رفتن به مطلب

بوی عرق پا، اشتهای پشه مالاریا را برای گزیدن تحریک می‌کند


ارسال های توصیه شده

پشه آنوفل حامل انگل مالاریا بیش از پشه‌هایی که ناقل این بیماری نیستند جذب بوی بدن انسان می‌شود و بوی عرق پا بیشتر از بوی سایر اعضا اشتهای پشه‌های ناقل بیماری را برای گزیدن تحریک می‌کند.

 

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از بی بی سی، به گفته پژوهشگران دانشکده بهداشت و طب حاره‌ای ، پشه‌های ناقل انگل مالاریا سه برابر بیشتر از پشه‌های فاقد انگل جذب بوی بدن انسان می‌شوند.

 

دانشمندان معتقدند انگل مالاریا حس بویایی پشه را تقویت و گزش پشه را کنترل می‌کند.

 

دکتر جیمز لوگان می‌گوید: “چیزی که مرا متعجب می‌کند این است که انگل مالاریا چقدر هوشمند است. این انگل دائم در حال تکامل است و به نظر می‌رسد همیشه یک قدم از ما جلوتر است.”

 

بوی پا

 

برای انجام دادن این تحقیق، دانشمندان پشه مالاریا (آنوفل گامبیا) را به کشنده‌ترین نوع مالاریا، پلاسمودیوم فالسی‌پارم آلوده کردند.

 

در محفظه‌ای که این پشه‌ها قرار داشتند جوراب‌های نایلونی قرار دادند که افراد داوطلب بیست ساعت پوشیده بودند.

 

دکتر لوگان می‌گوید: “این روش مطمئنی برای تولید بوی بدن است…که می‌تواند ماه‌ها جذابیت خود را حفظ کند.”

 

عین همین آزمایش با پشه‌هایی که ناقل مالاریا نبودند تکرار شد.

 

مقایسه دو آزمایش نشان داد که پشه‌های ناقل انگل مالاریا سه برابر بیشتر از پشه‌های سالم جذب بوی جوراب‌ها می‌شدند.

 

محققان معتقدند انگل مالاریا حس بویایی پشه آنوفل را دستکاری می‌کند.

 

دکتر لوگان می‌گوید “ما فکر می کنیم که انگل حس بویایی پشه را افزایش می‌دهد. فعلا نظریه ما این است که تغییری در دستگاه بویایی پشه ایجاد می‌شود که سریع‌تر می‌تواند ما انسان‌ها را پیدا کند.”

 

تاکتیک هوشمندانه

 

وقتی که پشه انسان‌ها را راحت‌تر پیدا کند شانس انگل برای اینکه به جریان خون انسان راه پیدا کند بیشتر می‌شود و در واقع شانس بقا و احتمال گسترش آن افزایش پیدا می‌کند.

 

دانشمندان اکنون پژوهشی سه ساله را شروع کرده‌اند تا شناخت بیشتری از این ویژگی انگل پیدا کنند.

 

اگر دانشمندان متوجه شوند که پشه‌های آلوده چطور به بوی بدن انسان حساسیت بیشتری پیدا می‌کنند به مبارزه با بیماری کمک می‌کند.

 

دکتر لوگان می‌گوید “اگر بفهمیم انگل چگونه بویایی پشه را دستکاری می‌کند شاید بتوانیم چیزهای دیگری پیدا کنیم که برای این پشه‌ها جذاب باشد و به این تریتب با روش‌های موثری پشه‌های آلوده را به دام بیندازیم.”

 

بنابر آمار سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۰ حدود ۲۱۹ میلیون نفر در دنیا مبتلا به مالاریا شده‌اند و ۶۶۰ هزار نفر بر اثر این بیماری مرده‌اند.

 

مالاریا در ایران و افغانستان

 

در ایران نزدیک به یک میلیون نفر در مناطق مالاریاخیز در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان، زندگی می‌کنند،. بر اساس آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی موارد مالاریا در ایران رو به کاهش است.

 

بیشتر مالاریایی که در ایران شایع است از نوع ویواکس است و مالاریای فالسی پارم فقط ۱۲ درصد موارد را تشکیل می‌دهد.

 

آمار سال ۲۰۱۲ سازمان بهداشت جهانی شمار مبتلایان و افراد مشکوک به مالاریا را در ایران ۳۲۳۹ نشان می‌دهد که ۱۵۲۹ موارد آن مهاجران کشورهای دیگر بویژه افغانستان هستند.

 

در افغانستان معضل مالاریا جدی تر است و حدود ده میلیون نفر در محدوده کانون‌‎های مالاریا زندگی می‌کنند. بر اساس گزارش سال ۲۰۱۲ سازمان بهداشت جهانی در این کشور حدود ۹۴۰ هزار نفر مشکوک به مالاریا هستند و تقریبا نیم میلیون مورد تایید شده مالاریا در افغانستان شناسایی شده است.

 

نتایج این تحقیق در نشریه “کلیک پلوس وان” منتشر شده است .

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...