masi eng 47044 اشتراک گذاری ارسال شده در 27 فروردین، ۱۳۹۳ مقدمه : باتوجه به افزایش جمعیت ولزوم انرژی وادامه زیست ، آبزیان و فراورده های آن جایگاهی ویژه در میان سایر منابع غذایی دارند ماهیان متعلق به گروه حیوانات خونسرد یا poikilothem هستند . ماهیان رده ای از مهره داران هستند که به دو زیر رده ماهیان غضروفی واستخوانی تقسیم میشوند . برخی از آنها ساکن آب شیرین و برخی ساکن آب های شور هستند . ماهیان سرد آبی : • ماهیان ساکن آبهای شیرین هستند . یکی از راسته های آن راسته آزاد شکلان(salamoni formes ) است و تیره آزد ماهیان یکی از تیره های آن راسته میباشد. ماهیان ماده این تیره فاقد مجرای تخمبر هستند و تخم پس از رسیدگی در داخل حفره شکمی می افتد و سپس از طریق مجاری تناسلی به خارج هدایت میکنند . در ماه های پاییز و زمستان تخم ریزی می کنند . ماهیان این خانواده شامل قزل آلا و ماهی آزاد هست اهمیت پرورش ماهی -وزن مخصوص بدن ماهی و سخت پوستان نزدیک به آبی است که در آن زندگی میکنند پس انرژی زیادی صرف نگه داشتن خود در محیط نمیکنند. 2-ماهیها خونسرد هستند پس هیچ انرژی را برای تنظیم حرارت مصرف نمی کنند . 3- ماهیان بیشتر از سایر حیوانات خاصیت ترمیمی دارند . 4- صدف ها وبیشتر ماهی ها غذای خود را به روش *****اسیون بدست می آورند . 5- چون ماهی در آب شناور است دسترسی به غذا در محیط آب برای آنها آسان است . مشخصات ماهی قزل الا : دارای بدنی فشرده و باله دمی آن بزرگتر از ماهی آزاد است . تعداد فلس ها بین باله چربی و خط جانبی 14- 19 عدد است . حداکثر طول بدن قزل آلا 140 سانتیمتر بوده و وزن آن تقریبا ً به 5 کیلوگرم میرسد . تخم ریزی آنها بین ماه های بهمن و اسفند است و تعداد تخم ها حدود 10000 عدداست . لارو این ماهی ها به وسیله نوارهای تیره رنگ با نقطه های قرمز زیاد مشخص میشود . بچه ماهیان 1-5 سال در آب شیرین زندگی می کنند. انواع ماهی قزل آلا : 1- ماهی قزل آلای رنگین کمان 2- ماهی آزاد دریای خزر یا قزل آلای دریایی 3- ماهی قزل آلای خال قرمز 4- قزل آلای طلائی 5- قزل آلای قهوهای 6-قزل آلای قطبی ماهی قزل آلای رنگین کمان : - بدن آن پوشیده از خال های سیاه ستاره ای شکل است . - ماهیان بالغ در اطراف بدن نواری به صورت رنگین کمان دارند . - زمان تخم ریزی این ماهی در ماه دی تا اردیبهشت است . - دارای دو واریته است : واریته آب شیرین و واریته مهاجر به دریا ( پولاد سر ) . - وزن این ماهی بین 9-4.5 کیلوگرم است . - بهترین رشد را در در یاچه های کم عمق با سنگهای آهکی و قلیایی دارد.PH - رنگ قرمز گوشت آن بدلیل رنگدانه محلول در چربی از گروه کاروتنوئید است . - دوره پرورش بین 8-6 ماه می باشد . تکثیر قزل الا : 1- نگهداری مولدین 2- عوامل مؤثر در رسیدگی جنسی ماهیان مولد شامل : دما ، تغذیه ، جنس و سن ماهی ، نور 3- عوامل مؤثر در پیش رس کرن مولدین شامل : دما، تغذیه ، حضور جنس مخالف ، شدت جریان آب و... 4- تشخیص ماهیان نر و ماده ی رسیده ماهیان ماده رسیده را از روی شکم نرم و بر آمده ی آنها ومنفذ تناسلی متورم و قرمز رنگ و ماهیان نر را از روی آرواره ی پایینی قلاب مانند ونیز شکم بر آمده ی آنها می توان تشخیص داد . 