رفتن به مطلب

آشنائي با مفهوم روتينگ


Mohammad Aref

ارسال های توصیه شده

روتينگ ( Routing ) يکي از مهمترين ويژگي هاي مورد نياز در يک شبکه به منظور ارتباط با ساير شبکه ها است. در صورتي که امکان روتينگ پروتکل ها وجود نداشته باشد ، کامپيوترها قادر به مبادله داده نخواهند بود .

تعريف

از روتينگ به منظور دريافت يک بسته اطلاعاتي ( packet ) از يک دستگاه و ارسال آن از طريق شبکه براي دستگاهي ديگر و بر روي شبکه اي متفاوت ، استفاده مي گردد . در صورتي که شبکه شما داراي روتر نباشد ، امکان روتينگ داده بين شبکه شما و ساير شبکه ها وجود نخواهد داشت . يک روتر به منظور مسيريابي يک بسته اطلاعاتي ، مي بايست آگاهي لازم در خصوص اطلاعات زير را داشته باشد :

• آدرس مقصد

•روترهاي مجاور که با استفاده از آنان امکان اخذ اطلاعات لازم در خصوص شبکه هاي از راه دور، فراهم مي گردد .

•مسيرهاي موجود به تمامي شبکه هاي از راه دور

•بهترين مسير به هر يک از شبکه هاي از راه دور

•نحوه نگهداري و بررسي اطلاعات روتينگ

همگرائي ( Convergence )

فرآيند مورد نياز براي تمامي روترهاي موجود در يک شبکه به منظور بهنگام سازي جداول روتينگ و ايجاد يک نگرش سازگار از شبکه با استفاده ار بهترين مسيرهاي موجود . در زمان انجام فرآيند فوق ( همگرائي ) ، داده کاربر ارسال نخواهد شد .

مسير پيش فرض ( Default Route )

يک مسير استاندارد درج شده در جدول روتينگ که به عنوان اولين گزينه در نظر گرفته مي شود . هر بسته اطلاعاتي که توسط يک دستگاه ارسال مي گردد در ابتدا به مسير پيش فرض ارسال خواهد شد . در صورتي که مسير فوق مشکل داشته باشد ، يک مسير ديگر انتخاب مي گردد .

مسير ايستا ( Static Route )

يک مسير دائم که به صورت دستي درون يک جدول روتينگ درج مي گردد . مسير فوق حتي در موارديکه ارتباط غير فعال است در جدول روتينگ باقي مانده و صرفا" به صورت دستي حذف مي گردد .

مسير پويا ( Dynamic Route )

يک مسير که به صورت پويا ( اتوماتيک ) و متناسب با تغييرات شبکه ، بهنگام مي گردد .مسيرهاي پويا نقطه مقابل مسيرهاي ايستا مي باشند .

 

آشنائي با پروتکل هاي روتينگ

پروتکل هاي روتينگ به منظور استفاده در روترها ، ايجاد شده اند . پروتکل هاي فوق ، بدين منظور طراحي شده اند که امکان مبادله اطلاعات جداول روتينگ بين روترها را فراهم نمايد . تاکنون پروتکل هاي متفاوتي به منظور استفاده در شبکه هائي با ابعاد گوناگون ، طراحي و پياده سازي شده است .

 

دو نوع عمده روتينگ : پويا و ايستا

روتر ، با استفاده از روترهاي مجاور ( همسايه) و يا توسط مدير شبکه، آگاهي لازم در خصوص شبکه هاي راه دور را پيدا مي نمايد . روتر در ادامه ، يک جدول روتينگ را ايجاد که مسئوليت آن تشريح نحوه يافتن شبکه هاي راه دور است . در صورتي که شبکه مستقيما" متصل شده باشد ، روتر در خصوص شبکه ، مشکل خاصي نخواهد داشت . در صورتي که شبکه ها به يکديگر متصل نمي باشند ، روتر مي بايست آگاهي لازم در خصوص شبکه هاي راه دور را پيدا نمايد . در اين رابطه از روتينگ ايستا (درج دستي مسيرها در جدول روتينگ توسط مدير شبکه ) و يا روتينگ پويا ( درج اتوماتيک مسيرها در جدول روتينگ با استفاده از پروتکل هاي روتينگ )، استفاده مي گردد.

روترها در ادامه اقدام به بهنگام سازي اطلاعات خود در ارتباط با تمامي شبکه هائي مي نمايند که نسبت به آنان آگاهي لازم را پيدا نموده اند . در صورتي که تغييري ايجاد گردد ( مثلا" يک روتر با مشکل مواجه شده و عملا" قادر به سرويس دهي نباشد ) ، پروتکل هاي روتينگ پويا ، به صورت اتوماتيک به تمامي روترها اين موضوع را اطلاع خواهند داد . در صورت استفاده از روتينگ ايستا ، مي بايست مدير شبکه تغييرات لازم را در تمامي روترها ، اعمال نمايد ( عدم استفاده از پروتکل هاي روتينگ ) .

در روتينگ پويا از پروتکل هاي روتينگ به منظور نيل به اهداف زير استفاده مي گردد .

•تشخيص و نگهداري پوياي روترها

•محاسبه مسيرها

•توزيع اطلاعات بهنگام شده روتينگ براي ساير روترها

•حصول توافق با ساير روترها در خصوص توپولوژي شبکه

در صورت برنامه ريزي ايستاي روترها ، امکان يافتن روترها و يا ارسال اطلاعات براي ساير روترها وجود نخواهد داشت . آنان داده مورد نظر را بر روي روترهائي که توسط مدير شبکه تعريف شده است ، ارسال مي نمايند .

پروتکل هاي روتينگ پويا

در اين رابطه از سه نوع( گروه) پروتکل روتينگ پويا استفاده مي گردد . تفاوت عمده بين آنان ، روش استفاده شده به منظور يافتن روترها و محاسبات لازم در خصوص مسيريابي آنان است.

• Distance Vector : اين نوع روترها بهترين مسير را از طريق اطلاعات ارسال شده توسط ساير روترهاي مجاور ، محاسبه مي نمايند .

• Link state : اين نوع روترها هر يک داراي نسخه اي از تمامي مپ شبکه بوده و بهترين مسير را با استفاده از آن محاسبه مي نمايند .

• Hybrid : پروتکل هاي روتينگ Hybrid حد فاصل بين پروتکل هاي روتينگ Link state و Distance Vector مي باشند

 

منبع :انجمن تخصصي سيستم هاي سيسکو و شبکه

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...