saba mn 20993 اشتراک گذاری ارسال شده در 22 مهر، ۱۳۹۳ سرطان مری مري : مري يک لوله توخالي است که غذا و مايعات را از گلو به معده مي رساند . هنگامي که انسان عمل بلع را انجام مي دهد ديواره عضلاني مري انقباض مي يابد تا غذا را به سمت پايين تا معده حرکت دهد. غددي که در مري وجود دارند موکوسی ترشح مي کنند که محل عبور غذا را مرطوب و ليز ميکند و بلع را آسان مي سازد محل مري دقيقا"پشت نای است و دريک انسان بزرگسال به طور متوسط طول مري 25سانتي متر است. سرطان مری سومین سرطان شایع گوارش و ششمین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان می باشد. بالا بودن میزان بروز این بیماری در بعضی از مناطق جهان احتمال ارتباط بین سرطان مری و عوامل ژنتیکی را مطرح کرده است.. شمال ایران یکی از این مناطق می باشد و در تمام آمارهای گزارش شده از آن بروز سرطان مری در قوم ترکمن و اردبیل , بالاتر بوده است. سرطان مری در افراد بیشتر از ۵۰ سال و در هر دو جنس ایجاد می شود اما در مردان شایعتر است . عوامل خطر ساز : دلايل دقيق ايجاد کننده سرطان مري هنوز کاملا" شناخته نشده است ولي مطالعات نشان مي دهد که هريک از عوامل زير مي توانند خطر ابتلا به سرطان مري را افزايش دهند سن – بيشتر مبتلايان به سرطان مري بالاي 60-50 سال هستند . جنس- سرطان مري در مردان شايعتر است . استعمال دخانيات – استعمال سيگار و يا حتي استعمال تنباکو بدون دود کردن از مهمترين عوامل خطر ساز براي ابتلابه سرطان مري است . مصرف الکل : افرادي که به طور مستمر و در مقادير زياد از الکل استفاده مي کنند در معرض خطر بالاي ابتلا به سرطان مري قرار دارند و درکساني که تنباکو و الکل هردو را مصرف مي کنند خطر بسيار بيشتر مي شود. دانشمندان عقيده دارند اين دو ماده مضراثر مخرب يکديگر را تشديد مي کنند. رفلاکس طولانی مدت و مري بارت : در صورتيکه اسيد معده مرتبا" بالا بزند و به مري وارد شود رفلاکس قسمت تحتاني مري دچار التهاب مي شوند و با گذشت زمان سلولهاي ملتهب شده اين ناحيه مي توانند شروع به تغيير کرده و شبيه سلولهاي معده شوند – اين وضعيت به نام مري بارت خوانده مي شود که اين حالت پيش سرطاني محسوب مي شود مي تواند به آدنوکارسينومای مري منجر شود . هر نوع التهاب مري در اثر خوردن مواد سوزاننده و مخرب زمينه ايجاد سرطان را در مري فراهم مي آورد. رژیم غذایی: مصرف مواد پیشساز سرطانزا مانند نیتریتها که به ماده سرطان زای نیتروز آمین تبدیل میشوند و به وفور در مواد غذایی مانند کنسرو، مصرف ماهی دودی و شور، سوسیس و کالباس وجود دارند، به شدت خطر ابتلا به انواع سرطان بویژه سرطانهای گوارشی و مری را افزایش میدهند مصرف مایعات داغ و سوزاننده: مانند چای و قهوه داغ که با سوزاندن و التهاب مری احتمال ابتلا را افزایش میدهند. برای مثال، مصرف چای داغ در استانهای آذری زبان ایران یکی از عوامل اصلی شیوع سرطان مری است . وراثت و جهشهای ژنتیکی: همانند دیگر سرطانها، خطر ابتلا را بالا میبرند .. چاقی: خطر ابتلا را تا چهار برابر افزایش میدهد. محققان حدس میزنند بین چاقی و افزایش ریفلاکس ارتباطی وجود داشته باشد. سابقه بيماري : شانس ابتلا به سرطان مري در افرادي که دچار سرطانهاي ديگر سروگردن شده باشند بالاتر است . داشتن يک يا چند تا از عوامل بالا احتمال ابتلا به سرطان مري را افزايش مي دهد ولي بسياري از افراد هستند که با داشتن اين عوامل به سرطان مري مبتلا نمي شوند ويا بدون هيچ يک از عوامل بالابه اين سرطان مبتلا شده اند علل ناشایع بیماریهایی چون آشالازی (اختلال حرکتی عضله مری ، بیماری سلیاک، سندرم هاول- اوانس و سندرم پلومر- وینسون در بالا رفتن خطر درگیری با سرطان مری نقش دارند. ویروس پاپیلومای انسانی که یک ویروس مولد تومور و سرطان است . تنگیهای ناشی از تشعشع، سن بالای چهل سال و برخی کمبودهای ویتامینی و کمبود آهن نیز احتمال سرطان مری را افزایش میدهند. مصرف میوه، سبزی، زیتون، لبنیات کمچرب و ماهی با خطر کمتری برای ابتلا به سرطان مری همراه است. . انواع سرطان مری یکی از دو نوع مهم سرطان مری است مصرف الکل و سیگار، نقش فوقالعاده مؤثری در. کارسینوم سلول سنگفرشی.