رفتن به مطلب

سینوزیت، علائم، درمان و پیشگیری


ارسال های توصیه شده

در قسمت بالای بینی در استخوان صورت حفره های هوایی وجود دارند که سینوس نامیده میشوند. سینوس ها با حفره بینی در ارتباط هستند.وظیفه سینوسها این است که نقش ضربه گیر را دارند.یعنی اگر ضربه ای به صورت بخورد از آسیب دیدن جمجمه جلوگیری میکنند.

 

داخل این حفرات را سلولهای تولید کننده موکوس و سلولهای مژکدار پوشانده اند. موکوس تولید شده با سرعت بسیار اندک(cm/min1) به کمک سلولهای مژکدار به سمت سوراخهای سینوس رانده میشود.حال اگر در حرکت موکوس تاخیر به وجود آید و یا سوراخهای سینوس مسدود گردند در ترشح موکوس تاخیر به وجود می آید و این یعنی سینوزیت!!

در اغلب موارد مخاط سینوس ها به علت باکتری یا ویروس یا حساسیت مسدود میشوند.و ارتباط میان سینوس و بینی بسته میشود. با بسته شدن سینوس ها توسط ترشحات ، محیط مستعد برای رشد میکروبها، تجمع هوا و موکوس به دیواره سینوس¬ها فشار وارد میشود و باعث درد در آن نواحی می گردد.

 

پس با تعریفی ساده تر میتوان گفت هرگاه سینوسها عفونی یا ملتهب شوند شخص دچار سینوزیت شده است.

این حفره ها به طور طبیعی باید در شبانه روز حدود یک لیتر ترشحات شفافی داشته باشند.که وارد مجرای بینی شده و به ته حلق راه میابند. که افراد این ترشحات را با عمل بلع خود وارد دستگاه گوارش میکنند و این امر کاملا طبیعی است.

 

انواع سینوزیت

1-انواع سینوزیت بر اساس موقعیت سینوس ها:

• سینوس فکی (maxillary sinuses): محل قرار گیری این سینوس ها در زیر چشم و در استخوان گونه میباشد. هنگامی سینوس فکی درگیر سینوزیت میشود که شخص احساس فشار و درد در ناحیه گونه خود دارد و اغلب با دندان در و سردرد همراه است.

• سینوس پیشانی: این سینوس ها در قسمت بالای چشم ها و در استخوان پیشانی قرار گرفته اند.این نوع سینوس از سن 7 سالگی به بعد تشکیل می شوند.و هنگامی که شخص دچار سینوزیت پیشانی شده باشد در ناحیه بالای چشمان خود احساس درد دارد.

• سینوس اتموئید یا پرویزنی : محل استقرار این سینوسها بین چشم ها و بینی و در استخوان پرویزنی قرار دارد. سینوزیت پرویزنی باعث ایجاد درد و فشار در ناحیه بین چشم ها و بینی می شود.

• سینوس های شب پره ای: این سینوس ها در مرکز استخوان جمجمه و زیر غده هیپوفیز قرار دارند.این سینوس ها در سن بلوغ ظهور پیدا می کنند.و سینوزیت شب پره ای باعث ایجاد درد در ناحیه پشت چشمها میشود.

 

2-انواع سینوزیت بر اساس دوره بیماری

• سینوزیت حاد:

• سینوزیت حاد با یک سرماخوردگی که عامل آن وجود ویروس است شروع می شود. سرماخوردگی سینوزیت را ایجاد نمیکند اما باعث ملتهب شدن سینوس ها میشود.اگر بخواهیم کمی تخصصی تر راجع به سینوزیت حاد صحبت کنیم باید بگوییم اطراف دهان و بینی افراد باکتری های گوناگونی زندگی میکنند سلولهای مژکدار داخل حفرات هوا (سینوس ها) با حرکات ضربه ای شکل باعث راندن موکوس، میکروبها ،ذرات گردو غبار به سمت حلق و معده میشوند و به عنوان یک تله برای به دام انداختن ذرات آلوده محسوب میشوند.حال اگر عملکرد این سلولها مختل شود و عفونت در ناحیه غشاء مخاطی سینوس باقی بماند سینوس چرکین یا حاد ایجاد میشود.از Haemophilus influenzae، Streptococcus pneumoniae، Staphylococcus aureus

و وجود دندان عفونی و در مواردی وجود انحراف بینی میتوان به عنوان عوامل ایجاد کننده سینوزیت حاد یاد کرد.

 

علایم سینوزیت حاد:

احساس درد و فشار در نواحی سینوس ها که با توجه به محل قرار گرفتن سینوس محل درد و فشار نیز متفاوت است.

گرفتگی بینی وخروج ترشحات غلیظ و زرد یا سبز رنگ از بینی و یا پشت حلق از دیگر علایم سینوزیت حاد میباشد.

از دیگر علایم میتوان به سرفه، درد گوش،درد گلو و بوی بد دهان نیز اشاره کرد.

درمان سینوزیت حاد:

اکثر علایم این نوع سینوزیت حتی بدون استفاده از دارو ظرف 48 ساعت از بین میرود.اما در مراحل اولیه درمان میتوان از استنشاق بخار آب ، داروهای موضعی ضد انسداد بینی برای سهولت خروج ترشحات بینی استفاده کرد اما در مراحل پیشرفته تر درمان ودر صورت عدم بهبود بیمار از داروهای زیر میتوان استفاده کرد اما باید با توجه به سن بیمار و تجویز پزشک باید از دوزهای مختلف این داروها استفاده شود.

Amoxicilin ، Cotrimoxazol ، Clavulanic acid ، Azithromycin ، Ciprofloxacin

 

 

• سینوزیت مزمن:

هنگامی فرد به طور مکرر دچارسینوزیت حاد میشود وبه درستی به این بیماری توجه نمیکند.ویا هنگامی که عفونت سینوس 3ماه یا بیشتر باقی بماند شخص دچار سینوزیت مزمن می گردد. در برخی موارد حساسیت به موادی مانند قارچ ها و یا گرده ها نیز باعث پدید آمدن سینوزیت مزمن میگردد.

علایم سینوزیت مزمن:

بروز نشانه های سرماخوردگی، خستگی، تخلیه چرکین بینی، سردرد، به سختی نفس کشیدن، و کاهش و یا حتی از بین رفتن حس بویایی.

درمان سینوزیت مزمن:

استفاده از بخور آب گرم،کمک گرفتن از محلول های استریل و سرم های نمکی برای شتشوی داخل بینی،استفاده از داروهای ضد انسداد بینی و قرص های ضد حساسیت.

استفاده از آنتی بیوتیکها و اسپری های استروئیدی به طور همزمان.

 

 

چگونه بدانیم ما مبتلا به سرما خوردگی نیستیم و دچار سینوزیت مزمن شده ایم؟

 

سرماخوردگی معمولا بعد از 7-14 روز خود به خود بهبود میابد اما سینوزیت مزمن مدت زمان بیشتری برای درمان میخواهد و تشخیص این نوع بیماری با معاینات پزشکی درخواست رادیوگرافی و در صورت لزوم MRI یا سی تی اسكن انجام میشود.

 

 

تفاوت سینوزیت مزمن و حاد:

از علائم سینوزیت حاد چرکی شدن سینوس‌ها و ترشحات پشت حلق است که با مصرف آنتی بیوتیک‌ها درمان می‌شود.

اما در سینوزیت مزمن مجرا و مخاط داخل سینوس ها عفونی میشود و این امر باعث ورم کردن سینوس ها میشود و حالت نرمال را ندارد و با آنتی بیوتیک ها درمان نمی شودو در این حالت بیمار احتیاج به جراحی سینوس ها پیدا میکند. دو روش برای تشخیص سینوزیت مزمن داریم یکی سی تی اسکن که به وضوح و دقیق میزان گرفتگی سینوس ها را نشان می دهد. و روش آندوسکوپی که یکی دیگر از روش های تشخیص سینوزیت مزمن می باشد.

 

روش آندوسکوپی سینوس‌ها بهترین روش تشخیص سینوزیت مزمن است.

در سینوزیت ناشی از آلرژی احتمال عود بالا است و افراد تحت درمان اگر درمان دارویی ضد حساسیت را کامل نکنند احتمال مبتلا شدن مجدد را دارند اما در سینوزیتی که ناشی از انحراف بینی می باشد انتظار عود بیماری را نداریم.

 

 

پیشگیری

1- رعایت بهداشت فردی

2- انجام فعالیت های بدنی و ورزش به طور روزانه

3- کاستن استرس

4- ایجاد سیستم ایمنی خوب با استفاده از مواد غذایی مناسب

5- نوشیدن آب حداقل روزی 7 لیوان

6- پرهیز از نوشیدن مایعات با درجه دمای خیلی پایین و بالعکس.

7- استفاده از دستگاه بخور و مرطوب ساز در منزل

8- دوری از مصرف مشروبات الکلی زیرا که الکل باعث تورم مخاط بینی و سینوسها می شود

9- از استعمال سیگار و ماندن در هوای آلوده جددا باید پرهیز کرد

10- حتی الامکان از مواد حساسیت زا مانند عطر و ادکلن استفاده نکنیم

11- در صورت مشاهده علایم سرماخوردگی سریعا به درمان بپردازیم و با افراد بیمار زیاد تماس نداشته باشیم.

 

عوارض احتمالی سینوزیت

آسم : از سینوزیت میتوان به عنوان یکی از عوامل اساسی در ایجاد حمله های آسم یاد کرد.

مننژیت: در صرتیکه عفونت به سمت مغز گسترش پیدا کند میتواند باعث بروز مننژیت نیز گردد.

مشکلات بینایی: با گسترش عفونت به حفره چشم کاهش بینایی و حتی در مواردی نابینایی رخ میدهد.

آسیب عروقی: اطراف سینوسها سیاه رگهایی وجود دارند که اگر با عفونت درگیر شوند باعث بروز سکته مغزی در شخص می شوند.

عفونت گوش: ایجاد عفونت حاد در سینوسها باعث عفونی شدن گوشها نیز میود.

 

منبع: 7سیب

  • Like 2
لینک به دیدگاه

[h=1]عسل برای درمان سینوزیت مزمن[/h]

22224714679160138211135209143215163147149139160.jpg

پژوهشگران کانادایی اعلام کردند، عسل ممکن است به تسکین مبتلایان به سینوزیت مزمن کمک کند.

به گزارش هلث‌دی نیوز، دانشمندان می‌گویند مواد طبیعی میکروب‌کش موجود در عسل به باکتری‌هایی که باعث این عارضه ناراحت کننده می‌شوند، حمله می‌‌کنند.

دکتر جوزف مارسان از دانشگاه اوتاوا یکی از این محققان در این باره گفت: "عسل در

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به عنوان یک پانسمان ضد میکروبی برای
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
های عفونی، برای صدها سال مورد استفاده بوده است."

مارسان توضیح داد که اهداف این بررسی این بود که فعالیت عسل بر روی به اصطلاح "بیوفیلم‌ها" را مورد ارزیابی قرار دهند که مسئول عفونت‌های مزمن بی‌شماری هستند.

او گفت: "باکتری‌های معینی، عمدتا استافیلوکوک اورئوس و سودوموناس آئروجینوزا روشی را به کار می‌برند تا خودشان را در برابر فعالیت داروهای ضدمیکروبی حفاظت کنند؛ آنها با زندگی کردن درون موادی به نام " بیوفیلم‌ها" که حتی قوی‌ترین داروهای ضدمیکروبی نمی‌توانند به آنها نفوذ کنند، از خود محافظت می‌کنند."

792452041671311941926021742671861809029224.jpg

مارسان و همکارانش در آزمایشگاه، عسل را بر روی بیوفیلم‌‌ها که باکتری‌های عامل سینوزیت آنها را ساخته بودند، به کار بردند. آنها دریافتند که عسل در مقایسه با

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
‌های رایج، در کشتن این باکتری‌‌ها موثرتر بودند.

