رفتن به مطلب

مغالطه یابی

Lean

ارسال های توصیه شده

درود

دو سال پیش تاپیکی ایجاد کردم با عنوان چگونه خر نشویم.... ، در این تاپیک به بررسی انواع مغالطات پرداخته شد ، فکر میکنم همه ما گاهی دچار مغالطه میشیم اما ممکنه پی نبریم ، همونطور که از خطای دید مصون نیستیم از خطای ذهن و اندیشه هم مصون نیستیم اما برای جلوگیری از خطای ذهن راهکاری هست که اون هم آشنایی با انواع مغالطه هست

تو لینک زیر میتونید کتابی در این زمینه دانلود کنید

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

اما این تاپیک ایجاد میشه برای تمرین مغالطه یابی و برخورد با اونها تا دچار خطای ذهن نشیم

خب تمرین اول تو مطلب زیر آیا مغالطه شده چطور میشه ردش کرد؟

2p5yyb2thudhrbr48b0.jpg

• Like 10
لینک به دیدگاه

جالبه

در مغلطه من شدیدا با مغالطه توسل به مرجع مخالفم یعنی اینکه یکی بیادو

از نظر افراد مشهور به عنوان حجت و دلیل برای یک مدعا استفاده کنه....

ممنون مهدی

:icon_gol:

• Like 6
لینک به دیدگاه
سلام

تاپیک تاپیّه. فقط اگه ممکنه اون جمله چگونه خ...... رو ویرایشش کن بجاش بنویس : چگونه واقع بین باشیم. ( البته اگه مایل بودی)

تایپیک دوسال پیشه ولی واقعا بعضیا ادم رو خر فرض کردن گاهی جزاین راهی برای نشون دادن عمق فاجعه نیس:ws3:

خب به نظرت این مثالی که بالا گفته شده توش مغلطه هست یا نه و مغلطش چیه؟:ws38:

• Like 6
لینک به دیدگاه
آره هست . مغلطه ش اینه که اون راننده حق نداره در مورد انتخاب های شخصی دیگران دخالت کنه.

به نظرم از مغالطه علت جعلی استفاده شده ، یعنی علت رژ زدن جلب توجه مردهای بیگانه است ، علت جعلی دو نوعه وقتی علت کاملا بی ربط باشه دوم اینکه وقتی برای یک کار تعداد زیادی دلیل باشه اما مغلطه کننده تنها یک دلیل رو بولد کنه ممکنه مغالطه های دیگه ای هم بکار رفته باشه که فعلا این نزدیکتر به ذهنه

• Like 5
لینک به دیدگاه
به نظرم از مغالطه علت جعلی استفاده شده ، یعنی علت رژ زدن جلب توجه مردهای بیگانه است ، علت جعلی دو نوعه وقتی علت کاملا بی ربط باشه دوم اینکه وقتی برای یک کار تعداد زیادی دلیل باشه اما مغلطه کننده تنها یک دلیل رو بولد کنه ممکنه مغالطه های دیگه ای هم بکار رفته باشه که فعلا این نزدیکتر به ذهنه

من با قسمت دوم موافقم نویسنده اومده دلایل رو محدود کرده به 1 آرایش برای شوهر 2 آرایش برای دیگر مردان خب در اینجا با دلیلی حالت 2 رو رد کرده(البته بحث روی این وجود داره مثلا الان هم شوهرش همراهشه) و تنها گزینه ی مانده رو انتخاب کرده

الان گزینه هایی وجود داره که نویسنده بهش توجه نکرده مثلا 3 افزایش اعتماد به نفس 4 نرمال بودن(مطابق اکثریت عمل کردن) 5 آرایش برای زنان و دلایل دیگری که زن ها بهتر می دونن تا من

علت جعلی فکر کنم نمی شه گفت چون زنانی وجود دارند که علت آرایششون همون مورد 2 یعنی برای دیگر مردانه

• Like 4
لینک به دیدگاه

این جمله رو حتما شنیدید

اگر بد حجابي تمدن است پس حيوانات از همه متمدن ترن

این جمله مغلطس یا نه و چه نوع مغلطه ای؟

• Like 2
لینک به دیدگاه
این جمله رو حتما شنیدید

اگر بد حجابي تمدن است پس حيوانات از همه متمدن ترن

این جمله مغلطس یا نه و چه نوع مغلطه ای؟

بد حجابی برای حیوانات غیرقابل تعریف است چون مختص انسان است

اگر جمله بشود :اگر عریانی تمدن است پس حیوانات از انسان ها متمدن ترن

در این حالت این جمله مشکلی ندارد

یکی از نشانه های تمدن آزادی نسبی پوشش هست(مثلا دولت های اروپایی) ولی این آزادی نسبی پوشش نشان تمدن نیست(مثلا ایران در زمان رضا خان)

• Like 3
لینک به دیدگاه
بد حجابی برای حیوانات غیرقابل تعریف است چون مختص انسان است

اگر جمله بشود :اگر عریانی تمدن است پس حیوانات از انسان ها متمدن ترن

در این حالت این جمله مشکلی ندارد

یکی از نشانه های تمدن آزادی نسبی پوشش هست(مثلا دولت های اروپایی) ولی این آزادی نسبی پوشش نشان تمدن نیست(مثلا ایران در زمان رضا خان)

اگر بجای بد حجابی عریانی هم بگذاریم باز هم مغلطه هست

به این جمله دقت کن

اگر ورزش عامل سلامتی است پس اسب مسابقه از همه سالم تر است

یا

اگر مسلمانی به ریش است پس بز از همه مسلمان تر است

حالا چه نوع مغلطه ای بکار رفته؟

• Like 3
لینک به دیدگاه
اگر بجای بد حجابی عریانی هم بگذاریم باز هم مغلطه هست

به این جمله دقت کن

اگر ورزش عامل سلامتی است پس اسب مسابقه از همه سالم تر است

یا

اگر مسلمانی به ریش است پس بز از همه مسلمان تر است

حالا چه نوع مغلطه ای بکار رفته؟

نه نیست به دلیل "اگر" : این جملات گزاره های شرطی هستن در صورتی تالی آنها درست هست که مقدم درست باشد اگر مقدم درست نباشد تالی ممکن است غلط یا صحیح باشد

تا وقتی اگر هست مغلطه نیست (البته با مثال نقض می شود یک عبارت شرطی را رد کرد)

حال فارغ از بحث اگر رو حذف کن

جمله می شود

ورزش عامل سلامتی است پس اسب مسابقه از همه سالم تر است

مسلمانی به ریش است پس بز از همه مسلمان تر است

که در مورد اول چون عامل سلامتی تنها ورزش نیست مغلطه است

در مورد دومی خود "مسلمانی به ریش است" جمله ی تایید شده ای نیست اگر تایید شود مسلمانی برای انسان ها تعریف شده و بز قابلیت حمل صفت مسلمانی را ندارد

حال اگر رو در جمله ی اول حذف کن

عریانی تمدن است پس حیوانات از انسان ها متمدن ترن

که همون قضیه گرد و گردو است

(این 3 تا مقدمه غلط دارند )

• Like 3
لینک به دیدگاه
  • 2 هفته بعد...
  • اضافه کردن...