رفتن به مطلب

تجربيات كشت كيوي


spow

ارسال های توصیه شده

کیوی میوه درخت تاک چوبی و بزرگی از رده Actinidia ( رسته Ericales ، خانواده Actinidiaceae ) است که در آب و هوای معتدل رشد می کند. دربازار جهانی آنرا kiwifruitمی گویند اما در شمال آمریکا معمولاً آنرا کیوی می نامند. متداول ترین نوع کیوی ( Actinidia deliciosa) تقریباً به اندازه تخم مرغ است ( حدوداً به طول 6 سانتیمتــر و 5/5 تا 4/5 سانتیمتر محیط) و کاملاً گرد نمی باشد. دارای پوستی کرکدار به رنگ قهوه ای کمرنگ است که معمولاً مصرف نمی شود. گوشت داخل آن سبز روشن و دارای ردیفهایی از دانه های خوراکی کوچک وسیاه است. بافت این میوه نرم و طعم آن گاهی اوقات مثل ترکیبی از توت فرنگی ، موز و آناناس می باشد.نام این میوه را از روی کرکهای روی پوست آن که کاملاً شبیه پرهای پرنده ای در نیوزیلند به همین نام است گرفته اند.

 

 

 

طبقه بندی

 

94 گونه ازکیوی به ثبت رسیده است که از بین آنها موارد زیر را برای میوه آن کشت می کنند:

● Actinidia deliciosaکه سابقاً Actinidia chinensis نامیده می شد و بیشترین نوع تجاری محسوب می شود.

● Actinidia chinensisکه شباهت بسیار زیادی به Actinidia deliciosaدارد اما گوشت آن به رنگ سبز ، زرد و حتی قرمز- زرد می باشد.

● Actinidia arguta, kokuwa, tara vineیا کیوی با دوام که کوچکتر است ( 15 –10گرم) و دارای گوشتی و پوستی سبز وخوراکی و مقاوم تر از A.deliciosa می باشد.

●کیوی مقاوم Actinidia cordifolia که مشابه A.argutaاست.

●کیوی مقاوم Actinidia purpurea که همانند A.arguta اما دارای گوشتی قرمز است.

● Actinidia kolomikta, kolomikta, arctic beautyیا کیوی شمالی که میوه هایی بسیار کوچک ( 8 گرم یاکمتر) تولید می کند و مقاوم ترین گونه محسوب می گردد ( تاحدود 40- درجه سانتیگراد).

● Actinidia polygama, silver vineدارای میوه هایی ریز است.

پرورش دهندگان ، با پیوند گونه های قبلی گونه های پیوندی را بوجود آورده اند.

  • Like 2
لینک به دیدگاه
  • 6 ماه بعد...


انگلیسی : نام kiwifruit فارسی : کیوی نام علمی :

Actiniadia deliciosa خانواده : Actiniadiaceae معرفی درخت کیوی : درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است . ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای 18 درجه زیر صفر را تحمل می کند . این گیاه دوپایه ، خزنده ، بسیار پر شد بوده و در صورتی که قیم نداشته باشد به صورت بوته ای قرار می گیرد . استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند .

کیوی یک گیاه دوپایه بوده و گرده افشانی آن توسط باد و حشرات انجام می شود ولی زنبور عسل به عنوان حشره ای ویژه برای گرده افشانی گل های کیوی می باشد که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد . ریشه های کیوی بزرگ و گوشتی می باشند . برگ های کیوی دارای پرزهایی است که بر روی تبخیر و تعرق ، آفات و بیماری ها و تبادل گازی گیاه تاثیر می گذارند . برگ ها در کیوی مهم می باشند ، چرا که نسبت بین سطح برگ بر اندازه نهایی میوه تاثیر مستقیم دارد . رشد جوانه ها در درخت کیوی همانند درخت انگور می باشد و گل های آن بر روی شاخه های فصل جاری تشکیل می شوند . کیوی از درختانی است که سال آوری دارد و ازدیاد محصول در یک سال سبب کاهش محصول در سال های آینده می گردد . دوره نونهالی درخت کیوی 3 الی 4 سال می باشد .

تکثیر درخت کیوی : افزایش به وسیله بذر ، قلمه ، پیوند و کشت بافت صورت می گیرد . در افزایش توسط بذر جنسیت کیوی را تا زمان به گل رفتن یعنی 7 سالگی نمی توان تشخیص داد به همین دلیل خیلی مفید نمی باشد . در افزایش توسط قلمه ، قلمه چوب نیمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سیستم مه افشان قرار می دهند .

گل در کیوی : گل های کیوی سفید رنگ بوده که در نهایت به زرد طلایی تغییر رنگ می دهند و هیچگونه شهدی ندارند اما رایحه خوشبویی را تولید می کنند . البته به دلیل نداشتن شهد برای زنبورهای عسل جذاب نیستند و به همین دلیل گرده افشانی درخت کیوی با مشکل مواجه می گردد . بایستی توجه داشت که گل ها در پایه نر زودتر از پایه ماده باز می شوند و این یکی از روش های تشخیص گیاه نر می باشد .

هرس درخت کیوی : برای گلدهی بیشتر بایستی درخت کیوی را هرس کرد ، که هرس تابستانه و استفاده از کند کننده های رشد سبب تحریک گیاه برای گلدهی بیشتر می شود . البته از پاهنگ برداری نیز استفاده می گردد .

تولید میوه : تعداد گل در کیوی بسیار زیاد است ولی تعداد کمی از آنها به میوه تبدیل می گردند . از عوامل آن عدم گرده افشانی ، سقط جوانه گل ، عدم تامین نیاز سرمایی ، متعادل نبودن نسبت بین برگ و میوه می باشند .

شاید مهمترین مسئله در پرورش کیوی گرده افشانی گل های آن باشد چرا که رابطه مستقیم با تعداد و اندازه نهایی میوه دارد . برای گرده افشانی بیشتر هم راههای زیادی است که از جمله مبارزه با علف های هرز به دلیل داشتن گل های جذاب تر از گل های کیوی ، رعایت اصول فاصله درختان گرده دهنده و گرده پذیر و راههایی برای جذب حشرات و بویژه زنبور عسل به باغ خود . البته فراموش نکنید برای افزایش میوه در کیوی گرده افشانی به صورت مصنوعی هم انجام می گردد .

ارزش غذایی کیوی : این میوه سبز رنگ با پوستی کرکدار دارای مقادیر زیادی ویتامین ث است . ویتامین A ، E و پتاسیم ، فولیک اسید ، آهن نیز دارد . به دلیل وجود آنزیم هایی که در کیوی وجود دارد از آن برای نرم کردن گوشت استفاده می کنند که در اثر حرارت به سرعت از بین می رود . (دوستداران آشپزی حتما از این روش برای نرم و ترد کردن گوشت استفاده کرده اند ) . سعی کنید کیوی را به همراه لبنیات مصرف نکنید

 

رویان

  • Like 5
لینک به دیدگاه
  • 1 سال بعد...

نام انگلیسی : نام kiwifruit فارسی : کیوی

 

 

نام علمی : Actiniadia deliciosa خانواده : Actiniadiaceae

معرفی درخت کیوی : درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است . ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای 18 درجه زیر صفر را تحمل می کند . این گیاه دوپایه ، خزنده ، بسیار پر شد بوده و در صورتی که قیم نداشته باشد به صورت بوته ای قرار می گیرد . استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند .

 

کیوی یک گیاه دوپایه بوده و گرده افشانی آن توسط باد و حشرات انجام می شود ولی زنبور عسل به عنوان حشره ای ویژه برای گرده افشانی گل های کیوی می باشد که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد . ریشه های کیوی بزرگ و گوشتی می باشند . برگ های کیوی دارای پرزهایی است که بر روی تبخیر و تعرق ، آفات و بیماری ها و تبادل گازی گیاه تاثیر می گذارند . برگ ها در کیوی مهم می باشند ، چرا که نسبت بین سطح برگ بر اندازه نهایی میوه تاثیر مستقیم دارد . رشد جوانه ها در درخت کیوی همانند درخت انگور می باشد و گل های آن بر روی شاخه های فصل جاری تشکیل می شوند . کیوی از درختانی است که سال آوری دارد و ازدیاد محصول در یک سال سبب کاهش محصول در سال های آینده می گردد . دوره نونهالی درخت کیوی 3 الی 4 سال می باشد .

 

تکثیر درخت کیوی : افزایش به وسیله بذر ، قلمه ، پیوند و کشت بافت صورت می گیرد . در افزایش توسط بذر جنسیت کیوی را تا زمان به گل رفتن یعنی 7 سالگی نمی توان تشخیص داد به همین دلیل خیلی مفید نمی باشد . در افزایش توسط قلمه ، قلمه چوب نیمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سیستم مه افشان قرار می دهند .

 

گل در کیوی : گل های کیوی سفید رنگ بوده که در نهایت به زرد طلایی تغییر رنگ می دهند و هیچگونه شهدی ندارند اما رایحه خوشبویی را تولید می کنند . البته به دلیل نداشتن شهد برای زنبورهای عسل جذاب نیستند و به همین دلیل گرده افشانی درخت کیوی با مشکل مواجه می گردد . بایستی توجه داشت که گل ها در پایه نر زودتر از پایه ماده باز می شوند و این یکی از روش های تشخیص گیاه نر می باشد .

 

هرس درخت کیوی : برای گلدهی بیشتر بایستی درخت کیوی را هرس کرد ، که هرس تابستانه و استفاده از کند کننده های رشد سبب تحریک گیاه برای گلدهی بیشتر می شود . البته از پاهنگ برداری نیز استفاده می گردد .

 

تولید میوه : تعداد گل در کیوی بسیار زیاد است ولی تعداد کمی از آنها به میوه تبدیل می گردند . از عوامل آن عدم گرده افشانی ، سقط جوانه گل ، عدم تامین نیاز سرمایی ، متعادل نبودن نسبت بین برگ و میوه می باشند .

شاید مهمترین مسئله در پرورش کیوی گرده افشانی گل های آن باشد چرا که رابطه مستقیم با تعداد و اندازه نهایی میوه دارد . برای گرده افشانی بیشتر هم راههای زیادی است که از جمله مبارزه با علف های هرز به دلیل داشتن گل های جذاب تر از گل های کیوی ، رعایت اصول فاصله درختان گرده دهنده و گرده پذیر و راههایی برای جذب حشرات و بویژه زنبور عسل به باغ خود . البته فراموش نکنید برای افزایش میوه در کیوی گرده افشانی به صورت مصنوعی هم انجام می گردد .

 

ارزش غذایی کیوی : این میوه سبز رنگ با پوستی کرکدار دارای مقادیر زیادی ویتامین ث است . ویتامین A ، E و پتاسیم ، فولیک اسید ، آهن نیز دارد . به دلیل وجود آنزیم هایی که در کیوی وجود دارد از آن برای نرم کردن گوشت استفاده می کنند که در اثر حرارت به سرعت از بین می رود . (دوستداران آشپزی حتما از این روش برای نرم و ترد کردن گوشت استفاده کرده اند ) . سعی کنید کیوی را به همراه لبنیات مصرف نکنید .

  • Like 1
لینک به دیدگاه

kiwi01.jpg

تاریخچه کیوی : کیوی نیز که چند دهه ‌ای است وارد ایران شده است و سطح زیر کشت مناسبی از باغ‌های استان مازندران را به خود اختصاص داده است، از جمله میوه‌هایی است که از لحاظ تغذیه‌ ای و خواص درمانی دارای ارزش بالایی است، نام علمی این میوه Actinidia deliciosa است که بومی مناطق شرقی و شمال شرقی کشور چین است و نام محلی آن ینگ‌تااو (Yang Tao) است. این میوه در اوایل قرن بیستم به نیوزلند وارد شد و به‌تدریج در این منطقه از جهان مورد کشت قرار گرفت. در سال ۱۹۶۰ نام این میوه در نیوزلند به گوس بری چینی (Chinese Gooseberry) تغییر یافت. در سال ۱۹۶۱ این میوه به ایالت متحده آمریکا وارد شد و نام کیوی، برگرفته از نام یک برنده بومی نیوزلند به این اتلاق شد. در حال حاضر این میوه در کشورهایی چون ایتالیا، نیوزلند، شیلی، فرانسه، ژاپن و ایالت متحده آمریکا در سطح وسیع کشت می‌شود.

 

 

kiwi-fruit_3629.jpg

 

 

خواص کیوی : استرس، مواد مضر و كمبود خواب، روی بدن انسان اثر می گذارد. هر كس كه می خواهد به این وضع گرفتار نشود، باید در روز 4 عدد كیوی بخورد. مطالعات دانشمندان ایتالیایی نشان داده است كه دیابتی هایی كه مرتب مقدار زیادی ویتامینC دریافت می كنند، میزان كلسترول و انسولین پایینی دارند. كیوی برای تامین ویتامین ث منبع خوبی است.این میوه به لحاظ داشتن ریز مغذی‌های مختلف از ارزش‌ غذایی بسیار بالایی برخوردار است. به ‌طوری که هر سهم از این میوه قادر است ۹۵ درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تأمین کند.کاهش قدرت ماهیچه‌ای و قدرت بینایی نیز در سالمندانی که از این میوه به‌طور مداوم استفاده می‌کنند کمتر دیده می‌شود. اين ميوه به دليل خاصيت كاهندگي كه بر سطح تري گليسيريد دارد، از غلظت خون مي‌كاهد و از تنگ شدن عروق و نهايتاً بروز انواع سكته‌ها جلوگيری می ‌كند. كيوی مانند قرص آسپيرين موجب رقيق شدن خون شده، از ايجاد پلاك در خون جلوگيری می كند . آسپيرين از داروهايی است كه به رغم عوارض جانبی آن همواره بايد از سوی افراد مبتلا و حتی مستعد به مصرف برسد و عوارضی نظير التهاب، زخم و حتي خونريزی روده را ايجاد مي‌كند، در حالی كه مصرف روزانه دو عدد كيوی مي‌تواند همان اثر را داشته باشد. بر خلاف آسپيرين اين ميوه داراي تركيباتی نظير ويتامين C ،E ، پلي فنول‌ها، پتاسيم، مس و منيزيم است كه همه آنها در حفظ سلامت قلب و عروق ضروری به نظر می ‌رسند. در مطالعه‌ای كه در سال 2004 روي تعدادی داوطلب به انجام رسيد، ديده شد كه در اين افراد با مصرف روزانه 2 تا 3 عدد كيوی در مدت 28 روز، به ميزان 18 درصد از ميزان عوامل ايجاد كننده بيماری‌های قلبی و 15 درصد از سطح تری گليسيريد كاسته شده است. از اين رو متخصصان علم تغذيه اين ميوه را به بيماران قلبی توصيه مي‌كنند و آن را براي پيشگيری از بروز بيماری‌های قلبی مهم می ‌دانند.

 

 

 

 

بهترين روش ذخيره و نگهداری : هنگام خريد اين ميوه نمونه‌ای از آن را در ميان انگشتان خود قرار دهيد و درصورتی كه بر اثر فشار جزیی، نرمي زير دستان خود احساس كرديد از خريدن آن صرف‌نظر كنيد. اين ميوه را می‌توانيد در دمای اتاق نگهداری كرده، آن‌را به مدت چند روز ذخيره كنيد. هرگز اين ميوه را كنار سيب، گلابی و سيب زمينی قرار ندهيد، زيرا از اين ميوه‌ها گازی متصاعد می‌شود كه موجب رسيدن بيش از اندازه اين ميوه می‌شود. به علاوه، توصيه می‌شود هيچ‌گاه كيوی بسيار نرم يا لك دار نخريد؛ اما در صورتی كه ميوه شما نارس است می توانيد آن را در كاغذ همراه ميوه‌هايی نظير سيب، گلابی يا موز قرار دهيد تا فرآيند رسيدن تسريع شود. هرگز به اندازه ميوه توجه نداشته باشيد، زيرا در ميزان مواد مغذی موجود در آن تأثيری ندارد. تصور نكنيد ميوه درشت‌تر دارای مقدار بيشتری ماده مغذی است و ارزش تغذيه ای بيشتری دارد.

 

 

 

 

 

هشدار : اين ميوه از ميوه‌هايی محسوب مي‌شود كه دارای اگزالات هستند. اگزالات تركيبی است كه وقتی وارد بدن مي‌شود ، در مايعات بدن باقی می‌ماند و موجب بروز عارضه در اعضايی نظير كليه‌ها و كيسه صفرا مي شود. به اين منظور اين ميوه براي افرادی كه مستعد سنگ كليه و سنگ كيسه صفرا هستند بايد با احتياط ميل شود. به علاوه، اگزالات موجود در اين ميوه، مانع جذب كلسيم می‌شود. به اين دليل نبايد حداقل 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از مصرف لبنيات و حتی قرص‌های كلسيم اين ميوه را تناول كرد تا مانع جذب اين ماده مغذی نشود.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

کیوی میوه درخت تاک چوبی و بزرگی از

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
Actinidia ( رسته Ericales ، خانواده Actinidiaceae ) است که در
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
رشد می کند. دربازار جهانی آنرا kiwifruitمی گویند اما در شمال آمریکا معمولاً آنرا کیوی می نامند. متداول ترین نوع کیوی ( Actinidia deliciosa) تقریباً به اندازه تخم مرغ است ( حدوداً به طول 6 سانتیمتــر و 5/5 تا 4/5 سانتیمتر محیط) و کاملاً گرد نمی باشد. دارای پوستی کرکدار به رنگ قهوه ای کمرنگ است که معمولاً مصرف نمی شود. گوشت داخل آن سبز روشن و دارای ردیفهایی از دانه های خوراکی کوچک وسیاه است. بافت این میوه نرم و طعم آن گاهی اوقات مثل ترکیبی از
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
، موز و
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
می باشد.نام این میوه را از روی کرکهای روی پوست آن که کاملاً شبیه پرهای پرنده ای در نیوزیلند به همین نام است گرفته اند.

 

Slicedkiwi.jpg

 

طبقه بندی

 

 

94

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ازکیوی به ثبت رسیده است که از بین آنها موارد زیر را برای میوه آن کشت می کنند:

● Actinidia deliciosaکه سابقاً Actinidia chinensis نامیده می شد و بیشترین نوع تجاری محسوب می شود.

● Actinidia chinensisکه شباهت بسیار زیادی به Actinidia deliciosaدارد اما گوشت آن به رنگ سبز ، زرد و حتی قرمز- زرد می باشد.

● Actinidia arguta, kokuwa, tara vineیا کیوی با دوام که کوچکتر است ( 15 –10گرم) و دارای گوشتی و پوستی سبز وخوراکی و مقاوم تر از A.deliciosa می باشد.

●کیوی مقاوم Actinidia cordifolia که مشابه A.argutaاست.

●کیوی مقاوم Actinidia purpurea که همانند A.arguta اما دارای گوشتی قرمز است.

● Actinidia kolomikta, kolomikta, arctic beautyیا کیوی شمالی که میوه هایی بسیار کوچک ( 8 گرم یاکمتر) تولید می کند و مقاوم ترین گونه محسوب می گردد ( تاحدود 40- درجه سانتیگراد).

● Actinidia polygama, silver vineدارای میوه هایی ریز است.

پرورش دهندگان ، با پیوند گونه های قبلی گونه های پیوندی را بوجود آورده اند.

 

 

تاریخچــــــه

 

 

Actinidia deliciosa بومی جنوب شرقی

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
است و Actinidia chinensis در نواحی کم ارتفاع تر جنوب شرقی چین بسیار رایج است. گونه های دیگر Actinidia نیز در چین یافت شده و تا جنوب شرقی سیبریه امتداد دارند.

 

کشت آن در اوایل قرن بیستم از کشور چین آغاز شد زمانیکه دانه های این میوه توسط Isabel Fraser در نیوزیلند تولید شد. او رئیس دانشکده Wanganui Girls بود و مشغول دیداراز مدارس ماموران در چین بود. دانه ها در سال 1906 بوسیله

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به نام Alexander Allision کاشته شد و اولین تاک در سال 1910 به بار نشست. افرادی که اولین بار این میوه را خوردند طعم آنرا مانند سفرس پنداشتند و به همین علت آنرا سفرس چینی نامیدند ، اما این میوه از خانواده آکتینیدیا می باشد و هیچ ارتباطـــی با خانواده سفـرس ( Grossulariaceae) ندارد.

 

گونه کشاورزی معروف Actinidia deliciosa "Hayward" حدود سال 1924 توسط Hayward Wright درAvondale پرورش یافت. ابتدا در باغهای خانگی کاشته شد اما کشت تجاری آن در دهه 40 آغاز گشت. امروزه بزرگترین تولید کننده این میوه نیوزیلند است و بعد از آن فرانسه ، آمریکا ، (ایتالیا)) ،

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و ژاپن قرار دارند.کیوی هنوز هم در سرزمین مادری خود چین تولید می شود اما این کشور هرگز جزو 10 کشور اول تولید کننده این میوه قرار ندارد. در چین عمدتاً این میوه را در نواحی کوهستانی بالای رود Chang Jiang پرورش می دهند. البته در نواحی دیگری از چین نیز از جمله Sichuan و تایوان آنرا کشت می کنند.

 

اسامی در زبان چینی :

 

 

●هلوی میمون Macaco : (猕猴桃 Mi2 hou2 tao2) رایج ترین نامها.

●میوه عجیب یا غیر عادی(奇異果 qi2 yi4 guo3) رایج ترین نام در تایوان و هنگ کنگ (奇异果 kay yee goh). ترانویسی تقریباً شبیه کیوی است.

●هلوی Yang (阳桃 Yang2 tao2)

● هلوی Goat (羊桃 yang2 tao2)

●گلابی کرکدار(毛梨 mao2 li2)

●گلابی تاکی (藤梨 teng2 li2)

 

چون عموماً نام گیاه معروف سفرس را برای این گیاه جدید بکارمی بردند میوه کیوی را سفرس چینی نامیدند. با این همه شرکت صادرات میوه و سبزیجات Turner و Growers نیوزیلند برای ایجاد تقاضاهای بیشتر این میوه نام کیوی را در سال 1959 برای آن انتخاب کرد ( برگرفته از نام پرنده بی پرواز بومی به همین نام). پرورش دهندگان نیز به تدریج این نام را بکار بردند و در سال 1974 نام کیوی بصورت نام رسمی تجاری این میوه درآمد. نام قدیمی آن هنوز گاهی اوقات در

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
مورد استفاده قرار می گیرد.

 

درآمریکای شمالی بخش "میوه" را از کلمه اصلی حذف کرده و فقط به آن کیوی می گویند و برای بیشتر مردم نام کیوی تداعی کننده میوه است تا پرنده ای به همین نام . این نوع کاربرد اشکالات کوچکی را بوجود آورد و بسیاری از مردم نیوزیلند را ناراحت کرد.برای جلوگیری از سردرگمی خارجیان درباره این موضوع که کیوی به معنی پرنده است یا میوه ویا فردی ازنیوزیلند،اکنون بیشتر کیویهای نیوزیلند تحت نام تجاری (

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
) است.

 

گونه هــــــا

 

 

تقریباً تمام کیویهای تجاری به تعداد کمی از گونه های Actinidia deliciosa: Hayward, Chico و Saanichton 12 تعلق دارند.میوه این گونه ها غیر قابل تشخیص هستند و با تعریفی که از کیوی استاندارد در ابتدای این مقاله ارائه شد مطابقت دارند.

 

گونه جدیدی از Actinidia chinensis به نام کیوی طلائی با گوشتی زرد و طعمی شیرین همانند میوه سالاد توسط باغداران نیوزیلند تولید شد و در حال حاضر بصورت مقادیر روزافزون در بازارهای جهانی معامله می شود.بعضی از گونه های وحشی درچین دارای میوه ای زرد هستند اما به علت کوچکی ارزش تجاری ندارند. سال 1987 دانه های این گیاه به نیوزیلند وارد شد و باغداران پس از یازده سال ازطریق پیوند زدن آنها با کیویهای تاکی سبز نوع جدیدی از این میوه را پرورش دادند. کیوی طلائی دارای پوستی نرم و برنزی رنگ و کلاهک تیزی در انتهای آن است و گوشت آن به رنگ طلائی خاصی می باشد. ارزش تجاری این نوع کیوی از انواع سبز بیشتر است.

 

ارزش غذایـــــــی

 

 

کیوی حلقه شده

کیوی سرشار از ویتامین ث می باشد. مقدار

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
آن از نظر وزنی تاحدی کمتر از موز است. همچنین دارای ویتامینA ،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
،
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و فولیک اسید می باشد.

 

کیوی خام نیز دارای مقادیر زیادی

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
حل کننده
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به نام پاپایین است که ازنظر تجاری برای نرم کردن گوشت مفید است اما احتمال دارد برای بعضی از افراد آلرژی زا باشد. بویژه افرادی که به پاپایاس یا
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
حساسیت دارند مستعد حساسیت به این میوه هم هستند.

 

این آنزیم که براثر پختن میوه به سرعت از بین می رود استفاده از کیوی خام را در دسرهای حاوی

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
یا هر محصول لبنی دیگرنامناسب می کند.این آنزیم در عرض چند دقیقه درحالیکه بوی بسیار بدی تولید می نماید شروع به حل کردن
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
شیر می کند.

 

کشت

 

 

کیوی در بیشترنواحی معتدل رشد می کند. درمناطقی که گونه Actinidia deliciosa مقاوم نیست به جای آن انواع دیگر گونه ها پرورش می یابند. این میوه را بصورت تجاری درسازه های محکم کشت می کنند بطوریکه می توان در هر آکرچندین تن محصول برداشت کرد که بیش از مقداری است که تاکهای ضعیف می توانند حاصل کنند. آنها معمولاً به یک سیستم آبیاری مجهز می باشند که علاوه بر آبیاری مانع از یخ زدگی آنها در بهار می شود.

 

کیوی رسیده

 

 

تاکهای کیوی مثل تاکهای انگور شدیداً به هرس نیاز دارند. میوه آن روی نی های یکساله یا بیشتر رشد می کنند اما با پیر شدن نی ها خم می شوند.نی ها را باید بعد از سال سومشان برید و جایگزین کرد.

 

گیاهان کیوی معمولاً دوپایه هستند یعنی هر گیاه کیوی یا نر است یا ماده.فقط گیاه ماده میوه می دهد آنهم وقتی که توسط گیاه نر گرده افشانی می شود. برای سه تا هشت تاک ماده یک گیاه نرگرده افشان لازم است. تنها استثنا ، یک نوع پیوندی از ژاپن به نام گونـه Issai است (Actinidia arguta x rufa) که گلهای کامل می دهد و می تواند خودش را بارور نماید ؛ متاسفانه این گونه کم طاقت است و مقاومت آن از بیشتر اشکال A. arguta کمتر می باشد و تولید کننده بزرگی محسوب نمی شود.

 

کیوی از نظر دشواری در

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
معروف است چون گلهای آن برای
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ها جذاب نیستند. بعضی از تولید کنندگان گرده های جمع آوری شده را بر روی گلهای ماده می پاشند. اما کلاً موفق ترین راه گرده افشانی اشباعی است که در این روش جمعیتهای بسیار زیادی از زنبورها را بوجود می آورند ( با قراردادن کندوها در باغها) که زنبورها به علت رقابت شدید برای تمامی گلهای موجود در مسافت پروازیشان مجبور به استفاده از گلهای کیوی می شوند.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

در سال 1347 براي اولين بار درخت كيوي وارد ايران شد و آزمايشات پژوهشي بر روي آن از سال 1356 در ايستگاه تحقيقات كشاورزي رامسر آغاز گرديد.

غرب استان مازندران به عنوان يكي از مناطق مستعد براي توليد محصولات درختي از جمله كيوي به شمار مي رود. كشاورزان اين مناطق در سال 1361 به كشت گسترده آن پرداخته اند و بسياري از آنها به منظور دستيابي به سود بيشتر، درختان ميوه بي شماري را از زمين هايشان حذف كرده و به جاي آنها درخت كيوي كشت كرده اند.

بر طبق برآوردهاي انجام شده، هم اكنون بيش از 2 هزار هكتار از زمين هاي اين مناطق به زير كشت كيوي رفته است كه ميزان توليد سالانه آن به 60 هزار تن مي رسد.

ايران بعد از كشورهاي نيوزلند، شيلي و يونان رتبه چهارم از نظر سهم صادرات اين محصول را در جهان به خود اختصاص داده است. صادرات كيوي ايران عملا از سال 1366 آغاز شده و همچنان داراي روند صعودي است. در سال هاي اخير، سالانه بين 15 تا 20 هزار تن كيوي صادر مي شود كه اين ميزان تنها 30 درصد از كل محصول توليد شده مي باشد كه به دليل برخورداري از امكانات مناسب در اين بخش، قابليت صادرات اين محصول در ايران پايين آمده است.

با اين حال اگر بتوانيم تنها 5/2 درصد از اراضي قابل كشت در استان مازندران را به زيركشت كيوي ببريم، مي توانيم به تنهايي معادل همه كشورهاي توليدكننده اين محصول، كيوي توليد كنيم.

ايران در حال حاضر داراي رتبه اول برداشت كيوي در واحد سطح است و اين موفقيت را مرهون برنامه ريزي صحيح و برگزاري كلاس هاي آموزشي و اطلاع رساني در زمينه هاي كاشت، داشت و برداشت براي كيوي كاران هستيم.

لازم به ذكر است كه در مسير اين پيشرفت و توسعه موانعي بزرگ وجود دارد كه اين موانع در آينده نه چندان دور خودشان را نشان مي دهند و مشكلات عمده اي را براي اين صنعت رو به پيشرفت به وجود خواهند آورد.

بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه به دليل ميزان تقاضاي جهاني براي خريد كيوي، ايران مي تواند درخت كيوي را در مقياس هاي وسيع تري كشت كند. به همين خاطر كشت كيوي از سوي كارشناسان و مسوولان استان مازندران به شدت به كشاورزان توصيه مي شود، زيرا به دليل وجود بازارهاي خريد براي كيوي، اين محصول از نظر اقتصادي به خوبي مي تواند با ميوه هايي مانند مركبات رقابت كند و از طرفي دوره رسيدگي آن 3 سال است و همچنين ميزان برداشت كيوي برابر 15 تا 20 تن در هر هكتار مي باشد؛ ولي مركبات پس از 7 سال حدود 6 تن در هكتار محصول توليد مي كنند. بنابراين بسياري از كشاورزان مبادرت به جايگزيني كيوي به جاي درختان مركبات نموده اند و در نتيجه ميزان توليد مركبات در مناطق شمال كشور با كاهش روبه رو خواهد بود.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

نام انگلیسی : kiwifruit

نام علمی : Actiniadia deliciosa خانواده : Actiniadiaceae

معرفی درخت کیوی : درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است . ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای 18 درجه زیر صفر را تحمل می کند . این گیاه دوپایه ، خزنده ، بسیار پر شد بوده و در صورتی که قیم نداشته باشد به صورت بوته ای قرار می گیرد . استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند .

 

 

کیوی یک گیاه دوپایه بوده و گرده افشانی آن توسط باد و حشرات انجام می شود ولی زنبور عسل به عنوان حشره ای ویژه برای گرده افشانی گل های کیوی می باشد که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد . ریشه های کیوی بزرگ و گوشتی می باشند . برگ های کیوی دارای پرزهایی است که بر روی تبخیر و تعرق ، آفات و بیماری ها و تبادل گازی گیاه تاثیر می گذارند . برگ ها در کیوی مهم می باشند ، چرا که نسبت بین سطح برگ بر اندازه نهایی میوه تاثیر مستقیم دارد . رشد جوانه ها در درخت کیوی همانند درخت انگور می باشد و گل های آن بر روی شاخه های فصل جاری تشکیل می شوند . کیوی از درختانی است که سال آوری دارد و ازدیاد محصول در یک سال سبب کاهش محصول در سال های آینده می گردد . دوره نونهالی درخت کیوی 3 الی 4 سال می باشد .

تکثیر درخت کیوی : افزایش به وسیله بذر ، قلمه ، پیوند و کشت بافت صورت می گیرد . در افزایش توسط بذر جنسیت کیوی را تا زمان به گل رفتن یعنی 7 سالگی نمی توان تشخیص داد به همین دلیل خیلی مفید نمی باشد . در افزایش توسط قلمه ، قلمه چوب نیمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سیستم مه افشان قرار می دهند .

گل در کیوی : گل های کیوی سفید رنگ بوده که در نهایت به زرد طلایی تغییر رنگ می دهند و هیچگونه شهدی ندارند اما رایحه خوشبویی را تولید می کنند . البته به دلیل نداشتن شهد برای زنبورهای عسل جذاب نیستند و به همین دلیل گرده افشانی درخت کیوی با مشکل مواجه می گردد . بایستی توجه داشت که گل ها در پایه نر زودتر از پایه ماده باز می شوند و این یکی از روش های تشخیص گیاه نر می باشد .

هرس درخت کیوی : برای گلدهی بیشتر بایستی درخت کیوی را هرس کرد ، که هرس تابستانه و استفاده از کند کننده های رشد سبب تحریک گیاه برای گلدهی بیشتر می شود . البته از پاهنگ برداری نیز استفاده می گردد .

تولید میوه : تعداد گل در کیوی بسیار زیاد است ولی تعداد کمی از آنها به میوه تبدیل می گردند . از عوامل آن عدم گرده افشانی ، سقط جوانه گل ، عدم تامین نیاز سرمایی ، متعادل نبودن نسبت بین برگ و میوه می باشند .

شاید مهمترین مسئله در پرورش کیوی گرده افشانی گل های آن باشد چرا که رابطه مستقیم با تعداد و اندازه نهایی میوه دارد . برای گرده افشانی بیشتر هم راههای زیادی است که از جمله مبارزه با علف های هرز به دلیل داشتن گل های جذاب تر از گل های کیوی ، رعایت اصول فاصله درختان گرده دهنده و گرده پذیر و راههایی برای جذب حشرات و بویژه زنبور عسل به باغ خود . البته فراموش نکنید برای افزایش میوه در کیوی گرده افشانی به صورت مصنوعی هم انجام می گردد .

ارزش غذایی کیوی : این میوه سبز رنگ با پوستی کرکدار دارای مقادیر زیادی ویتامین ث است . ویتامین A ، E و پتاسیم ، فولیک اسید ، آهن نیز دارد . به دلیل وجود آنزیم هایی که در کیوی وجود دارد از آن برای نرم کردن گوشت استفاده می کنند که در اثر حرارت به سرعت از بین می رود . (دوستداران آشپزی حتما از این روش برای نرم و ترد کردن گوشت استفاده کرده اند ) . سعی کنید کیوی را به همراه لبنیات مصرف نکنید

  • Like 1
لینک به دیدگاه

کشت کیوی در جهان :

در حال حاضر این میوه در کشورهایی چون ایتالیا، نیوزلند، شیلی، فرانسه، ژاپن و ایالت متحده آمریکا در سطح وسیع کشت می‌شود و زلاندنو، ايتاليا و شيلي عمده ترين توليد کنندگان اين ميوه در جهان محسوب مي شوند.

میانگین تولید کیوی در دنیا در هر هکتار معادل 16 تن است. کشت کیوی در ایران: سابقه کشت انبوه کيوي در ايران به سالهاي 1360 و بعد از آن بر مي گردد. درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است ،ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای 18 درجه زیر صفر را تحمل می کند . استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند .ایران در حال حاضر دارای رتبه اول برداشت کیوی در واحد سطح است و این موفقیت را مرهون برنامه ریزی صحیح و برگزاری کلاس های آموزشی و اطلاع رسانی در زمینه های کاشت، داشت، برداشت برای کیوی کاران هستیم. به دلیل وجود بازارهای خرید برای کیوی، این محصول از نظر اقتصادی به خوبی می تواند با میوه هایی مانند مرکبات رقابت کند و از طرفی دوره رسیدگی آن 3 سال است و همچنین میزان برداشت کیوی برابر 15 تا 25 تن در هکتار می باشد ولی مرکبات پس از 7 سال حدود 6 تن در هکتار محصول تولید می کنند. بنابراین بسیاری از کشاورزان مبادرت به جایگزینی کیوی به جای درختان مرکبات نموده اند.

تولید کیوی دراستان مازندران:

شروع کشت کیوی فروت از سال 1347 با ورود قلمه ریشه دار شده به استان بود. استان مازندران بهترین ناحیه کشت کیوی است، مازندران به علت دارابودن شرايط آب و هوايي معتدل و مرطوب، بارندگي فراوان و زمينهاي حاصلخيز، در کشت اين محصول از جايگاه ويژه اي برخوردار است، به طوري که سالانه حدود 90 درصد توليد کيوي کشور را به خود اختصاص مي دهد . سالانه حدود نیمی از این محصول به کشورهای حاشیه خلیج فارس ؛ آسیای میانه و اروپا صادر می شود. اگر بتوانیم تنها 5/2 درصد از اراضی قابل کشت در استان مازندران را به زیر کشت کیوی ببریم می توانیم به تنهایی معادل همه کشورهای تولید کننده این محصول ، کیوی تولید کنیم.

ارقام مختلف کیوی در مازندران عبارتند از : آبوت – برونو – مانتی – هایوارد و گرسی.

 

 

تكثير درخت كيوي : افزايش به وسيله بذر ، قلمه ، پيوند و كشت بافت صورت مي گيرد . در افزايش توسط بذر جنسيتكيوي را تا زمان به گل رفتن يعني 7 سالگي نمي توان تشخيص داد به همين دليل خيلي مفيد نمي باشد .

گل در كيوي : گل هاي كيوي سفيد رنگ بوده كه در نهايت به زرد طلايي تغيير رنگ مي دهند و هيچگونه شهدي ندارنداما رايحه خوشبويي را توليد مي كنند . البته به دليل نداشتن شهد براي زنبورهاي عسل جذاب نيستند و به همين دليل گرده افشاني درخت كيوي با مشكل مواجه مي گردد . بايستي توجه داشت كه گل ها در پايه نر زودتر از پايه ماده باز ميشوند و اين يكي از روش هاي تشخيص گياه نر مي باشد .

هرس درخت كيوي : براي گلدهي بيشتر بايستي درخت كيوي را هرس كرد ، كه هرس تابستانه و استفاده از كند كننده هاي رشد سبب تحريك گياه براي گلدهي بيشتر مي شود .

توليد ميوه : تعداد گل در كيوي بسيار زياد است ولي تعداد كمي از آنها به ميوه تبديل مي گردند . از عوامل آن عدم گرده افشاني ، سقط جوانه گل ، عدم تامين نياز سرمايي ، متعادل نبودن نسبت بين برگ و ميوه مي باشند .شايد مهمترين مسئله در پرورش كيوي گرده افشاني گل هاي آن باشد چرا كه رابطه مستقيم با تعداد و اندازه نهايي ميوهدارد . براي گرده افشاني بيشتر هم راههاي زيادي است كه از جمله مبارزه با علف هاي هرز به دليل داشتن گل هاي جذابتر از گل هاي كيوي ، رعايت اصول فاصله درختان گرده دهنده و گرده پذير و راههايي براي جذب حشرات و بويژه زنبورعسل به باغ خود . البته فراموش نكنيد براي افزايش ميوه در كيوي گرده افشاني به صورت مصنوعي هم انجام مي گردد .

  • Like 1
لینک به دیدگاه

اطلاعات آموزشی مربوط به نکاتی در خصوص داشت کیوی

 

 

1-هرس زمستانه درختان کیوی مهم ترین و ضروری ترین عملیات اجرایی برای تولید محصول است و بیشترین تأثیر را روی فیزیولوژی و فرآیند گلدهی و در نهایت میوه دهی درختان دارد. این هرس پس از ریزش برگ (اواخر آذر ماه ) تا قبل از شروع رشد سالیانه ( اواخر بهمن) انجام می شود. انجام این هرس پس از شروع رشد ریشه موجب ضعف شدید درختان کیوی می شود.

 

2- در کیوی آرایش و بستن شاخساره های گل دهنده به سیم داربست و ایجاد زاویه ای کمتر از خط افق موجب افزایش گلدهی می شود البته شکستگی این شاخساره ها بیشتر می شود زیرا در مقابل جریان باد انعطاف کمتری دارند. بستن شاخساره ها موجب یکنواختی تاج پوشش می شود.سطح فتوسنتزی افزایش می یابد و به علت نور گیری یکسان و مناسب ، میوه ها از کیفیت بیشتری برخوردار می شوند . بستن شاخساره های گلدهنده پس از اتمام آخرین مراحل هرس زمستانه (در اواخر بهمن ماه ) انجام می شود.

 

3- هرس تابستانه درختان کیوی موجب افزایش گل انگیزی ، بهبود کیفیت میوه ، کاهش ضایعات انباری ، کاهش حجم عملیات هرس زمستانه ، کنترل آفات و بیماری ها می شود. این هرس دو روز پس از تشکیل میوه ( نیمه خرداد ماه ) آغاز و تا پایان فصل تابستان با سرزنی شاخساره هایی که برای فصل بعد گل و میوه تولید می کنند پایان می پذیرند. انجام هرس تابستانه در طول دوره گلدهی موجب کاهش اندازه میوه می شود. علت این موضوع به هم خوردن تعادل هورمونی درختان کیوی است.

 

4- گل های کیوی برای گرده افشانی کافی نیازمند فعالیت حشرات و به ویژه زنبور عسل هستند. برای گرده افشانی یک هکتار باغ کیوی تعداد 8 کندو زنبور عسل لازم است. کندوها زمانی که اولین گل های درختان ماده کیوی باز می شوند (اواخر اردیبهشت – اوایل خرداد ) به باغ انتقال داده می شود.

 

5- گرده افشانی گل ها کیوی به صورت غیر مستقیم ، به وسیله باد و حشرات انجام می شود. گرده افشانی مناسب و کافی کیوی نیازمند انتقال 12000 دانه گرده است. عواملی مانند شرایط آب و هوایی در زمان گلدهی ، نسبت درختان ماده به نر ، طراحی مناسب سیستم کاشت ، نوع سیستم داربست ، نوع پایه نر تأمین کننده دانه گرده و فعالیت حشرات به ویژه زنبور عسل بر شاخص گرده افشانی کیوی تأثیر می گذارند.

 

6- تنک غنچه و گل ، میوه دهی سالیانه را منظم می کند و از تناوب باردهی جلوگیری می کند ، همچنین اندازه میوه و بازار پسندی محصول بیشتر می شود. تنک غنچه و گل کیوی روی شاخساره باردهنده نسبت به تنک میوه کارایی بیشتری دارد. بهترین زمان اجرای آن ، مرحله تورم غنچه است. این زمان در شمال ایران به طور معمول در اواخر اردیبهشت است.

 

7-تنک میوه کیوی بلافاصله پس از مرحله تشکیل میوه و در نیمه دوم خرداد انجام می شود. در تنک کیوی میوه های ناهنجار ، جانبی اولیه و ثانویه حذف می شوند.انجام هرس های به موقع و کافی و همچنین تنک غنچه ، گل ، میوه موجب تولید میوه هایی با شرایط استاندارد می شوند.

 

8- آبیاری باغ های کیوی از نیمه اول اردیبهشت تا نیمه اول آبان انجام می شود. در دوره های رشد میوه هر گونه تعلل در انجام آبیاری موجب تنش شدید به درختان بارور می شود . به طور معمول در شمال درختان کیوی بیش از 50 مرتبه آبیاری می شوند.

 

9-آزمون برگ نسبت به آزمون خاک راهنمای تشخیص بهتری برای درختان کیوی با ریشه های پراکنده می باشد. نمونه برداری از برگ کیوی باید قبل از تشکیل میوه و از برگ های جوان روی شاخساره های رشد فصل جاری انجام شود و یا بلافاصله پس از تشکیل میوه از دومین برگ ( همراه با دمبرگ ) بعد از آخرین میوه روی شاخساره های باردهنده رشد فصل جاری انجام شود.

 

10- تکثیر از طریق قلمه روش آسان و در عین حال ارزان برای افزایش کیوی است. بهترین زمان برای تکثیر رویشی نیمه اول بهمن ماه است.

 

11-تغذیه درختان کیوی از طریق مصرف کود های شیمیایی بعد از برداشت میوه شروع می شود و تا شروع دوره ی گلدهی در فصل بعد اتمام می یابد . کود های پتاسه ، فسفاته ، عناصر کم مصرف بعد از برداشت میوه تا قبل از شروع رشد سالیانه قابلیت مصرف دارند.کود های ازته نیز بعد از شروع رشد ریشه و به صورت تقسیطی طی 4 مرحله تا شروع گلدهی در باغ کیوی مصرف می شوند.

 

12- در پاره ای از شرایط مانند مصرف نا متعادل عناصر غذایی ، بالا بودن ph خاک ، کارآیی جذب برخی از عناصر به خصوص در ردیف عناصر کم مصرف چون آهن و منگنز کم می شود. برای استفاده بهینه مصرف کود ها از طریق محلول پاشی ضروری است. استفاده کود های مایع کامل در نیمه اول اردیبهشت به رشد بهترکمک می کند. در زمان شکوفایی گل و حین گرد افشانی نباید محلول پاشی انجام شود. برای پرهیز از آسیب به میوه های جوان ، محلول پاشی از اوایل تیر تا قبل از پیری برگ ها در نیمه دوم شهریور خاتمه می یابد. پس از محلول پاشی باغ کیوی آبیاری انجام شود.

 

13-عملیات بهداشتی در باغ کیوی به طور مستمر در طول سال باید انجام شود. اجرای برخی از اقدامات بهداشتی مانند مرمت و بهسازی سیستم های زه کشی در فصل زمستان اهمیت بیشتری دارد اما اگر در طول سال در مسیر حرکت زه آب در دالان های زه کشی به نحوی از انحا مانند رویش علف های هرز اخلال ایجاد شود می بایست عملیات بهسازی دالان های زه کش انجام شود.

 

14- آفات نباتی در سنین اولیه رشد ، حساسیت بالایی دارند بنابراین روش های مبارزه می بایست به این دوره های خاص متمرکز شود. آفت غالب در باغ های کیوی شپشک توت می باشد . در صورت لزوم اگر آفت با اقدامات مدیریتی چون هرس تابستانه و زمستانه کنترل نشود با مصرف روغن حداکثر تا 3 لیتر روغن در 200 لیتر آب در اواخر دی تا نیمه اول بهمن اقدام به مبارزه می شود. در صورت فعالیت مجدد و بروز خسارت می توان با مشورت کارشناسان در اردیبهشت یا شهریور ماه مبارزه ثانویه با یکی از سموم حشره کش را داشت. در چند سال اخیر آفت تریپس نیز شیوع زیادی داشته است . بهترین روش کنترل این آفت مبارزه با علف هرز داخل باغ است.

 

15- مبارزه با بیماریهای کیوی نیز بسیار مهم است که شامل پوسیدگی ریشه و طوقه می شود.اجرای اقدامات بهداشتی چون احداث و مرمت سیستم های زه کشی ، مبارزه با علف های هرز ، هرس تابستانه به موقع و کافی ، کاشت درختان بصورت جوی و پشته و در صورت لزوم مصرف سموم شیمیایی در کنترل بیماری مؤثر می باشد.بهترین روش کنترل این موجودات خرید نهال استاندارد از نهالستان های مورد تأیید سازمانهای جهاد کشاورزی می باشد.

 

16- مبارزه با علف های هرز در طول فصل رشد و بخصوص قبل از دوره گلدهی می بایست انجام شود . به دلیل حساسیت ریشه های کیوی ، مبارزه مکانیکی نسبت به مصرف سموم شیمیایی ترجیح داده می شود.

 

17- بطور معمول در تکثیر و یا در اصلاح درختان کیوی به صورت سرشاخه کاری ( تغییر رقم ) از پیوند اسکنه انجام می شود. بهترین زمان اجرای پیوند اسکنه ای نیمه اول بهمن ماه می باشد. اجرای پیوند اسکنه بعد از شروع رشد سالیانه غیر ممکن می باشد . زیرا تراوش شیره مانع گیرایی پیوند می شود.

 

18- برای پرورش و تولید میوه کیوی افزودن کودهای حیوانی به خاک ضروری است . ضمن آن که هنگام کاشت به بستر اولیه 4-3 فرغون کود دامی افزوده می شود در سنین باروری نیز حداقل یک سال در میان کودهای دامی برای تغذیه بهینه گیاهی به خاک افزوده می شود.کودهای دامی در دوره خفتگی درختان کیوی در باغ مصرف می شود.

 

19- در باغ های کیوی تعدادی از درختان بالغ ممکن است بر اثر حمله بیماریهایی چون پوسیدگی ریشه دچار زوال یا نابودی شوند که می بایست واکاری شوند. بهترین زمان برای واکاری در باغ کیوی اواخر آبان-آذر یا در اواخر بهمن و اوایل اسفند می باشد.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

کیوی کاشت تا برداشت

Actinidia chinensisکه شباهت بسیار زیادی به Actinidia deliciosaدارد اما گوشت آن به رنگ سبز ، زرد و حتی قرمز- زرد می باشد.

● Actinidia arguta, kokuwa, tara vineیا کیوی با دوام که کوچکتر است ( 15 –10گرم) و دارای گوشتی و پوستی سبز وخوراکی و مقاوم تر از A.deliciosa می باشد.

●کیوی مقاوم Actinidia cordifolia که مشابه A.argutaاست.

●کیوی مقاوم Actinidia purpurea که همانند A.arguta اما دارای گوشتی قرمز است.

● Actinidia kolomikta, kolomikta, arctic beautyیا کیوی شمالی که میوه هایی بسیار کوچک ( 8 گرم یاکمتر) تولید می کند و مقاوم ترین گونه محسوب می گردد ( تاحدود 40- درجه سانتیگراد).

● Actinidia polygama, silver vineدارای میوه هایی ریز است.

پرورش دهندگان ، با پیوند گونه های قبلی گونه های پیوندی را بوجود آورده اند.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

تاریخچــــــه

 

Actinidia deliciosa بومی جنوب شرقی

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
است و Actinidia chinensis در نواحی کم ارتفاع تر جنوب شرقی چین بسیار رایج است. گونه های دیگر Actinidia نیز در چین یافت شده و تا جنوب شرقی سیبریه امتداد دارند.

 

کشت آن در اوایل قرن بیستم از کشور چین آغاز شد زمانیکه دانه های این میوه توسط Isabel Fraser در نیوزیلند تولید شد. او رئیس دانشکده Wanganui Girls بود و مشغول دیداراز مدارس ماموران در چین بود. دانه ها در سال 1906 بوسیله

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
به نام Alexander Allision کاشته شد و اولین تاک در سال 1910 به بار نشست. افرادی که اولین بار این میوه را خوردند طعم آنرا مانند سفرس پنداشتند و به همین علت آنرا سفرس چینی نامیدند ، اما این میوه از خانواده آکتینیدیا می باشد و هیچ ارتباطـــی با خانواده سفـرس ( Grossulariaceae) ندارد.

 

گونه کشاورزی معروف Actinidia deliciosa "Hayward" حدود سال 1924 توسط Hayward Wright درAvondale پرورش یافت. ابتدا در باغهای خانگی کاشته شد اما کشت تجاری آن در دهه 40 آغاز گشت. امروزه بزرگترین تولید کننده این میوه نیوزیلند است و بعد از آن فرانسه ، آمریکا ، (ایتالیا)) ،

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
و ژاپن قرار دارند.کیوی هنوز هم در سرزمین مادری خود چین تولید می شود اما این کشور هرگز جزو 10 کشور اول تولید کننده این میوه قرار ندارد. در چین عمدتاً این میوه را در نواحی کوهستانی بالای رود Chang Jiang پرورش می دهند. البته در نواحی دیگری از چین نیز از جمله Sichuan و تایوان آنرا کشت می کنند.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

کیوی رسیده

 

 

تاکهای کیوی مثل تاکهای انگور شدیداً به هرس نیاز دارند. میوه آن روی نی های یکساله یا بیشتر رشد می کنند اما با پیر شدن نی ها خم می شوند.نی ها را باید بعد از سال سومشان برید و جایگزین کرد.

 

گیاهان کیوی معمولاً دوپایه هستند یعنی هر گیاه کیوی یا نر است یا ماده.فقط گیاه ماده میوه می دهد آنهم وقتی که توسط گیاه نر گرده افشانی می شود. برای سه تا هشت تاک ماده یک گیاه نرگرده افشان لازم است. تنها استثنا ، یک نوع پیوندی از ژاپن به نام گونـه Issai است (Actinidia arguta x rufa) که گلهای کامل می دهد و می تواند خودش را بارور نماید ؛ متاسفانه این گونه کم طاقت است و مقاومت آن از بیشتر اشکال A. arguta کمتر می باشد و تولید کننده بزرگی محسوب نمی شود.

 

کیوی از نظر دشواری در

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
معروف است چون گلهای آن برای
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.
ها جذاب نیستند. بعضی از تولید کنندگان گرده های جمع آوری شده را بر روی گلهای ماده می پاشند. اما کلاً موفق ترین راه گرده افشانی اشباعی است که در این روش جمعیتهای بسیار زیادی از زنبورها را بوجود می آورند ( با قراردادن کندوها در باغها) که زنبورها به علت رقابت شدید برای تمامی گلهای موجود در مسافت پروازیشان مجبور به استفاده از گلهای کیوی می شوند.

  • Like 1
لینک به دیدگاه

Kiwifruit-Actinidia_deliciosa-plantation.jpg

 

در ایران بیش از 95% باغات کیوی با استفاده از رقم هایوارد ، بدلیل ویژگی‌هایی نظیر درشتی و یکنواختی میوه، بازار پسندی و خاصیت خوب انبارداری، کشت شده است. و برای گرده افشانی از دو رقم نر توموری و ماتوا استفاده می‌شود که زمان گلدهی رقم توموری با رقم مادة هایوارد همپوشانی بیشتری دارد. بطور معمول حدود 10 درصد باغ برای درختان نر در نظر گرفته می‌شود. نسبت پایة نر به ماده 1 به 9 است و بهتر است پراکندگی پایه‌های نر در باغ طوری باشد که در تمام ردیف‌ها پایة نر جود داشته باشد.

ارقام تجارتی مهم ماده عبارتند از : آبوت ، آلیسون ، برونو ، هایوارد ، مونتی و ارقام نر ماتوا و توموری

progress.gif

  • Like 1
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...