رفتن به مطلب

افات نباتی


masi eng

ارسال های توصیه شده

سپردار بنفش زیتون

Parlatoria oleae Hom.: Diaspididae این حشره اگرچه برای اولین بار از روی درختان زیتون جمع‌آوری شده است ولی به عده زیادی از درختان میوه دانه‌دار، هسته‌دار، گیاهان زینتی و جنگلی حمله می‌نماید. این سپردار روی برگ، شاخه، تنه و میوه زندگی می‌کند و در محلی که خرطوم خود را در بافت گیاه فرو می‌نماید، کلروفیل گیاه میزبان از بین رفته و به جای آن لکه گرد و قرمز ارغوانی رنگی به وجود می‌آید. در روی تنه و سرشاخه محل تجمع شپشک‌ها، لکه‌های قهوه‌ای رنگ مشاهده می‌شود که تصور می‌رود یک نوع بیماری فیزیولوژیک باشد. این وضعیت روی میوه‌های مختلف نیز مشاهده می‌شود و اغلب ممکن است با علائم بیماریهای گیاهی خاص اشتباه شود. حمله و تغذیه این شپشک باعث ضعف درختان میوه و آماده شدن آنها برای حمله سوسکهای پوستخوار و سایر آفات درجه دوم می‌شود.

 

parlatoria1.jpgزیست‌شناسی و مشخصات

 

در نقاط معتدل سرد زمستان را به صورت پوره سن دو و در نواحی گرمتر به صورت حشرات کامل نابالغ در روی شاخه‌ها و تنه درختان به سر می‌برد. حشرات ماده به رنگ بنفش تیره، فاقد بال، پا و شاخک می‌باشند. بدن حشره را پولک خاکستری رنگی پوشانده است و جلد لاروی به رنگ قرمز در کنار سپر قرار دارد. حشرات ماده در اواخر فروردین ماه و اوایل اردیبهشت ماه شروع به تخم‌ریزی می‌کنند. دوره نشو و نمای جنینی حدود 20 روز می‌باشد. پس از آن پورهایی به رنگ ارغوانی روشن از تخم خارج می‌شوند که دارای شش پا و یک جفت شاخک مودار می‌باشند. سطح بدن نیز از موهای پراکنده پوشیده است. پوره‌ها به آسانی بوسیله باد منتقل می‌شوند. دوره زندگی بسته به شرایط فصل در حود 30 تا 50 روز است و 2 تا 3 نسل در سال دارد.

 

مبارزه:

 

کنترل بیولوژیک: کفشدوزکهای شکارگر Col.: Coccinelidae 1- Chilocorus bipustulatus 2- Exochomus quadripustulatus زنبورهای پارازیتوئید Hymenoptera: Aphelinidae 1- Fiscus testaceus 2- Aphytis proclia 3- Aphytis mytilaspidis 4- Aphytis chrysomphali var. mazandranica 5- Aphytis maculicornis کنترل شیمیایی: مبارزه شیمیایی باید زمانی باشد که شپشک در مرحله Crawler باشد و 75% پوره‌های از زیر سپر خارج شده باشند. 1. آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و 2در هزار 2. اتیون EC47% و 1.5 درهزار 3. اتریمفوس(اکامت) EC50% و 1در هزار 4. کلرپیریفوس(دورسبان) EC40.8% و 1.5- 1 درهزار 5. روغن امولسیون شونده O 80% و 0.5 درصد مبارزه زمستانه: این مبارزه اغلب در مورد گونه‌هایی عمل می‌شود که حشره به صورت پوره و یا حشره کامل می‌باشد. این روش در مورد شپشکهای زیر خانواده Lecaninae که دارای بدن بدون محافظ می‌باشند خیلی مؤثر است (مانند شپشک سیاه زیتون). سم‌پاشی زمستانه اواخر زمستان به صورت روغن‌پاشی (سموم روغنی Volk) پس از سپری شدن اوج سرمای زمستان و قبل از بیداری درختان انجام می‌شود (روغن‌های زمستانه دارای هیدروکربن اشباع کمتری هستند).

لینک به دیدگاه

کرم سیب (تخم خوار سیب) با نام علمی Cydia pomonela از راسته بالپولکداران و خانوادهTortricidae آفتی جهانی است. در ایران آفت در تمام مناطق کشت سیب دیده می شود. علاوه بر سیب به درختانی چون بــــــــــه، گلابی، زردآلو، خرمالو، گردو، گوجه، آلو، آلوبالو، بادام وانار حمله می کند. کرم سیب در واقع تخم خوار است وبرای رسیدن به دانه از بافت میوه نیز تغذیه می کند. حمله آفت در مراحل اولیه رشد میوه باعث ریزش آن میشود. بیولوژی:

کرم سیب زمستان را به صورت لارو کامل در داخل پیله های سفیدرنگ ضخیم می گذراند.لارو درون پیله، در بهارتبدیل به شفیره می شود و همزمان با پایان یافتن دوره گلدهی دوران شفیرگی هم به اتمام میرسد وحشرات بالغ ظاهر می شوند. حشرات بالغ از شهد گلها استفاده می کنند. این حشرات روی کاسبرگ، گلبرگ، نهنج و حتی سرشاخه ها معمولاً انفرادی(2تا3تایی) تخم می گذارند. لاروهای نسل اول از دم میوه وارد میشوند و لاروهای نسل بعد از هر جای دیگر وارد میشوند.تعدادنسل کرم سیب به دو عامل درجه حرارت و طول روشنایی روز بستگی دارد. در فارس 2-3 نسل دارد. کنــتــرل آفت کرم ســــیب:

کاربرد ***pheromon(Codlemon) نام تجاری فرمون کرم سیب در IPM به سه روش: fcmlarv.jpgالف. پیش آگاهی Monitoring: در این روش کپسولهای حاوی فرمون مصنوعی در تله ها تعبیه می شوند و شب پره هایی که آماده جفت گیری هستند را شکار می نماید. این شیوه به آماربرداری دقیق و مرتب نیاز دارد. با کمک این روش تعداد دفعات سمپاشی کاهش می یابد. باید توجه داشت آمار تله ها را برای دقت عمل بیشتر با فنولوژی گیاه و درجه حرارت موثر(dd ) تطبیق میدهند. ب. اختلال در جفتگیری Mating disruption: در این روش سطح باغ را بوسیله فرمونهای مصنوعی بصورت اشباعی پوشش می دهند. در این روش پروانه های نر ازبین نرفته و تنها از جفت گیری باز می مانند. ج. شکار انبوه Mass trapping: در این روش تعداد زیادی تله فرمونی بکار می رود. بدین طریق تعداد زیادی از پروانه های نــــر گرفتار می شوند(کاهش جفتگیری و تخم گذاری). کاربرد میکروارگانیسم های بیماری زا مانند: ویروس گرانولوسیس کرم سیب C.P.G.V با نام تجاری Granupom & Carpovirusin استفاده از زنبورهای پارازیتوئید تخم کرم سیب مانند : Trichogramma cacoeciaeوT.evanescens و T. embryophagum کنترل شیمیائی: فوزالن(زولون)EC35% 1.5 در هزار؛ آزینفوس متیل(گوزاتیون)EC20% 2 درهزار؛ دیازینونEC60% 1 درهزار؛ دیازینونWP40% 1.5درهزار؛ اتریمفوس(اکامت) EC50% 1در هزار؛ آزینفوس متیلWP20% 2در هزار. توصیه: زمان مبارزه با آفت براساس اطلاعیه های پیش آگاهی(معمولاً در پیک پرواز و لاروهای سنین پائین پیش از نفوذ به داخل میوه) 1) پاک کردن و ازبین بردن پوسته های درخت (از بین بردن پناهگاه زمستانی آفت) 2) بستن گونی دور تنه درخت و بازدید مرتب آن وازبین بردن لاروهایی که جهت شفیره شدن به این محلها پناه می آورند. 3) از بین بردن میوه های آلوده در سراسر سال.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