ایجاد این نوع سرطان ایفا میکند. آدنوکارسینوم مری :این نوع سرطان مری نیز در سالیان اخیر رشد زیادی در جوامع غربی داشته است. آدنوکارسینوم برخلاف کارسینوم سلول سنگفرشی، معمولاً در یک سوم انتهای مری واقع میشود.. شیوع آدنوکارسینوم در ایران در حال افزایش است که به علت عدم ارتباط مناسب مری و معده و برگرداندن مواد غذایی و اسید و صفرا به درون مری و پس از گذراندن چندین مرحله بروز می یابد . علائم سرطان مري در مراحل اوليه معمولا" علامت واضحي ايجاد نمي کند ولي با پيشرفت سرطان علائم زير ممکن از ظاهر شود - بلع سخت يا دردناک - کاهش وزن شديد - درد در ناحيه گلو ، کمر ، پشت قفسه سينه و يابين دو شانه - خشونت صدا و يا سرفه مزمن - استفراغ - استفراغ خون علائم فوق مي توانند توسط بيماريهاي ديگري ايجاد شوند . مهم اين است که هنگام مشاهده اين علائم با يک پزشک مشورت شود. تشخيص سرطان مري پزشک پس از بررسي علائم و تاريخچه بيماري بررسی های زير را درخواست می کند : بلع باريم : بيمار مايعي حاوي باريم مي بلعد که داخل مري را مي پوشاند ويکسری عکس راديوگرافي از او تهيه مي شود که مشخص کننده هر گونه تغيير در شکل مري است . ازوفاگوسکوپي : ( اندوسکوپي ) لوله اي به نام اندوسکوپ داخل مري فرستاده مي شود و پزشک در صورت مشاهده ناحيه غير طبيعي از آن نمونه بر مي دارد. آزمايشاتی که براي تشخيص گسترش سرطان در بدن استفاده مي شودشامل موارد زير است: CT Scan ( سي تي اسکن ) : براي تشخيص گسترش سرطان به نواحي ديگر بدن اسکن استخوان : براي تشخيص گسترش سرطان به استخوانها برونکوسکوپي : براي تشخيص گسترش سرطان به ريه ها پیشگیری بهترین راه پیشگیری از سرطان مری ، عدم استعمال دخانیت و پرهیز از تریاک ، خودداری از نوشیدن مشروبات الکلی و چای داغ و خوراکیهای نمک سود است . افرادی که در بلع غذاهای جامد دچار مشکل باشند ، اما مایعات را به آسانیمی توانند بخورند باید به پزشک مراجعه کنند. در صورت بروز هرگونه اختلال گوارشی که بیش از ۵ روز طول بکشد به پزشک مراجعه نمایید. بهترين راه پيشگيري از سرطان مري قطع ( يا عدم شروع )مصرف دخانيات و الکل است . درمان سرطان مری اگر درمان فوراً آغاز نشود، سرطان مری سریعاً به ریهها و کبد گسترش مییابد مهمترین عامل در پیش بینی طول عمر بیماران که بر انتخاب روش درمان سرطان مری تأثیر میگذارد مرحله تومور است. برای بیماران لاعلاج که تومورهای مری با جراحی قابل رزکسیون نیست، معالجه دیسفاژی، سوءتغذیه و فیستول به مری، عملکرد عمدهای محسوب میشود روش تسکین این عوارض وابسته به سرطان، دیلاتاسیون (گشاد کردن مری) مکرر توسط آندوسکوپ، انجام جراحی به منظور گاستروستومی یا ژوژنوستومی به منظور رساندن مایعات و غذا به بیمار و وارد کردن یک پروتز پلیونیل برای از میان بردن مواد غذایی از کنار تومور میباشد. به نظر میرسد سوزاندن آندوسکوپیک تومورهای مسدودکننده توسط لیزر، امیدبخشترین این روشها است. امکان دارد داروهای ضد درد یا مخدرها برای رفع درد، آرامبخشها برای کم کردن اضطراب، و آنتیکولینرژیکها یا مسدودکنندههای کانال کلسیم برای اسپاسم (گرفتگی) مری تجویز شوند. همچنین برای درمان نیز دو روش رادیوتراپی و جراحی وجود دارد که رادیوتراپی در سرطان قسمتهای فوقانی مری بیشتر کاربرد دارد و برای درمان قسمتهای میانی و تحتانی جراحی و رادیوتراپی توصیه میشود . توصیههای کلی افراد با سن بالا که دچار سوء هاضمه می شوند یا افرادی که به مدت طولانی رفلاکس دارند به پزشک مراجعه کنند. علامت اولیه سرطان مری تغییر رنگ و یا حتی وجود پلاک بسیار کوچک در مسیر مری است که در عرض یکی دو سال به سرعت رشد می کند و به توده ای تبدیل می شود که مری را مسدود می کند. در این مرحله، درمانی موثر وجود ندارد اما اگر در مراحل اولیه که محدود به مخاط است، سرطان مری تشخیص داده شود با آندوسکوپی و جراحی می توان ضایعه سرطانی را از بدن خارج کرد برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده