رفتن به مطلب

ایا بحران های کمبود آب کشت وزرع را فلج خواهد کرد؟


zakaria hamezade

ارسال های توصیه شده

بسم تعالی

امروزه بحران آۤب در کشورهایی مثل کشور عزیزمان بر کسی پوشیده نیست وهرساله این بحران به مقدار چشم گیری تشدید یافته و همو طنان مان را در همه ی بخش ها علی الخصوص بخش تولید که در راس آن کشاورزی قرار دارد نگران کرده است.

عزیزان بیایید در این تاپیک به ارایه راه حل هایی برای این موضوع بپردازیم .

شروع با من :

استفاده از سوپر جاذب ها

سوپر جاذب چیست: مواد (پلیمر های قابل تجزیه به آب ،دی کسید کربن و ترکیبات نیتروزن دار غیر سمی )افزودنی به خاک که موجب بهبود شرایط فیزیکی و شیمییایی و در کل حاصل خیزی خاک میشود.این تنها مزیت سوپر جاذب ها در کشاورزی نیست :(اگر مزیت دیگری هم بود شما اضاف کنید).

1. در دسترس بودن اب برای گیاه تا مدت بسیار طولانی تر.

2. صرفه جویی در مصرف آب (چون میتونی دور ابیاری رو کم بکنی).

3.حفظ مواد مفید خاک وکاهش فرسایش مخصوصا در زمین های شیب دار و ابیاری سنتی.

4.مصرف یکنواخت آب برای گیاهان.

5. رشد سریع تر و مطلوب تر ریشه با ذخیره مواد غذایی (یعنی کانوپی زودتر بسته میشه،زود تر میتونه دوره رشدش رو تموم کنه که این مساویه با صرفه جویی در زمان) .

6. کاهش سایر هزینه وافزایش در امد.

7. بالا بردن ظرفیت تبادلی سوپر جاذب ها و تبادل کاتیونی در خاک (کارایی مصرف کود رو بالا میبره).

8. برای مناطق گرم و خشک میتونه بسیار موثر باشه (به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بیابان زدایی نقش ایف کنه).

9.با استفاده از سو پر جاذب ها میشه بسیاری از زمین هارو که فقط برای محصولات خاصی زیر کشت میرفتند ، زیر کشت سایر محصولات قرار داد. بهتره بگم با استفاده از اونها میتونی تعداد گیاهان بیشتری رو در تناوب قرار بدی.

10. بالا بردن توانایی رقابت گیاه در رقابت با علف های هرز.

11. محافظت ریشه های روی خاک در برابر خشک شدن در زمان حمل و نقل و انبار کردن نهال ها.

12. بهبود تهویه خاک.

13.افزایش فعالیت و تکثیر قارچهای مایکوریزاو سایر موجودات خاک زی.

14. اثرشون طولانی مدته و ادعا میشه که بسیار بی ضررر اند.

15. تقویت حالت تخلخل ، تغذیه پذیری و ثبات ساختار کشت.

16.در واقع با اهداف کشاورزی پایدار هم راستاست .:w16:

  • Like 5
لینک به دیدگاه

صرفه جویی و مدیریت آب مورد استفاده در کشاورزی باید از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار بگیره. بالا بردن راندمان استفاده از آب و میزان محصول براساس هر لیتر و جلوگیری از هدر رفتن و اتلاف آن مهمترین راه حل کاهش مصرف آب کشاورزی می باشد. یکی از راه های افزایش بهره وری آب کشاورزی و کاهش تلفات تجهیز زمین های کشاورزی به سیستم های مکانیزه و نوین آبیاری و در عین حال جلوگیری از افزایش سطح زیر کشت می باشد.

یکی از راه ها مهم آبیاری تحت فشار (آبیاری قطره ای ,آبیاری بارانی) میتونه باشه

 

مقاله ای در مورد سیستم آبیای تحت فشار در لینک زیر قرار دادم در مورد: انواع آبیاری قطره ای ,محاسن و معایب آبیاری قطره ای ....