حسن عسکری گفت: محققان این مرکز برای اولین بار در کشور موفق شدند برای مبارزه با سوسک شاخدار خرما که یکی ازآفات مهم خرما است فرمون تجمعی این حشره را سنتز و تولید کنند. وی اظهار داشت: ‌فرمون ماده شیمیایی است که حشرات برای جلب توجه جنس مخالف ، از خود ساطع می کنند که دستیابی به آن کار بسیار سخت و پیچیده ای است، اما محققان موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور با تلاش فراوان به آن دست یافتند. به گفته وی این فرمون طی چهار مرحله در این موسسه و توسط محققان بخش آفت کش ها ساخته شده است. وی ادامه داد: در واقع فرمون ها نوعی مواد شیمیایی هستند که حشرات از آنها برای انتقال پیام های خود به یکدیگر بهره می گیرند ، با تولید آزمایشگاهی و مصنوعی این ترکیبات شیمیایی و کاربرد آنها در باغات می توان بدون این که به موجودات مفید طبیعی آسیبی وارد شود و یا آثار سوء در محصولات کشاورزی و محیط زیست ایجاد گردد، حشرات زیان آور و مضر را جمع آوری و از خسارت آنها جلوگیری کرد.

این کارشناس گفت: این فرمون ها در کپسول های مخصوص گذاشته شده و در محیطی که سوسک ها به صورت آفات رشد کرده اند قرار داده می شود که در این صورت سوسک ها به سمت کپسول ها هدایت و دور‌ آن جمع می شوند. کشاورزان هم می توانند برای از بین بردن آنها به عنوان آفت یا به صورت شیمیایی و یا به صورت بیولوژیک اقدام کنند.

عسکری اظهار داشت: ‌سوسک شاخدار از مهمترین آفات خرما است که موجب بروز خسارت در نخلستان ها می شود به طوری که بنا بر گزارش های موجود ، خسارت این آفت بین پنج تا 20 درصد برآورد شده است.

رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی با تاکید بر اینکه مبارزه شیمیایی در کنترل سوسک شاخدار خرما تاثیری ندارد، گفت: با نصب تله های فرمونی می توان جمعیت آفت را به میزان قابل توجهی کاهش داد و به این طریق ضمن حذف روش شیمیایی به مبارزه با‌ آن پرداخت. وی افزود: ایران با سطح زیر کشتی برابر 184 هزار هکتار دومین تولید کننده خرما در جهان است. عسکری با بیان اینکه تولید خرما در سال 1386 بالغ بر 875 هزار تن و به ارزش هشت میلیارد و 750 هزار ریال بوده است، ادامه داد: در صورت عدم مبارزه صحیح ، این آفت در نخلستان های کشور می تواند حدود 100 تا 500 میلیارد ریال خسارت ایجاد کند.

رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی از آمادگی این موسسه برای انتقال دانش فنی این فرآورده جدید خبر داد و گفت: دانش فنی ساخت این مواد تنها در اختیار موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور است و در صورت تقاضای بخش خصوصی آمادگی انتقال تکنولوژی آن وجود دارد.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

مگس پیاز(Hylemyia antiqua meigen)

این آفت در سال 1340 از خوزستان و همدان گزارش شده است و هم اکنون خسارت آن در بعضی از مناطق پیاز کاری کشور زیاد است.حشره کامل مگسی است که از نظر ظاهری مثل مگس خانگی بوده و اندازه آن نصف مگس معمولی و به طول 7-6 میلیمتر میباشد رنگ عمومی آن خاکستری متمایل به زرد است. تخمهای حشره سفید رنگ و بشکل موز بوده که یک طرف آن پهن است و در سطح تخم 12 شیار در جهت طولی آن وجود دارد.لارو مگس سفید رنگ و بدون پا می باشد. شفیره برنگ قرمز متمایل به قهوه ای براق و شلجمی شکل است.

