رفتن به مطلب

انگل شناسی و مسمومیت


ارسال های توصیه شده

مقدمه

دامنه وسیع علم انگل شناسی از ماکرو‌اکولوژیکی تا میکرو‌اکولوژیکی و بیوشیمیایی و بهداشت عمومی ، جغرافیا ، علوم اجتماعی و اقتصادی و علوم مرتبط با آنها را شامل می‌شود. در سالهای اخیر سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که شش بیماری مهم انسانی در جهان منتشر است. پنج بیماری از این شش بیماری انگلی است که عبارتند از: شیستوزومیازیس ، مالاریا ، فیلاریازیس ، تریپانوز و میازیس آفریقایی و لیشمانیازیس. بیماری ششم نیز جذام است که عامل باکتریایی دارد.

 

در نتیجه انگل شناسی پزشکی در بین شاخه‌های علوم پزشکی و دانشمندان علوم پزشکی اهمیت زیادی پیدا کرده است.انگل شناسی از نظر رشد و توسعه علوم بویژه کاربردهای طبی ، دامپزشکی ، کشاورزی و صنایع غذایی اهمیت زیادی دارد. بنابراین روشن است که آشنایی با زندگی انگلی و انگلها ، نه تنها از نقطه نظر رشد و توسعه علوم ، بلکه از نظر کاربردهای عملی آن نیز بسیار مهم است.

 

جنبه‌های زندگی انگلی

چهره واقعی زندگی انگلی غالبا قابل لمس و درک نیست، زیرا روابط بین انگلها و میزبان آنها بسیار پیچیده است. انگل شناسی در واقع یکی از چهار جنبه مختلف از سیمبیوزیس است.

 

سیمبیوزیس

هر حیوان ، گیاه و یا موجود زنده اولیه‌ای آغازیان یا(پروتیستا) که بخشی یا تمام زندگی خود را به همراه موجود دیگر از جنس دیگری می‌گذارند، را یک سیمبیونت یا سیمبیوت می‌نامند. چهار شکل از سیمبیوتیک شناخته شده است. اگر چه خط تفکیک بین آنها کاملا دقیق نیست. بویژه انواع اشکال سیمبیوزیس که شناخته شده‌اند، فورزیس ، کامنسالیسم ، پارازیتیسم و موچوآلیسم می‌باشد.

 

 

 

فورزیس
: هیچ نوع وابستگی از نظر متابولیکی و یا غیر از آن بین آنها وجود ندارد. نمونه این نوع زندگی انتقال باکتریها توسط اتصال به پای حشرات است. اگر چه پرواز حشره از جایی به جای دیگر به انتقال باکتری منجر می‌شود، ولی هیچ اجباری در این ارتباط از دو طرف نیست و اصولا یک نوع رابطه اتفاقی است.

 

 

کامنسالیسم:
یک مثال در این مورد در شرایط محیطی دریایی ، رابطه بین آمفی پریون پرکولا یا کنتروکاپروس آکوله آتوس با شقایق دریایی. ماهی در بین خارهای شقایق دریایی زندگی می‌کند، در حالی که هیچ نوع آزاری از سوی میزبان نمی‌بیند. با توجه به اینکه ترشحات ماهی باعث حفاظت در مقابل نماتوسیتهای میزبان می‌شود. این لایه حفاظتی که ماهی ایجاد می‌کند، فقط پس از ورود و خو گرفتن اولیه ماهی است. پس از ورود ماهی به درون خارهای شقایق دریایی ، این عمل حفاظتی نیز انجام شده، ماهی از آسیب ماهی خوارها به خاطر وجود نماتوسیتهای میزبان محفوظ می‌ماند. علاوه بر محافظت ، ماهی از غذای میزبان نیز برخوردار می‌شود.

 

 

پارازیتیسم
: پارازیتیسم عبارتست از نوعی زندگی اجباری دو موجود با هم که انگل کوچکتر است و از جنبه متابولیکی با میزبان رابطه دارد. این ارتباط ممکن است دائمی باشد. مثلا کرمهای پهن نواری که در روده پستانداران دیده می‌شوند. یا ممکن است موقتی باشد. مانند پشه‌ها ، ککها یا کنه‌های خونخوار. گفته می‌شود که پارازیتیسم یک رابطه اجباری است، زیرا انگل بطور معمول نمی‌تواند بدون ارتباط و تماس با میزبان خود باقی بماند.

 

انگلهای خونخوار مانند کنه‌ها ، ککها و پشه‌ها از نمونه‌های اولیه خونخواری مستقیم از میزبان هستند. چون ارتباط بین انگل و میزبانش عموما شامل تماس میزبان با مواد آنتی ژنی انگل است، خواه ناخواه این مولکولها با بدنه انگل (آنتی ژنهای سوماتیک) یا ترشحات و یا مواد دفعی انگل (آنتی ژنهای متابولیک) مقایسه می‌شوند. آنتی بادیها معمولا توسط میزبان در واکنش به انگل تولید می‌شوند. بنابراین بر عکس فورزیس و کامنسالیسم زندگی انگلی علاوه بر وابستگی متابولیک در بخشی از انگل ، عموما شامل پاسخهای میزبان در برابر بخش دیگری از انگل می‌باشد.

 

 

موچوآلیسم
: نمونه معروف این نوع زندگی گلسنگها هستند که ترکیبی از قارچها و آلگها هستند. در طی این ارتباط ، آلگها مقدار زیادی ترکیبات آلی تولید می‌کنند که این مواد توسط قارچها مصرف می‌شوند. در حالی که قارچها نیز آب و مواد معدنی مورد نیاز آلگها را تولید می‌کنند. آنها را از خشک شدن و خطر نور شدید محافظت می‌کنند. نمونه دیگر موچوآلیسم رابطه برخی از تاژکداران موجود در روده موریانه‌های چوبخوار است.

رابطه انگلها با میزبان

انگلها به اشکال مختلفی با میزبان خود رابطه برقرار می‌کنند که می‌توان انگل اجباری یا اختیاری ، موقتی یا دائمی ، خارجی یا داخلی ، اتفاقی یا سرگردان ، بیماری‌زا یا غیر بیماری‌زا و زئونوزرا را نام برد.

 

به علاوه میزبانها نیز اشکال مختلفی دارند. از جمله میزبان واسط یا نهایی ، ناقل مکانیکی یا ناقل ترانسفر ، مخزن و بالاخره هایپرپارازیتیسم را ذکر کرد و برخی از سیمبیونتها نیز رابطه استفاده متقابل تحت عنوان نظافتچی و نیازمند حفاظت با یکدیگر برقرار می‌کنند. بطور مثال در محیطهای دریایی ، برخی از انواع ماهیها و سخت پوستان وظیفه پاک کردن بدن گونه‌های بزرگتر را به عهده می‌گیرند. این عقیده وجود دارد که منفعت حاصل از این کار دو طرفه است و انواع مختلف دارای این زندگی هستند. از جمله تمساح با مرغ مصری ، گاوهای اهلی با مرغ ماهیخوار و کرگرن با پرندگان کنه خوار.

 

عفونت و بیماری انگلی

انتقال انگلهای مستلزم وجود سه عامل است: یک منبع عفونت ، یک راه انتقال و وجود یک میزبان حساس. برایند ترکیب عوامل فوق ، تعیین کننده شیوع انگل در یک زمان و مکان معین است.راههایی که انگل بوسیله آنها از منبع اولیه به میزبانان حساس میرسد متفاوت است. شانس بروز عفونت در شرایط محیطی مناسب که در آن انگل بتواند خارج از مواد دفعی زندگی کند و نیز در شرایط فقدان بهداشت فردی و اجتماعی افزایش می‌یابد. انسان مبتلابه عفونت انگلی می‌تواند به اشکال زیر عمل نماید.

 

تنها به عنوان میزبان انگل

همراه با دیگر حیوانات به عنوان میزبان اصلی

به عنوان میزبان تصادفی همراه با یک یا چند حیوان به عنوان میزبانهای اصلی.

علاوه بر لزوم سازگار بودن طبیعی انگل با میزبان خود ، سهولت انتقال انگل بستگی به عادات و تجمع گروهی و نیز مقاومت میزبان دارد.

 

تشخیص

تظاهرات بالینی در اغلب بیماریهای انگلی آن قدر عمومی است که در بسیاری موارد بنای تشخیص بر پایه نشانه شناسی کافی نیست. اگر چه یک پزشک باتجربه ممکن است علائم و نشانه های ویژه برخی بیماری انگلی را شناسایی کند ولی در موارد غیر معمول ممکن است نشانه‌ها آنچنان گیج کننده باشند که هیچ تابلوی بالینی واضحی را نشان ندهند. همچنین بسیاری از عفونتها بویژه عفونتهای کرمی نشانه های کم و غیر مشخصی داشته و اغلب از نظر بالینی غیر قابل افتراق هستند. تشخیص نهایی و شیوه درمانی درست نیاز به شناسایی انگل در آزمایشگاه دارد.

 

درمان

درمان موفقیت آمیز بیمار شامل اقدامات پزشکی و روشهای جراحی ، توجه به وضعیت غذایی و دارو درمانی اختصاصی است. پزشک باید توانایی بیمار در همکاری آگاهانه ، بهسازی محیط ، همه گیر شناسی بیماری و انتخاب روشهای جلوگیری از گسترش عفونت را نیز مد نظر داشته باشد. در طی 10 تا 15 سال اخیر پیشرفتهای قابل توجهی دردرمان بیماریهای انگلی صورت گرفته است. هم اکنون داروهای موثر و نسبتا غیر سمی متعددی برای درمان اغلب بیماریهای انگلی در دسترس است.

لینک به دیدگاه

الاریا عفونتی‌ ناشی‌ از یک‌ انگل‌ تک‌سلولی‌، که‌ از طریق‌ گزش‌ پشه‌ آنوفل‌، تزریق‌ خون‌ آلوده‌، به‌طور مادرزادی‌ از مادر به‌ کودک‌ یا استفاده‌ از سوزن‌ مشترک‌ در بین‌ معتادان‌ انتقال‌ می‌یابد.

علایم‌ شایع‌

اولین‌ دوره‌ علایم‌ ذیل‌ معمولاً حدود 30-8 روز پس‌ از گزش‌ پشه‌ بروز می‌کند:

 

 

  • سردرد
  • خستگی‌
  • تهوع‌
  • لرزش‌ شدید تکان‌دهنده‌ همراه‌ تب‌ به‌ مدت‌ 24-12 ساعت‌
  • تنفس‌ سریع‌
  • تعریق‌ شدید همراه‌ با کاهش‌ درجه‌ حرارت‌ دوره‌ علایم‌ مذکور تا هنگام‌ درمان‌ ممکن‌ است‌ هر 3-2 روز تکرار شود. این‌ بیماری‌ بدون‌ درمان‌ می‌تواند سال‌ها ادامه‌ یابد.

 

 

009729.jpg

 

 

علل‌ بروز بیماری مالاریا

چهار نوع‌ انگل‌ مالاریا وجود دارد؛ این‌ انگل‌ها با گزش‌ پشه‌ از فردی‌ به‌ فرد دیگر منتقل‌ می‌شوند. پشه‌ پس‌ از گزیدن‌ فرد مبتلا، آلوده‌ به‌ انگل‌ می‌گردد. این‌ انگل‌ در بدن‌ پشه‌ تکثیریافته‌ و با گزش‌ بعدی‌ پشه‌، وارد جریان‌ خود فردی‌ دیگر می‌گردد. انگل‌ پس‌ از ورود به‌ جریان‌ خون‌ فرد، به‌ کبد مهاجرت‌ کرده‌ و در آنجا به‌ سرعت‌ رشد کرده‌ و تکثیر می‌یابد. پس‌ از چند روز، هزاران‌ انگل‌ از کبد مجدداً وارد جریان‌ خون‌ شده‌ و گلبول‌های‌ قرمز خون‌ را تخریب‌ می‌کند. برخی‌ از انگل‌ها درون‌ کبد باقی‌ مانده‌ و به‌ تکثیر خود ادامه‌ می‌دهند و به‌ فواصل‌ معین‌ به‌ داخل‌ جریان‌ خون‌ آزاد می‌شوند.

عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر

 

 

  • زندگی‌ در شرایط‌ شلوغ‌ و غیربهداشتی‌
  • آب‌ و هوای‌ گرم‌ و مرطوب‌
  • مناطق‌ جغرافیایی‌ خاص‌ نظیر آمریکای‌ لاتین‌، آسیا و آفریقا.

 

 

عواقب‌ موردانتظار

معمولاً با درمان‌ در عرض‌ دو هفته‌ قابل‌ علاج‌ است‌. مالاریا بدون‌ درمان‌ در افراد دچار فقر تغذیه‌ای‌ یا افراد دارای‌ مقاومت‌ پایین‌ نسبت‌ به‌ بیماری‌ می‌تواند کشنده‌ باشد.

لینک به دیدگاه

نقش عفونتهای انگلی در بهبودی بیماران ام.اس

 

در دهه‌های اخیر بیماریهای خودایمنی همچون مولتیپل اسکلروزیس(ms) افزایش قابل توجهی یافته‌اند و اعتقاد بر این است که فاکتورهای محیطی می‌توانند موجب این افزایش باشند. اخیراً نظریه‌ای مشابه با «فرضیه بهداشت» که محیط عاری از میکروبها را در افزایش آلرژی‌ها دخیل می‌داند، مطرح شده است که بر مبنای آن افت بیماریهای عفونی می تواند در افزایش بروز بیماریهای خود ایمنی نیز دخالت داشته باشند. اولین مطالعه‌ای که به بررسی ارتباط میان عفونتهای انگلی روده‌ای که با ائوزینوفیلی همراه هستند و مولتیپل اسکلروزیس در انسان پرداخته است حاکی از آن است که چنین عفونتهایی به گونه‌ای بر پاسخ ایمنی اثر می‌گذارند و موجب تغییر سیر بیماری ms و کاهش چشمگیر در تعداد عودها و حملات بالینی این بیماری می‌شوند. برای اطلاع بیشتر از جزییات این تحقیق به
و یا
رجوع کنید. ضمناً سایتها و خبرگزاری‌های فارسی از جمله
هم بخوبی این خبر را پوشش داده‌اند.

لینک به دیدگاه

کرمهای انگل

کرم کدوها انگل هستند آنها کرمها پهنی هستند که در داخل
روده
حیوانات یافت می شوند سر یک کرم کدو دارای قاب و مکنده است که آنها را برای چسباندن خود به دیگر حیوانات استفاده می کند. او از طریق سطح بدن خود غذای مورد نیاز را جذب می کند. کرمهای گرد هم معمولا انگل هستند و در درون
یا داخل بدن حیوانات زندگی می کنند. آنها دهان کوچکی دارند که غذا را می مکند.

 

کرمهایی که در عکس بالا می بینید کرمهای شلاقی هستند این کرمهای کوچک گرد انسان را دچار آلودگی می کنند. آنها به دیواره روده می چسبند و از خون تغذیه می کنند.

 

عکس دوم سر کرم کدوی گوشت
خوک
را نشان می دهد این
انگل
حیوانات و گاوها دارای قسمتهای جدا از هم بیشماری است. هر کدام از قسمتهای بدن او 100000 تخم را در بدن خود جا داده است

Kerm2.jpg

لینک به دیدگاه

اصول بهداشت مواد غذايي با منشا دامي

 

رييس كميته بهداشت مواد غذايي جامعه دامپزشكان در تهران گفت: ‪۷۳‬نوع بيماري بوسيله مصرف مواد غذايي دامي آلوده به انسان منتقل مي‌شود.

 

دكتر "آراسب دباغ‌مقدم" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا مركز استان تهران افزود: ‪۱۶‬نوع باكتري، ‪۳۰‬نوع ويروس، ‪۲۲‬نوع انگل كرمي و پنج نوع انگل تك ياخته‌اي (تك سلولي) از طريق مصرف مواد غذايي آلوده با منشا دامي به انسان قابل انتقال است.

 

وي ادامه داد: سموم طبيعي موجود درمواد غذايي با منشا دامي، باقي مانده آنتي‌بيوتيك‌ها درشير و گوشت و باقي‌مانده هورموني درشير و فرآورده‌هاي لبني نيز بوسيله مصرف موادغذايي آلوده با منشا دامي به‌انسان منتقل مي‌شود.

 

وي اظهار داشت: براساس برآورد سازمان بهداشت جهاني سالانه نزديك به دو ميليون نفر در جهان به علت بيماري‌هاي ناشي از مصرف آب و غذاي آلوده جان خود را از دست مي‌دهند.

 

دباغ مقدم يادآور شد: در كشورهاي پيشرفته نيز برآورد مي‌شود كه يك سوم جمعيت اين كشورها هر ساله بر اثر ابتلا به بيماري‌هاي ناشي از مصرف غذاي آلوده كه اغلب منشا دامي داشته، جان خود را از دست مي‌دهند.

 

وي تاكيد كرد: متاسفانه در كشور ما آمار دقيقي در خصوص مرگ و مير و ابتلا به بيماري‌هاي ناشي از مصرف مواد غذايي دامي آلوده وجود ندارد.

 

وي گفت: بسياري از اين بيماري‌ها نوپديد بوده به اين مفهوم كه در دو يا سه دهه گذشته ميزان ابتلا به آن افزايش يافته و يا بازپديد بوده به اين معنا كه در مناطقي كه قبلا وجود نداشته، ديده شده است.

 

رييس كميته بهداشت مواد غذايي جامعه دامپزشكان در تهران در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: جنون گاوي، سالمونلا، عفونت با كرم‌هاي پهن و "ايكولاي" (نوعي باكتري) از جمله بيماري‌هاي نوپديد و بازپديد قابل انتقال به انسان هستند.

 

دباغ مقدم با اشاره به علل افزايش شيوع اين بيماري‌ها افزود: افزايش سفرهاي بين‌المللي، جهاني شدن توليد مواد غذايي، تغييرات جمعيت (رشد جمعيت و مهاجرت) و تغيير در ژن‌هاي عوامل بيماري‌زا و مقاوم‌تر شدن آن سبب افزايش ابتلا به بيماري‌هاي ناشي از مصرف غذاهاي آلوده شده است.

 

وي درخصوص راه‌هاي پيشگيري از ابتلا به‌اين بيماري‌ها گفت: تميز نگهداشتن تمامي وسايل مرتبط با مواد غذايي، جدا نگهداشتن مواد غذايي خام از طبخ شده و پخت كامل مواد غذايي با منشا دامي در جلوگيري از گسترش و ابتلا به اين دسته از بيماري‌ها موثر است.

 

وي خاطر نشان كرد: آموزش عمومي از طريق رسانه‌هاي جمعي در خصوص بهداشت مواد غذايي، نحوه نگهداري و مصرف صحيح مواد غذايي و نقش فعال‌تر سازمان دامپزشكي در زمينه كنترل و نظارت بر بهداشت مواد غذايي، جلوگيري از كشتار دام‌هاي قاچاق و حمل و نقل غيرقانوني دام نيز در پيشگيري از ابتلا به اين بيماري‌ها ضروري است

لینک به دیدگاه
×
×
  • اضافه کردن...