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

  • Like 3
لینک به دیدگاه

تلاش برای بالا بردن کارایی مصرف آب در محصولات و افزایش کارایی ابیاری:

 

1.اصلاح گیاهان با کارایی مصرف آب پایین به گیاهان با کارایی مصرف آب بالا در کل:استفاده از گیاهان با کارایی مصرف آۤ بالا .

(چه لزومی داره یکی از برترین تولید کننده های هندوانه ای باشیم که اون همه آب مصرف میکنه).

 

2. ابیاری کوزه ای (یکی از بهترین روش های ابیاری گیاهان کپه ای ، گیاهان جالیزی ، در ختچه ها و درختان که سالها پیش در مناطق کویری ایران استفاده میشده وحالا متا سفانه منسوخ شده).

 

3. روی اوردن به کشت گلخانه ای (تحقیقات نشان داده که کارایی مصرف آب ددر بسیاری محصولات در گلخانه حدود 9 برابر مزرعه است).

 

4.استفاده از کشت هیدرو پونیک برای تولید علوفه با کیفیت.

 

5.مبارزه به موقع وصحیح با علف های هرز.

 

6.استفاده از الگوی کشت مناسب، اختصاص زمین های شیب دار به درختکاری.

 

7.استفاده از سیستم های ابیاری مناسب (به قولMahdi Eng).

  • Like 2
لینک به دیدگاه
  • 2 ماه بعد...

پیشنهاد برای مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی :

1- استفاده از روش آبیاری قطره‌ای: این روش به علت بهره‌وری بالای آن مصرف آب را به‌شدت کاهش می‌دهد.

2- تسطیح اراضی کشاورزی: با تسطیح اراضی کشاورزی می‌توان مصرف آب را حداقل بین 10 تا 15 درصد کاهش داد.

3- جایابی مناسب برای محصولات کشاورزی برحسب توان پرورش هر محصول در هر منطقه با در نظر گرفتن اولویت پرورش محصولاتی که در آن منطقه، مصرف آب کمتری در کل مراحل تولید نسبت به مناطق دیگر دارند. به‌عنوان مثال پرورش گندم در اکثر استان‌های کشور وجود دارد، اما در استان قزوین آب کمتری نسبت به سایر استان‌ها برای آن مصرف می‌شود پس اولویت پرورش گندم را می‌توان در استان قزوین قرار داد و خوزستان را که مصرف آب بالایی در پرورش گندم دارد تشویق به پرورش گوجه فرنگی کرد که در آن از آب کمتری نسبت به دیگر استان‌ها استفاده می‌کند. همچنین پرورش برنج را در مناطق آب‌خیز شمالی و حاشیه برخی رودخانه‌های کشور انجام داد و نه در استان اصفهان که با کمبود آب مواجه است و کشاورزان آن را در حرکت به سمت پرورش محصولی سازگار با شرایط اقلیمی منطقه حمایت و تشویق کرد.

4- ایران در پرورش برخی محصولات مانند زعفران دارای مزیت رقابتی جهانی است، همچنین این محصول آب‌بری کمی نسبت به ارزش افزوده‌ای که ایجاد می‌کند دارد بنابراین باید پرورش آن را گسترش داد و حتی جایگزین برخی محصولات آب‌بر کرد.

5- با توجه به ارز‌آوری بیشتر محصولاتی مانند پسته باید توجه بیشتری به پرورش آن کرد و در مقابل از پرورش و صادرات محصولات آب‌بری نظیر هندوانه که با سیستم سنتی کشاورزی تولید می‌شود، جلوگیری کرد.

6- حذف واسطه‌های زیاد بین تولید‌کننده و مصرف‌کننده که این مورد سبب کاهش قیمت خرید محصول و افزایش سود تولیدکننده می‌شود و در این صورت تمایل تولیدکننده به تعویض و تغییر سیستم آبیاری بیشتر شده و از این نظر هم به نفع تولیدکننده بوده و هم کاهش و استفاده بهینه مصرف آب را در پی خواهد داشت.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...