طرز خسارت:

این مگس فقط به پیاز و گاهی به سیر و تره فرنگی حمله می کند.لارو مگس در خاک به قسمت زیرزمینی پیاز نفوذ کرده و کانالهایی در ساقه و قسمتهای نرم گیاه نموده و در نتیجه گیاه ضعیف و برگها پژمرده، چروکیده و خمیده و آویزان می شود.هر کرم قادر است 8-6 بوته را ازبین ببرد و از طرفی چون به صورت دسته جمعی هم زندگی می کنند تا 30 عدد لارو در یک پیاز نیز دیده شده است.مگس پیاز زمستان را بصورت شفیره در خاک می گذراند. در اردیبهشت ماه حشرات کامل ظاهر می شوند که در ایران 3-4 نسل دارد.

جهت مبارزه از سموم حشره کش استفاده می شودو طریقه دیگر شکار و از بین بردن حشرات کامل به روش طعمه گذاری است. مگس پیاز دشمنان طبیعی هم دارد. یک نوع قارچ که روی بالهای مگس رشد و باعث مرگ مگسها می شود.از سموم حشره کش نفوذی مانند دیپترکس به نسبت 1/5 در کیلوگرم در هکتار و یا سوپراسید 40% به نسبت یک در هزار می توان استفاده کرد و بهترین موقع سمپاشی نیمه اول اردیبهشت ماه است. thrips.jpgتریپس (Thrips tabaci Lindeman)

تریپس توتون که گاهی تحت عنوان پاحبابدار پیاز نیز گفته می شود.این تریپس همه چیز خوار است و میزبانهای متعددی دارد و نسبت به اغلب تریپس ها از اهمیت اقتصادی بیشتری برخوردار است و این تریپس همه جا گیر است و در تمام مناطق دنیاانتشار دارد.حشره ی ماده 0/9 میلیمتر طول دارد و بدن آن پهن و به رنگ خاکستری روشن دیده می شود.حشرات ماده دو جفت بال مستقیم دارند. حشرات نر بدون بال هستند. تخمها مانند لوبیا و رنگ آن سفید و شفاف است.پوره های تریپس شبیه حشرات کامل و رنگ آنها زرد و روشن است.خسارت بر اثر فعالیت حشرات کامل و پوره های تریپس می باشد بدین ترتیب که حشره با فروبردن خرطوم خود در اپیدرم برگ از شیره ی گیاهی و کلروفیل تغذیه نموده و محل نیش حشره نیز به صورت نقاط سفید متمایل به زرد روی برگها دیده می شود. بر اثر شدت آفت بخصوص روی پیاز ابتدا نوک برگها سوخته و خمیده می شود و سرانجام بوته از بین می رود. تراکم حشره در لابلای محل اتصال برگ به ساقه کاذب (گردن) زیاد است. اندازه ی پیاز کوچکتر از حد معمول شده و بطور کلی محصول کاهش می یابد. بطور کلی نشانه های خسارت آفت شامل پیچیدگی برگها، پژمردگی، ضعف، تغییر رنگ در برگها و ایجاد لکه های نقره ای و زرد یا قهوه ای روی برگ و بالاخره بدشکلی و کوچک ماندن پیاز است.

این تریپس زمستان را به صورت حشره ی کامل و پوره روی گیاهان، بقایای گیاهی و یا علفهای هرز و یا زیر کلوخه ها و شکافهای زمینی بسر می برد.تعداد نسل آن در ایران احتمالا" 6 نسل است. جهت مبارزه اغلب سموم حشره کش علیه تریپس موثر ولی مبارزه قطعی نیست در حال حاظر برای مبارزه با این آفت تولید کنندگان ناگذیر به انجام دفعات مکرر سمپاشی می باشند متاُسفانه به دلیل مقاومت و عدم تاُثیر بعضی از ترکیبات مورد توصیه، تولید کنندگان گهگاه متوسل به کاربرد بعضی ترکیبات شیمیایی بسیار مضر می گردند.از آنجایی که مبارزه ی شیمیایی بدون بهره گیری از روشهای دیگر اولا" قادر به کنترل نبوده و از طرفی کاربرد ترکیبات شیمیایی به دلیل باقی گذاردن سموم می تواند مخاطرات بهداشتی عدیده ای برای مصرف کنندگان در بر داشته باشد لذا چاره جویی راههای دیگر مبارزه غیر قابل اجتناب و در این راستا شناخت ارقام محتمل می تواند در کار مبارزه بسیار ثمر بخش باشد تا مصرف سم به حداقل ممکن انجام گیرد.

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

کنه حنایی گوجه فرنگی

Aculops lycopersici (Masse)Acari: Eriophyidae

2nalke0.jpgشکل شناسی بالغ: بدنی به شکل دوکی به طول 200 -150 و عرض 50 میکرون به رنگ زرد مایل به نارنجی و ناخن شانه ای چهار پره ای است . خط میانی سپر پشتی در دو ثلث عقبی سپر قرار دارد موی پوشتی کوتاه است . شکم حدود 27 ترژیت و 60 استرنیت دارد برجستگی هایی ریز روی ترژیت ها ضعیف و کشیده شده است ولی در حاشیه استرنیت به شکل دانه تسبیح نوک دار می باشد تخم: تخمها کروی شیری رنگ و به قطر 20 میکرون هستند که در روی برگها و ساقه های گیاهان میزبان قرار داده می شوند نرها و ماده ها هر دو پس از 2الی 3 روز از تخم ها خارج می شوند . لارو: مرحله لاروی کوتاه که در افراد ماده حدود 11 ساعت و در افراد نر حدود 7 ساعت به طول می انجامد . مرحله استراحت لاروی برای هر دو جنس ماده و نر 13 ساعت طول می کشد . لاروها به رنگ سفید بوده و شبیه کنه بالغ می باشند با این تفاوت که از کنه بالغ کوچکتر و کم تحرک ترند . پوره: مراحل پورگی سن اول و دوم کنه ماده در مدت کوتاهی و نرها در طی مدت 19 ساعت سپری می شود . استراحت پورگی برای ماده ها حدود 18 ساعت و برای نرها حدود 16 ساعت به طول می انجامد . انتشار آفت این آفت به طرق مختلف انتشار می یابد . در درجه اول با جریان باد و حشراتی نظیر Bemisia Sp و در درجه دوم توسط لباس افرادی که در طول فصل برداشت در حال میوه چینی هستند از بوته ای به بوته مجاور منتقل می شود . وقتی شاخ و برگهای پایینی گیاه در اثر شدت حمله خشک می شود ، کنه ها به شاخه های انتهایی رفته و بدن خود را بالا می گیرند تا بوسیله باد به بوته های دیگر انتقال یابند یا به یدن پرندگان چسبیده و بوسیله آنها تغییر مکان دهند . این کنه در غالب موارد به قسمتهای مختلف بدن حشرات از جمله ساق پای ملخ های موجود در مزارع آلوده چسبیده و انتقال می یابد . zeck112.pic1.jpgخسارت کنه حنایی گوجه فرنگی یکی از آفات جدی ، خطرناک و خسارت زای گوجه فرنگی است . از علایم تیپیک این کنه نقره ای و برنزه شدن سطح زیرین برگها می باشد . با تداوم تغذیه آفت بوته ها پژمرده شده و به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز درآمده در نتیجه خشک می شوند . تراکم های قسمتهای پایانی ساقه از بین رفته ، قهوه ای یا برنزه و زرد متمایل به قهوه ای می شوند . خسارت در روی شاخ و برگ اغلب به صورت آفتاب سوختگی می باشد . خسارت آن بر روی میوه نیز به صورت توقف رشد دیده شده و همچنین میوه های آلوده اغلب به صورت کمرنگ یا زرد تا سفید نقره ای دیده می شوند . تعداد کنه موجود در برگهای پایین همیشه بیشتر از برگهای بالایی است . علایم اولیه خسارت در بوته های گوجه فرنگی به صورت پیچیدگی در برگهای پایین و ظهور رنگ نقره ای براق در سطح زیرین برگها دیده می شود.

لینک به دیدگاه

شته سبز مرکبات (Aphis citricola) مشخصات زیست شناسی : حشره کامل معمولا بطول 1.8 میلی متر به رنگ سبز روشن و همرنگ برگ های جوان مرکبات می باشند. در حشرات ماده بالدار پشت سینه قهوه ای تیره یا سیاه رنگ بوده و شکم نیز سبز رنگ می باشد. این حشره دارای کورنیکول بلند مخروطی و زائده ی دم نسبتا بلند و مودار است. شته سبز دو میزبانه بوده و زمستان را به صورت غیر جنسی روی مرکبات به سر می برد. خسارت شته سبز مرکبات: مهمترین آثار خسارت پیچیدگی برگ در سر شاخه های جوان و برگ های تازه رشد کرده مشاهده می شود بدین ترتیب که برگهای آلوده حالت شاداب و چرب خود را از دست می دهند. شاخه های آلوده نیز اغلب کوتاه و پیچیده می شوند. همچنین به دلیل مکیدن شیره ی گیاهی و ترشح عسلک ، موجب بروز دوده (فوماژین) روی برگ ها ، میوه ها و شاخه ها می شوند. این آفت در تراکم زیاد باعث ریزش گل و میوه های کوچک می شود بدین ترتیب که برگ های آلوده می گردد. 6.jpg.jpgشته سیاه مرکبات (Toxoptera aurantii) شته های بالغ به رنگ تیره تا مایل به سیاه به طول 1تا2 میلیمتر می باشد. پوره ها به رنگ قهوه ای روشن و دارای کورنیکل استوانه ای شکل می باشند که در قاعده پهن تر شده و به رنگ قهوه ای در می آیند. همچنین دم زبانی شکل بدون بریدگی یا با بریدگی کم و دارای 10 تا 20 عدد مو می باشد ، رگ میانی در این بالها بصورت دو شاخه مشاهده می شود. این شته در شمال کشور بصورت بکرزایی زاد و ولد می کند. خسارت شته سیاه مرکبات: تغذیه این شته از شیره نباتی برگهای مرکبات باعث پیچیدگی آنها شده و نیز با تولید عسلک باعث ایجاد دوده روی درخت های مرکبات می شود. 5.jpg.jpgشته سبز هلو( Myzus persicae) مشخصات و زیست شناسی : شته های ماده بدون بال و به رنگ سبز مایل به زرد بوده که در سطح پشتی شکم نوارهای عرضی تیره و روشن وجود دارد. شته ماده بالدار به رنگ سبز زیتونی با سر و قفسه سینه سیاه رنگ می باشند. طول حشره ماده 2.3 میلی متر که در سطح پشتی حلقه های شکم لکه های تیره وجود دارد. کورنیکل ها و دمبرگ دودی است. این شته به وسیله زائده های کاملا برآمده ( توبرکولها ) در کناره های داخلی بن شاخکها از گونه های دیگر متمایز است. شته سبز هلو زمستان را به صورت تخم روی سر شاخه و تنه درختان میزبان بسر می برد. در بهار با باز شدن غنچه های مرکبات تخمها تفریخ شده و شته های جوان از برگها تغذیه می کنند. خسارت شته سبز هلو: این شته از شیره سرشاخه ها و برگهای جوان تغذیه نموده و باعث پیچیدگی آنها می گردد. همچنین به عنوان ناقل بیماری ویروسی تریستزا می باشد. 1.jpg.jpgشته جالیز (Aphis gossypii) مشخصات و زیست شناسی : این حشره تخم مرغی شکل ، بطول 1.8 میلیمتر و دارای رنگهای متغییر می باشد. برخی از آنها سبز رنگ و یا سبز مایل به زرد یا خاکستری مایل به سبز می باشند. شاخک ها شش مفصلی که دو مفصل از اول و آخر تیره رنگ و دو مفصل وسطی زرد رنگ می باشند. حشره دارای کرنیکول بلند و استوانه ای بوده و دم با موهای کوتاه و کم پشت است. این حشره در باغهای مرکبات در تمام مدت سال به حالت غیر جنسی روی مرکبات وجود دارد و در طی یک سال ممکن است تا 6 نسل ایجاد کند. خسارت شته جالیز: این شته علاوه بر تغذیه روی سرشاخه های جوان با ترشح عسلک باعث تولید دوده می شود. از این شته در دو سال اخیر به عنوان ناقل بیماری ویروسی تریستزا در شمال ایران نام برده شده است.

