رفتن به مطلب

موسیر (َAllium hirtifolium)


masi eng

ارسال های توصیه شده

موسیر (َAllium hirtifolium) گیاهی است شبیه سیر که ریشه اش فقط یک پیاز درشت است. برگهایش باریک و دراز و گلهایش بنفش مایل به قرمزند. گل آذینش خوشه ٔ ساده‌است. در حدود ۴۰ گونه از این گیاه شناخته شده که همگی در نواحی معتدل و مناطق بحرالرومی می‌رویند. برخی از گونه‌های موسیر را در باغ به عنوان گل زینتی نیز می‌کارند. پیاز این گیاه خوراکی است و در ترشیها و اغذیه بکار می‌رود و بویش از سیر کمتراست. ایتالیایی هااز موسیر خوراکی‌های گوناگونی می‌پزندو وپیازچهٔ آن را در روغن زیتون کنسرو می‌کنند.نام ایتالیایی موسیرLampascioni است.

 

خواص داروئی گیاه موسیر

از فرآورده‌های موسیر برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی مورد استفاده‌است و هم چنین از خواص گندزدائی آن برای دفع انگل‌ها همراه غذا از آن استفاده می‌شده‌است و علاوه بر آن برای ضدعفونی کردن آب مورد استفاده داشته‌است.افزایش دفع ادرار، التیام دهنده و ترمیم کننده زخم‌ها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد. تاثیر مثبت آن بر دستگاه اعصاب مرکزی، کاهش سردردهای میگرنی، کمک به سیستم قلبی- عروقی، کمک به کاهش چربی‌های خون و پیشگیری از تصلب شرائین و تنظیم فشار خون هم قابل توجه‌است.

 

مروري بر خواص موسير

Shallot

 

موسير جزء خانواده ي سير و پياز است، اما فاقد بوي سولفوريک قوي و بخارات آزاردهنده مي باشد.

برگ هاي آن دراز و ميان تهي و گل هايش به رنگ سرخ يا بنفش است. پياز آن در مناطق کوهستاني مي رويد که از آن ترشي درست مي کنند.

ريشه و پياز گياه بعد از انجام يک سري اقدامات خاص مورد استفاده قرار مي گيرد بدين صورت که آن ها را به شکل رشته هاي بسيار نازک در آورده و در مسير آب سرد قرار مي دهند تا تلخي که در پياز آن هست از بين برود و آن را در آفتاب خشک مي کنند تا به عنوان چاشني غذايي مصرف شود.

مصرف موسير در فرانسه بسيار رايج است.

موسير نسبت به پياز براي پخت مناسب تر مي باشد؛ به ويژه براي افرادي که به طعم و بوي پياز حساس هستند.

 

موسير نسبت به پياز شيرين تر و هضم آن نيز آسان تر است.

درست است که موسير شبيه پياز و سير است ولي بر خلاف پياز، گل هاي آن تخم نمي دهد و داراي پيازچه هاي زيادي مي شود و بر خلاف سير، بوي مطبوعي دارد و نرم تر از سير است و زود کوبيده و له مي شود.

موسير گونه هاي زيادي دارد و بهترين آن رنگ قرمز مِسي دارد که آن را خشک کرده و مي سايند و در ادويه و غذا مخلوط مي کنند.

 

اغلب قسمت هاي بالايي برگ دور ريخته مي شوند، اما اين قسمت ها سرشار از ويتامين و قابل استفاده در سالاد هستند. همچنين مي توان آن ها را به صورت پخته مصرف نمود.

* گرد موسير به غذاها به خصوص سُس هاي بي مزه طعم خوبي مي دهد و طعم غذاها را لذيذتر مي کند.

* متخصصان تغذيه معتقد هستند وجود موسير در غذاها موجب تقويت معده مي شود و همچنين عمل هضم را آسان مي کند.

* موسير سرشار از ويتامينC، پتاسيم، فيبر، اسيد فوليک، کلسيم و آهن است و منبع خوبي از پروتئين محسوب مي شود، بنابراين يک سبزي مفيد براي سبزي خواران مي باشد.

* موسير داراي ترکيبات سولفوري مانند آليل پروپيل دي سولفيد و فلاوونوئيدهايي از قبيل کوئرستين است. بررسي ها نشان داده اند افرادي که به ميزان زيادي از فلاوونوئيدها مصرف مي کنند، شانس پيشرفت سرطان، بيماري هاي قلبي و ديابت در آن ها کاهش مي يابد. از ديگر خواص فلاوونوئيدها، اثرات آنتي باکتريال آن ها مي باشد. همچنين اين مواد، داراي خواص ضد التهابي، ضد ويروسي و ضد آلرژی هستند.

 

* موسير در حذف سموم از بدن، به کبد کمک مي کند.

* همچنين موسير حاوي ساپونين ها مي باشد که اين ماده در مهار و کشتن سلول هاي سرطاني نقش دارد.

* موسير داراي خواص شفابخش زيادي است که از آن جمله مي توان به توليد پروستاگلاندين ها و رقيق نمودن خون اشاره نمود.

* مصرف موسير تأثير مثبتي بر دستگاه اعصاب مرکزي دارد و سردردهاي ميگرني را کاهش مي ‌دهد.

* از ديگر خواص موسير مي توان به تقويت قدرت جنسي، افزايش دفع ادرار، التيام‌ دهنده و ترميم‌ کننده زخم ‌ها و تسکين‌ دهنده التهاب طحال و کبد اشاره کرد.

* موسير به سيستم قلبي - عروقي، تنظيم فشار خون و کاهش چربي ‌هاي خون کمک مي ‌کند و از تصلب شرايين جلوگيري مي‌ کند.

نام علمي گياه ................... Alliumsativum

نام تيره ............................. Liliaceae

نام فارسي ...................... . ثوم الحيه و اسقورديون - موسير

ريخت شناسي

گياهي است پايا و قسمت زير زميني اش متورم كه ريشكها از آن بيرون آمده و اين تورم كه روي آنها پوششي سفيد رنگ يا صورتي پوشانيده است.برگهاي آن نواري به رنگ سبز تيره - گلها كوچك - صورتي يا مايل به سبز كه به صورت يك چتر در انتهاي ساقه استوانه اي گل دهنده به ارتفاع 50 -60 سانتيمتر ظاهر ميشود و دانه هاي آن سياه است

تركيبات شيميايي

موسير از نظر تركيبات شيميايي داراي حدود 1-0/06 درصد اسانس ميباشد كه شامل آليل پروپيل - دي سولفيد و دو تركيب گوگردي ميباشد همچنين داراي آليسين - آليساتين 1و2 ميباشد

خواص درماني

بادشكن - ضد عفوني كننده - پايين آورنده فشار خون - بازدارنده رشد جرمهاي گرام نگاتيو گروههاي تيفوئيد و شبه حصبه يا پاراتيفوئيد و ورم روده كوچك ميباشد - همچنين خاصيت جرم كشي دارد و همچنين موجب اتساع شريانها و رفع تصلب شرائين ميشود مدر - قاعده آور - معرق و ضد سم است .همچنين براي تصفيه آواز - رفع نفس تنگي - فراموشي - فلج - رعشه و اكثر بيماريهاي عصبي مفيد استدردهاي مفاصل - سياتيك - نقرس - درد لگن خاصره و امثال اينها را تسكين ميدهد و براي قطع اخلاط غليظه - دفع بادهاي تهي گاه خارج ساختن زالوي در حلق مانده - براي اخراج اقسام كرم معده و كرم كدو مفيد است . در سرد مزاجان براي تقويت نيروي جنسي و افزايش توليد اسپرم مفيد است

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...