رفتن به مطلب

کیفیت؛ نویدبخش توسعه .هجدهم آبان روز ملی کیفیت نام گرفت


ارسال های توصیه شده

[h=1]کیفیت؛ نویدبخش توسعه[/h] [h=3]تهران- ایرنا- هجدهم آبان روز ملی کیفیت نام گرفت؛ مقوله ای مهم در اقتصاد که با تلاش و کوشش فعالان این عرصه در جهت ارتقا و بهبود ویژگی های محصولات و خدمات، زمینه های توسعه و پیشرفت جامعه بیش از پیش مهیا می شود.[/h]

81378722-6063908.jpg همخوانی و تطبیق ویژگی ها و مشخصه های یک محصول و ارایه خدمات را با معیارها و استانداردهای از پیش تعیین شده، کیفیت می گویند. برآورده شدن انتظار و خواسته ی مشتریان و مصرف کنندگان، از مهم ترین شاخص های ارزیابی کیفیت است.

 

کیفیت در بستر رقابت سالم و عادلانه شکل می گیرد و وجود انحصار در جامعه، زمینه ساز کاهش کیفیت محصولات می شود.

 

مطالعه ها و پژوهش های انجام شده نشان می دهد که ارتباط معنی داری میان مدیریت بهینه و بهبود کیفیت وجود دارد. کیفیت حاصل شانس و اقبال نیست بلکه به مدیریت عالمانه و آگاهانه نیازمند است.

 

رضایت مشتری، افزایش مشارکت کارکنان، بهبود مستمر، دستیابی به نتایج پایدار مالی و اقتصادی آثار دستیابی به کیفیت مطلوب محسوب می شود.

 

پیشینه ی کیفیت گرایی، تاریخ دیرینه ای دارد، دست ساخته های انسان باستان در موزه ها یا عجایب هفت گانه جهان و یکسان بودن تقریبی برجسته کاری های ستون ها و دیوارهای تخت جمشید، نیایشگاه های مصری و یونانی و دیگر سازه های باستانی نشان می دهد که کنترل و توجه به کیفیت از دیرباز وجود داشته است. طراحی مشخصات کالاهای تولیدی و بازرسی نقص و عیب آنها، به مصریان باستان در پنج هزار سال پیش و حتی قبل از زمان ساختن اهرام مصر بازمی گردد.

 

بابلیان از واحدهای استاندارد برای اندازه گیری کالاها استفاده کردند. حمورابی پادشاه بابل بر لوحی که از او در شوش به دست آمده و اکنون در موزه ی لوور پاریس نگهداری می شود، قدیمی ترین فرمان ها و قانون های نوشته شده در جهان را درباره ی کیفیت حک کرده است.

 

نوشتن عیار بر روی محصولات نقره و طلا از قرن یازدهم رواج یافت، تا درصد وجود هر کدام از فلزات گرانبها در محصول برای مشتری معلوم شود. در این زمان بازرسان کار در انگلیس حق بازرسی کیفیت کالاها را داشتند تا بدین وسیله در مورد آنهایی که محصولات آنها مطابق با کیفیت نیست اعمال تنبیه کنند و در مورد کالاهای خوب مهر تایید بزنند.

 

وقوع انقلاب صنعتی به صنعت گران امکان داد تا با کمک ابزار و فناوری جدید به کیفیت مورد نظر و مطلوب دست یابند، در این دوره کارخانه هایی با تعداد بسیار زیاد کارگر و ماشین های مدرن ایجاد شدند. همچنین بحث ارتقای کیفیت با هدف حفظ منافع اقتصادی، ایمنی مصرف کننده، افزایش میزان تولید و ایجاد زمینه ی رقابت مورد توجه جدی قرار گرفت و برای جلوگیری از عرضه ی محصولات نامرغوب یا معیوب به بازار، به کارگیری روش های بازرسی گسترش یافت.

 

کیفیت راه طولانی را تا رسیدن به هدف پیمود، زیرا زمانی اعتقاد بر این مساله بود که مسوولیت کیفیت به عهده ی بخش کنترل است و مدیران درگیر بحث های مربوط به کیفیت نمی شدند.

 

افزایش آگاهی در مورد کیفیت سبب شد تا مدیران دریابند که می بایست خود مسوولیت کیفیت را عهده دار شوند. یکی دیگر از مهمترین یافته های کیفیت، روش پیشگیری از ضایعات بود، یعنی به جای تمرکز بر یافتن محصولات معیوب، سعی شد تا از تولید این محصولات جلوگیری شود.

 

امروز بنگاه های بزرگ اقتصادی جهان در رقابتی نزدیک برای جذب و جلب مشتری هستند و توجه ویژه به سیستم مدیریت کیفیت می تواند نقش مهم و بسزایی در روند توسعه و پیشرفت جوامع مختلف ایفا و به گسترش بازار تجارت هر کشور کمک کند.

 

اهمیت و جایگاه ویژه ی کیفیت سبب شد، در ایران هجدهم آبان به عنوان روز ملی کیفیت تعیین شود تا مسوولان و فعالان عرصه ی اقتصاد تمام تلاش خود را برای بهبود کیفیت کالاها و خدمات به کار بندند.

 

 

 

برگرفته از: کتاب تاریخ مدیریت کیفیت

 

گروه اطلاع رسانی

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...