رفتن به مطلب

دریـاچه گـدازه، پدیـده ای حیـرت انگیز از آتـشفشان


ارسال های توصیه شده

آتشفشان یکی از پدیده های طبیعی و دائمی زمین شناسی است که در طول تاریخ زمین شناسی نسبتا بدون تغییر باقی مانده و در ایجاد، تحول و تکامل پوسته و گوشته زمین نقش اساسی داشته و دارد. تولید مواد آتشفشانی و پدیده های مؤثر در ایجاد آتشفشان از دوره پرکامبرین تا عهد حاضر تغییر چندانی نداشته است و آنچه در این راستا تغییر کرده است، نوع دانسته ها، چگونگی اندیشیدن و نحوه بهره گیری از آنهاست. آتشفشانها پدیده های جهانی هستند و در سایر کرات منظومه شمسی به ویژه سیارات مشابه زمین یک پدیده عادی محسوب می شود و آتشفشان بی شک در کیهان نیز رخ می دهد.

 

گونه ای از آتشفشان ها هاوایی نام دارد که به علت وجود میزان کم گاز در گدازه این نوع آتشفشان، فوران جریانی در آن دیده می شود. ماگمایی که به سطح می رسد، معمولا به صورت فواره یا چشمه های گدازه ای خارج می شود. این نوع آتشفشان در جزایر هاوایی به تعداد زیاد یافت می شود. در جزیره ایسلند نیز از این نوع آتشفشان یافت می شود. این نوع آتشفشان، دارای دهانه‌ای وسیع بوده و مخروط آن شیب کم دارد گدازه‌های آن غالبا باریک هستند و پس از سرد شدن سنگهایی تیره رنگ، مثل بازالت ایجاد می‌کنند. این نوع گدازه‌ها به علت گرانروی بسیار کمی که دارند، مانند سیل روان می‌شوند. این آتشفشانها از آنجایی که فاقد انفجار می‌باشند، لذا بمب آتشفشانی، لاپیلی و خاکستر آتشفشانی نیز در این آتشفشانها دیده نمی‌شود.

 

دریاچه گدازه نیز همان بستر حرکت مواد مذابی را تشکیل می دهد که بمقدار زیاد و بشکل دریاچه ای مواج بوجود می آید که دماهای مذاب سطح دریاچه از 550 درجه فارنهایت (288 درجه سانتیگراد) و در مرکز محدوده گودال فوران تا 1000 درجه فارنهایت (540 درجه سانتیگراد) نیز می رسد که حتی نزدیک شدن امواج این دریاچه به محدوده های مختلف موجب آتش سوزی ناگهانی و ذوب سریع خواهد شد.

در حال حاضر تنها پنج دریاچه گدازه های پایدار در جهان وجود دارد که عموما تصاویر زیر را تشکیل می دهند و عبارتند از : ارتا آل، در اتیوپی - کوه برزخ یا عالم ظلمات، در جنوبگان - کیلاوآ، در آتشفشان هاوایی - نیراگونگو، در جمهوری دموکراتیک کنگو - آمبریم، در وانواتو.

 

bhhqah65m4zx7zgjz5cv.jpg

 

j01gerc7kck1qeho0rk9.jpg

 

1zy47mcdolkug9dtci3b.jpg

 

57zqzycbfk9zss9bighu.jpg

 

csim16asnmptm7wapz89.jpg

 

g2xj2zddw1z48tjpvueu.jpg

 

zz2s5xgtgksf0tsuooj.jpg

 

k6xockm7ack8b3mkxwc.jpg

 

pmozp8exbvjufuy9n.jpg

 

 

 

لینک به دیدگاه

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...