5- خالی کردن شکم ماهی 6- اختلاط پیش مولدین 7- نگهداری اسپرم انکوباسیون با توجه به اینکه ماهی ها در طبیعت در بستر نرم ماسه و شن و در آبهای زلال بیشتر مراحل تکامل خود را می گذرانند و همچنین آب بایستی در حرکت مداوم باشد تا تخم ها از اکسیژن محلول آب استفاده نمایند پس انکوباتور های مورد استفاده در حقیقت از طبیعت الهام می گیرند. انواع انکوباتور : 1- انکوباتور جعبه ای : در این انکوباتور لارو ها تا مرحله کامل جذب کیسه زرده باقی می مانند . 2- انکوباتور سینی شکل : در این انکوباتور نیز تخم ها تا تبدیل به لارو و جذب کیسه ی زرده لاروها باقی می مانند 3- انکوباتور چکه ای : در این گونه انکوباتور ها تخم ها تا مرحله ی چشم زدگی نگهداری میشوند . پس از این مرحله باید تخم های چشم زده را قبل از خروج لارو به سینی های مخصوص لارو انتقال داد. این روش به آب کمتر و مراقبت بیشتری نیاز دارد. لارو و بچه ماهیان انگشت قد : لارو ها ی از تخم در آمده را برای چند هفته در تراف نگهداری می کنند ولی جریان آب را چندین برابر می کنند زیرا نیاز اکسیژنی در حدود دو برابر می شود . اولین تغذیه بایستی زمانی صورت بگیرد که 80% کیسه ی زرده جذب ماهی شده باشد . معمولا ً ابتدا لارو را با تراکم 10000قطعه در متر مربع در حوضچه های پرورشی نگهداری می کنند . تغذیه را می توان در طول 24 ساعت شبانه روز ادامه داد مشروط بر اینکه نور کافی تأمین گردد. رقم بندی ماهی و اهمیت آن : رقم بندی ماهی از مرحله انگشت قد تا مرحله عرضه به بازار بایستی صورت گیرد. 1- برای جلوگیری از ایجاد شرایط درشت سالاری 2- جلوگیری از کانی بالیسم 3- امکان انتخاب پلت مناسب با اندازه ماهی درحوضچه های مختلف تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان : 1- فیزیولوژی دستگاه گوارش : ماهی قزل الا جزء ماهیان شکارچی است که از موجوداتی تغذیه میکند که با چشم غیر مسلح دیده می شوند .ماهی با حس بینایی و اندام های خط جانبی شکار را تشخیص میدهد و با حرکات تند و دقیق طعمه ی خود را می بلعد . دستگاه گوارش شامل : 1- دهان ( غده ی بزاقی ندارد و فقط عملیات گرفتن و خرد کردن غذا در دهان صورت میگیرد) 2- حلق و مری ( ترشح موکوس در لایه غشایی حلق و سلول های مخاطی مری برای عبور راحت غذا به معده صورت می گیرد .) 3- معده و روده ( مخاط معده دارای سلول های ترشح کننده موکوس و غده های لوله ای شکل ترشح کننده اسید کلریدریک رقیق است که در بخش ابتدایی روده سکوم گوارشی وجود دارد که آنزیم های گوارشی ترشح میکند و در جذب چربی ها و موم ها دخالت دارد . جذب غذا در مخاط روده صورت میگیرد .) 4-کیسه صفرا ( انقباض کیسه صفرا باعث ریختن مایع صفرا به داخل روده می شود وph را در حدود 8-7 و قلیایی نگه میدارد ، صفرا چربی را ریز و سطح تماس چربی را با لیپاز افزایش می دهد .) 6- ترشحات معده ( 1- شیره معده که اسیدیته ای بین 5-3 دارد 2- اسید کلریدریک 3- پروتئاز 4- لیپاز 5- هورمون گاسترین که تنظیم ترشح اسید معده را بر عهده دارد سرعت هضم و حرکات غذا در لوله ی گوارش ماهیان به عوامل زیر بستگی دارد : 1- درجه حرارت آب : هر چه دمای آب بیشتر شود سرعت هضم و جذب غذا بیشتر میشود . 2- کیفیت : مواد غذایی زود هضم و دارای کیفیت بالا در سرعت هضم و بالاخره رشد سریع ماهی تأثیر دارند 3- ذرات غذا : هرچه ذرات غذا ریزتر باشد سطح تماس آن با آنزیم های گوارشی بیشتر میشود وبهتر تحت تأثیر آنزیم ها قرار میگیرد . عوامل مختلفی در جیره بندی ماهیان دخالت دارند : 1- بررسی احتیاجات ماهی در دوره های رشد 2-آنالیز مواد غذایی با توجه فیزیولوژی ماهی و عوامل محیطی و شرایط محلی و قابلیت ها و امکانات موجود 3- گروه سنی و وزن ماهی 4- عادات تغذیه ، میزان توده زنده ، فصل پرورش ، عادات تخم ریزی و تغییرات فیزیکی و شیمیایی آب 5- هزینه مواد غذایی انواع غذاهای مورد مصرف و دفعات غذا دهی: غذای تر : دارای رطوبت 70-60 % است غذای مرطوب : از ترکیب غذای تر با اقلام غذایی خشک (مانند آرد ماهی یا آرد غلات ) تهیه میشود و معملا ً بین 45-25 % رطوبت دارد غذای خشک : این غذا به صورت مخلوط ساده اقلام خشک است که میتوان آن را به شکل پلت در آورد . - غذا بایستی به مقدارکم و در دفعات زیاد در اختیار ماهی قرار گیرد.در طی 5-4 هفته اول غذادهی حداقل 6 بار در روز باید صورت گیرد . روش نگهداری مواد غذایی : غذای ماهی معمولا ً از ترکیب نمودن آرد ماهی ، کنجاله ی سویا ، آرد خون ، آرد گوشت ، کنجاله ی تخم پنبه ، آرد گندم و مکمل های معدنی و ویتامینی بدست می آید . با توجه به بافت و ترکیب مواد غذایی ،عوامل شیمیایی مانند اکسیداسیون و فعالیت آنزیم ها و موجودات ذره بینی و همچنین حشرات و جوندگان باعث ایجاد فساد در آن می شود برای جلوگیری از این زیان ها باید به نکات توجه کرد : 1- بازرسی کالا 2 - پاکیزگی انبار 3- بررسی اطراف و کف انبار 4- ضد عفونی 5- حمل و نقل و چیدن کالا مدیریت پرورش قزل آلا: 1- منبع تأمین آب : میزان آب مورد نیاز یک مزرعه ی پرورشی طوری تنظیم میشود که در طی ماهای تابستان و زمانی که انتظار داریم درجه حرارت آب در بیشترین حد خود باشد برای پرورش ماهی مناسب باشد . دمای مطلوب برای پرورش ماهی قزل آلا 18 درجه سانتی گراد است و درجه حرارت 27- 25 درجه سانتی گراد کشنده است . از نظر مواد شیمیایی بایستی آب فاقد هر گونه آلودگی باشد و از نظر وجود نمکهای فلزی وسیلیت مورد آزمایش قرار گیرد همچنین PH آن بایستی در حدود 7.5-7 باشد. 2- سیستم های پرورش ماهی قزل آلا: 1- پرورش ماهی در استخر ( سیستم دانمارکی ) 2- کانال های دراز بتونی 3- حوضچه های پرورش ماهی 4- قفس های پرورش ماهی 5- پرورش در سواحل محصور 3- انواع استخر های دو منظوره : در استخر های دو منظوره ، آبی که جهت آبیاری از چشمه یا چاه خارج میشود قبل از ورود به زمین زراعی به استخر وارد میشود وسپس از آن خارج وبه مصرف آبیاری میرسد. 1-استخر های ذخیره آب کشاورزی : مستطیل شکل هستند در صورتی می توان در آنها ماهی قزل آلا پرورش داد که علاوه بر داشتن شرایط لازم جهت پرورش به میزانی باشند که در طول شبانه روز حد اقل 50 % آب استخر تعویض شود . 2- استخر های دو منظوره احداثی آبراهه ای : به صورت 3 استخر موازی ساخته میشود بطوری که آب به استخر اول وارد شده واز آن عبور میکند و در هنگام ورود به استخر دوم از برجک هواده عبور می کند و مجددا ً هوادهی می شود و سپس به همین ترتیب وارد استخر سوم میشود و به مصرف کشاورزی میرسد . ظرفیت تولید هر استخر دو منظوره به میزان آب چاه بستگی دارد. 3- پرورش ماهی در کانالهای آب کشاورزی : حد واسطی بین یک منبع آبی و زمین های کشاورزی محسوب میشوند و به صورت سیمانی هستند . حد مطلوب تعویض آب در آنها 3-2 مرتبه است . به طور کلی پتانسیل نگهداری ماهی در آنها بین 35-25 کیلوگرم در متر مربع در نوسان است 4- ماهيدار كردن كانال : • اندازه کانال های بچه ماهی بستگی به وزن ماهی دارد . • برای ماهیانی که حدود 3 تا5 کیلوگرم وزن دارند طول کانال تقریبا ً 10 متر، عرض 1 متر و عمق 0.5متر است. • معمولا ً عرض کانال 0.1 طول آن می باشد . • 24 ساعت قبل از بار گیری و حمل بچه ماهی ها ، غذا دهی باید قطع شود . • بعد از رها سازی ماهیان نیز باید تا 24 ساعت از غذا دهی خود داری شود. 5- پاکسازی کانال 6- صید و عرضه ماهی به بازار: - بعد از 5 تا 6 ماه که وزن ماهی به 250 تا 300 گرم رسید اقدام به صید میکنند . - 48-24 ساعت قبل از صید غذا قطع میشود . - صید به دو صورت است : 1- تخلیه آب کانال و برداشت ماهی 2- جمع کردن ماهی در یک گوشه کانال و برداشت آن ( در کانال با آب جاری ) - بلا فاصله بعد از صید محتویات شکم خالی میشود . - انواع روشهای عمل آوری : دودی کردن ، منجمد کردن ، شور کردن و... 7- وسایل مورد نیاز در یک دوره پرورش : 1- دماسنج 2- ترازو 3- تخته زیست سنجی 4- ساچوک 5- فرچه 6- رقم بند بیماری و بهبود آن : 1- چگونگی اطلاع از بیماری بر اساس بروز علائم : الف : وضعیت شناگری ماهیان ب: وضعیت اشتهای ماهیان ج : وضعیت ظاهری 2- کنترل بیماری : الف : بهداشت استخر ب : جدا نگهداری کردن ماهیان بزرگتر از کوچک تر ج : کنترل شکارچیان د : معاینه ی ماهی ها حداقل ماهی یک بار ه : دقت در انتخاب ماهی های تولید مثل کننده - ظهور علائم بیماری در ماهیان قزل آلا : - تغییرات رنگ پوست و کدورت آن(انگل دیپلوستوم ) - انگل های تک یاخته ای در پوست مثل ایکتیوفیتریوس (بیماری لکه سفید ) و تریکودنیا و شیلودونا ( بروز عفونت) - سوء تغذیه وعفونت انگلی تک یاخته ای و کرم های ژیروداکتیلوس و عفونت مزمن میکروبی ( پوسیدگی باله ) - عفونت انگلی دیپلوستومیازیس و بیماری های ویروسی چشم واگزوفتالمی و...( بیماری حباب گازی ) - قارچ ساپروگلینا ( تخریب بافت آبشش ) - حضور سم آفلاتوکسین ( بیماری آفلاتوکسیکوزیس ) - وجود بیش از حد سبوس و فیبر درغذا ( تورم کیسه هوایی)و... - ناهنجاری های فک در ماهی : - این ناهنجاری ژنتیکی است ولی می تواند نتیجه مشکلات و بیماری ها به دلیل سطوح پایین اکسیژن ، عدم تعادل تغذیه ای ، سوء مدیریت ، فلزات سنگین ، عوامل عفونی یا شیمیایی تراتوژنیک ، اسیدی بودن آب ، سموم و...باشد . - انواع این ناهنجاری : 1- تغییر شکل فکین 2- دهان دوتایی یا مضاعف 3- کوتاهی فک تولید و پرورش جمعیت تمام ماده تریپلوئید: - یکی از راه های افزایش میزان رشد ، بهبود کیفیت گوشت ماهی ، مقاومت در برابر بیماری ، بازار پسندی و... است. - یکی از روشهای تولید ماهیان تریپلوئید ، آمیزش ماهی تتراپلوئید (n4) با ماهی دیپلوئید (n2) است . - روش دوم استفاده ازانواع شوک از جمله شوک شیمیایی ، فشار هیدرستاتیک و حرارتی است . - هدف دیگر حذف جنس نر از جمعیت ماهیان پرواری است - برای دست یابی به جمعیت تمام ماده ازتلقیح اسپرم ماهیان ماده نر سازی شده( Neomal) با تخمک ماهی معمولی استفاده میکنند . -برای تولید ماهی های Neomal از هورمون 17- آلفامتیل تستوسترون، بر روی بچه ماهی استفاده میشود . نتیجه گیری: - کشور ایران با وجود منابع آبی طبیعی و غیر طبیعی امکانات وسیعی در زمینه تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی وجود دارد ولی در حال حاضر از امکانات معدودی استفاده می گردد. - مصرف ماهی به سبب دارا بودن امگا سه واسید چرب برای بیماریهای قلبی ، رماتیسم مفصلی ، انواع سرطان و آسم مفید است و در بانوان باردار از طریق خون به جنین میرسد . - میزان امگا سه در ماهیان سرد آبی از سایر ماهی ها بیشتر است 2 لینک به دیدگاه
masi eng 47044 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 29 اردیبهشت، ۱۳۹۳ – انکوباتور نوع یوشنکو این انکوباتور از دو جعبه فلزی که در داخل یکدیگر قرار گرفته اند تشکیل شده است . ابعاد جعبه خارجی 73*65*27 سانتی متر است ، جعبه داخلی که متحرک بوده دارای ابعاد 66*56*21 سانتی متر می باشد . کف جعبه داخلی از توری فلزی با چشمه 6/0 – 7/0 میلیمتر تشکیل شده است . در فضای بین دو جعبه یک صفحه زیگزاک مانند فلزی قرار گرفته و مکانیسم آن طوری است که در هر دقیقه 3 بار حرکت کرده و با عث دوران آب و بهم زدن تخم ها در داخل دستگاه می شود . حرکت صفحه به وسیله اهرمی صورت می گیردکه با ریزش آب در داخل یک سطلک ایجاد می گردد . معمولا در هر جعبه حدود 5/0 کیلوگرم تخم ریخته می شود .آب مورد نیاز برای هر دستگاه انکوباتور حدود 3/0 لیتر در ثانیه در زمان بیشترین نیاز آبی می باشد . ( نیاز آب در مراحل مختلف رشد و نمو جنینی یعنی از مرحله اول تا زمان خروج لارو تغییر می کند .) [table=width: 1] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td=bgcolor: #efefef][/td] [/tr] [/table] از معایب اصلی این انکوباتور نحوه خروج لارو ها و تخم های مرده است که بایستی توسط دست و ساچوک انجام گیرد و طبیعتا در هنگام خروج لاروها از تخم ، به نیروی کارگری زیادی برای جمع آوری لاروها نیاز خواهد بود . از طرفی دیگر وارد آمدن ضربه به لاروها در اثر انتقال دستی موجب افزایش استرس و بالارفتن میزان مرگ و میر در مراحل بعدی خواهد شد و با توجه به سر و صدای شدید ناشی از حرکت دستگاه مذکور و اهرمهای آن احتمالا تاثیرات سوء آلودگی صوتی نیز بر درصد تبدیل تخم به لارو موثر خواهد بود . هرچند تا کنون در این زمینه هیچ بررسی و تحقیقی صورت نگرفته است . 2 – انکوباتور نوع آسیوتر ( فدچنکو ) معایب دستگاه یوشنکوموجب شد که روسها به فکر استفاده از دستگاه مدرن تری باشند تا دستکاری لاروها به حداقل ممکن برسد در نتیجه پس از 10 سال بررسی و تحقیقات دستگاه انکوباتور نوع آسیوتر ساخته شد و مورد استفاده قرار گرفت و هم اکنون کاملا دستگاه یوشنکو منسوخ شده و درهیچ یک از مراکز تکثیر ماهیان خاویاری در روسیه استفاده نمی گردد . دستگاه انکباتور آسیوتر از دو ردیف یا تراف تشکیل شده که هر ردیف از این انکوباتور دارای 16 جعبه است که ظرفیت هر یک از این جعبه ها 5/1 تا 5/3 کیلوگرم تخم می باشد . برخلاف دستگاه یوشنکو که صفحه زیگزاک با حرکت خود باعث بهم خوردن تخم ها و اکسیژن دهی به آن هامی شود . در این انکوباتور خود جعبه ها در داخل لگن اصلی حرکت کرده و بالا و پائین می رود . این حرکت در اثر ریزش آب از ناودان به سلطک پائین انجام شده و بدین ترتیب تخم های مرده و قارچ گرفته با حرکت جعبه ها بصورت شناور از جعبه خارج شده و وارد یک ناودان می شوند. به همین علت در این انکوباتور جمع آوری لاروها نیز بدون دخالت دست صورت گرفته و لاروها پس از خروج از جعبه ها وارد ناودانی شده و در انتها تمامی لاروها که از انکوباتور ها خارج شده اند ، وارد یک حوضچه ( که دارای جعبه های توری می باشند ) می شوند . [table=width: 1] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td=bgcolor: #efefef][/td] [/tr] [/table] دراین انکوباتور علاوه بر مزیت فوق مصرف آب بسیار کمتر از انکوباتور یوشنکو می باشد به طوری که میزان آب مورد نیاز به 05/0 لیتر در ثانیه به ازای هر کیلوگرم تخم کاهش می یابد . با توجه به ظرفیت بالای انکوباتور که حداقل 8 برابر انکوباتور یوشنکو است . مصرف کلی آب در هر دستگاه آب حدود 6/1 لیتر در ثانیه است و این مزیت موجب شده که در فضای یکسان راندمان تولید افزایش یافته و ظرفیت انکوباسیون برای تولید لارو افزایش قابل ملاحظه ای یابد. 3 - بشکه تغییر یافته ماهی قزل آلا این بشکه شامل یک ظرف فایبر گلاس به ابعاد 51 سانتی متر ارتفاع و 2/20 سانتی متر قطر است . بشکه از طریق یک مجرای تعبیه شده در قسمت پائین از آبی که اشعه ماوراء بنفش به آن تابانده شده استفاده می کند . آب از طریق یک سلسله لوله های منگنه شده سوراخ دار که در زیر توری فلزی قرار دارد وارد بشکه می شود و توری فلزی مذکور نگهدارنده ستونی از شن و سنگریزه می باشد ، نقش سنگریزه ها این است که هنگام بالا آمدن درستون ، جریان آب را شکسته و آنرا به آرامی و یکنواخت پخش کنند و یک توری دوم هم در بالای سنگریزه ها نصب شده که به منزله محلی برای تخم های تاس ماهی است . علاوه بر دو توری فلزی فوق الذکر ، مخزن دارای یک توری سوم نیز هست که مانند کلاهک روی آن قرار دارد . از این طریق آب به طرف بالا جریان پیدا کرده و از راه لبه زیرین به شکاف تخلیه می ریزد. 4 – شیشه های ویس تغییر یافته کپور ماهیان در کشور فرانسه و ایتالیا از شیشه های ویس برای این منظور استفاده می کنند ، البته در کشور ایتالیا شیشه های مذکور در یک جعبه فلزی قرار دارند و در بعضی مراکز در فرانسه نظیر cemagref از تراف هایی شبیه به تراف های مورد استفاده در انکوباسیون تخم های قزل آلا استفاده می شود . 5 – انکوباتور نوع مک دونالد این نوع انکوباتور در مراکز تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری در کشورآمریکا مورد استفاده قرار می گیرد . که شامل یک پایه نگهدارنده زوک های تخم کشی ، یک مخزن فوقانی برای تامین آب که با اشعه ماوراء بنفش ضدعفونی شده است و یک سینی جمع آوری آب است . زوک های استوانه ای شکل تخم کشی دارای ظرفیت 13 لیتر و از نوع ته گرد می باشند که بلندی هر یک50 سانتی متر و قطرشان 20 سانتی متر است جنس آن ها از پلاستیک اکریلیک بوده تا امکان مشاهده تخم ها و نحوه جریان آب را فراهم سازد آب از مجرای ضدعفونی کننده اشعه ماوراء بنفش وارد مخزن بالائی می شود . [table=width: 1] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td=bgcolor: #efefef][/td] [/tr] [/table] مخزن مذکور دارای یک لوله عمودی خم شونده مخصوص است که سطح آب را ثابت نگه داشته و از طرف دیگر یک فشار بالاسری را برای جریان یافتن آب درزوک های تخم کشی تامین می نماید . آب از راه لوله های توزیع کننده مجهز به شیر کنترل وارد محوطه شده و سپس توسط یک لوله پی وی سی از طریق سر پوش وارد تک تک آن ها می شود ، در داخل هر شیشه 8/0 – 4/0 کیلوگرم تخم ریخته می شود. جریان آب مورد نیاز در این دستگاه بطور متوسط 2/0 لیتردر ثانیه به ازای هر کیلوگرم تخم می باشد ، با فن آوری که توسط دوروشوف و موناکو(1983 ) ابداع شده رفع چسبندگی تخم ها در خود انکوباتور مک دونالد انجام می شود . جمع بندی : بنا بر این مشاهده می گردد که در هر کشور با توجه به شرایط محیطی ، ظرفیت تولید و حجم کاراز انکوباتور های متناسب با شرایط موجود بهره گرفته می شود . هر چند که تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری در کشورمان توسط کارشناسان روسی آغاز شد و طبعا سیستم های بکار رفته از روش های روسی اقتباس شده اند ، اما تجربیات چندین ساله در مراکز تکثیر خاویاری کشورمان نشان داد که سیستم روسی علی رغم مزایای فراوان به دلیل آن که بر گرفته از از شرایط آب وهوایی روسیه بوده و و وجود آب فراوان زمین های وسیع در حاشیه رودخانه ولگا موجب شده بود تا این سیستم پر خرج و از راندمان کمی برخوردار باشد و این امر پرسنل دلسوز مراکز تکثیر و بازسازی ذخایر کشورمان را به فکر اصلاح و بهبود روش های تکثیر و تغییر سیستم طراحی شده وا داشت .انکوباتور آذرخش که توسط تکنسین بخش تکثیر مرکز تکثیر وباز سازی ذخایر شهید مرجانی طراحی گردیده ، نمونه ای از این تلاش ارزشمند در جهت ساخت انکوباتورهای پر بازده و کم خرج می باشد. این دستگاه تلفیقی از سیستم ویس ( در کپورماهیان ) ، دستگاه انکوباتور آسیوتر ( در جمع آوری اتوماتیک لاروها ) بوده و علی رغم اینکه به هیچکدام از انکباتورهای معمول در سیستم تکثیر ماهیان خاویاری در کشورهای جهان شباهت ندارد ولی از مزایای همه آن ها برخوردار است . [table=width: 1] [tr] [td][/td] [/tr] [tr] [td] [/td] [/tr] [tr] [td=bgcolor: #efefef] بشکه تغییر یافته ماهی قزل آلا [/td] [/tr] [/table] انکوباتور آذرخش انکوباتور آذرخش متشکل از 6 ظرف بنام تراف و به ارتفاع 30 سانتی متر به دو شکل مدور و چهار گوش است که دارای فعالیت بی صدا هنگام کار و خروج لارو سالم از ظروف می باشد . این دستگاه با استفاده از نظرات ارزنده متخصصان شیلاتی و تجارب 15 ساله عملی آقای حسین ندری در ساخت انکوباتورهای یوشچنکو و آستر مدل روسی در ایران ، در تابستان و پائیز 1383 طراحی و سپس در زمستان سال 1383 ساخته شد . انکوباتور آذرخش در فصل تکثیر سالهای 1384 ، 1385جهت مقایسه کارائی آن با انکوباتورهای موجود به طور آزمایشی مورد بهره برداری قرار گرفت و مقایسه کارائی انکوباتورهای آذرخش ویوشچنکو بر روی مولدین تاس ماهی ایرانی با تاکید بر ارزیابی پارامتر های درصد لقاح در مرحله بلاستولا و گاسترولا درصد تلفات مرحله انکوباسیون ، درصد تلفات لارو قبل و بعد از تغذیه فعال و بازماندگی نهایی آن به طریق علمی صورت گرفت . در این بررسی ها برتری کارائی انکوباتور آذرخش به دستگاه های خارجی با توجه به فاکتورهای فوق به اثبات رسید . با مشخص شدن برتری دستگاه انکوباتور آذرخش نسبت به یوشچنکو به لحاظ تکوین دوران جنینی و تولید لاروهای مناسب ، در اینجا لازم است برخی دیگر از محسنات این دستگاه را نسبت به انکوباتور یوشچنکو و آسیوتر بر شماریم : 1.طراحی و ساخت در داخل کشور و با هزینه بسیار محدود همراه با کارائی بهینه نسبت به انکباتورهای موجود 2.بی صدا بودن دستگاه انکوباتور آذرخش در هنگام فعالیت جهت ایجاد محیطی آرام و بدون آلودگی صوتی در مراحل انکوباسیون 3.مصرف آب کمتر ، همراه با فراگیری و بهم خوردن مناسبتر تخم 4.جمع آوری اتوماتیک لارو و جلوگیری از ضربه پذیری آن با جریان آب 5.امکان کاهش استفاده از نیروی انسانی جهت مراقبت های لازم در مدت انکوباسیون 6.عدم ارتباط آب تراف ها ( ظروف انکوباتور ) بمنظور جلوگیری از سرایت آلودگی های باکتریائی و قارچی 7.استفاده دو گانه دستگاه جهت انکوباسیون تخم ماهیان خاویاری و استخوانی لینک به دیدگاه
masi eng 47044 مالک اشتراک گذاری ارسال شده در 29 اردیبهشت، ۱۳۹۳ منبع: برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده