رفتن به مطلب

اثرات شوري روي رشد گندم:


mani24

ارسال های توصیه شده

[h=2][/h]

شوري خاك به سه طريق روي گياهان زراعي تاثير مي گذارد. (1) تنش اسمزي ، كاهش قابليت استفاده آب ، (2) تنش يوني ، و (3) تغييرات در تعادل يوني سلول ، بسياري از فرايندهاي فيزيولوژيكي تحت تاثير شوري قرار مي گيرند و بارزترين اثر شوري كاهش رشد سلول و كمتر شدن سطح برگ ، توده زيستي و عملكرد مي باشد. گندم نسبت به شوري تحمل متوسطي دارد.

 

 

شوري خاك با هدايت الكتريكي بيش از 5/4 دسي زيمنس برمتر عصاره اشباع، درصد بوته هاي سبز شده گندم در واحد سطح را كاهش مي دهد. در شوري 8/8 دسي زيمنس برمتر سطح سبز بوته هاي گندم به 50 درصد تنزل مي يابد.

 

شوري خاك نمو جوانه راسي را سرعت مي بخشد و فيلوكرون ( دوره بين ظهور دو برگ متوالي ) را افزايش مي دهد و تعداد برگهاي ساقه اصلي را كم مي كند. هم چنين تعداد سنبلچه اصلي را كاهش مي دهد و رسيدن محصول را تسريع مي كند.

شوري خاك بر نمو طبيعي و قدرت زنده ماندن پنجه ها تاثير مي گذارد. هم چنين باعث كاهش تعداد پنجه هاي اوليه و ثانوي مي شود. ميزان شوري 5/7 دسي زيمنس بر متر پنجه هاي ثانوي را حذف مي كند و تعداد پنجه اوليه را كاهش مي دهد. رشد ريشه عموما" كمتر تحت تاثير آن قرار مي گيرد و حتي ممكن است در ميزان شوري پائين تا متوسط تحريك شود.

همه مراحل فنولوژيكي گندم تحت تنش شوري سريع تر انجام مي گيرد. نمو سنبله به طور سريع انجام مي گيرد و زمان لازم براي سنبلچه انتهايي و چرخه گياه زراعي كاهش مي يابد.

 

 

تاثير زياد تنش شوري روي عملكرد گندم كاهش تعداد ساقه هاي داراي خوشه مي باشد.

سميت شوري مخصوصا" بعد از گلدهي مشهود است. اثر شوري به صورت پيري زود رس و وزن دانه پائين و هم چنين عقيم شدن سنبلچه هاي تحتاني مشخص مي شود.

 

 

در عصاره اشباع 13 دسي زيمنس بر متر خاك عملكرد گندم 50 درصد كاهش مي يابد.

 

گندم دوروم به شوري بسيار حساس تر از گندم نان است. آستانه شروع كاهش عملكرد دانه با افزايش شوري خاك 9/5 دسي زيمنس برمتر در گندم دوروم و 6/8 دسي زيمنس برمتر در گندم نان مي باشد. بعلاوه ، عملكرد گندم دوروم در مقادير شوري بالاتر نسبت به گندم نان بيشتر كاهش مي يابد. هم چنين گندم دو روم تغيير پذيري ژنتيكي پائين تر نسبت به گندم نان از نظر توده زيستي و عملكرد دارد وقتي تحت تنش شوري كاشته شود.

مشاهده تحمل بيشتر به شوري در گندم نان به نظر مي رسد مربوط به غلظت كمتر يون سديم و هم چنين نسبت كمتر سديم به پتاسيم در برگها ميباشد.خدادادی:
برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید.

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...