رفتن به مطلب

و اینگونه خداوند به زنان نسبت به مردان برتری بخشید!


ارسال های توصیه شده

در پستانداران ، نرها هتروگامتیک ( XY ) و ماده ها ، هوموگامتیک (XX) اند . برای جبران این تفاوت کروموزوم های جنسی ، به طور تصادفی یکی از کروموزوم های X در جنس ماده ، طی فرآیندی به نام لیونیزاسیون ( Lyonization ) غیر فعال می شود . این کروموزوم X غیر فعال به شدت هتروکروماتینه بوده و به شکل اجسام تیره رنگ به غشای هسته اتصال می یابد . این پدیده که در انسان نیز دیده می شود ، اولین بار توسط دکتر موری بار ، سیتوژنتیکدان کانادایی کشف شد و به همین علت به این اجسام کروماتینی جسم بار ( Barr bodies ) گفته می شود .

 

هتروکروماتینی بودن کروموزوم X ( جسم بار ) در بسیاری از مناطق باعث می شود که بسیاری از ژن ها از دسترس عوامل رونویسی دور شوند و در نتیجه ی خاموش شدن آن ها ، کروموزوم ها غیرفعال خواهند شد .

 

 

این فرایند به طور کامل در فرضیه ی لیون ( Lyon ) توصیف می شود . طبق این فرضیه در سلول هایی با بیش از یک کروموزوم X ، فقط یکی از کروموزوم ها فعال مانده و بقیه طی مراحل امبریوژنز غیرفعال می شوند و جسم بار را تشکیل می دهند . در اکثر پستانداران لیونیزاسیون در اوایل دوره ی تکوین رویان اتفاق می افتد و به طور تصادفی یک یا چند کروموزوم X به جسم بار تبدیل می شوند .

 

 

در جانوران کیسه دار ( Marsupials ) و بعضی از بافت های جنینی پستانداران دارای جفت ( Placenta ) این فرایند صورت نمی گیرد زیرا کروموزوم X پدری در آن ها به طور دائمی غیر فعال است .

 

 

در طول مرحله ی اینترفاز ، کروموزوم ها به وسیله ی میکروسکوپ نوری چندان قابل رؤیت نیستند اما جسم بار به علت ساختار متراکم و رنگ پذیر خود در هسته ی پستانداران ماده ( افراد مؤنث )

 

 

کاملا قابل مشاهده است . ساختار فشرده ی آن کاملا نشانگر غیر فعال بودن آن است . به همین دلیل می توان گفت که افراد مؤنث ( ماده ها ) همانند افراد مذکر ( نرها ) دارای یک کروموزوم X ( ژن های وابسته به X فعال ) می باشند.

 

 

 

مکانیسم غیرفعال شدن کرموزوم فعال X :

 

این فرایند به ژنی احتیاج دارد که XIST نامیده می شود و روی همان کروموزوم X قرار دارد .

 

 

1- XIST یک مولکول بزرگ RNA را کد می کند که این RNA با RNA هایی که در سنتز پروتئین دخالت دارد ، متفاوت است .

 

 

2- XIST RNA ها در طول کروموزوم X جمع شده و ژن فعال XIST را در برمی گیرند و باعث می شوند تقریبا اکثر ژن های روی این کروموزوم را غیر فعال کنند .

 

 

3- XIST RNA های یک کروموزوم X هیچ گاه روی کروموزوم X دیگری ( ماده ها و جنس مؤنث ) که در داخل هسته است اثر ندارد .

 

 

4- در واقع جسم های بار همان کروموزوم های X غیر فعال اند که با XIST RNA ها پوشانده شده اند .

  • Like 10
لینک به دیدگاه

مراحل غیرفعال شدن کروموزوم X در طول دوره ی جنینی :

 

در طول اولین مراحل تقسیم زیگوت ماده ، ژن XIST روی کروموزوم X پدری طوری بیان می شود که بیش تر ژن های وابسته به X آن خاموش اند . تا زمانی که بلاستوسیت تشکیل نشده ، توده ی کروموزوم X پدری در تروفوبلاست خاموش است . اما در توده ی سلول های داخلی ( ICM ) رونویسی ژن XIST در کروموزوم X پدری متوقف شده و باعث می شود تا صدها ژن دیگر روی کروموزوم بیان شوند .