مارسان گفت: "بررسی ما نشان داده است که عسل دارای خواص ضدمیکروبی قوی بر روی این بیوفیلم‌های باکتریایی می باشد که بسیار قوی‌تر از اثر قدرتمندترین داروهای ضد ‌میکروبی مورد استفاده در پزشکی امروز است."

او افزود :"این بررسی در خارج از بدن و در محیط آزمایشگاهی انجام شد و ما باید اکنون دریابیم که چگونه این فعالیت را در داخل بدن زنده در حیوانات آزمایشگاهی و متعاقبا بر روی انسان نشان دهیم."

روزنامه همشهری

لینک به دیدگاه

[h=1]سینوزیت را جدی بگیرید[/h]4414637385717717449171631254325424319264.jpg

گاهی درد و عذاب ناشی از عفونت مزمن سینوس واقعا ناتوان کننده است. احساس بیماری گاه بدین شکل است که فرد گویی بدون استفاده از کلاه غواصی ده ها متر زیر آب رفته است. عبارت فوق توصیف مناسبی از تورم، پرخونی، درد، سردرد و در مجموع ناتوانی ناشی از حمله بیماری است . بسیاری از افراد سال ها از سینوزیت رنج می برند، زیرا این بیماران و پزشکانشان هرگز موفق به تشخیص دقیق آنچه باعث مشکل شده است، نشده اند، یا این که برای پیشگیری از تکرار حملات، مراقبت کافی به عمل نمی آورند.

متأسفانه در برخی افراد، جراحی تنها راه علاج سینوزیت است، اما در اغلب بیماران، اقدامات ساده ی طبیعی، به پیشگیری از تکرار حملات کمک خواهد کرد.

به نظر می رسد حفره های سینوسی که در حدود یک سوم جمجمه را اشغال می کنند، نوعی سیستم کنترل هوا را برای ریه ها به وجود می آورند. هوا به داخل حفره های سینوسی وارد می شود، توسط مخاط و مژه ها معابر بینی از گرد و غبار و سایر باکتری های مضر تصفیه می شود، سپس به حالت مرطوب به داخل ریه ها فرستاده می شود. از آنجا که تنها راه خروجی حفره های سینوس باریک است، (پهنای آن فقط به اندازه مغز مداد است) زود مسدود می شود. زمانی که مخاط چه در واکنش به سرما و چه بر اثر حساسیت ضخیم می شود، تنها معبر خروج حفره سینوس مسدود می شود و ترشحات مخاطی جمع می شوند . حفره ی سینوس محل بسیار مناسبی برای رشد و نمو باکتری هاست و رشد باکتری ها تا آنجا ادامه می یابد که منجر به پرخونی و درد شدید سینوس شود.

برای اطمینان از این که منشاء مشکل از سینوس است یا از سردرد، کافی است به جلو خم شوید. در صورتی که منشاء درد از سینوس باشد، خم شدن باعث احساس زق زق دردناکی در سر خواهد شد و در غیر این صورت هیچ تغییری حس نخواهد شد.

گاهی افراد به دنبال سرماخوردگی دچار عفونت سینوس می شوند، مدتی از بیماری رنج می برند و با مصرف مقداری دارو ظرف چند روز بهبود پیدا می کنند . اما افرادی که واقعاَ از عفونت های سینوسی در عذاب هستند به صورت مزمن به بیماری مبتلا می شوند. گاه بیماران شکایت خود را این گونه مطرح می کنند که گویی دچار یک سرماخوردگی دائمی هستند یا این که طی سال شش بار یا بیشتر به سرما خورد گی مبتلا می شوند. این موضوع همواره زنگ خطری برای بررسی سینوزیت مزمن به حساب می آید.

اگر تصور می کنید، به عفونت سینوس مبتلا هستید و دچار ترشح غلیظ سبز مایل به زرد، پرخونی در ناحیه سر و درد هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً برای رهایی از عفونت نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارید تا سینوس تخلیه شود. در صورتی که عفونت آن چنان مقاوم باشد که پس از چند دوره درمان های مختلف آنتی بیوتیک بهبودی حاصل نشود ، ممکن است نامزد جراحی برای اصلاح انحراف حفره بینی باشید.