لینک به دیدگاه

سوسک کلرادو یا سوسک برگخوار سیب زمینی Leptinotarsa decemlineata

Coleoptera: Chrysomelidae این آفت بومی کشور آمریکا می باشد و سالها قبل در شیب شرقی سلسله جبال راکی Rocky روی گیاه بومی buffalo-fur با نام علمی Solanum rostratum زندگی می کرده است. ولی از سال ۱۸۵۹ به بعد که زراعت سیب زمینی در آمریکا رواج یافت آفت سیب زمینی گردید و سوسک تمایلی به تغذیه و تخمریزی روی گیاه هرز میزبان نشان نداد. در سال ۱۸۷۷ همراه با غده های آلوده به اروپا آورده شد. سپس در سال ۱۹۲۲ در شهر بردو فرانسه حالت طغیانی به خود گرفت و بعد از چندین سال قسمتهای زیادی از اروپای مرکزی و شرق اروپا را مورد تهاجم قرار داد. در ایران سوسک کلرادو برای اولین بار در شهرستان اردیبل در سال ۱۳۶۳ گزارش گردید. در آن سال زراعتهای سیب زمینی در سطح ۹ هزار هکتار سمپاشی شد. سوسک کلرادو طالب آب و هوای معتدل و زمستان سرد است.

حرارت بالاتر از ۵/۱۱ درجه سانتی گراد برای نشو و نمای سوسک مؤثر شناخته شده است. تخم در حرارت کمتر از ۱۲ درجه سانتیگراد تفریخ نمی شود و حرارت بالاتر از ۳۵ درجه سانتی گراد تخم و لاروها را می کشد و سوسکها برای فرار از گرما به داخل خاک پناهنده می شوند. این آفت علاوه بر سیب زمینی روی گوجه فرنگی،‌ بادمجان، توتون، فلفل فرنگی و عده زیادی از گیاهان هرز می تواند تغذیه کند.

● زیست شناسی:

زمستان را به صورت حشره کامل در داخل خاک و در اعماق مختلف آن سپری می کند. در اوایل بهار که حرارت خاک در بستر سوسک به حدود ۱۲ درجه سانتی گراد رسید از محلهای زمستان گذران خارج و شروع به فعالیت می کند. در شهرستان اردبیل خروج سوسکهای زمستانه معمولاً از اواخر فروردین تا اوایل اردیبهشت ماه می باشد.

سوسکها در ابتدای خروج ۳-۲ روز در سطح خاک استراحت کرده سپس در هوای گرم و آفتابی شروع به فعالیت و پرواز می کنند. حشرات کامل بعد از یک تغذیه کافی از جوانه ها و برگها که معمولاً چند روز طول می کشد در ساعات گرم و آفتابی روز به جفت گیری پرداخته،‌سپس حشره ماده تخمهای خود را در دستجات ۸۰-۲۰ تائی در سطح زیرین برگها قرار می دهد. یک سوسک زمستانه ممکن است تا ۲۴۰۰ عدد نیز تخم بگذارد. تخمها در حرارت ۲۵-۲۰ درجه سانتی گراد طی ۶-۴ روز و در حرارت پائین تر طی ۳-۲ هفته تفریخ می شوند و در حرارت بالاتر از ۳۵ درجه خشک شده و نازا می شوند. این حشره دارای ۴ سن لاروی است و تا ابتدای شفیره شدن ۴ نوبت پوست عوض می کند. دورة لاروی حدود ۱۵ روز طول کشیده و سپس لارو در داخل خاک در گهوارة گلی و در عمق ۱۰-۳ سانتی متری تبدیل به شفیره می شود. شفیرگی حدود ۲۰ روز به طول می انجامد. نسل اول این آفت حدود ۴۵ روز به طول می انجامد. در اردبیل سوسکهای نسل اول از دهة اول تیر ماه به بعد از شفیره خارج و در ساعات گرم روز به تدریج در خاک دیده می شوند. قسمت عمده ای از جمعیت سوسکهای نسل اول به زیر خاک رفته و در عمق ۲۵-۱۰ سانتی متری یا بیشتر، دورة استراحت دراز مدت ۳-۱ ساله را می گذرانند.

