رفتن به مطلب

چگونگی ساخت ادوات الکترونیکی


ارسال های توصیه شده

با مقاومت های الکتریکی شروع میکنم .

 

انواع مقاومت های الکتریکی :

مقاومت های الکتریکی به دو دسته کلی مقاومت های ثابت و مقاومت های متغیر تقسیم می شوند . مقاومت های ثابت مقاومت هایی هستند که مقدار اهمی آنها همواره ثابت است و مقاومت های متغیر مقاومت هایی هستد که مقدار اهم آنها قابل تغییر است .

 

مقاومت های ثابت:

 

1-مقاومت های کربنی( ترکیبی )

2-مقاومت های سیمی(سیم پیچی شده)

3- مقاومت های لایه ای

 

 

مقاومت های متغیر

1- پتاسیومتر

2 – رئوستا

 

 

 

مقاومت های کربنی (carbon composition Resistor) :

 

مقاومت های کربنی در اکثر مدارات الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرند که علت این امر قیمت پایین ، زمخت بودن و کوچک بودن این نوع مقاومت ها می باشد . البته این نوع مقاومت ها دو ضعف عمده دارند ، یکی این که در اثر عبور جریان از این نوع مقاومت ها حرارت نسبتا زیادی درون این مقاومت ها ایجاد می گردد و به همین دلیل در مدارات با جریان زیاد نمی توانند مورد استفاده قرار گیرند و دیگر این که معمولا تلرانس های بالایی دارند . نمونه هایی از این نوع مقاومت در شکل نشان داده شده است .

 

81236146878256625749.jpg

 

این نوع مقاومت از پودر کربن صمغ و مواد مقاوم در برابر حرارت تشکیل شده که در اثر حرارت و فشار به شکل دلخواه ساخته می شود برای ساخت این نوع مقاومت ها معمولا پودر کربن را با مواد عایق مخلوط می کنند که نسبت مخلوط کردن این مواد مقدار اهمی مقاومت را تعیین می کند . سپس مخلوط حاصل را در یک استوانه کائوچویی قرار می دهند و دو سیم نیز برای اتصال مقاومت به مدار به دو سر مقاومت وصل می کنند همانند شکل.

 

 

89912267904822670118.jpg

 

مقاومت های سیمی ( Wire Wound Resistor ) :

مقاومت سیمی از پیچیدن طول معینی سیم مقاومت دار از جنس آلیاژهای نیکل مس و نیکل کروم و نیکل کروم آلمینیوم بر روی استوانه ای از جنس سرامیک ساخته می شود این نوع مقاومت معمولا برای توان های بالا بین 2 تا 250 وات قابل ساخت است .

مقاومت های سیمی توان 2 وات به بالا عموما در یک محفظه ی سیمانی با مقطع مربع - مستطیل شکل ساخته می شوند که به مقاومت آجری معروف هستند مقاومت های آجری به وفور در مدار های رادیو و تلوزیون های لامپی به عنوان کاهش دهنده ولتاژ استفاده می شده اما امروزه با بکارگیری نیمه هادیها و پایین آمدن ولتاژهای کار مدارها کمتر از آنها استفاده می شود

یک خصوصیت خوب مقاومت های سیمی در این است که به هنگام سوختن شعله ور نمی شود و همچنین پس از سوختن کاملا قطع می شود به همین دلیل در بسیاری از مدارها به عنوان مقاومت فیوزی استفاده می شود از این جهت به آنها مقاومت های حفاظتی می گویند چرا که در حالت عادی به صورت یک مقاومت عمل می نماید و چنانچه جریان عبوری آن از حد معینی بیشتر شود مانند یک فیوز قطع می شود .

 

 

مقاومت سیمی از پیچیدن طول معینی سیم مقاومت دار از جنس آلیاژهای نیکل مس و نیکل کروم و نیکل کروم آلمینیوم بر روی استوانه ای از جنس سرامیک ساخته می شود . معمولا یک روپوش سرامیکی یا پلاستیکی بر روی سیم های پیچیده شده بر روی هسته می کشند تا سیم ها آسیب نبینند . ساختمان داخلی مقاومت های سیمی در شکل های زیر نمایش داده شده است . همچنین نمونه ای از یک مقاومت سیمی در شکل نمایش داده شده است.

 

 

85171013334914991014.jpg

 

13684169140635098366.jpg

 

 

95634610668579716231.jpg

 

 

این نوع مقاومت ها در دو نوع قدرتی و دقیق ساخته می شوند . نوع قدرتی در محدوده توان های ۲ وات تا ۲۵۰ وات ساخته می شود و می تواند جریان های زیاد را از خود عبور دهد . نوع دقیق نیز در محدوده توان های ۰٫۲۵ وات تا ۲ وات ساخته می شود و دارای تلرانس پایینی می باشد اما نمی تواند جریان های زیاد را از خود عبور دهد . معمولا اندازه فیزیکی مقاومت های سیمی که در جریان های زیاد مورد استفاده قرار می گیرند بزرگتر از اندازه فیزیکی مقاومت های سیمی است که برای کارهای دقیق و جریان پایین به کار می روند .

مقاومت های سیمی قدرتی معمولا به شکل یک محفظه سیمان مانند که دارای سطح مقطع مربع یا مستطیل شکل است ساخته می شوند و به مقاومت های آجری معروفند . شکل خاص محفظه مقاومت های آجری این امکان را فراهم می آورد که برای خنک کردن آنها بتوان آنها را بر روی ورقه فلزی خنک کننده (Heat sink) قرار داد . در شکل نمونه ای از این نوع مقاومت نشان داده شده است .

یکی از ویژگی های خوب مقاومت سیمی این است که به هنگام سوختن شعله ور نشده و همچنین پس از سوختن ، کاملا قطع می شود . به همین دلیل ، در بسیاری از مدارها به عنوان مقاومت فیوزی (Fusible Resistor) استفاده می شود و به آن مقاومت حفاظتی (Safety Resistor) نیز می گویند . زیرا این مقاومت ها در حالت عادی به صورت یک مقاومت معمولی عمل می کنند و چنان چه جریان عبوری از آن از حد معینی بیشتر شود مانند یک فیوز قطع می شوند . در شکل نمونه ای از این نوع مقاومت نشان داده شده است .

 

 

90401182687257036364.jpg

 

26361074943597571108.jpg

 

 

مقاومت سیمی به سبب دارا بودن سیم پیچ ، دارای خاصیت اندوکتانس ( خودالقایی ) بوده که این نوعی عیب برای آن محسوب می شود زیرا در فرکانس های بالا ، مقاومت سیمی نسبت به مقدار نامی خود ، مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد . البته در این گونه موارد توانسته اند با روش پیچیدن سیم به صورت دولایی یا بی فیلار (Bifilar) تا حد زیادی این مشکل را برطرف نمایند . در این روش سیم های رفت و برگشت در کنار هم قرار گرفته و عبور جریان های مساوی و مخالف هم تا حد زیادی خاصیت خودالقایی را کاهش می دهد . در شکل پیچیدن سیم به روش بی فیلار بر روی استوانه عایق نشان دا ده شده است .

 

72762465690770526427.jpg

  • Like 5
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...