استعمال عطر احساس می گردد. رایحه اولیه همان احساس اولیه از بوی عطر می باشد. به همین خاطر در فروش عطر تاثیر بسزایی دارد. رایحه این مرحله تازه و تند می باشد. ترکیباتی که در این مرحله دخیل هستند بوی تند داشته و شدیدا فرار میباشند و بسرعت تبخیر میگردند.

 

2- رایحه ثانوی: رایحه عطرثانوی زمانیکه رایحه ابتدایی از میان میرود آشکار میگردد. رایحه ثانوی بدنه اصلی عطر را تشکیل میدهد و بعنوان ملایم کننده بوی تند اولیه بکار میرود.رایحه این مرحله چیزی حدود 10 دقیقه تا 1 ساعت بعد از استعمال عطر احساس میگردد.

 

3- رایحه پایه: رایحه عطر زمانی که رایحه اولیه و ثانویه از میان می روند. ترکیبات این گروه معمولا ثابت کننده می باشند. رایحه این مرحله قبل از 30 دقیقه از استعمال عطر احساس نخواهد شد.

 

منابع عطر سازی

گیاهان بعنوان منابع روغنهای اساسی و ترکیبات معطر عمده بشمار می آیند. گیاهان این ترکیبات را بخاطر محافظت از حیوانات گیاه خوار و همچنین جذب حشرات گرده افشان تولید می کنند.

 

1- گلها: بزرگترین منبع مواد معطر می باشند که شامل گل های سرخ، مریم، میخک، یاس و ابریشم هستند.

2- برگها: برگهای نعناع هندی، بنفشه، رزماری، مرکبات، گوجه فرنگی و علف خشک.

3- ریشه و ساقه های زیرزمینی: ریشه درخت جوز و زنجبیل.

4- دانه ها: دانه های گشنیز، زیره، کاکائو، هل و بادیان.

5- میوه ها: میوه های تمشک، توت فرنگی، سیب، مرکبات، وانیل، فلفل شیرین.

6- روغن چوب: چوب درختان سرو، عرعر، کاج و صنوبر.

7- پوست درختان: درخت نعناع.

8- رزین(صمغ): رزین بوته کندر، بلسان(درخت گل حنا)، کاج و صنوبر.

 

منابع حیوانی

 

1- مشک: از کیسه آهوی آسیایی گرفته میشود که مشک سنتزی(مصنوعی) به علت اقتصادی بودن جایگزین مشک طبیعی شده است.

 

2- کاستوریوم: که از کیسه سگ آبی آمریکای شمالی بدست می آید.

 

3- عنبر سائل: ماده چربی مانندی که از نهنگ عنبر بدست می آید.

 

4- عسل: که از کندو عسل زنبور بدست می آید.

 

منابع مصنوعی

مواد معطر ساختگی ترکیبات ارگانیکی می باشد که از فراورده های نفتی و یا رزین درخت کاج حاصل میگردد مانند کومالین و لینالول.

 

خانواده عطرها

 

freshy green: رایحه ای که شبیه علف و سبزه و یا برگهای تازه چیده شده میباشد - رایحه پر طراوت

oriental: رایحه کاجی و بلوطی و یا وانیلی - رایحه گرم

spicy: رایحه گرم و تند.

Woody: رایحه جنگل و چوب خشک تازه قطع شده.

Floral: رایحه گلها - ملایم و طبیعی.

Fruity: رایحه میوه ها بجز مرکبات مانند: سیب، موز و توت فرنگی.

Fungal: رایحه قارچ مانند.

Earthy/mossy: رایحه زمین جنگل و خاک.

Citrus: رایحه مرکبات مانند: نارنج، لیمو ترش و پرتغال.

Tobacco: رایحه تنباکو.

Sweet: رایحه شیرین.

Light: رایحه ملایم و سبک.

Heavy: رایحه سنگین و گیرا.

از دیگر گروه های عطرها میتوان به deodorant ها که برای برطرف کردن بوی بد دهان و anti-perspirant ها که از تعریق بدن جلوگیری میکنند و aftershave که پس از اصلاح استفاده میگردند نام برد.

 

نکاتی در مورد عطرها

 

1- عطر را در نقاط نبض دار بدن استفاده کنید نقاطی که جریان خون قوی و پوست گرم تر از دیگر نقاط می باشد مانند مچ دست، پشت گوش، قفسه سینه، گردن، پشت زانوها و داخل آرنجها.

2- عطر را بصورت چند لایه استفاده کنید تا ماندگاری آن افزایش یابد.

3- پس از 4-3 ساعت معمولا باید مجددا به خودتان عطر بزنید.

4- عطر را در هوای روبروی خود اسپری کرده و از آن عبور کنید. با این کار عطر بطور یکنواخت روی بدن شما می نشیند.

5- هیچگاه عطر را مستقیما روی لباس خود بکار نبرید زیرا ممکن است ایجاد لک کند.

6- زمان امتحان عطر هنگام خرید اجازه دهید حداقل عطر بمدت 10 دقیقه روی پوست شما باقی بماند و زمانی که بوی عطر با بوی طبیعی بدن شما آمیخته میگردد ایجاد بوی متفاوتی خواهد کرد. با این کار انتخاب بهتری خواهید کرد همچنین بیش از 3 عطر را همزمان امتحان نکنید چون بینی شما دیگر قدرت تشخیص نخواهد داشت.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...