رفتن به مطلب

شمارش معکوس برای آغاز زندگی مشترک کوشکی و دلبر


ارسال های توصیه شده

Animal-Rights-Watch-ARW-5694.jpg

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
: / سعیده احسانی راد*:

 

تصور از یوزهای ایرانی که در شرایط نیمه اسارت در توران و میاندشت به سر می‌برند فقط به شنیده‌ها محدود شده بود حتی عکس‌ها حس زندگی در جایی را که متعلق به یوز ایرانی است، به خوبی انتقال نمی‌داد اما وقتی آقای کوشکی را در میاندشت در همنشینی با حیوانات دیگر از پشت فنس‌ها دیدیم یک سؤال برای همه به وجود آمد:«آیا کوشکی و دلبر می‌توانند دور از زیستگاه‌های شان در پردیسان به سلامت زندگی‌شان را ادامه دهند؟» به اعتقاد رئیس انجمن یوز آسیایی، آوردن کوشکی و دلبر به پردیسان با «اگر» بزرگی همراه است و میزان موفقیتش اصلاً معلوم نیست. تهران امکانات خوبی برای دامپزشکی و همچنین مونیتورینگ پیشرفته‌ای دارد اما امنیت نگهبانی در پردیسان همراه با ریسک است. تا به حال این دو یوز به واسطه دوری از مرکز از تنش‌ها و تصمیم گیری‌های عجولانه به دور بوده‌اند لازم است برای تصمیم‌گیری در محیط‌زیست افراد در جایگاه‌های مختلف شرایط و عواقب انتقال این دو یوز را سنجیده و بهترین تصمیم را در فضایی به دور از حاشیه بگیرند. پردیسان شاید اجرایی‌ترین راه باشد اما بهترین گزینه نیست. اسلامی‌ درباره نگهداری کوشکی و دلبر در میاندشت می‌گوید: خراسان شمالی خیلی مدعی است که بتواند کوشکی را نگه دارد اما این امر نیازمند تأمین زیرساخت‌هاست مثل تجهیز مراکز دامپزشکی استان و حضور مستمر دامپزشک متخصص و افزایش نیروهای حفاظتی. در منطقه‌ای که کوشکی زندگی می‌کند دو نگهبان به صورت شبانه روز حضور دارند که اگر دلبر اضافه شود نیاز به نیروی حفاظتی بیشتر است و هزینه جدی را می‌طلبد. رئیس انجمن یوز آسیایی در آخر می‌گوید: ترجیح ما این است که با کمک به استان، دلبر و کوشکی به تهران نیایند که البته باز هم توانایی استان برای تأمین هزینه‌ها و زیرساخت‌ها با اما و اگر همراه است؛ که اگر استان در نهایت نتواند از پس کار برآید، گزینه‌ای بهتر از پردیسان وجود ندارد.

* روزنامه ایران

  • Like 7
لینک به دیدگاه

زیست بوم/سعید برآبادی: «کوشکی» تنها یوزپلنگ ایرانی نر در اسارت، قرار است دوباره بعد از سال‌ها به همان قفسی که در پارک پردیسان داشت، بازگردد تا یک وصلت عجیب میان او و «دلبر» که یوزپلنگ ماده‌ای است، سر بگیرد و بلکه اولاد‌دار شوند تا نسل‌شان از بین نرود. اما این ایده ساده، به‌محض مطرح‌شدن، نگرانی‌هایی را هم به‌دنبال داشته و دارد. آیا می‌شود گربه‌سانی مانند یوزپلنگ ایرانی که رفتارش پر از ادا و اطوار است را وادار کرد تن به ازدواجی زورکی در قفس بدهد؟ و سوال مهم‌تر اینکه اگر این اتفاق بیفتد آیا می‌شود به تولیدمثل این حیوان امیدوار بود؟

 

اگرچه در قفس 12هکتاری کوشکی، کوچک‌ترین حرکت‌ها از دید این یوزپلنگ پنهان نمی‌ماند اما بعید است که دریافته باشد مسوولان تصمیم گرفته‌اند او را به تهران بیاورند. از محل زندگی او تا پایتخت 990کیلومتر فاصله است و جدا از ریسک بالای این سفر طول و دراز، به‌گفته دکتر پیام محبی، رییس بیمارستان دامپزشکی تهران، ممکن است نتیجه این هجرت اجباری، آن چیزی نشود که سازمان محیط‌زیست انتظارش را می‌کشد: «رفتار حیوانات در قفس با فضای باز فرق می‌کند؛ بنابراین پیش از چنین سفری باید مطالعات گسترده‌ای درباره رفتار یوزپلنگ انجام شود که چون پرهزینه بوده و امکانات کافی نداریم معمولا انجام نمی‌شود.»

 

درضمن، تهران هم برای این حیوان مناسب نیست و آنچنان که او تایید می‌کند، پارک پردیسان امکانات مناسبی برای نگهداری از کوشکی ندارد و بعد خاطره کشته‌شدن یک گوزن را در این پارک، آن هم با شلیک مستقیم گلوله یادآور می‌شود! او می‌گوید رفتار تولیدمثل یوزپلنگ هم رفتار خاصی است، حتی خاص‌تر از شیرسانان و چون در این زمینه دانش ما کم است، نمی‌توان صددرصد امیدوار بود از حجله اجباری این دو یوزپلنگ ایرانی، توله‌ای پا به زندگی بگذارد. تازه اگر این شانس هم از آن پردیسان شود باز هم مشکلات سر جایش باقی است و نگرانی از انقراض یوزپلنگ همچنان پا برجا: «حتی در صورت تولد یک توله سالم هم نمی‌شود به‌لحاظ علمی با یک مورد تکثیر به افزایش نسل کمک کرد، اگرچه در علوم زیست‌محیطی هیچ صددرصدی وجود ندارد و نمی‌توان گفت وقتی کوشکی و دلبر، صاحب توله شدند باز هم می‌توانند جفت‌گیری کنند و این روند را ادامه دهند.»

 

پردیسان که به‌عنوان قفس تازه کوشکی انتخاب شده، خاطره‌های تلخ از مرگ‌ومیر حیوانات کم ندارد! حتی ماریتای یوزپلنگ هم در همین پارک تلف شد و همین خاطرات سیاه، نگرانی‌ها از حضور کوشکی در این پارک را بیشتر و بیشتر می‌کند.

  • Like 6
لینک به دیدگاه
  • 7 ماه بعد...
×
×
  • اضافه کردن...