spow 44197 اشتراک گذاری ارسال شده در 1 بهمن، ۱۳۹۱ HACCP در مهندسی صنایع غذایی مقدمه HACCP از حروف اول واژه هاي عبارت Hazard Analysis Critical Control Point « به معني تجزيه و تحليل خطر و نقاط كنترل بحراني » تشكيل شده است و در سالهاي اخير كاربرد فراواني يافته است . مدت زيادي است كه HACCPدر صنايع غذايي مطرح شده است ولي در سالهاي اخير اين سيستم نه تنها در صنايع غذايي بلكه در صنايع بهداشتي ، آرايشي و ساير صنايع مرتبط نيز كاربرد روزافزون يافته است . اين توسعه بدين مفهوم ميباشد كه فنون HACCP نسبت به اوايل كار به مقدار قابل توجهي بهبود يافته و شركتها دريافتهاند كه استقرار آن ميتواند براي آنها مفيد واقع شود . HACCP خود يك سيستم منطقي بر مبناي كنترل و به منظور جلوگيري از بروز مشكلات با استفاده از مديريت ايمني موادغذايي ميباشد . بطور خلاصه HACCPاز طريق بكارگيري چند مرحله ساده اجرا ميشود كه عبارتند از : - محصول يا فرآيند خود را از ابتدا تا انتها مورد بازنگري قرار دهيد ؛ - نقاط احتمالي بروز خطر را مشخص كنيد ؛ - در نقاط مزبور كنترل مناسب را برقرار ساخته و اندازهگيري كنيد ؛ - تمام اطلاعات بدست آمده را ثبت و نگهداري كنيد ؛ - اطمينان حاصل كنيد كه كار اين سيستم بطور مؤثر ادامه خواهد يافت . تاريخچه : سيستم HACCPبراي اولين بار در سال 1971 بطور رسمي در كنفرانس ملي حفاظت موادغذايي آمريكا مطرح گرديد . در آن زمان اكثر سيستمهاي ايمني و كيفيت غذايي بر پايه آزمون محصول نهايي استوار بودند ولي اين روش ، روش مطمئني براي اطمينان از سلامت تمامي غذاي توليد شده نبود زيرا امكان آزمون تمامي محصول توليدي وجود نداشت . بنابراين براي رسيدن به سطح بالايي از اطمينان در مورد ايمني موادغذايي يا توليد بدون نقص (zero defect )، براي اولين بار توسط شركتpillsbury با همكاري سازمان فضانوردي آمريكا ( NASA) و آزمايشگاههاي ارتش اين كشور در سال 1973 بصورت يك برنامه اجرايي و عملياتي درآمد . در سال 1985 آكادمي علوم آمريكا در گزارشي تحت عنوان " ارزيابي نقش معيارهاي ميكروبيولوژيك در موادغذايي " پيشنهاد استفاده از اين سيستم را در تمام فرآيندهاي توليد موادغذايي ارائه داد . اصول اين استاندارد در سال 1988 توسط كميته مشاورين معيارهاي ميكروبيولوژيك براي موادغذايي (NACMCF ) در ايالات متحده آمريكا جهت كامل كردن روشهاي توليد خوب يا(Manufacturing practice Good )GMP و به منظور دستيابي به توليد بدون نقص (zero defect ) ارائه شد. در سال 1993 كميسيون كدكس FAO/WHO دستورالعملهاي اجرايي آن را پذيرفت و به دنبال آن در برخي كشورها تحت نظارت سازمان بهداشت جهاني كارگاههاي آموزشي كاربردي براي آن برگزار گرديد . در ايران نيز در سال 1376 راهنماي استفاده از اين سيستم تحت عنوان استاندارد شمارة 4557 توسط مؤسسة استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران تدوين و تاييد شد . متن کامل مقاله را از فایل پیوست دریافت نمایید: برای مشاهده این محتوا لطفاً ثبت نام کنید یا وارد شوید. ورود یا ثبت نام 1 لینک به دیدگاه
ارسال های توصیه شده