رفتن به مطلب

مواد موثره گیاهان دارویی Herbal Ingredients


ارسال های توصیه شده

پس از انجام یک سلسله تبدیلات تکنولوژیک که گیاه دارویی را به داروی گیاهی مبدل می سازد،این دارو محتوی مواد مختلفی است که اکثر آنها روی بدن انسان تاثیر می گذارند.

مواد موثره گیاهان دارویی دو نوع هستند:

اول مواد حاصل از سوخت و ساز(Metabolism) اولیه (اساسا ساکارید) یا مواد مورد نیاز و حیاتی،که در همه گیاهان سبز با عمل فتوسنتز بوجود می آیند.

نوع دوم: نوع دوم مواد حاصل از سوخت و ساز ثانویه که در اثر جذب ازت توسط گیاه تولید می شوند.این تولیدات ظاهرا اغلب برای گیاه بدون فایده هستند،ولی برعکس اثرات درمانی آن ها قابل توجه است.منظور از این ترکیبات اسانس های روغنی (یا اسانس طبیعی) ،رزین ها و آلکالوئیدهای مختلف نظیر تریاک است.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

عموما این مواد در حالت طبیعی به طور خالص یافت نمی شوند و به حالت ترکیب با عناصر دیگری همراهند که بصورت مکمل اثرات آن ها را تقویت می کنند. با این حال حتی اگر گیاه دارویی فقط یک ماده ی فعال داشته باشد باز اثر آن روی بدن انسان مفیدتر از همان ماده در حالت به دست آمده از سنتز شیمیایی است.

این خاصیت،ارجحیت گیاه درمانی یا استفاده از داروهایی را که ریشه گیاهی دارند به ثبوت می رساند.در این جا ماده موثره تنها یک ترکیب شیمیایی نیست،بلکه دارای تعادل فیزیولوژیک است که بدن آن را بهتر تحمل می کند و اثرات جانبی نیز بر جای نمی گذارد که دلیل خوبی است بر ارجح بودن طب طبیعی.

در این مورد می توان تریاک را که شیره خشک شده گرز خشخاش است نام برد که علاوه بر تعداد زیادی از مواد مختلف ،تعداد قابل توجهی از آلکالوئیدهای مهم نیز در آن موجود است.هر آلکالوئید را که از طریق عناصر جدا کنیم،اثری کاملا متفاوت از مجموع تریاک دارد و آثار خاص مربوط به خود را بر بدن انسان ظاهر می سازد (اثرات فارماکولوژیک) گیاه دیژیتال (Dijital گل انگشتانه) نیز به همین صورت است.

در حال حاضر روش های مدرنی وجود دارند که امکان می دهند عناصر موجود در گیاهان کشف شوند.در مرحله ی اول مطالعات میکروسکپی روی ساختمان آناتومی و شکل ظاهری گیاه (اطلس میکروسکپی گیاهان دارویی) انجام می شود. سپس روش های فیزیکی از قبیل میکروسوبلیماسیون (Microsublimatin) که شامل گرم کردن مقادیر کم دارو و جمع آوری بخارهای متصاعد شده روی شیشه های مخصوص است که بعدا با تجزیه ی شیمیایی به جداسازی عناصر اقدام می شود.برخی مواد نیز از طریق نور فلور سنتی که تحت تابش یک لامپ جیوه ای از خود منتشر می کنند،مورد شناسایی قرار می گیرند.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

و بالاخره از طریق تکنیک های کمی و کیفی شیمیایی وجود برخی عناصر در گیاه بررسی می شود.این روش ها در مقالات تخصصی که پاسخگوی معیارهای موجود در سطح ملی و انتظاراتی که از کیفیت گیاهان طبی می رود،مطرح می شود.

از نظر علم شیمی ،نوع و جنس دارو به وسیله ی مقدار مواد موجود در گروه های اصلی نظیر:آلکالوئید ها ، گلوکوزیدها ، ساپونین ها ، عوامل تلخ ، تانن ها ، مواد معطر ، اسانس های روغنی و ترپن ها ، روغن های چرب ، گلوکوکنین(Glucoquinines) ، موسیلاژهای گیاهی ، هورمون ها و مواد ضد عفونی کننده گیاهی که از مهم ترین مواد هستند بررسی می شود.

لینک به دیدگاه

هر ماده که در گیاهی پیدا می‌شود دارای نقش خاصی در گیاه می‌باشد. ماده می‌تواند در ساختمان گیاه برای انجام اعمال حیاتی بکار رفته باشد، ماده می‌تواند در ساختار خواص فیزیکی و شیمیایی گیاه نقش داشته باشد.

  • روغنهای عطری:
    مواد عطری ، درمان بخش تمیز کننده، ضد عفونی کننده، محرک اشتها ، هضم کننده غذا ، ضد درد ، ضد نفخ معده و روده و ضد اسپاسم عضلانی می‌باشند.


  • آلکالوئیدها:
    انواع مواد مخدر از جمله
    مرفین
    ،
    کدئین
    و
    کوکائین
    در شمار آلکالوئیدها هستند. هر کدام از این مواد نقش مخصوص و معین در درمان بیماریها دارند.


  • مواد پروتئینی:
    مواد پروتئینی از ترکیب اسیدهای آمینه ایجاد شده‌اند نصف اسیدهای آمینه را انسان قادر به سنتز آنها نیست و باید توسط تغذیه گیاهی و جانوری وارد بدن شوند.


  • مواد تلخ مزه:
    بسیاری از گیاهان دارای مزه تلخ مزه هستند مانند کاسنی که خواص دارویی و درمانی دارد. مواد تلخ مزه غیر سمی محرک اشتها بوده و تحرک کننده بسیاری از اندامهای برای فعالیت بیشتر مانند کبد و
    کیسه صفرا
    هستند.


  • فلاونوئیدها:
    فلاونوئیدها مواد موثری هستند که عمدتا در گیاهان عالی یافت می‌شوند این مواد انواع سموم در بدن را خنثی می‌کنند.


  • تاننها: خاصیت ضد درد دارند،
    لثه‌ها
    و
    پوست دهان
    را محکم و تمیز می‌کنند. اثر مثبت روی جدار معده و روده‌ها دارند.


  • مواد لعاب‌دار:
    وظیفه این مواد این است که مایعات را به این مواد متصل می‌کنند. این مواد موجب کاهش
    کلسترول خون
    می‌شوند. گیاه
    پنیرک
    ،
    ختمی
    و
    بارهنگ
    ، غنی از مواد لعاب‌دار هستند.


  • از دیگر مواد موجود در گیاهان دارویی‌ می‌توان به ویتامینها ،
    اسیدهای گیاهی
    و قندها اشاره کرد.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...