رفتن به مطلب

کشت للمی غلات در مراتع به صلاح نیست


ارسال های توصیه شده

کشت للمی غلات در مراتع به صلاح نیست

[TABLE]

[TR]

 

[/TR]

[TR]

[TD=width: 17%][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

 

تبدیل کردن مراتع به کشت للمی غلات به صلاح نیست که متاسفانه هنوز در برخی از نقاط شمال شرق کشور حتی در شیب های 45 درجه شخم زدن آن با روش های سنتی و در جهت شیب مشاهده شده است و با هر بارش اندک، خاک به راحتی در معرض فرسایش قرار گرفته است.

 

شیب های بیشتر از 20 درجه برای کشت للمی غلات را کارشناسان محیط زیست نامناسب تشخیص داده و خطر تخریب اراض را به دنبال دارد. در شیب زمین قابلیت نفوذ خاک کم است، قسمت قابل ملاحظه ای از آب باران به صورت روان آب سطحی هدر می رود. شیب زیاد 45 درجه باعث سرعت جریان آب باران ها شده و به همان نسبت میزان فرسایش و هدر رفتن آب افزایش پیدا می کند.

 

طول شیب نیز اهمیت دارد، چون هر قدر شیب ادامه بیشتری داشته باشد بر مقدار روان آب افزوده خواهد شد. زیان های ناشی از فرسایش خاک، ذرات خاک شسته شده سبب پر شدن جوی ها آبرسانی و کانال های آبیاری، آب گردان ها، سدها نیز می گردد. می توان از نظر آسیب محیط زیست تشخیص داد که شیب دامنه های شمال و شمال غرب کشور ما به دلیل این که خاک آن بیشتر در معرض تابش آفتاب هستند، انرژی بیشتری دریافت کرده و رطوبت آنها کم می شود و مقدار ماده آلی خاک نیز کم می باشد و کشت و کار باعث کاهش شدیدتر کربن آلی خاک در شیب های شمال و شمال غرب نسبت به شیب های شمال شرق می شود.

 

به همین دلیل شیب های شمال غرب مناسب کشت للمی نیستند. یگانه راه مبارزه به فرسایش خاک در دامنه ها، کاشت گیاهان چند ساله مانند رشقه، ریواس، هنگ، شرین بو یه و اسفندانه است. رشقه (یونجه) برای کشت للمی به دلیل این که گیاه چند ساله است و یک بار در زمان کشت نیاز به شخم دارد، در صورت رعایت اصول حفاظتی خاک در نقاط آسیب پذیر بارانهای تند موسمی شیب های شمال و شمال غرب که بیشتر از 20 درجه اند، به عقیده تجربه کارشناسان محیط زیست می تواند برای کشت رشقه مناسب باشد.

 

از نظر زمین شناسی اراضی شیب دامنه ها برای استفاده کشت للمی درجه بندی شیب پشتی، پای شیب و پنچه شیب به دلیل شیب کم نسبتاً مسطح بدون جهت نام گذاری شدند.

 

اسپند یا اسفند گیاهی چند ساله است و ارتفاع این گیاه به حدود 30 تا 50 سانتی متر رشد قد آن می رسد. سود بخشی زیست گیاه اسپند یکی عوامل پدید آمدن آب و هوای گوناگون در عرض منطقه می باشد. گیاه اسپند جز ء اساسی منابع طبیعی تجدید شونده محیط زیست بوده که نقش مهمی در حفظ خاک و تنظم چرخه آب در طبعیت وفراهم نمودن شرایط زیست جانوران و بقای حیات وحش است.

 

شیرین بویه گیاهی است چندین ساله و انبوه و به ارتفاع یک تا دومتر قد آن می رسد و یکی از مهم ترین اثرات گیاه شرین بویه درمحیط منطقه درفصل تابستان در سایه بوته ای آن باعث شده تا زندگی برای پرندگان و حیوانات وحشی مفید باشد و در فصل زمستان به منزله روپوشی برای پرندگان و حیوانات وحشی به شمار رفته و مانع از دست دادن حرارت زمین می گردد.

 

حیات این گیاه باعث افزایش رطوبت هوا و جزب باران نفوذ آب در خاک و بلآخره انجام وطیفه ما در برای چشمه ها و رودخانه ها است. ریشه های بوته گیاه شیرین بویه می تواند خاک را حفظ و مانع ایجاد فرسایش خاک و مفید زمین درهنگام سیلاب ها و برف کوچ ها نقش مهمی داشته باشد. گیاه شیرین بویه داری ریشه طویل یک الی دو متر است و با فرو رفتن 20 تا 40 سانتی متر ریشه در عمق خاک فرو می رود و موجودیت گیاه شیرین بویه دردامنه ها کوه ها و تپه ها سبب افزایش پایداری خاک می گردد و دامنه های را از لغزش و رانش مانند ستون جلوگیری می کند. ریشه های گیاه شیرین بویه عمل زهکشی را نیز در خاک انجام می دهد.

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...