در صورتی که از نظر تشریحی (آناتومیک) مشکلی در بینی شما وجود نداشته باشد، زمان آن است که به منظور مقابله باعفونت ، پیش از وقوع آن اقداماتی را به کار بندید، زیرا پیشگیری از عفونت ها عملاً ساده تر از درمان آن هاست.

هدف اصلی شما باید آن باشد که ترشحات مخاطی بینی نازک و سیال باشد و باعث رشد و پرورش عفونت نشود.

اولین قدم (که اقدامی ساده ولی واقعا موثر است) نوشیدن مایعات زیاد است. بهتر است در تمام طول روز این کار را انجام دهید . این کار زمانی که در حال بهبود از سرماخوردگی هستید یا تحت استرس قرار دارید یا زمانی که احساس می کنید بینی شما مسدود است، اهمیت می یابد.

خود را وادار کنید که روزانه شش تا هشت لیوان آب بنوشید. مایع اضافی باعث حفظ سیلان ترشحات مخاطی می شود. نوشیدنی های داغ ( نظیر انواع چای های گیاهی، آبگوشت و سوپ) بسیار مفید هستند. ممکن است عجیب به نظر رسد، اما قرار دادن بینی در مجاورت یک نوشیدنی داغ و کشیدن یک نفس عمیق ممکن است مؤثر باشد. رطوبت ایجاد شده باعث بازماندن معابر بینی خواهد شد.

رطوبت حائز اهمیت فراوان است. هرچه هوا مرطوب تر باشد کارایی مژه های بینی و سیلان ترشحات مخاطی بیشتر خواهد بود. از مرطوب کننده هایی که با بخار سرد کار می کنند استفاده کنید یا سر خود را روی ظرفی پر از آب داغ نگاه دارید و حوله ای دور سرخود حائل کنید و نفس عمیق بکشید.

حرارت مرطوب نیز کمک کننده خواهد بود. پارچه یا حوله ای را که د رآب داغ خیس خورده و آب آن گرفته شده به مدت چند دقیقه روی صورت خود قرار دهید. این کارباعث تحریک گردش خون، نرم شدن ترشحات مخاطی و کاهش درد می شود.

فشارروی طرفین بینی نیز ممکن است باعث کاهش درد شود. قسمت بالای بینی خود را در هر طرف به مدت چند دقیقه بین دو انگشت فشاردهید و سپس رها کنید. این عمل را چند بار در روز تکرار کنید تا درد کاهش یابد و جریان ترشحات مخاطی تحریک شود.

بسیاری از افراد در نتیجه یک ماده حساسیت زا (که معمولا یک آلرژی غذایی یا استنشاقی است) دچار سینوزیت می شوند و معابر مخاط تنفسی آنها در واکنش به این ماده متورم می شود. مخاط ناحیه ضخیم می شود و حاصل آن ایجاد سینوزیت است. بسیاری از بیماران من با شناسایی آلرژی های خود تسکین یافته اند. بنا به تجربه شخصی ، عامل ایجاد مشکلات سینوس اغلب محصولات لبنی هستند، اما بسیاری از غذاها نیز ممکن است ایجاد مشکل کنند. از جمله مواد استنشاقی که ممکن است مسئله ایجاد کنند کپک و گرد وخاک هستند. برخی افراد حتی نسبت به سوسک ها هم حساسیت دارند.

فراموش نکنید که سرماخوردگی ممکن است اولین مرحله در ایجاد عفونت سینوسی باشد، بنابراین ازهر اقدامی برای پیشگیری از سرماخوردگی کوتاهی نکنید.

از مصرف داروهای ضد حساسیت(آنتی هیستامین) خودداری کنید، زیرا باعث خشکی ترشحات بینی می شوند و ممکن است در نهایت ، گرفتگی بینی را افزایش دهند.

ویتامینA و ویتامینC باعث تسریع در بهبود عفونت سینوس می شوند. ویتامینA ترشحات مخاطی را رقیق می کند و به رشد سلول های مولد مخاطی کمک می کند. این ویتامین همچنین دستگاه ایمنی را تقویت می کند.

منبع : زن روز

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...