اما عده ای نیز به دورة استراحت نرفته و در سطح زراعت باقی مانده، جفت گیری و تخم ریزی می نمایند و نسل دوم آفت را می سازند. طرز تغذیه و رشد و نمو افراد نسل دوم مشابه با نسل اول آفت می باشد و حشرات کامل در اواخر تابستان و اوایل پائیز به دیاپوز رفته و همان گونه زمستان را در درون خاک سپری می کنند. این آفت در دیگر نقاط دنیا ۴-۱ نسل در سال دارد.

● کنترل:

▪ کنترل زراعی

در شهرستانهای اردبیل در سالهائی که قیمت محصول ارزان و هزینه های زراعی برابر قیمت فروش محصول است سیب زمینی در مزرعه رها شده و یا با دقت جمع آوری نمی گردند. بقایای غده های سیب زمینی در بهار آینده جوانه زده و سبز می شود و چنانچه قبل از تخم ریزی سوسکها، کنده و معدوم نگردد، کانون نشو و نمای آفت می شود. اما در سالهائی که قیمت سیب زمینی گران است کشاورز به منظور سود زراعی بیشتر تا چند سال پی در پی در یک زمین، سیب زمینی می کارد و چون گیاه سودآور دیگری هم طراز سیب زمینی در منطقه وجود ندارد تناوب زراعی رعایت نمی شود. در نتیجه خسارت آفات بالا می رود. بنابراین جمع آوری و حذف بقایای آلوده و تناوب زراعی در امر مبارزه بسیار مهم می باشد.

▪ کنترل شیمیایی

۱) فوزالن(زولون) EC ۳۵% و ۲لیتر در هکتار

۲) اندوسولفان(تیودان) EC۳۵% و ۲- ۱لیتر درهکتار

۳) تیودیکارب(لاروین) DF ۸۰% یک کیلوگرم در هکتار. منبع: سایت آموزشی - اطلاع رسانی هرس [با تغییرات]

لینک به دیدگاه

مبارزه با حشرات زیان آور، آفت ها وبیماریهای گیاهان یکی از روش های مهم بالابردن تولید محصولات کشاورزی است. زیرا هرساله بخش قابل ملاحظه ای ازمحصولات کشاورزی دراثر این عوامل از بین می روند. در نتیجه خسارات جبران ناپذیری به کشاورزان و اقتصادکشور وارد میشود. یکی ازحشره های زیان آور و آفت های مهم »سن غلات« است. سن غلات( Sunn pest) از خانواده نیم بالان ( Scutelleridae ،Heteroptera) با نام محلی سونی(Soune) یا سن معروف است در غالب کشورهای جنوب شرقی اروپا و آسیای میانه نظیر سوریه، ایران، ترکیه، عراق و روسیه وجود دارد و خسارت قابل توجهی به غلات وارد می کند. سن غلات از گندم، جو و چاودار تغذیه می کند ولی خسارت عمده آن روی گندم است و به همین دلیل به سن گندم معروف است. این حشره همه ساله خسارت فراوانی به مزارع گندم وارد می کند و تولید این محصول را با مشکل روبه رو می کند سن گندم در بیشتر نقاط کشور به مزارع گندم حمله کرده و باعث نابودی آنها می شود. نویسنده : علی بابعلی ، کارشناس سن غلات، سازمان حفظ نباتات

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...