masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 17 شهریور، ۱۳۹۳ آفلاتوکسین یکی از مهمترین بیماریهای مخرب و وسیع الطیف غیر مسری میباشد که توانایی بیمار کردن تمامی گونه های طیور را دارد . آفلاتوکسینها محصول ثانویه متابولیک قارچ Aspergillus’s Flavus میباشند . انگلی که تقریبا در همه جای طبیعت وجود دارد . بصورت طبیعی غلات ، اجزای غذای آماده شده و غذاهای مخلوط شده میتوانند بوسیله این قارچ آلوده شوند . در این حالت قارچها توکسینها را در غلات یا سایر اجزاء غذای آماده شده گسترش میدهند . این عمل بخاطر متابولیسم سریع درون Phialide میباشد که ناشی از فرم Conidia میباشد . آسپرژیلوس چهار توکسین بنامهای : B1 B2 G1 G2 میسازد . در میان این توکسینها B1 در طیور یک مورد نگران کننده است . این توکسینها متعلق به گروه ترکیبات (( Difurano Coumarin )) میباشد . با نفوذ توکسینها در بدن در برخی از سیستمها مانند گنادها مشکلاتی پدید می آید . همچنین در سیستم تنفسی نیز مشکلاتی دیده خواهد شد . آفلاتوکسین به برخی از علتها سبب خسارات شدید اقتصادی در کشورهای پیشرفته میشود . برخی از این علل عبارتند از : آب و هوای شدیدا گرم . خرمن کردن محصولات در شرایط نامطلوب . انبارکردن محصولات در شرایط نامناسب . نحوه انتقال نامناسب غلات . و... انواع فاکتورهای تاثیرگذار آفلاتوکسین بر تولید : فاکتورهای بیولوژیکی ، شیمیایی و فیزیکی متنوعی بروی محصول Toxin در غذاهای ترکیبی و عناصر تشکیل دهنده غذا تاثیر می گذارد . فاکتورهای فیزیکی : سرعت خشک شدن . دما . دوره انبار کردن . آسیبهای مکانیکی . و... آفلاتوکسین عموما وابسته به ذرات غلات شدیدا آسیب دیده میباشند . میتوان گفت که بجود آمدن آفلاتوکسین در غذا بعلت دمای بالای پنجاه و پنج درجه سانتی گراد میباشد . همچنین رطوبت نسبی هشتاد و پنج درصد یا بیشتر در محیط و رطوبت بالای سیزده درصد در ذرات غلات میتواند سبب بروز آن شود . پراکندگی زباله در محیط مرطوب نیز میتواند سبب اشاعه آفلاتوکسین شود . فاکتورهای شیمیایی : هجوم حشرات . رفتار و فشردگی قارچهای حمله کرده . میزان وجود هاگها . تقریبا تمامی غلات و ذرات غذا برای رشد این قارچ مستعد میباشند . مهمترین منابع آفلاتوکسین در صنعت مرغداری دانه های ذرت ، سورگوم و دانه های پودر شده میباشند که در حال حاضر میتوان آنها را از مهمترین اجزای تشکیل دهنده غذا بشمار آورد . در شرایط ایده آل آفلاتوکسین فقط به چند ساعت زمان برای آلوده کردن غذا نیاز دارد . پودر ماهی و پودر گوشت نیز بصورت موضعی در برخی از موارد حاوی درجات بالایی از مایکوتوکسین میباشد . درجه رطوبت مناسب برای رشد آفلاتوکسین در اجزای مختلف سازنده غذا : [TABLE=width: 450, align: center] [TR] [TD=width: 270] رطوبت [/TD] [TD=width: 270] ذرات غذایی [/TD] [/TR] [TR] [TD=width: 270] 11 - 12 [/TD] [TD=width: 270] غلات [/TD] [/TR] [TR] [TD=width: 270] 10 - 11 [/TD] [TD=width: 270] سبوس برنج و سبوس گندم [/TD] [/TR] [TR] [TD=width: 270] 9 - 10 [/TD] [TD=width: 270] پودر ماهی [/TD] [/TR] [/TABLE] تاثیرات آفلاتوکسین وابسته به میزان خوراک میباشد . تغییرات ناشی از آفلاتوکسین در برخی از بافتها مانند کبد ، طحال رخ میدهد و در برخی مواقع حتی سبب زخم مثانه میشود . بیشتری آسیبهای ناشی از آفلاتوکسین عبارتند از : کاهش وزن بدن و کاهش میزان تخم مرغ . تضعیف ایمنی بدن و همچنین تضعیف سیستم طبیعی دفاعی بدن . آسیبهای هپاتیک بعلت تضعیف مکانیسم Clotting . آفلاتوکسین همچنین میتواند کارسینوژیک و موتاژنیک باشد . تاثیرات ایجاد شده بر وزن بدن : از دست دادن وزن بدن معمولترین تاثیر بیولوژیک در طیور میباشد . این تاثیر زمانی بروز میکند که میزان آفلاتوکسین کم باشد و میزان آن در حدی باشد که از نظر کلینیکی غیر قابل تشخیص باشد . مصرف آفلاتوکسین و ایجاد مسمومیتهای خفیف که غالبا غیر قابل تشخیص است ، سبب بوجود آمدن خسارتهای مالی فراوانی در صنعت طیور میشود . تاثیرات ایجاد شده بر تولیدات تخم مرغ : بعلت مسمومیت ناشی از آفلاتوکسین ، گنادها و Infandibulum ملتهب شده و نتیجه آن کاهش تولید تخم مرغ میباشد . از اثرات دیگر این ضایعه ، بوجود آمدن مشکلات متعدد در پوسته تخم مرغ و بوجود آمدن تعداد زیادی تخم مرغهای کوچک میباشد . همچنین در مواردی نیز کاهش قابلیت هچ در تخم مرغها دیده شده است . منبع : Featured Poultry Articles At Poulvet.com لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده