رفتن به مطلب

ارسال های توصیه شده

انار

 

تاریخچه و منشا

انار درختچه ای است که اصل آن را آسیای باختری و ایران نوشته اند . به طور وحشی در جنوب قفقاز و جنگل های شمال ایران ، ساوه و پنجاب هندوستان ،وجود دارد . و بنا به نوشته های تاریخی ، به وسیله پرندگان مهاجر به ترکیه و کرانه های مدیترانه خاوری برده شده است . شاید قدمت تاریخی آن برابر انجیر باشد . آثار میوه انار را در گورهای مصر باستان متعلق به 2500 سال قبل از میلاد تشخیص داده اند . عرب های مسلمان به سبب علاقه ای که به این میوه داشتند ، پس از فتح سرزمین اسپانیا ، کشت آن را در انجا معمول کردند و حوالی سده هشتم ، شهری در اسپانیا که اکنون به نام «گرانادا » وجود دارد ، در گذشته انارستان نام داشته است .

درخت انار و میوه اش بحث مفصلی در افسانه های اساطیری گشوده است . میوه انار نزد قدیمیان به عنوان سمبل تولید مثل و عشق شمرده می شد بنا به افسانه های قدیم ، این درخت از خون اوژستیس به وجود آمد و در بعضی از نواحی آسیای باستان ، گاهی به عنوان خدای جوان در حال مرگ به نام ریمون نامیده می شد چنانچه اعراب نیز به انار ، رمان می گویند .

بنا به افسانه های دیگر انار به واسطه دانه های فراوانش به عنوان سمبل عامیانه ثروت و تولید مثل شناخته می شده است . به همین سبب است که در بعضی از نواحی ترکیه ، هنوز هم ، تازه عروسان ، یک انار رسیده را به زمین می کوبند تا بدانند چند دانه به بیرون پرتاب می گردد و آن را نشانگر تعداد فرزندان آینده خود می دانند .

بنا به نوشته های تاریخی ، مصریان بیش از 4000 سال به خاصیت دارویی ریشه درخت انار واقف بودند و برای کشتن کرم های معده و روده ها استفاده می نمودند زیرا در آن ماده الکالوئیدی وجود دارد که پزشکان ایرانی نیز به خاصیت آن وقوف داشتند . حتی گل انار به سبب قابض بودن ، برای رفع اسهال و آب میوه آن را برای تقویت بیماران توصیه می نمودند . پوست انار را نیز در رنگرزی و دباغی به کار می بردند .اولین بار احتمالا از طریق ایران به یونان راه یافته و از طرف مشرق به هندوستان و سپس چین برده شده است در شرایط فعلی جز در چند کشور آسیایی مانند ایران ، پاکستان ، شوروی و افغانستان ، به طور وسیع کشت نمی شود . در اروپا به طور عمده در شهرگرانادای اسپانیا ، باغات انار مشاهده می شود که نام انگلیسی از نام این شهر مشتق شده است .

انار در سال 1521 میلادی به وسیله مبلغین مذهبی به مکزیک و در سال 1792به کالیفرنیای امریکا برده شد که به دلیل عدم استقبال مردم از تازه خوری آن ، در حال حاضر سطح کشت تجارتی آن در کالیفرنیا کمتر از هزار هکتار است و غالبا به عنوان نهال زینتی در محوطه منازل ،پارکها و یا باغها کلیساها مشاهده می شود0ایران از نظر سطح کشت تجاری ، مرغوبیت ارقام و میزان تولید انار در شرایط فعلی ، مرتبه اول را در جهان داراست . بنا به اشاره ثابتی انار وحشی در کلیه سواحل بحر خزر ، روشنهای ساحلی و حتی در جنگلهای جلگه ای و نیز نقاط استپی مانند جنگلهای غرب در لرستان ، کردستان ، بختیاری ، فارس ، بلوچستان و در دامنه های جنوب البرز ، در دره های شرق و غرب و در دره لوشان مخلوط با سایر درختان نیمه خشک دیده می شود .

ریخت شناسی و گیاه شناسی

گیاه شناسی

انار کاشته شده به صورت درختچه به ارتفاع 2 تا 5 متر و با تنه خمیده و شاخه های کوتاه و بدون کرک است . در قسمت انتهایی دارای تاج متراکم ، شاخه های جوان کم و بیش چهار وجهی و یا دارای بال هستند که بعدا حالت افتاده پیدا کرده و پوست قهوه ای یا خاکستری مایل به قهوه ای می گردد . بیشتر شاخه ها بویژه شاخه های جانبی خاردار و در انتها نیز به خار ختم می شود . در ادامه هر کدام از اندامهای مختلف انار به طور مشروع ذکر خواهند شد .

ریشه :

این اندام وظیفه استقرار گیاه در خاک و تامین احتیاجات آبی و غذایی آن را به عهده دارد . عمق و پراکندگی ریشه علاوه بر اختصاصات ژنتیکی گیاه به نوع خاک از نظر بافت و ساختمان و همچنین نحوه آبیاری و به بعضی مسائل دیگر موجود در خاک از قبیل لایه های سخت یا سطح آب زیر زمینی بستگی دارد .

یک سیستم ریشه ای مطلوب آن است که در عمق و شعاع متعادل و متناسب منشعب و تمام حجم خاک در دسترس خود را برای به دست آوردن آب و مواد غذایی ، مورد بهره برداری قرار دهد نه آنکه در ابعاد گسترده در عمق و طرفین درخت پخش شده باشد بنابراین چنانچه ذکر شد ، عمق نفوذ ریشه و پخش آن از جوانب در درجه اول تابع خواص ارثی گونه و رقم آن است . هر گونه ای همان طوری که به ظاهر از حیث شاخ و برگ و میوه ها با گونه دیگر متفاوت است ، از حیث ریشه و خواص آن نیز تفاوتهایی دارد و برای ایجاد باغ میوه باید مدنظر قرار گیرد و از خاک آنجایی که شرایط طبیعی خاک فاقد تغییر نیست باید سعی شود درختانی متناسب با شرایط خاک است .

شرایط آب و هوایی و خاک مناسب

درخت انار از این جهت که جزو گیاهان خشکی رست است و آب کمتری رادر مقایسه با سایر در ختان نیمه گرمسیری از طریق تعرق از دست می دهد قابل کشت در مناطق خشک می باشد . انار میوه ای مقاوم به کم ابی است و در مکان هایی که بارندگی سالانه به طور متوسط 50 میلی متر است خود را با شرایط فار یاب سازش می دهد .

از نظر اب و هوایی انار مناسب هوای گرم و معتدل است و گرمای خشک کویری را به خوبی تحمل می نماید . چنانچه گرما با وزس باد همراه باشد باعث ترکیدگی و سوختگی انار می شود و از مر غوبیت ان می کاهد . در واقع محدود کشت انار تا مرز 41 درجه شمالی و جنوبی همراه با انجیر و زیتون است . بالا ترین حد امکان رشد آن تا ارتفاع پایین تر و برخی بالا تر رشد مناسبی دارند .

مهمترین عامل آب و هوایی که کشت و کار انار را محدود می کند سرمای زمستانه است . سرمای کمتر از 15 درجه سانتی گراد باعث سرما زدگی و از بین رفتن درختان می شود . البته برای شکستن دوره خواب گیاه به 200 تا 400 ساعت دمای زیر 7 درجه سانتی گراد نیازمند است و میوه آن برای رسیدن به تابستان گرم و طولانی نیاز دارد .

اصولاً دو نوع سرما زدگی در درختان دیده می شود :

1- سرمای دیر رس بهار

2- سرمای فصل خواب

سرمای دیر رس بهاره : در اواخر زمستان هوا تا اندازه ای گرم می شود . در این هنگام است که شکوفه ها باز شده و جوانه می زنند چنانچه افتی در درجه حرارت که گاهی اوقات تا نیمه فروردین نیز به تأ خیر می افتد رخ می دهد باعث از بین رفتن محصول در ختان میوه و خشک شدن جوانه ها و حتی سر شاخه های نازک در ختان انار خواهد شد و در نتیجه محصول به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت . اگر محصول مختصری نیز تولید شود به گل های دوم یا سوم انار مر بوط می شود که کیفیت چندانی ندارد . نم.نه این سرما زدگی در سال 1369 در منطقه یزد گزارش شده است . به طوری که در روز دوم فر وردین ماه درجه حرارت به طور ناگهانی به 2- درجه سانتی گراد افت کرده و باعث سرمازدگی بهاره در ختان شده است .

سرمای فصل خواب : شامل سرمای زود رس پاییزه و سرمای شدید زمستانه است در ختان انار قادرند تا سرمای 14- درجه سانتی گراد را تحمل کنند . البته این در صورتی است که افت درجه حرارت تدریجی باشد و این دما در فصل زمستان و یخبندان اتفاق افتد ولی در مجموع باید توجه داشت که در خت انار خاص نواحی نیمه گرمسیری است .

 

متن کامل تحقیق پرورش انار را از فایل پیوست دریافت نمایید:

برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه
  • 8 ماه بعد...

طبقه بندی گیاهی

 

انار با نام علمی Punica granatum از خانواده Punicaceae جنس Punica و گونه granatum است .

انار درخت یا درختچه ای است پرشاخ و برگ با پاجوشهای زیاد که در اقلیم های نیمه گرمسیری و مدیترانه ای به ارتفاع 2 تا 5 متر می رسد . در نواحی گرم و مرطوب با زمستانهای معتدل تقریبا همیشه سبز و در جاهایی که زمستانهای سرد و خشک دارند خزان می شود . این درخت برای به ثمر رسیدن میوه هایش نیازمند تابستان گرم و پائیز طولانی و خشک است .

برگ انارهای اهلی ، کامل و بدون گوشوارک می باشند . برگهای جوان و چند روزه انار حنایی و عنابی رنگ اند . برگهای کامل آن سبز خوشرنگ و صاف است و آثاری از رنگ حنایی نیز در آن دیده می شود ، برگهای درخت انار متقابل و گاهی منفرد و یا فراهم اند .

شاخه های انار باریک و معمولا ناهموارند و باتوجه به رقمهای گوناگون دارای خارهایی با تعداد و طول مختلف می باشند . مثلا رقم شیرین شهوار بدون خار و انار ترش سبز از پرخارترین رقم هاست .

شاخه ها به هنگام جوانی ، مقطع چهارگوش دارند و پس از رشد کامل به حالت دایره ای در می آیند . پوست ساقه ها تقریبا خاکستری رنگ است .

گل انار بدون بو و به رنگ های قرمز تند و یا مایل به نارنجی است . در برخی گونه های زینتی مانند : P.g.var.albescens به رنگ سفید و در برخی رقمها به رنگ زرد نیز دیده می شود . گلهای درخت انار درشت و به قطر 3 سانیمتر و به طول 5/3 تا 5/7 سانتیمتر و عرض 8/3 تا 5 سانتیمتر می رسند .

پیشترها تصور می شد که گلهای انار شهد ندارند . اما مطالعات اخیر خلاف آن را ثابت کرده است . مثلا از رقم واندرفول در ایالت آرزونای آمریکا مقدار کافی شهد همراه 27 درصد مواد محلول ( قندها ) به دست آورده اند .

گلهای درخت انار دو دسته اند :

ـ گلهای زایا ( Fruitful ) که بزرگتر هستند و قطرشان در محل اتصال به درخت بیش از قطرشان در گردن گل است .

ـ دسته دیگر گلهای نازا یا علفی ( barren ) هستند که اندازه آنها کوچکتر و قطرشان در محل اتصال به شاخه کمتر از قطر آنها در گردن گل است . این گل ها به میوه تبدیل نمی شوند و ریزش می کنند .

روی شاخه های بارده هر درخت انار ممکن است از یک تا چندین گل بر روی یک شاخه بوجود آید که یکی از آنها انتهایی و بقیه جانبی و منفرد هستند .

ریشه درخت انار بسته به نوع خاک ، اندازه گودال کاشت ، قابلیت نفوذ خاک و ریشه دوانی درخت تا 5/1 متر به طور عمودی و 5/2 تا 3 متر به طور افقی نفوذ و گسترش می یابد . ولی بطور کلی گسترش و پراکندگی افقی ریشه های درخت انار بیشتر است . عمر اقتصادی و باردهی درخت انار بیش از 40 سال است . درخت انار سال آوری ندارد و اگر شرایط مساعد باشد هر ساله میوه می دهد .

لینک به دیدگاه

ترکیبات و خواص غذایی

 

انار یکی از محصولاتی است که می تواند به عنوان یک میوه تازه در حد میوه هایی چون مرکبات و سیب مصرف شود . فرآورده های تبدیلی انار نیز مصرف خوراکی به عنوان چاشنی دارند .

این میوه دارای ویتامینهای C ، B1 ، B2 و B6 است و عناصری مانند کلسیم ، فسفر ، آهن و منگنز نیز دارد که متعادل کننده مایعات بدن به ویژه خون است و کار دستگاههای دیگر بدن انسان را نیز تنظیم و آسان می کند .

انار با زیادکردن فعالیت سلولهای کبدی و تحریک کیسه صفرا و روده ها در سلامت عمومی بدن و رفع ناراحتیهای کبدی مؤثر است . ضمن اینکه اوره ، کلسترول و دیگر سمهای بدن را دفع می کند و دارای خواص دارویی نیز می باشد .

رب انار ، آب انار ، انار دانه ( دانه های خشک شده ) ، سس انار ، ژله انار ، روغن هسته انار ، مواد رنگی پوست ، ریشه و شاخه انار ، سرکه انار ، لواشک انار ، شربت انار ، مربای انار ، سماق انار و سبد بافته شده از شاخه های انار از جمله فرآورده های انار محسوب می شوند .

 

 

 

 

 

 

خواص طبی انار

 

1. سرشار از ويتامينهاي (b1,b2,b6,c).

2. خاصيت غذايي آن كم ولي پاك كننده خون است و سموم موجود در آن رازايل مي سازد.

3. مصرف مداوم آن باعث جلوگيري از بروز بيماري قند مي گردد.

4. انار شيرين در كنترل بيماري آسم، سرفه و سينه درد مؤثر است.

5. آب انار همراه شكر و نشاسته و صمغ عربي و روغن تقويت كننده مثانه ودافع سموم ناشي از مصرف الكل در بدن است.

6. حالت قي و اسهال و ناراحتي معده را مرتفع مي سازد.

7. با مزه مزه كردن آب آن جوشهاي دهان معالجه مي شود.

8. پودر خشك شده پوست انار از خاكخوريبچه ها و زنان حامله جلوگيري ميكند.

9. فعاليت سلولهاي كبدي و كيسه صفرا را افزايش داده و باعث دفع اوره و کلسترولخون مي شود.

لینک به دیدگاه

پراکنش جغرافیایی

 

انار بومی ایران بوده و اکنون در بیشتر نقاط ایران بطور وحشی و اهلی به چشم می خورد . بصورت وحشی در کلیه سواحل دریای شمال بر روی شنهای ساحلی و حتی در جنگلهای جلگه ای ( جنگلهای گرگان ، مازندران ، گیلان بویژه کنار دریای خزر و اطراف شفارود ) و مناطق غربی دیده می شود و حتی در نقاط معتدل مانند جنگلهای غرب در لرستان ، کردستان ، بختیاری ، فارس ، بلوچستان و در دامنه های جنوب کوههای البرز ، در دره های شرق و غرب منجیل و در دره لوشان مخلوط با سایر درختان نیمه خشک یزد ، دامغان و ساوه دیده می شود .

 

در نواحی شمال مخصوصاً نزدیک بندر انزلی وسعت های زیادی از زمین ماسه زار، از درختچه های کوچک وحشی انار پوشیده شده است این وضع در نواحی مختلف ایران در جنگلها و دامنه کوهستانها و غیره نیز دیده می شود مانند آنکه در دامنه های کم ارتفاع هرزویل ورود بار : ناحیه کوشک همچنین به حالت وحشی در بندرکز، مازندران بین بابلسر و نوشهر دره هراز ، جنگلهای رامسر آذربایجان : نزدیک آسپینا کردستان کوه آورومان ، شاهو ، لرستان : تی در 1600 متری بلوچستان : کوه بم پشت ، میاندره . قزوین کرج و کوه دشته در نزدیکی کرج. و به حالت پرورش یافته در بعضی نقاط کشور یافت می شود

لینک به دیدگاه

شرایط اقلیمیانار میوه خاص مناطق نیمه گرمسیری است . گرمای زیاد موجب سوختگی و سرمای زیاد باعث ترکیدگی آن می شود و از لطافت پوست و مرغوبیت میوه می کاهد . بهترین شرایط آب و هوایی برای درخت انار زمستانهای نسبتا خنک ، تابستانهای گرم و پائیز طولانی و خشک است . بارندگی در پائیز و سردشدن پیش از موعد هوا باعث تریکدگی انار می شود . میزان مقاومت درخت انار نسبت به سرما دقیقا روشن نشده است ، ولی در ارقام گوناگون متفاوت است . سرمای ( دیررس ) بهاره به جوانه ، گل و شاخه های جوان صدمه می زند . سرمای پائیزه باعث ترکیدگی می شود و سرمای زمستان بویژه اگر از 12 تا 14 درجه زیر صفر پائین تر برود باعث خشکیدگی قسمتهای هوایی درخت می شود و سرمای خیلی شدید در زمستان حتی می تواند تنه ها را هم خشک کند ، در این حالت درختان را کف بر می کنند و از پاجوشهای جدید درختهای جدید بدست می آید .

لینک به دیدگاه

سطح زیرکشت ، تولید و عملکرد در ایران و جهان :

 

از آمار جهانی انار اطلاع چندانی در دسترس نیست . ولی انار در کشورهای هندوستان ، ترکیه ، اسپانیا ، افغانستان ، پاکستان ، ارمنستان ، گرجستان ، تاجیکستان ، آذربایجـان ، لیبی ، لبنان ، سودان ، بنگـلادش ، مراکش ، قبرس ، یونان ، چین و آمریکا کشت می شود که سطح زیرکشت ، تولید و عملکرد در کشور هندوستان به عنوان دومین کشور تولیدکننده انار به ترتیب عبارت است از : 42.000 هکتار ، 300.000 تن و 10 تن در هکتار .

ـ حداکثر عملکرد :

در سالهای اخیر عملکرد تا میزان 115 تن در هکتار توسط باغداران نمونه افزایش داشته است .

ـ ارقام عمده و برتر کشور : 5 رقم دیررس ، پوست کلفت ، پوست قرمز و دانه قرمز ، رباب نیریز ، شیشه کپ فردوس ، ملس ساوه ، میخوش ( ملس ) یزد ، نادری نطنز ( بادرود ) .

ـ ارقام خارجی : رقم واندرفول ( تولید کشور اسپانیا )

ـ پایه های مشهور : در انار نوع پایه مطرح نمی باشد و تکثیر توسط قلمه و قلمه ریشه دار انجام می شود.

ـ مصرف سرانه : 7 ـ 8 کیلوگرم

لینک به دیدگاه

شرح گیاه

کلمه لاتین granatum از granun که به معنی دانه است مشتق گردیده و منظور آن بوده است که میوه گیاه دارای دانه های متعدد بیشمار است انار درختی است که منشأ آن به تفاوت ایران و بین النهرین و همچنین نواحی شمالی آفریقا ذکر شده است ولی از قرائن تاریخی استنباط می گردد که از قدیم الایام در منطقه وسیعی از ایران مانند کردستان،بلوچستان و امتداد آن تا افغانستان به حالت وحشی وجود داشته و بعداً از آنجا به نواحی دیگر انتقال یافته است امروزه این میوه در همه کشورهای اطراف دریای مدیترانه کاشته می شود در سنگ نوشته های مصریها متعلق به 2500 سال قبل از میلاد و مسیح شکل انار دیده شده و هنگام دفن مرده ها اناری هم در کنارش می گذاشتند. درخت انار دارای ساقه ای ناهموار با چوب محکم و پوشیده از پوستی به رنگ مایل به سبز است شاخه های متعدد آن شکل نامنظم و رنگ قرمز مخصوص دارند و غالباً نیز در انتها به نوک تیزخار مانند ختم می شوند برگهائ آن متقابل ، شفاف ، ساده (گاهی منفرد یا فراهم حتی در شاخه های مختلف یک درخت) و گلهای آن درشت و شامل گلبرگهای به رنگ قرمز مایل به ارغوانی است. از اختصاصات آن این است که کاسه گوشتدار آن پس از تشکیل میوه نیز در قسمت مادگی آن به پیاله نهنج پیوستگی دارند بطوریکه مجموعه آنها تخمدانی تحتانی و شامل برچه های فراهم در یک تا سه ردیف منطبق به هم بوجود می آورد. میوه آن کروی به بزرگی یک نارنج گاهی بزرگتر و دارای پوستی ضخیم و قرمز رنگ و یا نازک و ناهموار است. دانه های فراوان انار هر یک در بخش آبدار و قرمز رنگ یا به صورتی رنگ محصور است بعضی از نژادهای این درخت گلهای سفید و برخی نیز دانه های محصور در یک قسمت گوشتدار سفید مایل به صورتی دارند.

 

 

انواع

انار را می توان طبق مزه میوه آن به انواع شیرین، میخوش و ترش تقسیم کرد، انواع شیرین درختهای انار با داشتن برگهای سبز روشن و خار و قد نسبتاً کوتاهتر از انواع ترش و میخوش متمایز می شوند انواع ترش و میخشوش آن دارای قدی بلندتر و برگهای سبز تیره اند. طبق رنگ پوست به انواع زرد، قهوه ای و قرمز تقسیم می شوند با استفاده از رنگ دانه های میوه به انواع دانه سفید و دانه قرمز و روش و دانه قرمز تیره می توان آنها را تقسیم نمود. با مقایسه بزرگی درختچه ها به انار پا بلند و پاکوتاه رده بندی کرد.

 

 

نیاز اکولوژیکی

 

آب و هوا

درخت انار بومی مناطق استپیی معتدل است و در نقاطی که زمستانهای نسبتاً معتدل داشته باشند کاشته می شود آب و هوا ایده آل برای رشد خوب درختان انار زمستانهای خشک و معتدل و تابستانهای نسبتاً گرم و خشک و حدود 40 درجه سانتی گراد است. هوای گرم تابستان نباید مرطوب باشد تا درخت انار بتواند در آن خوب رشد کرده و محصول دهد. برای رسیدن و محصول خوب دادن نیاز به طول زیاد روز دارد بطوری که مدت تابش روزانه نورخورشید زیاد باشد. انار سرمای زمستانی 12 تا 15 درجه سانتی زیر صفر را تحمل می کند ولی در هنگام فعال شدن نهال یا پیش از خواب زمستانی سرمای صفر درجه نیز می تواند صدمات قابل ملاحظه ای به درخت وارد کند.

 

آبیاری

باران مورد نیاز انار 500 تا 600 میلی متر در سال است درمناطق خشک کمبود بوسیله آبیاری جبران می شود آبیاری باید به طور صحیح به مقدار لازم و در فواصل معین صورت گیرد. از هنگام شروع گل دادن فواصل بین دو آبیاری را کوتاه می کنند. در سه سال اول پس از کاشت نهالها هر 7 تا 11 روز حداقل یکبار آبیاری می کنند پس از شروع باردهی فاصله بین دو آبیاری را می توان زیاد تر کرد.

 

خاک

بهترین نوع زمین برای رشد انار زمینهای سبک شنی – رسی است که PH آن 5/6 تا 8 باشد. ولی بطور کلی انار در همه نوع زمین می روید و محصول می دهد زمینهای سنگین رسی کمترین استعداد را برای کاشت انار دارد ولی با این وجود در زمینهای شمال ایران که خاکشان رسی است درختهای انار به صورت وحش در جنگلها و به حالت خودرو به تعداد زیاد وجود دارند.میوه ها در زمینهای رسی معمولاً کوچک می شوند و بجز انار ترش سایر انارها در زمینهای رسی تغییر مزه داده و خوردن آنها چندان مطلوب نیست. پیش از کاشت نهالها باید زمین را آمده کرده لذا باید زمین را کودپاشی کرده و شخم زد تا کودها به داخل فرستاده شوند. آنچه برای رشد و محصول دادن انار خیلی مهم می باشد عملیات زراعی منظم از قبیل :یخ آب زمستانه،شخم پای درختان است شخم باید سطحی باشد چون ریشه انار در عمق نسبتاً کمی پخش می شود. عمق شخم در دوران میوه دهی بیش از 15 سانتی متر توصیه نشده است. در زمینهای نسبتاً شور درخت انار مقاومت دارددرخت انار در زمینهایی که سایر درختان میوه حتی رشد هم نمی توانند بکنند (مثل زمینهای سنگلاخی) می تواند زندگی کرده و محصول خوبی بدهد، بشرطی اینکه آب مورد نیاز آن تامین گردد.

 

کود

ریشه های انار به دلیل ضعیف بودن قدرت جذب مواد غذایی کمترین عکس العمل را در مقابل کود از خود نشان میدهند لذا مقدار کود در واحد سطح را زیادتر کرده تا گیاه بتواند از کود زیاد نیاز حقیقی خود را جذب کند لذا قبل از کاشت نهالها 50 تن کود حیوانی 80 کیلو کود ازته به صورت N و 50 کیلو کود فسفر به صورت P2O5 و بالاخره 50 کیلو کود پتاسی به صورت K2O در هر هکتار به زمین داده آنرا شخم عمیق زده تا کودها به عمق خاک رفته و بتوانند به موقع در دسترس ریشه های درخت چه انار قرار گیرند و گیاه از آن استفاده کند. نیاز درخت انار به کلسیم زیاد است لذا حدود 50 کیلوگرم کود آهکی به صورت Cao در هر هکتار به زمین اضافه می کنند سالهای اول زندگی درختچه انار به هر هکتار 100 کیلو ازت، 40 کیلو فسفر و 40 کیلوگرم پتاس داده می شود.

progress.gif

لینک به دیدگاه

ازدیاد

ازدیاد درختچه اگر چه به وسیله بذر هم امکان پذیر است ولی رواج ندارد زیرا گیاه بدست آمده لزوماً تمام خواص گیاه مادر را ندارد روش مناسب ازدیاد درختچه انار از طریق غیر جنسی قلمه می باشد قلمه زدن می تواند در پائیز یا بهار زیرگر مخانه یا در هوای آزاد صورت گیرد. قلمه ها را می توان حتی در محل اصلی کاشت. مهمترین خواص خوب یک گیاه قلمه دهنده انار عبارتند از : (1) میوه هایش درشت باشند. (2) میوه ها پوست نازک باشند. (3) دانه ها درشت و آبدار باشند. (4) شیرین و خوشمز باشند. (5) قرمز یاقوتی و یا حتی قرمز بنفش باشند. (6) در مقابل امراض مقاومت خوبی داشته باشند. قلمه ها به بزرگی 50 تا 60 سانتی متر انتخاب شده و قبل از کاشتن آنها را 24 ساعت داخل آب می گذارند تا خوب آب به خودشان بگیرند. قلمه را باید در فصلی کاشت که درخت برگ نداشته باشند. انار پاجوش هم می دهد و ازدیادش به وسیله پا جوش نیز امکان پذیر است. شرایطی که برای قلمه ذکرشده برای پا جوش هم مهم است تعداد ریشه های پا جوشها هر چه زیادتر باشد بهتر است چون ساده تر می گیرند. انار به وسیله پیوند هم قابل ازدیاد است معمولاًً از پیوند شکمی ، لوله ای و اسکنه ای استفاده می شود.

 

 

کاشت

پیش از کاشت نهالها به زمین کود داده و به دنبال آن شخم عمیق زد تا خاکها در عمق نسبتاً زیاد نرم شده و ریشه های سطحی و معمولاً ضعیف و کم قدرت درختچه ها بتوانند آسانتر به عمق خاک نفوذ کنند. (میزان کود 50 تن کود حیوانی 80 کیلو کود ازته به صورت n و 50 کیلو کود فسفره به صورت p2o5 و 50 کیلو کود پتاسی به صورت k2o در هر هکتار) سپس به حفر چاله هایی به عمق 50، طول 50 و عرض 50 سانتی متر می پردازند. باغ انار باید روی نظم و نقشه احداث شود چاله ها روی ردیف مشخصی کنده می شوند آنگاه نهالهایی که از 24 ساعت پیش در آب خوابانده شده بودند در هر چاله 3 یا 4 عدد قرار می دهند. بهتر است طول نهالها بیش از 60 سانتی متر باشد. هنگام خاک ریزی به داخل چاله ها نیز مقداری کود فسفره با خاک مخلوط می کنند. فاصله چاله ها از یکدیگر را حدود 3 یا 4 متر می گیرد. انار کاری را می توان در زمینهایی که به صورت جوی و پشته ترتیب داده شده اند نیز انجام داد به طوری که آب از داخل جویی که زیر پشته کنده شدند گذشته و ریشه های گیاهان را آبیاری کند. در هر حالت بلافاصله بعد کاشت باید آبیاری را آغاز کرد. درخت انار نیاز به روزهای طویل و تابش زیاد خورشید دارد تا بتواند رشد کرده میوه دهد.

 

داشت

هرس

هرس درختچه انار منحصر به حذف شاخه های آفت زده و خشک شده و همچنین فرم دادن به درختچه می باشد . درخت انار پاجوشهای زیادی می دهد چیدن پا جوش به منظور ازدیاد آنها با برای فروش خود عملاً نوعی هرس برای درختان انار به حساب می آید. معمولاً درخت انار را در زمستان پیش از پیدایش برگهای تازه هرس می کنند برای فرم دادن هر گاه بخواهند درختهای انار پاکوتاه باشند نهالها را پس از کاشتن در ارتفاع 30 تا 40 سانتی متر از سطح زمین قطع می کنند (سر می زنند) تا جوانه های جانبی خوابیده بیدار شده شروع به رشد کنند و تاج درخت را بوجود آوردند اگر تصمیم به داشتن درختهای پابلند باشد نهالها را در ارتفاع 70 تا 80 سانتی متر سر می زنند. مهمترین بیماریهای درخت انار : 1- شته سبز انار 2- کرم انار 3- کرم میوه ریز 4- کنه قرمز 5- آفتاب سوختگی 6- ترک خوردگی انار 7-گنجشک 8- کمبود عناصر (آهن ، ازت ، مس ، روی)

 

برداشت

اوایل پائیز زمان برداشت میوه است ولی بر خلاف سایر میوه ها در برداشت میوه عجله لازم نیست. چون انار می تواند ماهها روی درخت باقی بماند بدون اینکه خراب شود با حتی آسیبی ببیند. زمان چیدن میوه موقعی است که پوست و دانه های انار رنگ مشخصه خودش را گرفته باشد. از این زمان تا حدود 2 ماه بعد هر وقت لازم بود می توان انار را چید. عمر درخت انار طولانی است درختانی وجود دارند که در سن 200 سالگی نیز باردهی آنها حفظ شده است.

لینک به دیدگاه

مبارزه تلفيقي با آفات و بيماريهاي درختان انار

 

• استفاده از نهالهاي تجاري سالم و قوي براي احداث يا جايگزيني درختان در باغات قديمي انار

• رعايت فاصله كاشت درختان انار در سطح باغ

• غرس درختان به نحوي كه طوقه زير خاك قرار نگيرد

• تامين ميزان آب لازم و كافي براي درختان

• انجام آبياري با فاصله زماني منظم به منظور كاهش درصد تركيدگي ميوه ها

• هرس صحيح و به موقع درختان انار

• مصرف متعادل انواع كودهاي شيميايي كم مصرف و پر مصرف همراه با كودهاي آلي به روش چالكود

• انجام شخم پاييزه در باغ با استفاده از تراكتورهاي باغي

• رها كردن حشراتي كه آفات انار را مورد حمله قرار مي دهند

• جمع آوري و سوزاندن يا دفن كردن انارهاي آلوده موجود بر روي درختان يا ريتخه شده در زير آنها(محوطه باغ)

• جدا كردن ميوه هاي آلوده از سالم در زمان بسته بندي و حمل به سردخانه

• اجراي دقيق موارد فوق با نظر كارشناسان و مروجين ضامن افزايش توليد و سلامت جامعه خواهد بود

لینک به دیدگاه

علائم كمبود آهن در درختان انار

در ابتدا برگها زرد شده و ليكن رگبرگها سبز مي مانند و در كمبود شديد برگها به طرف سفيدي تمايل و از طرف نوك و حاشيه برگ نكروزه مي گردند.

توصيه:

• مصرف سولفات آهن به صورت محلول پاشي باغلظت 5در هزار در دو مرحله

• مصرف سکاسترين آهن در آبياري به ميزان 10 كيلوگرم در هكتار

 

 

 

علائم كمبود روي در درختان انار

برگها كوچك شده و به صورت رزت (فنجاني) در انتهاي شاخه در مي آيند

توصيه:

• مصرف سولفات روي به ميزان 150 كيلوگرم در هكتار به صورت چالكود

• محلول پاشي سولفات روي يا كلات روي با غلظت 5 در هزار در دو مرحله

لینک به دیدگاه

دستورالعمل کاشت

 

الف- نيازهاي اكولوژيكي انار

 

1-درجه حرات

انار ميوه اختصاصي مناطق نيمه گرمسيري است( درجه حرارت 5- تا 40+ درجه سانتيگراد) زيرا گرماي زياد باعث سوختگي و سرماي زياد سبب تركيدگي آن گشته و از لطافت پوست و مرغوبيت ميوه مي‌كاهد. در مناطق مرطوب براي شكستن دوره خواب به 200 تا 400 ساعت درجه حرارت زير 7 درجه سانتيگراد نياز دارد و ميوه براي رسيدن كامل به تابستانهاي گرم و طولاني و پاييز خشك و بدون باران احتياج دارد زيرا بارندگي فصل پاييز وسرماي زودرس هوا موجب تركيدگي ميوه و ضايعات زياد مي شود، همچنين هواي خنك و وجود اختلاف درجه حرارت شب و روز به رنگ گيري پوست و دانه ها كمك مي‌كند. ميانگين دماي سالانه در نواحي مساعد كشت انار در 16 الي 19 درجه سانتي گراد و يا اكثرا 5/17 تا 18 درجه سانتي گراد قرار دارد.

 

2-باران

 

3-ارتفاع از سطح دريا

بهترين ارتفاع 1000 تا 1700 متر از سطح دريا مي‌باشد. بعضي از واريته ها در ارتفاعات پايين تر و برخي در ارتفاعات بالاتر رشد مناسب دارند. ولي به طوركلي ارتفاع از سطح دريا آن طوري كه درباره درختان ميوه سردسيري و از جمله سيب مورد توجه است درباره انار مطرح نيست.

 

4- عرض جغرافيايي

محدوده كاشت آن تا 41 درجه عرض شمالي و جنوبي همراه با انجير و زيتون مي‌باشد.

 

5-آب

آب مورد نياز براي هر هكتار باغ بطريقه سنتي تقريباً حدود 30000 متر مكعب مي‌باشد. در تحقيقات انجام شده در يزد ميزان آب مصرفي در روش كرتي 21000 و در روش جوي و پشته 15000 و در روش قطره اي 7000 متر مكعب در طول يك فصل رشد مي‌باشد.

 

6- خاك

درخت انار به انواع خاكها سازگاري نشان ميدهد ولي به خاكهايي كه داراي زهكشي كمي باشند حساس مي باشد و درصورت بالابودن آب تحت الارضي نمي‌تواند توليد مناسب داشته باشد . بهترين خاك جهت كشت انار خاكهاي رسي شني يا شني رسي با pH بين 5/7 تا 5/8 است.

 

7- مقاومت انار به شوري

مقدار براي صفر درصد كاهش محصول 8/1 ميلي موس بر سانتي متر است يعني شوري آب آبياري نبايد از 8/1 ميلي موس بر سانتي متر بيشتر باشد. چنانچه متوسط شوري آب آبياري به 3/9 برسد، گياه قادر به رشد نخواهد بود.

 

8- سرمازدگي

يكي از محدوديت هاي كشت انار حساسيت آن به سرما مي باشد كه برودت زمستانه تا 12- الي 15- درجه سانتي گراد را تحمل مي كند و در سرماي كمتر از 15- درجه سانتي گراد صدمه مي بيندو از اين بابت حساسيت انارهاي شيرين نسبت به انارهاي ترش بيشتر است.

لینک به دیدگاه

ب- مراحل احداث نهالستان

 

براي احداث نهالستان، خاكهاي شني و رسي با بافت سبك بسيار مناسب هستند. حدود 40 تن در هكتار كود دامي به خاك آن اضافه مي‌شود. در نيمه دوم اسفند ماه كرتهاي كوچكي( 20-10 متر مربع ) در نظر گرفته و به عمق 50-30 سانتي متر شخم مي زنيم و سپس آنرا به صورت جوي و پشته به فاصله 50 سانتي متر در مي‌آوريم و قلمه ها را به فاصله 10 سانتي متر طوري در خاك فرو مي‌كنيم كه 4-2 سانتي متر آن از خاك بيرون باشد.

بلافاصله پس از كاشت ، خزانه را آبياري و از آن پس به فاصله هر 8 تا 10 روز يكبار آبياري را تكرار مي كنيم ودر طول فصل رشد مرتباً‌ علفهاي هرز را از زمين بيرون مي كشيم.

لینک به دیدگاه

توصيه ارقام جهت كاشت در مناطق عمده اناركاري

اصفهان

نادري- راوندي - ملس دانه قرمز - شيرين شهوار - آمنه خاتوني- زاغ- شيرين

ايلام

كلم

تهران

گلوباريك - ملس - قجاق - تقليد - قياسي - شيرين – يزدي- عروسك

خراسان جنوبي

شيشه كپ

خراسان رضوي

شيشه كپ – بجستاني - خزر - اردستاني - قند (مشكي) - ملس - ليلي

خوزستان

قرمز دو مزه - ملس دانه سياه - سينه پهن - شيرين پوست نازك

زنجان

دوستي - شاهوار – پوست كدوئي - ملس قرمز - ميخوش – سياه

سمنان

گلوباريك - سرخك - شهوار - يزدي - اردستاني - ملس – قرنچوك

سيستان و بلوچستان

ميخوش - گلابي - بزماني - كله گاوي - بي هسته- سنگاني- ساوه اي- لاديز

فارس

رباب - بريت - فاروق- اتابكي - كدرو(زرده انار)- قجاق – ملس( ميخوش )– سياه- شيرين شهوار- ترش سبز- حسين آقايي - قلاتون – رمي- ابر- عروس

قزوين

شاه بار- ملس- قره گوز- سنگاني

قم

قجاق – شاه پسند(دختر حمومي )

كرمان

دانه قرمز راور - كيواني - شاهي - سياه ملس - شيرين عقدائي

كرمانشاه

بريت سفيد - ملس سوري - قمي - دانه قرمز - شيرين انار- ساوه

مازندران

كلباد( كاب دار)- شكر- ملس- لمسري (ترش كه همان انار جنگلي مي باشد)

مركزي

ملس ( معمولي ، تبريزي و يوسف خاني ) آقامحمدعلي - آلك (شيرين و ترش) - سياه

يزد

ملس - ميخوش - شيرين شهوار - زاغ – گل – ملس دانه سياه - طوق گردن – گرچ- سوسكي

لینک به دیدگاه

1- تهيه بستر كاشت

در انتخاب زمين بايدعواملي نظير نوع خاك ، بافت مناسب، عمق خاك ، شيب زمين ، روش كشت ، فاصله كشت و جهت كشت مدنظر قرار گيرند. انار در خاكهاي شني – رسي ، داراي عمق و تهويه مناسب به خوبي رشدمي‌كند.اگر زمين به صورت تپه ماهور و روش آبياري نشتي باشد بايدنهالها را بر روي خطوط تراز با شيب حداكثر 2-1 درصدكشت نمود.بعد از اصلاح عوامل محدودكننده خاك و قبل از شخم زدن به ميزان 20-40 تن در هكتار كود دامي به زمين مي دهيم .

 

2- نقشه باغ و جهت كشت

با توجه به موارد فوق بهترين فاصله كشت براساس آخرين نظريات كارشناسي و طرحهاي انجام يافته در ايستگاه تحقيقات انارساوه 3×4 متريا 5/2×4 متر توصيه ميگردد.جهت رديفها درجهت شمالي و جنوبي انتخاب ميگردد

 

3- ابعاد گودالها

در خاكهايي كه شرايط كافي براي پرورش و رشد درخت ندارند ، گودالي به طول و عرض 1 متر و عمق 1 متر ايجاد و بعد از برداشتن خاك چاله و ريختن خاك مرغوب و مقداري كود آلي ( خاك برگ يا كود دامي ) كاملاً‌ پوسيده و كود فسفره ، به كاشت نهال اقدام مي كنند . در خاكهاي مرغوب ، چاله هايي به طول و عرض و عمق 6/0 متر ايجاد و نهال را در آن مستقر مي كنيم.

 

4- زمان و نحوه كاشت

زمان كاشت نهال در فصل خواب گياه است. هنگام كشت بايد توجه نمود زمان درآوردن نهال ريشه دار از خزانه تا كاشت در محل اصلي كوتاه باشد و در هنگام كاشت نهال بايد دقت نمود كه تا قسمت يقه وارد خاك شود. درصورتيكه در ته چاله لايه خاك رس وجود داشته باشد، مقداري ماسه با خاك مخلوط مي كنيم و در ته هر چاله نيز يك بيل كود حيواني مخلوط مي‌گردد. نهال ها با دقت در عمق مناسب گذاشته شده و با خاك معمولي اطراف آن را پر مي‌شود. بعد ا ز حفر گودال پس از مخلوط كردن مقداري كوددامي كاملاً‌ پوسيده به غرس نهال اقدام و پس از غرس نهال خاك اطراف نهال را لگدكوب مي‌شود تا ذرات خاك به حد ممكن به همديگر چسبيده و ريشه را محكم نگهدارند. پس از انجام اين مقدمات اقدام به آبياري نموده كه پس از آن مقداري از خاك نشست خواهدكرد كه لازم است مجدداً كمي خاك پاي نهال ريخته شود.

 

5- تغذيه در زمان كاشت

در خاكهايي كه شرايط كافي براي پرورش و رشد درخت ندارند، بعد از برداشتن خاك چاله و ريختن خاك مرغوب و مقداري كود آلي(خاك برگ يا كود دامي) كاملاً‌ پوسيده و كود فسفره ، با خاك مخلوط ميشود.

 

6- فاصله كاشت

فاصله 4×4 متر بهترين فاصله در يزد براي رقم تجاري منطقه ( ملس يزدي ) بوده است ، همچنين باغ احداث شده براي رقم ملس ترش ساوه در منطقه ساوه با فواصل 5/3 متر × 5/2 متر نتايج خوبي داشته است، لذا فاصله كاشت حداقل 5/3 متر × 5/2 متر براي ارقام بارشد رويشي متوسط و حداكثر4 متر × 4 متر براي ارقام با رشد رويشي قوي قابل توصيه است.

 

7- آبياري

بعد از كاشت بلافاصله آبياري سنگيني انجام ميگردد تا ريشه ها به خوبي به خاك اطراف بچسبند به نحوي كه هواي بين خاك و ريشه خارج گردد.

 

8- حفاظت

نصب قيم براي نگهداري نهال و جلوگيري ازخم شدن در مقابل باد الزامي مي باشد و اين قيم حداقل بايد دو سال در كنار نهال حفظ شود اتصال قيم به نهال توسط نوار پهن و نرم صورت مي گيرد تا آسيبي به نهال وارد نشود، همچنين براي جلوگيري از خسارت جوندگان، آفتاب سوختگي و ... با پوششي مانند شاخه درختان ، نهال تازه كاشته شده را محصور مي كنند.

لینک به دیدگاه

دستورالعمل داشت

آبياري

پس از عمليات شخم كه در اوائل فروردين ماه صورت مي‌گيرد باغ انار را تا اواخر ارديبهشت ماه آب نمي‌دهند تا بدين وسيله گلهاي باردهنده هرچه بيشتر روي درختان ظاهر و ريشه هاي جديد به فعاليت بيشتري وادار شوند . در آبياري هاي نوبت اول و دوم بايستي سعي شود كه درختان كاملاً سير آب شوند چون اين دو آب مهمترين و موثرترين آبياري از لحاظ تعدادميوه روي درخت مي‌باشد، نوبت آبياري در زمينهاي سبك هفته اي يكبار و در زمينهاي سنگين هر ده روز يك بار انجام مي‌گيرد. نياز انار به آب از اغلب درختان كمتر و مقاومت آن به كم آبي بيشتر از ساير درختان ميوه است ولي بايد به خاطر داشت كه درختان را بايد به كم يا زياد آب دادن عادت داد، آبياري نامنظم بخصوص اگر درخت ميوه داشته باشد خطرناك و اغلب سبب تركيدن ميوه مي شود. آبياري به روشهاي مختلفي انجام مي گردد

 

شخم

باغ انار همه ساله احتياج به شخم دارد. زمان مناسب شخم از اواخر پاييز تا اوايل بهار بوده و عمق متوسط مفيد آن 40-25 سانتي متر است. در سطوح كوچك فاصله بين درختان و داخل جوي ها را بوسيله كارگر و با بيل شخم مي زنند و در سطوح بزرگتر و مكانيزه از تراكتورهاي كوچك باغي(براي صرفه جويي درهزينه كارگر و دفع علفهاي هرز و غيره ) استفاده مي‌گردد.

لینک به دیدگاه

تغذيه

 

توصيه كودي بر اساس آزمونهاي خاك و برگ صورت مي‌گيرد. به طور عمومي مي‌توان يك سوم كود نيتروژني وتمام كود فسفاته و پتاسيمي را همراه با كود دامي، حداكثر يك ماه قبل از تورم جوانه ها مصرف كرد. يك سوم ازت پس از ريزش كامل گلبرگها، و يك سوم ازت باقيمانده به فاصله دو ماه پس از تقسيط دوم مصرف مي‌شود. كودها را مي توان در نيمه خارجي سايه انداز تاج درخت به صورت چالكود و يا كانال‌كود استفاده كرد.

 

توصيه كود اوره براساس درصد نيتروژن كل خاك

 

درصد نيتروژن كل***اوره ( كيلوگرم در هكتار )

كمتر از 45/0 *** 450-400

60/0-46/0 *** 400-350

0/1-6/0 *** 350-250

بيشتر از 0/1 *** 250 >

 

 

 

 

توصيه كود فسفاته براساس ميزان فسفر قابل جذب خاك

 

فسفر قابل جذب (ميليگرم در كيلوگرم) *** فسفات آمونيوم ( كيلوگرم در هكتار)

كمتر از 5 *** 150-100

10-5 *** 100-75

15-10 *** 75-50

بيشتر از 15 *** صفر

 

 

 

 

توصيه كود پتاس

در غالب خاكهايي كه باغ انار در آنها احداث شده است، به ميزان كافي پتاسيم وجود دارد امامحققان معتقد هستند كه در صورت سبك بودن خاك و كاهش ماده آلي و همچنين پايين بودن غلظت پتاسيم در خاك ( كمتر از 250 ميليگرم در كيلوگرم ) مي‌توان نسبت به مصرف سولفات پتاسيم به ميزان نيم الي يك كيلوگرم به ازاء هر درخت بارده اقدام كرد

 

 

عناصر غذايي ميان مصرف

با توجه به آهكي وگاهي شور بودن خاكهاي زيركشت باغهاي انار و نيز درجه شوري بالا و وجود بي كربنات فراوان در آب آبياري در اكثرمناطق زيركشت و از طرف ديگر ضرورت اصلاح pH خاكهاي زيركشت و تامين نياز غذايي گوگرد و كلسيم، مصرف كودهاي گوگردي همراه با مواد آلي به صورت كانال‌كود و يا چالكود و همچنين براي تعديل اثر سديم فراوان و اصلاح نسبتهاي كلسيم به سديم وكلسيم به منيزيم مصرف سولفات كلسيم ( گچ ) درباغها موثر است.

 

 

عناصر غذايي كم مصرف

 

عنصر غذايي *** كود *** به ازاء هر درخت بارده ( هر 4 سال يكبار )

آهن *** سولفات آهن *** 1000-500گرم

منگنز *** سولفات منگنز *** 250-150 گرم

روي *** سولفات روي *** 1000-500 گرم

مس *** سولفات مس *** 200-150 گرم

لینک به دیدگاه

هرس

 

حال حاضر روش قالب پرورش و تربيت درختان انار روش چندتنه اي است كه منجر به انبوهي باغ و عدم امكان توسعه مكانيزاسيون و استفاده از ماشين آلات مي شود ، بنابراين هرس شاخه هاي پاييني ، شاخه هاي اضافي و محدود كردن تعداد تنه ها ( 3-2 تنه ) و حذف نركها و پاجوشها در طول فصل داشت جزء اهداف اصلي اين فعاليت مي باشد. در هنگام هرس درختان انار بايد دقت نمود تا شاخه هاي بارده به طور نرمال در سطح جانبي تاج درخت توزيع شود. حفظ اسپورها و شاخه هاي سال جاري به منظور باروري درخت در سال آينده بسيار مهم است. پاجوشها، ريشه جوشها وتنه جوشها در جذب مواد غذايي با ميوه رقابت مي‌نمايند و در صورت عدم حذف آنها از كميت و كيفيت محصول به شدت كاسته مي شود

لینک به دیدگاه

هرس فرم ( نونهال )

سال اول :

در فروردين ماه پس از كاشت نهال، پس از جوانه زدن بايد اقدام به سربرداري انار نمود. در فرم تاج آويزان نهالها از ارتفاع يك متري سربرداري مي‌گردند. در فرم هاي دوتنه، سه‌تنه، چهارتنه و جامي درخت از ارتفاع 30 سانتي متري سربرداري مي شود.

سال دوم :

در كليه فرمهاي هرس فقط به شاخه هاي انتخابي سال قبل اجازه رشد داده مي‌شود و در اوايل فصل شاخه هاي اضافي، هرس مي‌گردد.

سال سوم :

هرس پاجوشها وتنه جوشها تا شاخه‌هاي بارده ادامه مي‌يابد. حذف شاخه هاي زايد روي دستكها و جلوگيري از رشد اضافي به منظور تقويت شاخه ها ودستكهاي انتخاب شده الزامي است. حذف تيغ هاي روي شاخه هاي انتخاب شده به تميز بودن درخت كمك مي‌كند.

سال چهارم و پنجم :

مراقبت از شاخه ها و دستكهاي بارده و حذف شاخه ها، پاجوشها، تنه‌جوشها و نرك ها ضروري است. با توجه به اينكه از سال چهارم و پنجم بايد ارتفاع درخت نيز كنترل شود لذا شاخه‌هاي اضافي و داراي رشد عمودي حذف مي‌گردند، ولي بايد توجه داشت كه درفرم هاي مذكور از خالي كردن تاج درخت اجتناب گردد زير اين عمل باعث افزايش خسارت آفتاب سوختگي مي‌شود. دستكهاي بارده بر روي تنه‌ها در جهات مختلف انتخاب مي‌شوند به نحوي كه هيچ يك از دستكها مزاحم ديگري نباشد. در هرس بايد اجازه داد ميوه‌ها در قسمت سايه تاج درخت رشد كنند.

 

 

هرس باروري ( هرس ساليانه)

هرس باروري به دو بخش تقسيم مي‌گردد : الف ) هرس خشك ب) هرس سبز

 

هرس خشك:

هرس خشك در اواخر زمان خواب درختان انار يعني ماههاي بهمن و اسفند و قبل از بيدارشدن درختان انجام مي‌گيرد كه شامل حذف شاخه‌هاي اضافي، خشك و سرمازده مي باشد.

هرس سبز:

هرس سبز تقريباً‌ در تمامي ماههاي رشد درخت، جز زماني كه شدت تابش آفتاب شديد است (خرداد ، تير و مرداد) انجام مي‌گيرد و شامل حذف شاخه‌هاي مزاحم، نركها و پاجوشها مي‌باشد.

حذف پاجوشها و نرك ها در ماههاي شهريور و اوايل مهر نيز به دليل رقابت با ميوه در جذب مواد غذايي، جهت افزايش وزن ميوه در سال جاري ا هميت زيادي دارد.

لینک به دیدگاه
توصيه ارقام جهت كاشت در مناطق عمده اناركاري

اصفهان

نادري- راوندي - ملس دانه قرمز - شيرين شهوار - آمنه خاتوني- زاغ- شيرين

ايلام

كلم

تهران

گلوباريك - ملس - قجاق - تقليد - قياسي - شيرين – يزدي- عروسك

خراسان جنوبي

شيشه كپ

خراسان رضوي

شيشه كپ – بجستاني - خزر - اردستاني - قند (مشكي) - ملس - ليلي

خوزستان

قرمز دو مزه - ملس دانه سياه - سينه پهن - شيرين پوست نازك

زنجان

دوستي - شاهوار – پوست كدوئي - ملس قرمز - ميخوش – سياه

سمنان

گلوباريك - سرخك - شهوار - يزدي - اردستاني - ملس – قرنچوك

سيستان و بلوچستان

ميخوش - گلابي - بزماني - كله گاوي - بي هسته- سنگاني- ساوه اي- لاديز

فارس

رباب - بريت - فاروق- اتابكي - كدرو(زرده انار)- قجاق – ملس( ميخوش )– سياه- شيرين شهوار- ترش سبز- حسين آقايي - قلاتون – رمي- ابر- عروس

قزوين

شاه بار- ملس- قره گوز- سنگاني

قم

قجاق – شاه پسند(دختر حمومي )

كرمان

دانه قرمز راور - كيواني - شاهي - سياه ملس - شيرين عقدائي

كرمانشاه

بريت سفيد - ملس سوري - قمي - دانه قرمز - شيرين انار- ساوه

مازندران

كلباد( كاب دار)- شكر- ملس- لمسري (ترش كه همان انار جنگلي مي باشد)

مركزي

ملس ( معمولي ، تبريزي و يوسف خاني ) آقامحمدعلي - آلك (شيرين و ترش) - سياه

يزد

ملس - ميخوش - شيرين شهوار - زاغ – گل – ملس دانه سياه - طوق گردن – گرچ- سوسكي

هر کدوم ازینا خار دارن یا بدون خار؟؟ ینی ترشن یا شیرین؟؟ :ws38:
لینک به دیدگاه
هر کدوم ازینا خار دارن یا بدون خار؟؟ ینی ترشن یا شیرین؟؟ :ws38:
جلوشون نوشته شده دیگه.. اسم محلی هر میوه نوشته شده ترشه شیرینه یا اینکه ملسه دقت کنید.. متوجه میشید.:w16:
لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...