 

خاموش شدن ژن XIST در اثر متیلاسیون توالی این ژن صورت می گیرد . همچنین تغییرات هیستونی مانند متیلاسیون هیستون H3 ، یوبی کیتیناسیون هیستون H2و همچنین تغییرات DNA از طریق متیلاسیون جایگاه های CpG، از جمله تغییراتی هستند که به بیان ژن ها روی کروموزوم Xکمک کرده و باعث غیرفعال شدن کروموزوم و به هم فشرده شدن آن می شود و بار بادی را ایجاد می کند. هم زمان که تکامل رویانی در حال انجام است ، غیر فعال شدن X دوباره آغاز می شود . اما این بار ، این پدیده کاملا تصادفی صورت می گیرد .

 

در عمل نمی توان پیش بینی کرد که کدام یک از کروموزوم X مادری یا پدری در سلول به جسم بار تبدیل می شود .

 

البته همه ی ژن های کروموزوم X غیر فعال نمی شوند . در واقع 18 ژن فعال روی کروموزوم X غیر فعال افراد مؤنث وجود دارد که دقیقا معادل آن ها نیز در کروموزوم Y در افراد مذکر قرار دارد . این تشابه ژنی باعث می شود که افر اد مذکر و مؤنث در یک شرایط تعادلی قرار بگیرند .

 

 

جسم بار در سلول های مردان وجود ندارد و یا تعداد آن از 4-3 % تجاوز نمی کند.از این رو جنس مرد را کروماتین منفی می گویند. قرینه ی جسم بار در مردان جسم F یا جسم Y نام دارد . در صورتی که مردی بیش از یک کروموزوم Y داشته باشد ، کروموزوم های Y اضافی جسم F را تشکیل می دهند .

 

 

 

بنابراین به این نتیجه می رسیم که جسم بار علاوه بر اینکه نظریه ی جبران مقداری را توجیه می کند و یک حد تعادلی بین مردان و زنان ایجاد می کند ، قادر است به عنوان یک شاخص در شناسایی ناهنجاری های ناشی از کروموزوم X در تشخیص بالینی مورد استفاده قرار گیرد .

  • Like 7
لینک به دیدگاه

سندرم ترنر ( Turners syndrome ) این ناهنجاری در بعضی از زنان دیده می شود که فقط یک کروموزوم X دارند . به همین دلیل در این زنان جسم بار مشاهده نمی شود . اثرات فنوتیپی این ناهنجاری کروموزومی بسیار خفیف است ، زیرا سلول از لحاظ داشتن کروموزوم X فعال با سلول های افراد عادی فرقی ندارد . و علت بعضی از اختلالات ناشی از این ناهنجاری ، عدم وجود چند ژن فعال جسم بار است که در افراد ترنر وجود ندارد.

 

 

 

سندرم کلاین فلتر ( Klinefelter’s syndrome ):

افراد مبتلا به این بیماری ، مردان دارای کاریوتایپ XXY یا XXXY می باشند . اثرات فنوتیپی این ناهنجاری نیز نسبتا خفیف است . کروموزوم های X اضافی نیز غیر فعال شده و به جسم بار تبدیل می شوند .

  • Like 5
لینک به دیدگاه
دارم میترکم بس که باد کردم:ws3:

مرسی جیگر:icon_gol:

 

:w02:

عزیزمی

 

یه نکته خیلی جالب که شاید خیلی از بچه ها ازش سر در نیارن اینه که :

 

یه سری بیماری های وابسته به کروموزوم x هست که به ندرت خانوما گرفتارش میشن یعنی پدرشون و مادرشون هردو حتما باید بیمار باشن تا دخترشون هم بیمار بشه اما آقایون اگه پدر سالم باشه و مادر ناقل 50% بیمار میشن اگرم که مادر بیمار باشه 100% و.....

 

و اینگونه خداوند به زنان نسبت به مردان برتری بخشید

  • Like 5
لینک به دیدگاه
  • 1 ماه بعد...

انقراض مردان تا پنج میلیـــــــون سال آینــــده

:ws3:

 

 

 

 

پروفسور جنی گریوز، یکی از تاثیرگذارترین دانشمندان استرالیا در دانشگاه کانبرا بر این باور است که زنان در رقابت میان جنسیت‌ها، به قطعی‌ترین شیوه ممکن برنده خواهند شد.

به گفته وی، شکنندگی ذاتی کروموزوم جنسی مردانه، کروموزوم جنسی Y، بدین معنی است که مردان به سوی انقراض در حرکت هستند.

پیش‌بینی گریوز به تعداد ژنهای درون کروموزومهای جنسی زن و مرد اشاره دارد. کروموزوم زنانه X از حدود 1000 ژن سالم یا بیشتر برخوردار است و همچنین زنان و دختران دارای دو کروموزوم زنانه هستند.

کروموزوم Y به همان نسبت همتای مونث خود دارای ژن بوده اما طی صدها میلیون سال این میزان در انسان مدرن بسیار کاهش یافته است.

این امر شامل ژن SRY (توالی ویژه کروموزوم Y) یا همان سوئیچ برجسته مردانه هم شده که پسر یا دختر بودن جنین را تعیین می‌کند.

همچنین در حالیکه زنان از دو کروموزوم X‌ برخوردارند، مردان تنها یک کروموزوم Y دارند که قابلیت ترمیمی را که همتای زنانه داشته، ندارد و از این رو زودتر تحلیل می‌رود.

این در حالیست که کارشناسان دیگر مردان را دلگرمتر می‌کنند. پروفسور رابین لاول‌بج، کارشناس کروموزوم جنسی موسسه ملی تحقیقات پزشکی در لندن اظهار کرده که کروموزوم مردانه در حداقل 25 میلیون سال اخیر هیچ ژنی را از دست نداده و جای نگرانی نیست.

پروفسور کریس میسون از دانشگاه کالج لندن اطمینان داده که حتی اگر این کروموزوم در چند میلیون سال آینده از بین برود، دنیای پزشکی از زمان زیادی برای جایگزین درمانی برخوردار خواهد بود.

پروفسور گریوز نیز از راه‌حل‌های خود می‌گوید. وی اظهار کرده هنگامی که کروموزوم Y به چند قسمت تقسیم می‌شود، یک کروموزوم دیگر می‌تواند جای آنرا گرفته و به تولید گونه‌های جدید انسان منجر شود.

به گزارش ایسنا، این امر در حال حاضر در دنیای طبیعت رخ داده که در آن یک موش خاردار ژاپنی توانست با وجود فقدان این کروموزوم زنده بماند.

منبع:آفتاب

  • Like 5
لینک به دیدگاه
اشتبـــــاه نکن اونی که راحت میشه مائیــــــم نه شما :w02:

 

نخیر ما میریم اونور راحت شما باشین تو این جهان فانی:banel_smiley_4::w02:

  • Like 3
لینک به دیدگاه

تاحالا یکی از دوستام همینارو چندبار برام توضیح داده ، بعد از ده دقیقه تنها چیزی که دستگیرم شده این بوده که نرها XY هستند و ماده ها XX:ws3:

  • Like 3
لینک به دیدگاه
تاحالا یکی از دوستام همینارو چندبار برام توضیح داده ، بعد از ده دقیقه تنها چیزی که دستگیرم شده این بوده که نرها XY هستند و ماده ها XX:ws3:

 

هر وقت دیدمت یه جوری برات توضیح بدم که تا ابد یادت نره :ws3:

 

البته اگه قبلش تصمیم به تغییر رشته نگیری:w02:

  • Like 2
لینک به دیدگاه
هر وقت دیدمت یه جوری برات توضیح بدم که تا ابد یادت نره :ws3:

 

البته اگه قبلش تصمیم به تغییر رشته نگیری:w02:

با تشکر فراوان از شما...2=====>3 :ws3:

ولی خیالت راحت من از پلیمر دست برنمیدارم....:w02:

  • Like 2
لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...